Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bloem water gist zout passie – recepten voor authentieke Napolitaanse pizza

pizza-Napels (2)

Pizza is de culinaire trots van Napels. Hoewel de oorsprong van de pizza niet met harde feiten valt te bewijzen, gaan de Napolitanen er prat op dat de pizza in hun stad is uitgevonden.

De Napolitanen zijn zó trots op hun pizza, dat er zelfs een vereniging in het leven is geroepen, de Associazione Verace Pizza Napoletana. Deze Associazione strijdt voor het behoud van de enige echte, originele pizza. Er is zelfs een wet opgesteld die voorschrijft waar een pizza napoletana aan moet voldoen.

De pizza’s moeten bijvoorbeeld rond zijn, met een maximale diameter van 35 centimeter en een maximale dikte van 3 millimeter. Het deeg moet met de hand worden gekneed en gevormd. Het gebruik van hulpstukken zoals een deegroller is streng verboden. Ook moet het deeg tenminste zes uur hebben kunnen rusten.

pizza-Napels (1)

De pizza moet vervolgens – heel belangrijk! – op traditionele wijze in een houtoven worden gebakken, op 480 °C. De pizza mag overigens niet langer dan negentig seconden in de oven blijven.

De Associazione Verace Pizza Napoletana houdt zich echter niet alleen bezig met regels, maar ook met lekkere pizzarecepten. De Napolitanen hebben een uniek boek over ‘hun’ pizza gemaakt – dat nu ook in het Nederlands verschijnt. Het is het enige officiële boek waarmee je pizza leert bakken volgens de Napolitaanse voorschriften!

recepten-Napolitaanse-pizza (1)

Het boek bevat ruim driehonderd foto’s en vijftig pizza-anekdotes. Natuurlijk staan er in het boek verleidelijke recepten: elf recepten voor de allergrootste pizzaklassiekers (zoals de margherita, de marinara en de gefrituurde pizza), negentien recepten voor pizza’s met tomaat of tomatensaus als basis (zoals de pizza pescatora of een pizza met bresaola en rucola), negentien recepten voor pizze bianche die veelal kaas als basis hebben (zoals de pizza genovese) en zestien pizzarecepten voor groenteliefhebbers (zoals de pizza carcioffola met artisjok).

Pizza, the making of...

‘Er is geen product in de wereld in staat om zoveel culinaire emoties op te wekken als de Napolitaanse pizza,’ aldus Carlo Petrini, de voorzitter van Slow Food Internazionale, in het voorwoord van Bloem water gist zout passie. Je zult bij het zien van de foto’s dan ook meteen zin krijgen in pizza – én in een bezoek aan Napels.

Een preview bekijk je vast via deze link. Vanmiddag delen we een recept uit dit bijzonder smakelijke kook- en kijkboek, dus zet bloem, water, gist, zout en passie maar vast klaar!

recepten-Napolitaanse-pizza (2)

Bloem water gist zout passie – recepten voor authentieke Napolitaanse pizza | Associazione Verace Pizza Napoletana | foto’s: Vittorio Sciosia | vertaald door Miriam Bunnik & Mara Schepers | ISBN 9789082341706 | € 29,95 | Italiëplein | bestel Bloem water gist zout passie via www.napolitaansepizza.nl

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Wat een geweldig boek! Ik ben gek op de Italiaanse keuken en pizza.. tja, ik kan er niet zonder. Ik ben heel benieuwd of de pizza wat meer die Italiaanse smaak krijgt als je het volgens dit boek maakt. Ik kan me met een goede pizza namelijk echt wanen in Bella Italia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *