Proef het beste van Italië Het recept voor de perfecte tiramisù
Vorige week vroegen we jullie welk ‘perfect recept’ jullie graag zouden willen zien op Ciao tutti: de perfecte ragù alla bolognese, de perfecte pasta, de perfecte risotto, de perfecte pesto of de perfecte tiramisù.
Alhoewel veel lezers graag het perfecte recept voor de enige echte bolognesesaus zouden zien, ging de strijd van begin af aan tussen de perfecte risotto en de perfecte tiramisù. Uiteindelijk komt de tiramisù als winnaar uit de bus, dus zoals beloofd schotelen we jullie het perfecte tiramisù-recept voor!
Perfecte shot suiker en cafeïne
De auteur van het kookboek Perfect schrijft over dit heerlijke Italiaanse toetje: ‘Het was oorspronkelijk de bedoeling dat tiramisù, of ‘trek me omhoog’ zoals de letterlijke vertaling luidt, een perfecte shot suiker en cafeïne was om je na een geweldig Italiaans feestmaal de nacht in te lanceren.
Jammer genoeg kun je na de Nederlandse vertaling van dit gerecht waarschijnlijk niet veel meer doen dan je pyjama aantrekken, en...
Proef het beste van Italië Herfstlekkers: risotto ai funghi porcini
Langzamerhand zie je ze weer verschijnen op de menukaart, de funghi porcini – Italiaans voor eekhoorntjesbrood – al heeft het Italiaans letterlijk niks van doen met eekhoorns. Porcini betekent ‘biggetjes’, hetgeen een verwijzing is naar het flinke formaat van de paddenstoelen.
Als een van de weinige paddenstoelsoorten kan eekhoorntjesbrood wel tot drie kilo wegen! Ook een hoedje met een diameter van vijfendertig centimeter is geen uitzondering.
Toch zijn de kleinere exemplaren het lekkerst; die zijn steviger en dus ook smaakvoller. De nootachtige en soms zelfs vleesachtige smaak van de paddenstoelen is bij de kleinere exemplaren veel intenser. Je hoeft er dan niet meer mee te doen dan de paddenstoelen bakken in een beetje boter met knoflook en klaar is je lunch.
Eekhoorntjesbrood groeit altijd onder dezelfde boomsoorten: berken, beuken eiken en naaldbomen. Omdat ze niet gekweekt worden maar echt met de hand in het bos worden geplukt, zijn ze vrij kostbaar. Een kilo funghi...
Italiaanse taal In de olie – Italiaanse spreekwoorden met (olijf)olie in de hoofdrol
Nu de druiven grotendeels geplukt zijn (hier en daar hangen nog wat trossen die gebruikt worden voor de zoetere dessertwijnen), is het bijna tijd om de olijven te plukken.
Voor het zover is, duiken we eerst nog even in de wijze woorden die de Italiaanse olijfolie met zich mee brengt, met een aantal spreekwoorden met olie in de hoofdrol.
Olio nuovo, vino vecchio
‘Nieuwe olie, oude wijn’ – Olijfolie gebruik je het best als hij nog ‘nieuw’ is, dus net is geperst. Wijn daarentegen moet in veel gevallen eerst rijpen en wordt vaak beter naarmate hij wat ‘ouder’ is.
L’olio e la verità tornano a galla
‘De olie en de waarheid komen aan de oppervlakte’ – Net als olijfolie altijd boven komt drijven als je het mengt met water, komt de waarheid altijd aan het licht.
Dolori, olio dentro e olio fuori
‘Pijn? Olie binnen en olie buiten’ – Bij gezondheidsproblemen helpt olijfolie altijd, zowel van binnen (dus door het te gebruiken bij het bereiden van eten) als van buiten...
Nieuws uit Italië Italiano DOC – waaraan herken je een echte Italiaan?
Officieel staat de afkorting DOC voor Denominazione di Origine Controllata. Het is een keurmerk voor wijn; een fles mag pas een DOC-keurmerk dragen als de wijn aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet. Zo wordt er onder meer gelet op het percentage aan druivenvariëteit en de geografische herkomst.
Italianen gebruiken de afkorting echter ook om aan te duiden dat ze over een rasechte inwoner van een stad of een gebied praten. Zo vroeg ik een vriendin uit Florence ooit om culinaire tips voor de stad. Ze stuurde me allerlei restaurants toe die, zoals ze schreef in de begeleidende mail, waren aanbevolen door un fiorentino DOC – door een rasechte Florentijn dus.
Ook afgelopen dagen in Toscane kwam de uitdrukking een aantal keer voorbij. In een wijnbarretje waarvan de eigenaar natuurlijk un fiorentino DOC was, maar ook op de markt, waar de funghi volgens de koopman waren verzameld door un vero toscano DOC (die hij duidelijk wilde onderscheiden van de vele buitenlandse plukkers).
Deze...
Friuli-Venezia Giulia Barcolana: ontelbaar veel zeilboten in Trieste
Wie oktober in Friuli zegt, zegt ook Barcolana, de beroemdste en druk bezochte regatta van het Middellandse Zeegebied, die plaatsvindt in havenstad Trieste.
Het startschot voor de Barcolana klonk voor de allereerste keer in 1969. Tijdens die eerste editie gingen eenenvijftig zeilboten de strijd op het water met elkaar aan.
De unieke botenrace is dit najaar toe aan de vijfenvijftigste editie. Er doen tegenwoordig echter heel wat meer boten mee!
Het startschot voor de gigantische zeilrace door de Golf van Trieste zal dit jaar op 8 oktober klinken. Maar de hele week voorafgaand aan de race staat Trieste al helemaal in het teken van de Barcolana, met verschillende activiteiten op het water en aan wal – van de Barcolina voor optimistjes tot het Barcolana Music Festival.
Via de website Barcolana.it vind je alle details. Wij delen hieronder alvast een virtuele impressie:
Italiaanse taal In het Italiaans – wijze woorden over wijn
Italianen drinken niet alleen graag een goed glas wijn, ze halen il vino ook regelmatig aan in een van hun uitdrukkingen.
Een aantal van deze uitdrukkingen is ook bij ons bekend, maar als altijd zijn de Italianen ook hier heerlijk creatief. De leukste proverbi del vino hebben we op een rijtje gezet:
Il buon vino non vuole frasca.
‘Goede wijn behoeft geen krans’
goede wijn (en andere goede producten) hebben geen aanbeveling / reclame nodig.
Nella botte piccola, c’è il vino buono.
‘In het kleine wijnvat vind je goede wijn.’
(de beste dingen komen in kleine hoeveelheden)
Non si può avere la botte piena, e la moglie ubriaca.
‘Men kan niet zowel een vol wijnvat als een dronken vrouw hebben.’
(je kunt in het leven niet alles hebben)
In vino veritas / La verita’ è nel vino.
‘De waarheid is in de wijn,’
(wijn zorgt ervoor dat men de waarheid vertelt;
vgl. ons gezegde: kinderen en dronken mensen spreken de waarheid)
Il vino è il latte dei vecchi.
‘Wijn is de melk...
Campanië Sciglio – de perfecte plek voor een vintage souvenir uit Salerno
Wanneer je door de sfeervolle straten van Salerno dwaalt, krijg je regelmatig de indruk even terug in de tijd te gaan. Met historische palazzi, eeuwenoude fresco’s en een middeleeuws kasteel dat over de stad uitkijkt, zijn sporen van de geschiedenis overal aanwezig.
In een kleine maar sfeervolle ruimte aan de Via Duomo nemen Mariella en Simone je ook mee naar een andere tijd, al doen ze dat op een nét iets andere manier dan de rest van de omgeving dat doet, zoals Felicia van Salerno Travel je in deze blog laat zien.
Felicia: ‘Wanneer je voet over de drempel van Sciglio zet, stap je de wereld van vintage binnen, in een ruimte die is ingericht met zorgvuldig geselecteerde items. Van het kleinste voorwerp tot de kledingstukken die direct in het oog springen, alles is met liefde en toewijding uitgezocht of zelf ontworpen.
Deze bedachtzaamheid zorgt ervoor dat niets uit de toon valt en alles perfect bij elkaar lijkt te passen. De ruimte ademt een aangename sfeer en daar draagt de...
Campanië Cilentamente – over op je gemakje oud worden in Pioppi en omstreken
Pioppi, het kleine vissersplaatsje in de Cilento, is wereldberoemd geworden. Want in Pioppi kun je oud worden. Het levende bewijs daarvan zien Hans en Marga als twee stokoude vrouwtjes langs de lungomare schuifelen tijdens de zaterdagse passeggiata. Met hun krachtige blikken in door de ouderdom verweerde gezichten worden ze respectvol bekeken.
Hans en Marga: ‘Pioppi is bekend geworden door wat het Pioppi-dieet is gaan heten, het mediterrane dieet dat onderzocht is door de Amerikaan Ancel Keys. Hij heeft veertig jaar in Pioppi gewoond en ontdekte dat de mensen hier in de Cilento ouder worden dan gemiddeld en minder hart- en vaatziekten hebben.
Volgens hem komt dat niet alleen door het traditionele menu op basis van lokale producten zoals veel groenten en fruit, olijfolie, gezonde blauwe vis zoals ansjovis en heel weinig vlees, maar ook door het rustige leven en de sociale contacten in de kleine dorpsgemeenschap. Dit mediterrane dieet is sinds 2010 zelfs toegevoegd aan de lijst van...
Nieuws uit Italië Op zoek naar de echte Mona Lisa in Florence
In augustus werd in Florence het graf geopend van mogelijke familieleden van de vrouw die model stond voor de Mona Lisa.
Italiaanse onderzoekers vergelijken nu het DNA van deze overledenen met dat van het lichaam dat in april 2011 werd gevonden in het Convento di Sant’Orsola, een verlaten klooster in de wijk San Lorenzo, waarvan men vermoedt dat het wel eens de vrouw achter de Mona Lisa zou kunnen zijn.
Als het DNA matcht, kunnen de geruchten dat Da Vinci’s Mona Lisa inderdaad niemand minder dan Lisa Gherardini del Giocondo is, worden bevestigd.
Voor het grootschalige onderzoek werd een deel van de vloer van de Santissima Annunziata opengebroken. Hier werd naar alle waarschijnlijkheid driehonderd jaar geleden de echtgenoot van Mona Lisa, Francesco di Bartolomeo del Giocondo, begraven, in de Cripta de Martiri, achter het grote altaar. Ook Mona Lisa’s zonen zouden hier hun laatste rustplaats hebben gevonden.
De fotograaf van La Repubblica was erbij en maakte de volgende foto’s...
Proef het beste van Italië Proef de biologische Italiaanse wijnen uit de collectie van Giorgio Rossano
Ciao tutti’s wijnblogger Aimée sprak onlangs met Giorgio Rossano, bij Gedeelde Weelde in Maastricht, waar zijn producten te koop zijn. Giorgio vertelde over het ontstaan van zijn bedrijf en liet Aimée proeven van een selectie wijnen uit zijn assortiment.
Aimée deelt op haar beurt Giorgio’s verhaal met jou en laat je meegenieten van de proefnotities van de bijzondere Italiaanse biologische wijnen die ze dronk.
‘Ik kom uit Piemonte, uit de streek rondom Alba,’ zo vertelt de inmiddels zeventigjarige Giorgio. ‘Toen ik vijf jaar oud was, verhuisden we naar Turijn waar mijn vader ging werken in de industrie. Maar van huis uit waren we contadini (boeren); ik kan me herinneren dat ik altijd in de vakantie bij mijn grootouders mee ging helpen op het land.
Op onderstaande foto zie je me als klein jochie met mijn tante en opa tijdens de perzikoogst:
Begin jaren tachtig werkte ik in een natuurvoedingswinkel in Eindhoven. Ondertussen leerde ik mijn vrouw kennen. Ook ontmoette ik een...
Friuli-Venezia Giulia Fortezza di Osoppo – het oudste fort van Friuli-Venezia Giulia
In het stadje Osoppo, aan de voet van de Alpen, bevindt zich het oudste fort van de regio Friuli-Venezia Giulia, het Fortezza di Osoppo. Elbrich neemt je er graag mee naartoe.
Elbrich: ‘Op deze strategische plek, boven op een heuvel aan de oever van de rivier Tagliamento, stond in de Romeinse tijd al een uitkijktoren. Later is deze uitgebreid tot een heus fort.
Vanaf hier kijk je uit over zowel het vlakke land als de Alpen. Je kunt de hele omgeving plus alle toegangswegen in de gaten houden. De Del Montes, met wie ik jullie in deze blog liet kennismaken, waren de eigenaren van dit fort.
Tot deze familie behoorde ook de oom en tevens stiefvader van Lucina, Girolamo Savorgnan del Monte, die het hier voor het zeggen had. Na de roerige dagen van de crudel zobia grassa (wrede vette donderdag) roept Girolamo Luigi op om naar Osoppo te komen. De verliefde Luigi kan niet anders dan gehoorzamen en moet vertrekken, zijn geliefde Lucina achterlatend.
Op weg naar Osoppo
Tijdens de lange rit...
Friuli-Venezia Giulia Luigi en Lucina – het echte verhaal van Romeo en Giulia
Het is misschien wel het beroemdste liefdesverhaal ter wereld: dat van Romeo en Julia (of Giulia, zoals haar Italiaanse naam luidt) – twee jonge geliefden die, door hun onmogelijke en verboden liefde voor elkaar, een einde aan hun leven maken.
Hun verhaal werd bekend dankzij Shakespeare, die dit meesterlijke toneelstuk rond 1595 optekende. Het speelt zich af in Verona, waar je nog altijd het huis van Giulia kunt bewonderen, met het beroemde balkonnetje.
Giulia’s bronzen borst
Ook Ciao tutti’s Elbrich is er in haar jeugd geweest. Elbrich: ‘Ik kan me vooral het mooie bronzen standbeeld van Giulia op de binnenplaats herinneren. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt door de glimmende rechterborst van Giulia. Men beweerde dat het strelen van de borst je eeuwige liefde en geluk zou brengen.
Ik kon het natuurlijk niet laten de borst van Giulia aan te raken, want wie wil dat nu niet, gelukkig zijn en de ware liefde vinden? Op dat moment had ik nooit kunnen bedenken dat de liefde me jaren...