Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De magie van Rome en het sublieme gemis – Carine Cuypers

Zoals je op Ciao tutti kunt zien en lezen, telt Rome veel wonderlijke plekken, waar niets is zoals het op het eerste gezicht lijkt. Uiteraard zijn er nog veel meer van deze verhalen: achter elk gebouw, achter elke steen gaat wel een geheim schuil. Telkens wanneer je de stad bezoekt, ontvouwen zich een paar geheimen, ontdek je nieuwe verhalen, doorkijkjes, eigenaardigheden.

Hoe vaker je in Rome komt, des te makkelijker weet je je blik los te maken van de gebaande paden, van de grote monumenten die tijdens een eerste bezoek je blik gevangen houden. Je leert de achterafstraatjes kennen, de schemerige kerkjes, de pleintjes waar Romeinen bij elkaar komen om te praten, koffie te drinken, een krantje te lezen. Je kijkt met andere ogen naar het decor waarin deze mensen zich elke dag voortbewegen.

Ook word je nieuwsgierig naar de achtergrond van schijnbaar achteloos geplaatste herdenkingstekens, naar een inscriptie boven de deur van een woonhuis, naar de achtergrond van de barjongen die je elke dag je koffie voorzet. En je wordt verliefd, op die stad die nooit is wat het lijkt, die voor je ogen verandert, die je betovert…

Zo ook Carine Cuypers, vormgeefster en fotografe. Carine heeft, net als velen van ons, haar hart verpand aan Rome. Carine: ‘Niets levert krachtiger beelden dan te kijken door verliefde ogen. Nooit zijn gevoelens sterker dan wanneer ze zich niet onmiddellijk laten vatten, maar zich stiekem tussen de bladzijden verschuilen tot ze worden betrapt.’

Om anderen te laten meegenieten van ‘haar’ Rome maakte ze een schitterend fotoboek, De magie van Rome en het sublieme gemis, waarin ze de sfeer van Rome zo goed verbeeld heeft, dat je vanuit je luie stoel al bladerend door Rome wandelt.

Carines boek is niet de zoveelste gids over Rome met achtergronden en de leukste adressen, nee, het is een boek dat de stad als metafoor gebruikt. De stad als alibi. De beelden laten het hoofd zonder de voeten op reis gaan.

Het gaat niet zozeer over de bezoeker in de stad, maar vooral wat deze magische plek met de bezoeker doet. Het gaat over de wandeling en niet zozeer over de bestemming, het gaat over de hunkering en niet over de kus, over het herinneren, over gemis, over ontroering, over raken en geraakt worden, maar vooral over verlangen.

Carine: ‘In Rome raakte ik doortrokken van een sterke belevingskracht die mij tot vandaag de dag met een gigantische energie vervult als een alles doorzinderende mandala. Het geeft tegelijk opwinding en troost. Het is thuiskomen, maar dat was het ook al toen ik er de eerste keer kwam. Het is een omarming, het gevoel van een behaaglijke warme jas die reeds de plooien van je lichaam draagt. In Italië ben ik pas mezelf geworden en leerde ik wat schoonheid is.

Rome, de Eeuwige Stad, leent zich bij uitstek als decor voor de fantasieën van velen. Daar heb ik mijn room with a view, mijn vaste kamer op Piazza della Rotonda met de koepel van het Pantheon binnen handbereik, hier kan ik mijn dromen distilleren op de plaats waar ik mijn eenzaamheid het best kan dragen.

Het Pantheon is voor mij het mooiste gebouw dat de geschiedenis ons heeft gegeven, meer dan tweeduizend jaar oud en prachtig bewaard gebleven.

De schoonheid ervan geeft zich niet aan de buitenzijde, maar werkt van binnen naar buiten. De magie dient zich aan als in een droom. Nergens is de verbinding tussen hemel en aarde zo intens; alsof beide naadloos in elkaar overvloeien; de plek waar men van de ene naar de andere wereld overgaat. Non basta una vita: een mensenleven is niet genoeg.’

Gelukkig kunnen we met Carines boek nu ook door Rome wandelen en de sfeer opsnuiven als we op een gure herfstavond thuis op de bank zitten. Ook dat is magie!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *