Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Amalfikust

6 redenen voor een vakantie in Agerola – een groene oase van rust bij de Amalfikust

De schitterende Amalfikust strekt zich uit van het kustplaatsje Positano in het westen tot het kleurrijke Vietri sul Mare in het oosten. Tussen deze plaatsen baant de wereldberoemde kustweg SS163 zich een weg tussen rotsachtige en met groen bedekte bergwanden door, met onderweg veel moois om te bewonderen. Veel van de kustplaatsen vormen gewilde bestemmingen voor een droomvakantie in dit populaire gebied. Wanneer je echter een stukje hoger gaat, kom je een ander pareltje tegen waar je in een rustigere setting van de prachtige omgeving kunt genieten. Net boven Furore strekt de gemeente Agerola zich uit, een groene gemeente die een oase van rust vormt. Felicia van Salerno Travel neemt je mee naar deze prachtige plek en laat je zien waarom Agerola ideaal is voor een langer verblijf aan de Amalfikust. Zeshonderd meter boven zeeniveau Felicia: ‘Met het doel de regio Campanië zo goed mogelijk te leren kennen, wissel ik geregeld van woonplaats. Na Salerno, Napels en het eiland Ischia,...
Sicilië

Het witte goud van Sicilië – de zoutkust tussen Marsala en Trapani

Zo ver je kunt kijken, zie je ondiepe bassins vol met water, met aan de rand witte bergen die prachtig afsteken tegen de blauwe lucht. Het kan niet missen: je staat aan de zoutkust van Sicilië, grofweg tussen Marsala en Trapani. Hier vind je eindeloze vlaktes met zoutpannen, waarin het heldere zeewater wordt omgetoverd tot bergjes van het ‘witte goud’. Zout was in Italië lange tijd een zeer kostbaar materiaal. Er werd zelfs belasting op geheven, net als op tabak, waardoor het alleen in de tabbacheria’s verkocht mocht worden. Kijk maar eens goed naar de kenmerkende blauwe borden met een witte T als je langs een tabakszaak loopt; hier staat nog altijd Tabacchi e sale. Als je ziet hoeveel werk er met het maken van zout gepaard ging, begrijp je helemaal waarom het zout hier de bijnaam ‘het witte goud’ heeft gekregen. Honderd hectare aan zoutpannen De circa dertig kilometer lange zoutkust herbergt zo’n honderd hectare aan zoutpannen. Via verschillende bassins en kanalen...
Le Marche

Gradara – een van de mooiste dorpjes van Le Marche

Na het oversteken van de grens tussen de regio’s Emilia-Romagna en Le Marche is Gradara het eerste dorpje dat je tegenkomt. Het burchtdorpje prijkt op de lijst van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Je ziet het al van ver aan de horizon opdoemen, met dank aan de indrukwekkende burcht die nog zo goed als volledig intact is gebleven. En dat terwijl dit kasteel er al eeuwenlang staat! Gradara in Dantes Divina Commedia Zelfs Dante noemde de burcht van Gradara al, in zijn La Divina Commedia – om precies te zijn in zijn Inferno, de hel. Dat lijkt misschien geen goede aanbeveling voor een plaats (wie wil er nu geassocieerd worden met de hel?) maar in dit geval ligt aan die vermelding een grote liefde ten grondslag. Een onmogelijke liefde, dat ook, maar oprecht en vol passie. De hoofdrol in het liefdesverhaal dat eindigt in de hel is weggelegd voor Francesca. Zij werd in 1275 uitgehuwelijkt aan Gianciotto Malatesta. Francesca voelt echter niets voor...
Recepten

Pasta al forno uit het kookboek De easy Vegeterranean

Wie houdt er nou niet van pasta al forno, pasta uit de oven? Zeker met dit recept, uit het nieuwe kookboek De easy Vegeterranean, zul je iedereen verrassen. In Italië staat dit vaak op tafel bij een lekkere zondagse lunch. De hele familie zal er gek op zijn. Serveer het gerecht met een rode Conero DOCG. Wat heb je nodig? Voor deze rigatoni al forno heb je nodig: 500 gram grote rigatoni | 500 gram buffelmozzarella | 500 milliliter verse tomatensaus | 250 milliliter bechamelsaus | 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt | 5 basilicumblaadjes | zout en zwarte peper | extra vergine olijfolie Voor de tomatensaus heb je nodig: 800 gram hele gepelde tomaten (uit blik) | 3 teentjes knoflook | 1 middelgrote ui, in vieren | 1 middelgrote wortel, in vieren | 1 stengel bleekselderij, in vieren | 1 vers takje peterselie | 1 vers takje basilicum | 8 eetlepels extra vergine olijfolie | zout en zwarte peper Bereidingswijze pasta al forno Werk de gepelde tomaten door een groentezeef direct in een grote...
Recepten

Pizza pesto met burrata uit Easy Pizza op de barbecue

De lekkerste pizza eet je niet alleen in Italië, maar ook thuis. En dit keer niet vanuit een (pizza)oven maar vanaf de barbecue! Met de meer dan vijftig recepten en zestig tips uit Easy Pizza op de BBQ kun je direct aan de slag met het bakken van de allerbeste pizza’s op je eigen barbecue. Met simpelweg een pizzasteen tover je je barbecue met deksel namelijk in een handomdraai om tot je eigen loeihete en supersnelle pizza-oven. In het hoofdstuk Italiaanse pizza’s vind je onder andere pizza coppa e tartufo, pizza caponata, pizza fiorentina, de ultieme pizza funghi, pizza alla nerano en deze pizza pesto met burrata. Wat heb je nodig? Voor vier pizza’s heb je voor het pizzadeeg nodig: 375 milliliter lauwwarm water | 15 gram zout | 1,5 eetlepel olijfolie van goede kwaliteit plus extra voor invetten | 625 gram bloem type ‘00’ (doppio zero) | 7 gram gedroogde gist (1 zakje) Ingrediënten voor de tomatensaus: blik gepelde tomaten (à 400 gram) van goede kwaliteit | 0,5 theelepel...
Campanië

Ontdek de magie van Capri – de beste tips voor een bezoek aan dit betoverende eiland

Capri is een bestemming waar veel mensen over dromen. Al van oudsher heeft het eiland een enorme aantrekkingskracht op mensen en nog steeds weet Capri mensen te verleiden en te betoveren. Een trip naar Napels of Sorrento wordt dan ook vaak gecombineerd met een bezoek aan dit kleine eiland in de Golf van Napels. Maar wat moet je zien en doen op Capri? Felicia Giordano van Salerno Travel heeft afgelopen week een nieuw e-book uitgebracht dat volledig in het teken staat van dit eiland. In De magie van Capri deelt ze de beste tips voor een bezoek aan het eiland. Schilderachtig Capri Felicia: ‘Van kleins af aan was ik al nieuwsgierig naar het eiland Capri. In mijn vaders restaurant in Rotterdam hing namelijk een enorm schilderij van Capri, van de hand van kunstenaar John Bakker. Hiermee wilde mijn vader zijn gasten laten zien hoe mooi het gebied was waar hij vandaan kwam. Met een azuurblauwe zee en de Faraglioni die uit zee staken, was het een prachtig schilderij waarmee de schoonheid...
Molise

Tempio Italico – een Samnitische tempel bij San Giovanni in Galdo

Marlou woonde afgelopen zomer een paar maanden in het dorpje San Giovanni in Galdo in Molise, zoals ze in deze blog vertelt. Waarschijnlijk had je nog nooit van dit dorpje gehoord, maar als je nieuwsgierig bent geworden en er eens een kijkje wil nemen, dan deelt Marlou in de komende blogs een aantal tips voor San Giovanni in Galdo en omgeving. Want si, het is een klein dorp, maar het heeft toch wel degelijk een grote culturele bezienswaardigheid. Bij de ingang van het dorp staat zelfs een officieel bord met de aanduiding: Tempio Italico. Hier bewonder je de restanten van een Samnitische tempel. Tempio Italico Marlou: ‘Net boven het dorp vind je de resten van een heilige tempel uit de tijd van de Samnieten, het volk dat twee eeuwen voor Christus onder meer in deze regio leefde en waar je op verschillende plekken in Molise aan herinnerd wordt. De Molisani zijn er trots op, want de Samnieten waren een stoer volk dat lang weerstand bood aan de Romeinen. De Samnieten kozen deze...
Palermo

Oosterse sferen in het Palazzina Cinese bij Palermo

Net buiten Palermo, in de richting van badplaats Mondello, staat het Palazzina Cinese, letterlijk vertaald ‘Chinese paleisje’. Het Palazzina Cinese ligt aan de rand van het Parco della Favorita aan de voet van de Monte Pellegrino, de ‘pelgrimsberg’ die uitkijkt over de stad Palermo en de baai bij Mondello. Een Chinees paleis in Palermo De eerste steen van dit opvallende bouwwerk werd gelegd aan het einde van de achttiende eeuw, in opdracht van baron Benedetto Lombardo. Het huis werd gebouwd in Chinese stijl, die in Europa erg populair was in die tijd. Als in 1799 koning Ferdinand III in Palermo arriveert, omdat hij op de vlucht is voor de Fransen, koopt hij het huis en het landgoed van de baron en laat hij het door architect Giuseppe Venanzio Marvuglia verbouwen naar zijn huidige vorm. Na de eenwording van Italië komt het Palazzina Cinese in handen van de familie Savoia, om vervolgens in bezit te komen van de gemeente Palermo. Tegenwoordig is Palazzina Cinese opengesteld voor...
Recepten

Witte Donderdag in Manduria: passie en pasta in Puglia

In het zuiden van Italië wordt deze week met tal van processies, gezangen en rituelen stil gestaan bij het lijden van Jezus. Vorig jaar waren we in Ostuni tijdens de sobere processie op Goede Vrijdag, vandaag verblijven we wederom in Puglia, maar nu in Manduria (provincie Taranto). Dit kleine dorp heeft een grote trots: Il Calvario. Dit monument werd gemaakt door Giuseppe Renato Greco, een kunstenaar die zijn hele leven wijdde aan het maken en het onderhouden van alle scènes die verbonden zijn met het lijden van Jezus. Hij gebruikte alles wat er maar voor handen was, van keramiek en porselein tot stenen en afval. Een bezoek aan de Calvario is echt een must als je in Manduria bent, zeker in deze periode. Maar er is meer! De inwoners van Taranto en omgeving eten op Witte Donderdag namelijk altijd een bord pasta del giovedì santo. Het heerlijke aan dit vrij simpele pastagerecht is dat je de ingrediënten eigenlijk bijna altijd wel in huis hebt – een fijn recept voor als je...
Italiaanse films & series

Van houten schrijftafeltje naar het witte doek – in gesprek over de film De acht bergen (nu ook te zien op Netflix)

De film De acht bergen, naar het boek van Paolo Cognetti, is nu ook te zien op Netflix. Het is heerlijk wegdromen bij prachtige beelden van Valle d’Aosta, terwijl je meeleeft met de vriendschap tussen opgroeiende jongens en geniet van het Italiaanse dorpsgevoel. Ciao tutti’s Simone sprak met Paolo Cognetti en met regisseurs Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch, over het omzetten van het prachtige verhaal naar een zo mogelijk nog prachtiger film. Hartverscheurend universeel Tijdens de film dompel je je ruim twee uur onder in het verhaal van Pietro en Bruno, twee boezemvrienden die tussen bergen en stad, familie en eenzaamheid leven. ‘Het verhaal zit zo mooi in elkaar. Het gevoel dat Paolo overbrengt in zijn boek is melancholisch en toch universeel,’ zo vertelt Felix van Groeningen (regisseur van onder meer Beautiful Boy, Belgica en The Broken Circle Breakdown). ‘Ik ben echt verliefd geworden op de twee vrienden en vond het einde heel mooi. Het is...
Amalfikust

Ontmoet de laatste herder op het Pad van de Goden

Hoog boven de Amalfikust loopt een van de bekendste wandelroutes van Italië, il Sentiero degli Dei, het Pad van de Goden. Langs dit pad, dat zich al kronkelend een weg van Bomerano (Agerola) naar het dorpsplein van Nocelle (Positano) baant, wisselt het ene vergezicht zich af met het andere adembenemende plaatje. De schoonheid van de indrukwekkende panorama’s laat een onuitwisbare indruk achter en bevestigt dat de Amalfikust daadwerkelijk sprookjesachtig mooi is. In het hoogseizoen trekken dan ook heel wat wandelaars over het pad om de pracht van dit gebied met eigen ogen te aanschouwen. Verborgen parel hoog boven de Amalfikust Het lijkt bijna onvoorstelbaar, maar toch bevindt zich juist op deze geliefde en drukbezochte route een verborgen parel waarmee de authenticiteit van de Amalfikust wordt weerspiegeld. Felicia van Salerno Travel neemt je er in dit artikel graag mee naartoe. Felicia: ‘Om dit plekje te vinden, moet je wel alert zijn aangezien dit geheim op geen enkel punt...
Abruzzen

Sfogliatelle uit Lama dei Peligni – een geheim om je vingers bij af te likken

Vlak bij Fara San Martino, het pastadorp in de regio Abruzzo waar Marlou eerder was, ligt het dorpje Lama dei Peligni. Hier worden bijzondere dolci gebakken, waar een geheimzinnig verhaal aan kleeft. Marlou ging op onderzoek uit en bracht een bezoek aan I Segreti di Donna Anna, het heerlijke laboratorio annex winkeltje waar de ‘geheime’ dolci gebakken en verkocht worden. Sfogliatella di Lama Marlou: ‘Natuurlijk ken ik de sfogliatelle uit Napels maar iedereen die ik tijdens mijn verblijf in Abruzzo ontmoet, vertelt me dat ik de sfogliatella uit Lama moet proeven. Deze lekkernij is volgens hen echt anders dan de Napolitaanse versie. Rita ontvangt me hartelijk in de kleurrijke winkel en vertelt direct dat het eigenlijk het domein is van haar dochters Mariangela en Laura. Zij zijn echter op reis en aangezien mamma Rita altijd in de winkel werkte en behept is met het bakvirus, neemt zij de honneurs waar. In deze familie wordt de liefde voor het bakken van generatie op generatie...