Amalfikust Praiano – de beste tips voor dit betoverende plaatsje aan de Amalfikust
Wanneer je aan de Amalfikust denkt, komt het beeld van de kleurrijke huisjes van het verticale stadje Positano vast meteen in je op. Dit schilderachtige kustplaatsje staat bij veel mensen hoog op het wensenlijstje tijdens een reis naar de Amalfikust. Positano kent dan ook een unieke schoonheid die je met eigen ogen gezien wil hebben.
Hoewel Positano vaak in de spotlights staat, heeft de omgeving nog veel meer prachtige, minder bekende plekken te bieden. In eerdere artikelen liet Felicia van Salerno Travel je al kennismaken met onbekendere parels aan de Amalfikust.
Dit keer neemt ze je mee naar een plaats die op slechts een steenworp afstand van Positano ligt: het betoverende Praiano.
Oneindig uitzicht over zee
Felicia: ‘Praiano ligt aan de voet van de Monte Tre Pizzi, met aan de ene kant hoge rotsachtige bergwanden en aan de andere kant een oneindig uitzicht over zee. De naam van het dorp is dan ook perfect gekozen: het is afgeleid van het Griekse pelagianum, dat ‘open zee’...
Toscane Under the Tuscan stars – een droom van een diner in de wijngaard van Querceto di Castellina
We hebben de afgelopen jaren heel veel mooie dingen mogen doen, proeven en beleven in alle uithoeken van Italië. We genoten van veelzijdige Vespa-tours, schoven aan in knusse osteria’s waar de sterren van de hemel worden gekookt, stonden op besneeuwde bergtoppen en doken in een kristalheldere zee.
We zagen de mooiste dorpjes, zowel aan de kust als in het binnenland, bewonderden kleurrijke kunstschatten en veegden in ondergrondse wijnkelders spinnenwebben van veelbelovende flessen.
We stonden met z’n tweeën in de Sixtijnse Kapel, beklommen de treden van wereldberoemde torens en koepels en zeilden langs sprookjesachtige eilanden.
Afgelopen zomer voegden we nog een bijzondere ervaring toe aan deze lange lijst van moois: we schoven aan voor een wijngaarddiner in de Chianti, in de betoverende setting van Querceto di Castellina, met als thema Under the Tuscan stars.
In dit artikel laten we je meegenieten van deze unieke beleving én vertellen we je hoe ook jij dit jaar een plekje...
Le Marche Sentiero Li Vurgacci in Pioraco – mooie wandeling langs watervallen in Le Marche
Het charmante dorpje Pioraco ligt genesteld tussen de rotsen, op de plek waar de Potenza en de Scarsito samenvloeien. Water speelt de hoofdrol in dit dorp; de kanaaltjes geven het een schilderachtige uitstraling. Ook is het water essentieel geweest voor de papierindustrie waar Pioraco al sinds de dertiende eeuw om bekend staat.
Wandelen langs watervallen
Pioraco is het vertrekpunt van het Sentiero Li Vurgacci. Dit wandelpad start waar het water van de Potenza door het dorp stroomt.
Als bij toverslag stuit je op een reeks watervallen en ravijnen die zijn ontstaan door jarenlange erosie. Dit is veelbelovend voor de verdere tocht, over stenen trappen en houten bruggetjes. Je slingert zo’n vijfhonderd meter langs de rivieroevers.
De beelden die je onderweg ziet, laten je wellicht denken aan de monsterlijke creaties van het Sacro Bosco in Bomarzo. Deze beeldhouwwerken zijn uitgekerfd in de rotsen door de vaardige handen van kunstenaar Antonio Ciccarelli. Ze maken de route nog...
Le Marche Vecchio Caffè Maretto & de ‘Sixtijnse Kapel van Milo Manara’ in Civitanova Marche
Civitanova Marche is een charmant plaatsje aan de Adriatische kust, met uitgestrekte zandstranden en gezellige strandtentjes waar je heerlijk kunt eten en drinken. Minder bekend is dat in het Vecchio Caffè Maretto, onder de imposante bogen van het Palazzo Sforza, een bijzonder fresco te bewonderen is.
Dit kunstwerk werd in 2001 gemaakt door de beroemde striptekenaar Milo Manara, die ook De naam van de roos van Umberto Eco van illustraties voorzag (zie deze blog) en het leven van Caravaggio bewerkte tot een strip (zie deze blog).
Voormalig model en tv-presentatrice Natasha Stefanenko, die in die tijd Vecchio Caffè Maretto runde, vroeg Manara om een unieke muurschildering te maken die paste bij de sfeer van de bar. Door de jaren heen heeft de bar verschillende eigenaren gekend, maar het fresco is altijd behouden gebleven en trekt nog dagelijks bewonderende blikken.
Een hemel vol sensuele engelen
Bij binnenkomst in het Vecchio Caffè Maretto zie je direct het paradijselijke tafereel...
Italiaanse films & series Confidenza – intrigerende film naar een roman van Domenico Starnone
Vanaf 9 januari 2025 geniet je in de bioscoop van de film Confidenza, een bewerking van de bestseller van Domenico Starnone (in het Nederlands vertaald als Geheimen). Namens ArtiFilm geven we alvast een voorproefje van Confidenza.
Grootse geheimen
Pietro (vertolkt door Elio Germano) is een gerespecteerde leraar Italiaanse literatuur, Teresa (Federica Rosellini) zijn briljante leerling. Na haar afstuderen krijgen ze een relatie en gaan ze samenwonen.
Op een dag stelt Teresa voor dat ze elkaar een geheim vertellen dat zo beschamend of schokkend is dat het, als het openbaar zou worden gemaakt, het leven van die persoon zou verwoesten.
De tijd verstrijkt. Teresa is naar de Verenigde Staten verhuisd, Pietro’s status als schrijver is gegroeid. Hij is getrouwd en heeft een volwassen dochter. In zijn hoofd wordt hij echter telkens achtervolgd door de mogelijkheid dat Teresa op een dag zijn wereld overhoop haalt met het geheim dat hij haar ooit heeft toevertrouwd…
Confidenza is...
Verona Casa del Pandoro – Palazzo Melegatti in Verona
Verona staat bekend om de pandoro, een luchtige kerstcake in de vorm van een ster. Vorige week wees An van B&B Carpe Diem ons op een prachtig palazzo in Verona, dat wordt gesierd door twee stenen pandoro’s.
Domenico Melegatti – uitvinder van de pandoro
Aan de Corso Porta Borsari is architectuur prachtig verweven met gastronomie. Op nummer 21 vind je namelijk het Palazzo Melegatti, met op de hoeken van het terras op de vierde verdieping twee pandoro’s.
Op deze plek bevond zich de eerste forno, bakkerij, van Domenico Melegatti, die de pandoro uitvond. Op 14 oktober 1894 kreeg Melegatti zelfs een officieel certificaat van het Ministero di Agricoltura, Industria e Commercio (het ministerie van landbouw, industrie en handel) van het Koninkrijk Italië voor het uitvinden van de naam, de vorm en het recept van de pandoro.
Eerder al, in maart 1894, publiceerde Melegatti een aankondiging in de Arena: ‘Banketbakker Melegatti informeert zijn welwillende en zeer talrijke clientèle dat...
Recepten Kerstmenu met een Italiaans tintje – van carpaccio-bonbon tot tiramisù
We tellen langzaam af naar Kerstmis. Het is de tijd van het jaar om samen te komen, mooie momenten te delen en te genieten van heerlijk eten.
Om jullie met dat laatste een beetje op weg te helpen, hebben we samen met Jumbo een verrukkelijk Italiaans gekleurd menu samengesteld voor de kerstdagen. Maak indruk op je gasten met een combinatie van voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht die de smaken van Italië omarmen!
Carpaccio-bonbon met crema di balsamico
Begin je feestelijke Italiaanse diner met een twist op de klassieke carpaccio: de carpaccio-bonbon! Dit is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een genot voor de smaakpapillen.
Stel je voor: flinterdunne plakjes ossenhaas, prachtig opgerold en gevuld met een frisse mix van gemengde sla, Parmezaanse kaas en knapperige pijnboompitten.
Serveer het gerecht af met een heerlijke pesto en crema di balsamico. Dit voorgerecht is perfect voor de feestdagen en zal zeker indruk maken op je gasten.
Bekijk hier hoe je dit kerstgerecht in...
Recepten Gefrituurde pasta met pompoen uit het Historisch Kookboek Pasta
Tijdens onze culinaire lezersreis naar Bologna vorig jaar genoten Saskia, mede-reisleider Manon Henzen van eet!verleden en alle deelnemers van verschillende soorten pasta, zoals tagliatelle en tortellini. Op de Mercato delle Erbe proefden ze zelfs gefrituurde tortellini!
In het Historisch Kookboek Pasta dat Manon recent heeft geschreven, heeft ze ook een recept voor gefrituurde pasta opgenomen, dit keer gevuld met pompoen. Heerlijk als snack bij de aperitivo!
De échte geschiedenis van pasta
Het Historisch Kookboek Pasta is anders dan alle andere pastaboeken. Het vertelt niet alleen het echte verhaal over de geschiedenis van pasta, maar is ook het eerste boek dat aandacht besteed aan de pastahistorie in Nederland.
Je maakt een reis door tweeduizend jaar pasta, zowel in Italië als in Nederland, met recepten die heel anders zijn dan de pastagerechten die je al kent. Je proeft verrassende smaakcombinaties en ontdekt vormen, namen en bereidingen die wellicht nieuw voor je zijn.
Smul van...
Campanië Proef de authentieke Sorrentijnse olijfolie van Frantoio Gargiulo
Het Sorrentijns schiereiland wordt gekenmerkt door weelderige groene heuvels, afgewisseld met indrukwekkende kliffen, pittoreske dorpjes en sensationele panorama’s.
Talloze olijfbomen sieren het landschap en dragen bij aan de unieke charme van deze streek. Felicia van Salerno Travel neemt je mee naar Frantoio Gargiulo, een familiebedrijf dat het ambacht van olijfolie maken al generaties lang koestert.
Wat begon als de droom in de jaren zeventig, groeide uit tot een internationaal gewaardeerd merk. Gedreven door een diepe liefde voor het schiereiland en een passie voor olijfolie richtte Gargiulo zijn eigen bedrijf op, met één doel voor ogen: de unieke smaak van Sorrentijnse olijfolie delen met de wereld.
Ruim veertig jaar later staat de derde generatie achter de olijfpers, en wordt de olijfolie van Gargiulo naar meer dan vijftig landen geëxporteerd. Zo leeft de oorspronkelijke droom nog altijd voort.
Een familieherinnering in een drupje olie
Felicia: ‘Antonino Gargiulo is een...
Italiaanse taal A tavola non si invecchia en andere Italiaanse spreekwoorden en gezegdes met een culinair tintje
Spreekwoorden over eten en drinken zijn vaak al eeuwen oud, maar nog steeds verrassend actueel. Ze gaan soms over het eten zelf, maar meestal vormen ze een metafoor voor het leven.
In dit artikel hebben we een aantal Italiaanse spreekwoorden en gezegdes voor je geselecteerd om van te smullen!
A tavola non si invecchia
A tavola non si invecchia is een oud Italiaans gezegde dat op diverse manieren geïnterpreteerd kan worden. Aan tafel word je niet oud, want het plezier van tafelen stemt blij en houdt je jong. Ook lijkt de tijd door te genieten aan tafel niet te verstrijken.
De Romeinse schrijver Cicero stak in zijn boek De kunst van het oud worden al de loftrompet over uitgebreid en gezellig tafelen met vrienden. Luigi Pulci, een vijftiende-eeuwse Italiaanse dichter met weinig eetlust, was het hier niet mee eens.
In zijn werk Morgante gaf hij een vileine draai aan het spreekwoord: aan tafel word je niet oud, want wie veel afruimt, leeft weinig. Ook spotte hij met de buik van zijn...
Proef het beste van Italië 5x pasta – Ciao tutti’s lievelingsrecepten voor pastaklassiekers
Ter ere van World Pasta Day, dat op 25 oktober wereldwijd gevierd wordt, delen we vandaag onze lievelingsrecepten voor pastaklassiekers. Voor een weekend vol pasta!
Spaghetti alle vongole
Het áller-, állerlekkerst! We bestellen het natuurlijk het liefst op een terrasje aan zee, maar ook thuis maken we het geregeld. Makkelijk, snel en superlekker!
Voor zes personen heb je nodig: 500 gram spaghetti | 1,5 kilo vongole (venusschelpen) | 1 teentje knoflook | 1 rood pepertje | peterselie | droge witte wijn | extra vergine olijfolie | zout
Doe de vongole in een bak met koud water en laat ze even goed weken. Gooi na deze tijd de geopende schelpen weg. Schenk de witte wijn in een grote pan, voeg een eetlepel olijfolie en een beetje fijngehakte peterselie toe en stoom de vongole in korte tijd op hoog vuur tot ze opengaan.
Gooi de dichte schelpen weg. Haal de meeste vongole uit hun schelp, maar bewaar een paar mooie, gevulde schelpen voor de garnering. Filter het kookvocht en bewaar dit....
Milaan De beste plekken voor een aperitivo in Milaan
Tijd voor een aperitivo! Misschien wel ons favoriete moment van de dag in Italië. Even bijkomen, bijpraten met vrienden en voor de maaltijd alvast de eetlust op wekken.
Milaan is bij uitstek de stad om van een aperitivo te genieten. Niet alleen zou deze culinaire traditie hier zijn ontstaan, er zijn ook ontzettend veel adressen waar je voor een aperitivo terecht kunt.
Inge van Milaan met Local neemt je mee naar de beste plekken voor een aperitivo in Milaan, van bierbrouwerijen tot rooftopbars.
De bekendste bars in het centrum van Milaan
Zin in een Aperol Spritz, een Campari of een Martini? Dit zijn de bekendste klassieke bars voor een aperitivo in het centrum van Milaan.
Terrazza Aperol
De bekendste plek voor een Aperol Spritz in Milaan is Terrazza Aperol, op de eerste verdieping van de Galleria Vittorio Emanuele II, met uitzicht op de Duomo.
Het ontwerp is van de hand van Antonio Piciulo, die zich voor de inrichting liet inspireren door de ingrediënten van Aperol. Zo heeft de bar...