Ga op pad met onze City Walks!

Maccheroni alla caprese uit ‘Pasta – il primo piatto’

Als je aan Italië denkt dan denk je aan… Pasta natuurlijk! Met het kookboek Pasta – il primo piatto (waarop pasta in prachtige gouden letters op het omslag prijkt) staan de ingrediënten voor een lekker bord pasta voortaan boven aan je boodschappenlijstje.

Wat denk je bijvoorbeeld van Napolitaanse lasagne met gehaktballetjes, worst, eieren en ragout, van van scialatielli met courgettecrème en pecorino of van spaghettini met citroenwater en Provolone del Monaco DOP? Van Sardijnse gnocchi met aardappelen en mosselen, gevulde gefrituurde paccheri met notensaus of spaghetti alla puttanesca met gezouten kabeljauw?

Hoe hemels klinkt het recept voor ricottakussentjes van la mamma van Gennaro Contaldo, voor spaghetti met pastrami en kaviaar van Alain Caron of voor porcini-gnocchi met truffelschuim van Hans van Wolde?

Natuurlijk staan er ook veel klassiekers in, zowel qua pasta als qua saus (van ragù napoletano tot pistachepesto, van tomatensaus tot botersaus met salie).

Pastamaster en culinair Giovanni D’Apice (die leerde koken van zijn oma) en foodfotograaf Marco Paone (die samenwerkte met veel sterrenchefs in binnen- en buitenland) hebben echt hun best gedaan om een pastakookboek te creëren zoals je het nog nooit eerder op je bord kreeg, inclusief een voorwoord van de ‘godfather van de pasta’, Antonio Carluccio, die eind vorig jaar overleed.

Maccheroni alla caprese
Wij mogen een klein voorproefje geven uit dit prachtig gebonden kookboek, met dit recept voor maccheroni alla caprese, van het eiland Capri.

foto’s:  Marco Paone

Ingrediënten (voor 4 personen): 400 gram maccheroni | 4 eetlepels olijfolie | 1 teen knoflook, geplet | 500 gram tomaten, uit blik (van goede kwaliteit, liefst San Marzano) | zout & peper | paar takjes verse oregano | boter | 200 gram buffelmozzarella, in blokjes | 30 gram geraspte Parmezaanse kaas

Verhit de olijfolie in een aardewerken of gietijzeren steelpan en fruit hierin een geplette teen knoflook. Verwijder de knoflook wanneer deze bruin kleurt. Snijd de tomaten grof en voeg ze met zout, peper en de oregano toe aan de pan. Laat vijftien minuten pruttelen.

Breng intussen een grote pot gezouten water aan de kook en kook hierin de maccheroni al dente.

Verwarm de oven voor op 230 °C. Vet een grote ovenschaal in met boter. Giet de pasta af en breng over in de beboterde schaal. Schep er de tomatensaus op en verdeel er de mozzarellablokjes over. Bestrooi met de Parmezaanse kaas en zet vijf tot zes minuten in de hete oven. Serveer onmiddellijk.

Veel en veel meer pastarecepten vind je

Pasta – il primo piatto | Giovanni D’Apice & Marco Paone | ISBN 9789401449236 | € 29,99 | uitgeverij Lannoo | bestel Pasta – il primo piatto via deze link bij bol.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *