Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Sicilië

Gespleten lava & kolkend water – de adembenemende Alcantara-kloof

De Alcantara-kloof ligt in het Gole Alcantara Parco Botanico e Geologico, op zo’n drie kwartier rijden van Taormina. Door de kloof stroomt de rivier Alcantara, de ideale plek voor een schitterende wandeling of een spannend body rafting-avontuur. Gespleten lava De kloof is ontstaan door een vulkaanuitbarsting van een zijkrater van de Etna, in 2400 voor Christus. Door de uitbarsting werd het dal waar de Alcantara loopt bedolven onder een laag lava. Een aardbeving zorgde er vervolgens voor dat de lava werd gespleten en zo ontstond er een kloof over een lengte van vijfhonderd meter, een diepte van zeventig meter en een maximale breedte van vijf meter. De Alcantara bleef door de nauwe kloof stromen, langs de rotswanden, die door erosie hun huidige, soms grillige vorm kregen en her en der begroeid zijn met bijzondere mos- en plantensoorten. Meestal stroomt de Alcantara rustig door de kloof, maar in het voorjaar, als de sneeuw op de hooggelegen toppen smelt, kan het er wild aan toe gaan....
Sicilië

Castiglione di Sicilia – een van de mooiste dorpjes van Sicilië

Castiglione di Sicilia is een van de borghi più belli, mooiste dorpjes, van Sicilië. Het ligt op grote hoogte, op een rots boven de Alcantara-kloof. Ooit kon je hier zesendertig verschillende kerken bezoeken. Nu zijn er nog maar een paar over, waaronder de Sant’Antonio, de SS. Apostoli Pietro e Paolo en de Basilica della Madonna della Catena. Minstens zo mooi is het Castello di Ruggero di Lauria, dat een belangrijke rol speelde tijdens de Siciliaanse revolutie. Wijn proeven in en om deze Città del Vino Beloon jezelf na een wandeling met een glas Etna DOC bij La Dispensa dell’Etna. Castiglione di Sicilia is immers niet voor niets een van de Città del Vino en deze robuuste rode wijn moet je zeker geproefd hebben. Eropuit voor een glas wijn kan ook. Even buiten het centrum van Castiglione di Sicilia ligt een aantal prachtige wijnlandgoederen, met vaak een cantina waar je kunt proeven. Boven op een oude palmento, een grote druivenpers waarmee de oogst van het omringende land tot...
Italiaanse films & series

The Young Pope – tiendelige serie van Paolo Sorrentino

Aanrader: The Young Pope, de nieuwe tiendelige dramaserie van Paolo Sorrentino. Na het grote succes van La Grande Bellezza koos Sorrentino nu voor Vaticaanstad als decor, met de eerste Amerikaanse paus aan het hoofd en Jude Law en Diane Keaton in de hoofdrollen. The Young Pope vertelt het controversiële verhaal over de eerste maanden van het pontificaat van Pius XII. Lenny Belardo is een gecompliceerde persoon, die als weeskind opgroeide bij zuster Mary. Hij is aartsconservatief, maar vol mededogen voor de zwakken en armen. Als Pius XII, de eerste paus uit de Verenigde Staten, heeft hij veel macht, maar komt hij voortdurend in conflict met de gevestigde orde van het Vaticaan. Bekijk alvast de trailer van The Young Pope: Sorrentino: ‘The Young Pope gaat over de duidelijke tekenen van Gods bestaan en de even duidelijke tekenen van Zijn afwezigheid. Over hoe je naar geloof kunt zoeken en het kunt verliezen. Over de druk van heilig zijn, die bijna ondragelijk is als je tegen...
Italiaanse films & series

Fai bei sogni & I pugni in tasca – twee films van Marco Bellocchio

De Italiaanse film Fai bei sogni, die begin dit jaar te zien was in de bioscoop, is nu ook verkrijgbaar op dvd. Fai bei sogni Dit bitterzoete drama is gebaseerd op de autobiografische bestseller van journalist Massimo Gramellini, de adjunct-hoofdredacteur van La Stampa (het boek is in Nederland uitgegeven als Ik wens je mooie dromen). De film neemt je mee naar het Turijn van 1969. De idyllische jeugd van de negenjarige Massimo wordt abrupt verstoord door de raadselachtige dood van zijn moeder. ‘Een plotse hartaanval,’ zo drukt zijn afstandelijke vader hem op het hart. Massimo gelooft het niet en weigert het verlies te aanvaarden. Hij vindt enkel troost in zijn pas ontdekte liefde voor voetbal. Jaren later is Massimo een succesvolle journalist bij de Italiaanse krant La Stampa. Hoewel er veel tijd is verstreken, zijn zijn wonden nog niet geheeld. Als Massimo van de sportredactie wordt gepromoveerd om over de oorlog in Sarajevo te berichten, krijgt hij last van paniekaanvallen....
Recepten

10x de lekkerste recepten voor knapperige cantuccini (amandelkoekjes)

We eten ze als ontbijt, als toetje of gewoon lekker tussendoor: cantuccini, knapperige Toscaanse amandelkoekjes die je zo lekker in je cappuccino, espresso of vin santo kunt dopen. Ze worden ook wel biscottini di Prato genoemd, ‘koekjes van Prato’, omdat ze daar – in 1858 – voor het eerst werden gebakken en geproefd. In deze blog delen we een aantal van onze favoriete recepten voor deze cantuccini, van het klassieke koekje tot zoete variaties (met onder meer chocolade-cantuccini) en zelfs ook een hartige variant. Ook delen we een aantal recepten voor overheerlijke toetjes met cantuccini in de hoofdrol. Cantuccini uit La Cucina del Sole We beginnen met een basisrecept voor cantuccini, en wel uit de zonnige keuken van de Italiaanse Nicoletta Tavella. Met dit recept kan het bakken van cantuccini niet mis gaan! Cantuccini van Cees Holtkamp De Amsterdamse meesterbanketbakker Cees Holtkamp staat onder meer bekend om zijn overheerlijke koekjes. Hij bakt ook graag over de grens en...
Campanië

Winter op Capri – wat is er allemaal te doen?

Capri mag misschien bekend staan als heerlijke zomerbestemming (met fijne stranden, een azuurblauwe zee en citroenbomen), maar ook in de winter is het eiland een heerlijke plek om even helemaal op te laden. Met een beetje geluk schijnt het zonnetje volop en is het nog warm genoeg om op een terrasje een cappuccino of cocktail te drinken. Als de zon ondergaat, hullen duizenden lichtjes Capri in een sfeervol licht. Met name het Piazzetta wordt voor de feestdagen uitbundig versierd, maar ook de smalste steegjes worden hier en daar schitterend verlicht. Kerstsfeer op Capri Op 8 december gaan de prachtige kerstlichtjes aan die je meteen in feeststemming brengen. Niet alleen het Piazzetta schittert, ook de straten, winkels en restaurants zijn prachtig versierd. Holly & Gianluca, de eigenaren van Ristorante Michel’angelo, stuurden ons deze prachtige foto’s zodat jullie allemaal mee kunnen genieten van de kerstsfeer in Capri. Tussen Kerstmis en Oud&Nieuw komt Capri overigens weer...
Recepten

Fazantpastei – historisch pronkgerecht van Bartolomeo Scappi

Met de feestdagen voor de deur speuren we allemaal weer naar bijzondere gerechten om straks aan tafel indruk te maken op onze gasten. Pronken met mooie gerechten doen we al millennia, zo vertelt Manon Henzen van eet!verleden ons. foto: Jeroen Savelkouls Feestmaal uit de oudheid Het bedenken en maken van pronk- en schijngerechten werd bij de elite in de Romeinse oudheid al tot een kunst verheven. Er zijn prachtige verhalen overgeleverd over dit soort feestelijke gerechten, die we af en toe wel met een korrel zout moeten nemen. De meest bijzondere beschrijving is die van een banket dat gegeven werd door de vrijgelaten slaaf Trimalchio in Satyricon van Petronius, uit de eerste eeuw na Christus. Trimalchio trakteerde een handvol gasten op een maaltijd van vele gangen vol exquise gerechten. Een van de gerechten was een wild zwijn dat binnengebracht werd op een grote schaal. Aan zijn slagtanden hingen twee gevlochten mandjes met verse en gedroogde dadels. Rondom het zwijn lagen kleine...
Campanië

10x doen in Anacapri – van Casa Rossa en de Scala Fenicia tot Villa San Michele en de Monte Solaro

Vanuit Capri willen we met de bus naar Anacapri. Een afstand van niks, maar voor de Capresi DOC lijkt het alsof we een wereldreis willen maken. Wat denken we in Anacapri te vinden dat Capri zelf niet heeft, zo vragen de barista’s van Bar Tiberio zich af. De onzichtbare barrière tussen de twee plaatsjes op het eiland had zich niet beter kunnen doen voelen… We trekken ons echter niets aan van de gefronste wenkbrauwen en stappen in de bus. Via een schitterende route, met na elke bocht een zo mogelijk nog adembenemender uitzicht, rijdt de bus, met op deze winterse ochtend vooral veel oude dametjes aan boord, langzaam maar zeker omhoog. Boven de bestuurdersstoel prijkt een bonte verzameling Madonna’s die ons moeten beschermen. Voor een van de Caprese dametjes is dat niet voldoende, ze maakt met haar ogen dicht een kruisteken voor we de scherpste bocht nemen. Het helpt, want even later staan we ongedeerd onder een knisperend blauwe winterlucht in Anacapri. Dit stadje is een wirwar...
Recepten

Cake van bloedsinaasappel en Campari uit het kookboek Polpo van Russell Norman

Het ligt weggestopt in een achterafstraatje in de hippe Londense wijk Soho, maar het Venetiaanse restaurant Polpo is culinair gezien the place to be. Critici en foodies bejubelen massaal deze ingetogen bacarò, waar Russell Norman de echte Venetiaanse gerechten serveert. Normans manier van koken is no nonsense, innovatief, uitbundig en bovenal heerlijk. Vandaag delen we een feestelijk recept uit Polpo, het kookboek dat op basis van de gerechten in het restaurant is ontstaan. ‘Campari is een van die ingrediënten die ik met Venetië associeer, hoewel het drankje uit Milaan komt. De felrode gloed en plakkerige, bittere smaak zijn de hoofdbestanddelen van het Venetiaanse drankje, de Spritz. Het is ook het ingrediënt in een Negroni, en je kunt er heerlijke cocktails mee maken. Tijdens mijn eerste tripjes naar Venetië verbleef ik altijd in de wijk Giardini aan het einde van het Canal Grande, en ik heb een levendige herinnering aan het gigantische verlichte Campari-bord op Hotel Riviera...
Recepten

Lasagne met pompoen en saucijsjes naar recept van Sandra Mahut

Nu het knisperend koud is, hebben we extra veel trek in hartverwarmende wintergerechten, zoals deze lasagne met pompoen en saucijsjes uit het nieuwe kookboek Lasagne van Sandra Mahut. In dit kookboek vind je originele variaties op een heel traditioneel gerecht, met ruim dertig recepten  voor dit ultieme feel good food uit de Italiaanse keuken. Niks zo lekker als een grote schaal lasagne die staat te dampen op tafel en waar iedereen nog een tweede stukje van neemt… Sandra Mahut helpt je met de basisbereiding van een perfecte lasagne en deelt daarnaast allerlei variaties, met onder meer lasagne met courgette en aardappel, lasagne met pesto van champignons, lasagne met spinazie en ansjovis en lasagne met snijbiet en geitenkaas. Onze favoriet is de lasagne met pompoen en saucijsjes: mooi kleurrijk en heerlijk winters. Toen we hem afgelopen week maakten, hoopten we op wat restjes voor de lunch, maar de hele schaal ging schoon op. Sandra’s recept is te lekker om ook maar een stukje...
Le Marche

Wie was hertog Federico da Montefeltro, de beroemde ‘man met de haakneus’ uit de Uffizi?

Wie kent niet de beroemde ‘man met de haakneus’, wiens portret in de Galleria degli Uffizi in Florence te vinden is? Federico da Montefeltro, de hertog van Urbino, had eigenlijk nooit zullen regeren. Als bastaardzoon van de vorige hertog kwam hij niet in aanmerking voor de troon. Maar zijn voorganger was een wrede tiran, die het op een dag te bont maakte en door een woedende bevolking uit het raam van het paleis werd gegooid. Vervolgens was er een machtsvacuüm. Laat Federico nu net met een leger voor de stad liggen… Hij werd binnengehaald als de nieuwe vorst en begon een bijzondere regering, die volledig af zou wijken van wat gebruikelijk was in de vijftiende eeuw. Federico was condottiere van beroep, een aanvoerder van een huurlingenleger, maar in tegenstelling tot zijn voorgangers, die vaak woeste houwdegens waren, uit op plundering, verkrachting en moord, probeerde hij de steden die hij veroverde te sparen, in ruil voor overgave. Hij hield zich daar ook strikt aan. Hij was...
Piemonte

Le Strade di Torino – de leukste tips voor Turijn

Al dwalend door Turijn maakten we dankzij een foto op Instagram kennis met Jehanne Oostra, een Nederlandse dame die in Turijn woont en de stad op haar blog Le Strade di Torino op een unieke manier vastlegt en deelt. We dronken een kopje koffie en vroegen haar hoe ze in Turijn terecht gekomen is. Jehanne: ‘Ruim een jaar geleden nam ik de stap om Amsterdam te verruilen voor Turijn. In eerste instantie was het niet de stad die me lokte, maar de liefde die daar op me wachtte. Mijn beeld van Turijn was een industriële stad, grijs en saai. Maar nu weet ik beter! Torino is geweldig met zijn prachtige gebouwen, het verrukkelijke eten, lekkere rode wijnen en een enorme geschiedenis. Om te laten zien dat Turijn zoveel meer te bieden heeft dan Fiat, opende ik het Instagramaccount Le Strade di Torino, waar ik mijn foto’s van de stad deelde. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een blog waarop vier Torinese bloggers ontdekkingen van de stad delen. De geboortestad van een Italiaan blijft altijd in...