Ga op pad met onze City Walks!

Gehaktballen in bier uit ‘De Zilveren Lepel Vlees’

Hoewel we tijdens onze reizen in Italië graag een glas wijn drinken, genoten we vorige week op het terras van Vapori di Birra in Toscane van een bierproeverij. We zullen alle details hiervan nog met jullie delen, maar de smaak van dit bijzonder gebrouwen bier inspireerde ons meteen bij thuiskomst om deze gehaktballen te maken, naar een recept uit het gloednieuwe kookboek in De Zilveren Lepel-reeks, dit keer met vlees in de hoofdrol.

Bakken, braden & stoven
De Zilveren Lepel Vlees bevat meer dan honderdvijftig recepten voor vlees, wild en gevogelte. Het water loopt je in de mond bij gebraden kalkoen met kerstomaatjes en basilicum, bij kip met granaatappel, konijnenkoteletjes met artisjokken en varkenshaas in zoutkorst met citroen.

De Italiaanse keuken kent vele manieren van vlees bereiden en dit boek leert je hoe je elk stuk vlees mooi tot zijn recht kunt laat komen, of dat nu van een varken, rund, kalf, lam, wild of gevogelte is.

Maak traditionele ossobuco alla milanese tot Florentijnse runderstoofschotel of schotel familie of vrienden verrassende gerechten voor zoals parelhoen in Marsala, gehaktballetjes met saffraan of wild zwijn met cranberrysaus. Voor bij het vlees biedt deze editie van De Zilveren Lepel ook recepten voor bijgerechten, zodat je een complete secondo mét contorno op tafel kunt zetten.

© foto’s: Simon Bajada | uit: De Zilveren Lepel Vlees
(in licentie van Phaidon Press Limited naar Recipes from an Italian Butcher)

Italiaanse gehaktballen in bier
Wij smulden van de polpette, gehaktballetjes, gestoofd in bier. Voor 4 personen heb je nodig: 200 gram oud brood, in blokjes | volle melk, om in te weken | 300 gram mager rundergehakt | 300 gram Italiaanse saucijsjes, ontveld en geprakt | 2 eieren | beetje bieslook, fijngehakt | 1 takje peterselie, fijngehakt | 80 gram bloem | 2 eetlepels olijfolie | klontje boter | 3 uien, fijngehakt | 1 liter (Italiaans) bier | 1 eetlepel tomatenpuree | 1 takje tijm, alleen de blaadjes | zout en peper

Week het brood drie minuten in de melk en laat het vervolgens uitlekken. Meng in een andere kom het gehakt met het vlees uit de saucijsjes, de eieren, het uitgelekte brood, een deel van de fijngehakte bieslook en de peterselie. Breng op smaak met zout en peper.

Verspreid de bloem over een bord. Rol van het gehaktmengsel met vochtige handen balletjes ter grootte van een walnoot en rol die door de bloem. Verhit de olie en de boter op middelhoog vuur in een koekenpan, voeg de gehaktballetjes toe en bak ze in ongeveer tien minuten goudbruin. Zorg dat de balletjes niet uit elkaar vallen; schud daartoe regelmatig met de koekenpan, zodat de balletjes door de boter en olie rollen en aan alle kanten bruin worden. Doe dit eventueel in porties. Haal de balletjes uit de pan en zet ze apart.

Doe de fijngehakte uien in dezelfde koekenpan, giet beetje bij beetje het bier erbij en laat het verdampen. Voeg de tomatenpuree en de tijm toe en breng op smaak met zout en peper. Laat vijftien minuten pruttelen, doe dan de gehaktballetjes bij de saus en laat nog eens twintig minuten pruttelen. Bestrooi met de rest van de bieslook en serveer met een koel glas bier. Buon appetito!

De Zilveren Lepel Vlees – bakken, braden, stoven | foto’s: Simon Bajada | vertaling: Jan Bos & Aniek Njiokiktjien | ISBN 9789000360215 | € 35,- | Uitgeverij Unieboek Het Spectrum | bestel De Zilveren Lepel Vlees via deze link bij bol.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *