Rome Rozenregen in het Pantheon – bijzonder ritueel met Pinksteren in de woorden van Rosita Steenbeek
We maken vandaag een uitstapje naar Rome, voor het jaarlijkse pinksterritueel in het Pantheon. De Romeinse brandweer laat tijdens de Pinkstermis rozenblaadjes door de oculus (het gat in de koepel) naar beneden dwarrelen, als symbool voor de vurige tongen die de Heilige Geest met Pinksteren op Maria en de Apostelen liet neerdalen.
In Terug in Rome beschrijft Rosita Steenbeek dit feestelijke gebeuren:
‘Op Piazza della Rotonda staat een grote brandweerauto knalrood te glanzen in de zon. Daarachter klatert de fontein met de naam van paus Gregorius XIII erop, die deze fontein samen met achttien anderen liet ontwerpen om te vieren dat het Aqua Virgo weer ging stromen.
Dat water, dat voor het eerst Rome binnenvloeide op 9 juni van het jaar 19 voor Christus en de baden van de Thermen van Agrippa vulde, werd stilgelegd toen de Goten de aquaducten verwoestten. Maar in 1572 kwam het water weer tot leven en nu kunnen we het ook zien bruisen in de Trevifontein en La Barcaccia op de Piazza di...
Proef het beste van Italië La Via del Tè – geurige thee uit Toscane
Italianen staan bekend als koffiedrinkers. Toen Saskia ooit na een uitgebreid diner bij een Toscaanse vriendin een kopje koffie weigerde en vroeg om een kopje thee, viel het gesprek aan tafel stil en keek iedereen gealarmeerd haar kant op. ’Ben je ziek?’ ‘Heb je koorts?’ ‘Voel je je niet lekker?’
Saskia: ‘Vragen om een kopje thee stond zo ongeveer gelijk aan het onder de leden hebben van een flinke griep. De Italianen aan tafel begrepen maar niet dat een kopje kruidenthee na een overvloedige maaltijd juist goed voor je is. Ze bekeken me meewarig en waren na hun espresso verdacht snel vertrokken.
Tegenwoordig verwelkomt diezelfde vriendin me altijd met een pot verse kruidenthee. Voor ik vertrek, stopt ze ‘stiekem’ een voorraadje thee in mijn koffer en tijdens een recent winters verblijf liet ze me trots zien waar ze al die lekkere thee haalde: bij La Via del Tè aan de Via Santo Spirito in Florence.
De eigenaar van dit bedrijf, Alfredo Carrai, bleek zijn tijd ver...
Proef het beste van Italië Lekker Italiaans koken uit de voorraadkast
Met een goed gevulde voorraadkast kun je in een handomdraai iets lekkers op tafel toveren. Dankzij een aantal standaard ingrediënten in je voorraadkast, koelkast en vriezer kun je op elk moment snel en makkelijk een heerlijke Italiaanse maaltijd op tafel zetten. Maar wat moet je dan allemaal in huis hebben?
In onze keuken staat altijd een schaal vol uien, knoflook en rode pepertjes op het aanrecht. Ook hebben we altijd een paar flessen goede olijfolie in de kast staan, zodat je nooit zonder zit.
Nu heb je alleen nog een pak spaghetti nodig om binnen no time een heerlijke spaghetti aglio, olio e peperoncino op tafel te zetten.
Voor het keukenraam hangt een rekje met verse kruiden, zoals basilicum, rozemarijn en salie. Niets is lekkerder dan een paar blaadjes verse basilicum over je pasta met tomatensaus. Dat doet niet alleen wat voor de smaak, maar ziet er ook nog eens extra mooi uit én het ruikt heerlijk.
Ook gedroogde kruiden vullen bijna een volledige keukenla. Met een...
Proef het beste van Italië Proef de bijzondere wijnen van Oliviero Toscani!
Bovenstaande woorden komen van een groot fotograaf. Niemand minder dan Oliviero Toscani, de fotograaf van de commerciële Benetton-reclames, tekende ze op. Zijn naam doet misschien geen belletje rinkelen, maar zijn foto’s zullen dat zeker doen:
Oliviero Toscani is het brein achter deze beroemde Benetton-campagnes. Dankzij hem werd het Venetiaanse kledingmerk groot, groter, grootst. Nog steeds weet Toscani de wereld te verrassen of te schokken met zijn foto’s, zoals laatst met de Unhate-campagne, en het merk op ieders netvlies te krijgen.
Al met al een drukke baan, met heftige indrukken, onregelmatige werktijden en veel geregel en gedoe. Daarom besloot Toscani in 1970 een buitenverblijf te kopen bij Casale Marittimo, in de Toscaanse heuvels tussen Volterra en Bolgheri, waar hij in alle rust kon genieten van zijn gezin en van een beetje tijd voor zichzelf.
Maar Toscani zou Toscani niet zijn als hij niet ook hier iets heel creatiefs bedacht. De wijngaarden rondom zijn huis leverden...
Italiaanse taal Nieuw: Oefenboek Grammatica Italiaans van Van Dale!
Onmisbaar voor iedereen die Italiaans leert (of wil gaan leren): met dit Oefenboek Grammatica Italiaans oefen je de Italiaanse grammatica op je eigen niveau!
Jaap Parqui, uitgever Van Dale: ‘Docenten vroegen ons keer op keer om oefeningen bij die fijne, heldere Van Dale Grammatica’s. Daarom hebben we nu deze oefenboeken gemaakt, met oefeningen op elk niveau, van A1 tot C1.’
Met dit nieuwe oefenboek krijg je snel grip op de grammaticaregels van het Italiaans. Grammatica kun je namelijk het best leren door er veel mee te oefenen, dan wordt het op een gegeven moment – echt – een tweede natuur.
De nieuwe Van Dale Oefenboeken sluiten aan bij de populaire reeks Van Dale Grammatica’s: alle oefeningen zijn ingedeeld in ERK-niveaus (A1-C1), zodat je op je eigen taalniveau kunt oefenen.
Het Oefenboek Grammatica Italiaans omvat meer dan 250 pagina’s, allemaal geschreven door Rita Sorce, Saskia’s allereerste lerares Italiaans, met de hulp van een aantal andere ervaren...
Campanië Buffelmozzarella, het witte goud van Tenuta Vannulo
Wanneer je in de regio Campanië bent, kun je er niet omheen: buffelmozzarella. Net als de pizza is het een van de bekendste lekkernijen van deze regio, waar je dan ook een aantal boerderijen vindt waar de enige echte Mozzarella di Bufala Campana wordt gemaakt.
Erwin en Nicole bezoeken tijdens hun vakantie in Campanië een van de boerderijen waar de buffelmozzarella wordt geproduceerd, Tenuta Vannulo in Capaccio, vlak bij de Griekse tempels in Paestum. Ze nemen je graag mee naar dit landgoed, waar de buffels de allerbeste zorg krijgen.
Erwin: ‘Tenuta Vannulo is een van de meest gerenommeerde buffelmozzarella producenten. De perfecte plek om buffelmozzarella te proeven en te kijken hoe deze bijzonder romige kaas wordt gemaakt.
Wanneer we over de lange oprijlaan rijden, omringd door olijfbomen, zien we al snel het enorme rood gekleurde landhuis en de bijgebouwen tevoorschijn komen. We parkeren de auto op de ruime parkeerplaats. We snuiven direct een echte boerderijgeur op. We volgen...
Proef het beste van Italië 10 cadeautjes voor de pastaliefhebber
Op 25 oktober is het World Pasta Day. Tijd voor een blog met tien pastapresentjes – voor wie net zo dol is op pasta als wij!
1 Bijzondere pasta’s
Je doet ons geen groter plezier dan met eetbare cadeaus. Zeker een pak bijzondere pasta valt in de smaak, zoals een zonnig geel pak Martelli-pasta (uit Toscane) of de pasta van Benedetto Cavalieri (uit Puglia).
Een mooi cadeau is ook de kleurrijke Dolce & Gabbana-pasta van Pastificio Di Martino (o.a. verkrijgbaar in de grotere filialen van Albert Heijn) en met de croxetti die we in de Italiaanse supermarkt vonden, waar het pastaschap een waar walhalla is…
2 Praktische pastahulpjes
Farfalle als pannenlappen om een hete pan vast te pakken, tagliatelle als elastiek en een grote raviolo om de soeplepel op neer te leggen. Deze keukenhulpjes in de vorm van pasta helpen bij het op tafel toveren van pannen vol pasta!
De vier pastahulpjes zijn natuurlijk niet echt van deeg gemaakt, want anders zou je er geen hete pan mee kunnen optillen. Ze...
Campanië 5x doen & proeven in Salerno – tips van Felicia van Salerno Travel
Ga je binnenkort naar Salerno, dan heeft Felicia van SalernoTravel een aantal leuke weetjes en tips voor je, die je bezoek net iets interessanter maken.
#1 Het gebak van Pantaleone
Felicia: ‘De pasticceria van Pantaleone is in heel de stad bekend en geliefd. Hier worden namelijk al jaren lang de heerlijkste traditionele zoetigheden met veel passie bereid.
Een voorbeeld is de scazzetta: een ronde, rood gekleurde taart. Het woord komt uit het dialect en verwijst naar de kardinaalshoed, die ook een ronde vlakke vorm heeft en rood van kleur is. Hoewel velen hebben geprobeerd dit recept te kopiëren, weet iedere Salernitaan dat hij voor dit gebak bij Pantaleone moet zijn. Loop naar binnen in de zaak aan de Via Mercanti en laat je zintuigen geprikkeld worden!
#2 Street art & poëzie
Tegenwoordig ontkom je er niet meer aan en is iedere stad wel voorzien van mooie street art. Ook Salerno kon hierin niet achterblijven en dus zijn er prachtige werken terug te vinden in de stad.
Naast de...
Italiaanse taal Valse vrienden in het Italiaans
Valse vrienden zijn dé grote instinkers als je Italiaans aan het leren bent. Het zijn Italiaanse woorden die veel op Nederlandse woorden lijken, maar die een héél andere betekenis hebben. Zo lijkt het Italiaanse cocomero veel op het Nederlandse komkommer, maar het betekent watermeloen – toch een groot verschil op een broodje of in je salade…
In deze aflevering van Italiaans in Beeld delen we tien van deze valse vrienden. Dan ben je gewaarschuwd voor als ze op je pad komen!
la cantina > de kelder
(en dus geen kantine, dat is la mensa)
la camera > de kamer (en dan vooral in de betekenis van slaap/hotelkamer)
(en dus niet je foto camera, dat is la macchina fotografica)
il reclamo > de klacht
(en dus niet reclame, dat is la pubblicità)
il compasso > de passer
(en dus geen kompas, dat is la bussola)
la gamba > het been
(gamba’s, grote garnalen, worden in het Italiaans i gamberi genoemd)
il cocomero > de watermeloen
(en dus niet de komkommer, dat is il cetriolo)
la notizia > het...
Italiaanse taal Viva la mamma! – een Italiaanse ode aan mama
Speciaal voor alle mamma’s vandaag een ode aan la mamma in Italiaanse sferen:
‘C’è folla tutte le sere
nei cinema di Bagnoli
un sogno che è in bianco e nero
tra poco sarà a colori.
L’estate che passa in fretta
l’estate che torna ancora
e i giochi messi da parte
per una chitarra nuova.
Viva la mamma
affezionata a quella gonna un po’ lunga
così elegantemente anni cinquanta
sempre così sincera.
Viva la mamma
viva le donne con i piedi per terra
le sorridenti miss del dopoguerra
pettinate come lei!
Angeli ballano il rock ora
tu non sei un sogno tu sei vera
viva la mamma perché
se ti parlo di lei, non sei gelosa.
Viva la mamma
affezionata a quella gonna un po’ lunga
indaffarata sempre e sempre convinta
a volte un po’ severa.
Viva la mamma
viva la favola degli anni cinquanta
così lontana e pure così moderna
e così magica.
Angeli ballano il rock ora
non è un juke-box è un orchestra vera
viva la mamma perché se ti parlo di lei
non sei gelosa.
Bang bang la sveglia...
Proef het beste van Italië De sterkste koffie ter wereld
Hoewel we jullie vorig jaar op 1 april nog goed in de maling wisten te nemen, spreken we vandaag de zuivere waarheid. Het lijkt een sterk verhaal, maar Pietro Marmo, zilversmid van beroep, heeft echt de allerkleinste moka ter wereld weten te maken, waarmee je het sterkste kopje espresso kunt zetten.
Tijdens de SIGEP – de Salone Internazionale di Gelateria, Pasticceria e Panificazione Artigianali (oftewel de internationale beurs voor ijssalons, bakkers en banketbakkers) – die begin dit jaar in Rimini werd gehouden, werd dit ieniemienie koffiepotje gepresenteerd.
Deze mini moka is negentien millimeter hoog en bestaat net als elke andere moka uit vijf onderdelen. Hoe klein deze moka ook is, hij functioneert gewoon – je kunt er dus echt koffie mee zetten!
Daar heb je niet veel meer voor nodig dan tien druppels water (die je overigens met behulp van een spuitje in de moka moet zien te krijgen) en een paar korreltjes versgemalen koffie. En een aansteker natuurlijk, want deze mini moka...
Sardinië Gola di Gorropu – een unieke wandeling door een prachtige kloof op Sardinië
Een absoluut hoogtepunt, of eigenlijk een absoluut dieptepunt, tijdens de rondreis die Paul en Lianne op Sardinië maakten, is een bezoek aan de Gola di Gorropu, een van de diepste kloven van Europa.
Deze kloof, die ook wel Su Gorropu wordt genoemd, is een van de niet te missen attracties van Sardinië. Het is een relatief korte maar zeer diepe kloof in het Parco Nazionale del Gennargentu e del Golfo di Orosei in de provincie Nuoro, aan de oostzijde van het eiland. Voor wie in de buurt is en écht van natuur en bergwandelen houdt, is dit een echte must en een unieke ervaring!
Zes kilometer klimmen en klauteren
Paul: ‘Op de planning staat een wandeling van zo’n kleine twee uur (ruim zes kilometer) naar de prachtige en indrukwekkende kloof van zo’n vijfhonderd meter diep, vervolgens een uur klauteren en klimmen over ontiegelijk grote en dikke rotsblokken in deze kloof en tenslotte weer twee uur hetzelfde pad terug, totaal dus een inspanning van vijf uur.
Nadat we met onze auto...