Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bocconcini fritti (gefrituurde mozzarellabolletjes) uit het kookboek Big Mamma

Vanaf nu kan geen enkele Italiëliefhebber meer om Big Mamma heen. Dit kleurrijke kookboek dendert met maar liefst vierhonderdtachtig pagina’s vol Italiaanse gerechten je keuken binnen en verschanst zich op je aanrecht, als een echte Italiaanse mamma die je dagelijks voorziet van authentieke recepten, culinair advies en handige tips.

Bij het openslaan van het boek lees je meteen al het beste advies om optimaal van de Italiaanse keuken te kunnen genieten: ‘Het mooie van de Italiaanse keuken zit hem in het plezier dat je beleeft aan het koken en eten van de gerechten. Focus niet te veel op de hoeveelheden, maar volg je gevoel. Haal overal ideeën, inspiratie en tips vandaag. Doe er wat olie bij en trek een fles wijn open!’

Met de dieci comandamenti di Big Mamma (de tien geboden van Big Mamma) in het achterhoofd duik je vervolgens in de recepten, die de hele Italiaanse keuken bestrijken: van hapjes en cocktails voor bij de aperitivo tot dolci, van basisrecepten tot vegetarische variaties, van pizza en pasta tot vlees en vis.

Al bladerend verlekkeren we ons aan aardappelkroketjes met gerookte mozzarella, arancini met saffraan, cacio e pepe met artisjokken, caponata, polpette, minestrone, brasato al Barolo, saltimbocca, prachtige pizzacombinaties, Siciliaanse visgerechten, verrassende variaties op tiramisù, Venetiaanse beignets, een torta della nonna met bloedsinaasappel en veel, heel veel meer lekkers.

Tussendoor krijg je af en toe goed geïllustreerde informatie over allerlei Italiaanse producten als mozzarella di buffala, prosciutto, knoflook, olijfolie, Parmezaanse kaas, mortadella, tomaat uit blik, truffel, peper, pasta, wijn en koffie.

Big Mamma doet haar naam echt eer aan. Het boek bevat zo veel lekkers, dat je niet snel uitgekeken raakt (laat staan uitgeproefd). Dankzij de bijna vijfhonderd pagina’s vind je elke keer wel weer wat nieuws om op tafel te zetten!

Bocconcini fritti – gefrituurde mozzarellabolletjes

Wij delen vandaag het recept voor bocconcini fritti, gefrituurde mozzarellabolletjes. Hiervoor heb je nodig (voor vier personen): 12 bolletjes mozzarella | bloem, genoeg om een diep bord te vullen | 4 eieren | grof paneermeel (zelfgemaakt* of panko, dat heerlijke Japanse paneermeel), eveneens genoeg om een diep bord te vullen | 1 liter arachideolie (om in te frituren) | peper qb**

*tip voor goed zelfgemaakt paneermeel: snijd boerenbrood in blokjes en meng ze met tijm en rozemarijn, voeg zout, peper en een scheutje olijfolie toe en zet de blokjes brood circa twintig minuten in een tot 180 °C verwarmde oven, laat ze afkoelen en maal ze fijn

**qb staat voor quanto basta, dat Big Mamma als volgt uitlegt: ‘Als in recepten bij de hoeveelheden qb staat vermeld, betekent dat quanto basta, oftewel zoveel als nodig. Dat wil niet zeggen dat je de hoeveelheid moet raden, maar dat je moet afgaan op je gevoel en op de smaak. En dat je altijd gelijk hebt.’

Laat de bolletjes mozzarella uitlekken en minstens drie uur of liefst een hele nacht drogen op een rooster.

Stort de bloem in een diep bord. Klop de eieren los in een tweede bord en stort het paneermeel in een derde. Wentel de bolletjes mozzarella eerst door de bloem, dan door het ei en tot slot door het paneermeel. Schud telkens het teveel eraf.

Belangrijk: als je de mozzarella hebt laten drogen, blijven de bolletjes tijdens het frituren steviger. Heb je geen tijd om ze te laten drogen, paneer ze dan tweemaal achter elkaar.

Verhit de olie in een diepe pan. Test of de olie heet genoeg is door er een stukje brood in te gooien; als de olie flink gaat bruisen is hij goed. Laat de mozzarellabolletjes in de olie glijden en bak ze in drie tot vier minuten goudgeel. Schep ze eruit en leg ze op keukenpapier. Strooi er peper over en serveer ze meteen.

De bocconcini fritti en de andere bijna vijfhonderd pagina’s puur geluk van Big Mamma komen uit het hart van Stella di Viesto, die in Parijs de trattoria’s East Mamma, Ober Mamma en Mamma Prima runt. Samen met haar Italiaanse keukenbrigade bereidt deze Big Mamma de lekkerste Italiaanse gerechten, zoals ze die thuis bij haar eigen mamma en nonna voorgeschoteld kreeg. Met dit kleurrijke kookboek brengt ze een unieke ode aan de Italiaanse keuken én aan de Italiaanse manier van koken.

Alle recepten, tips en wetenswaardigheden vind je in

Big Mamma | Stella di Viesto & team | foto’s: Renaud Cambuzat | ISBN 9789461431721 | € 25,95 | Good Cook Publishers | bestel Big Mamma via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *