Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Vier seizoenen in Vieste

Marlou Boelens vertrekt deze maand voor een jaar naar Vieste, een sfeervol stadje in de Gargano, het groene spoor van de hak van de laars. De Gargano is het nog vrij onbekende noordelijke deel van de regio Puglia, dat bijna geheel bestaat uit natuurgebied.

Vieste telt circa vijftienduizend inwoners en het oude middeleeuwse centrum ligt op een hoge rotspunt, met prachtig uitzicht over zee.

Vertrek naar Vieste
Marlou: ‘Elke keer opnieuw word ik blij van het reizen door Italië. Je ziet de landschappen veranderen, je ontdekt verschillen in cultuur en tradities binnen de regio’s, je geniet van de culinaire schatkist en van de prachtige taal.

Voor elke Italiëliefhebber is dit waarschijnlijk een feest der herkenning. Ik krijg er geen genoeg van. Maar waar ik persoonlijk het meest blij van word, is het contact met de Italianen zelf.

Dat leidde tot mooie contacten en vriendschappen in alle windstreken van de laars. Elke regio heeft zijn charme en ook al heeft Zuid-Italië duidelijk mijn voorkeur, ik kon nooit één favoriete plaats aanwijzen. Totdat ik in 2017 voor de zoveelste keer Vieste binnenreed. Toen voelde ik: dit is mijn plek.

Verliefd op Vieste
Die plek wordt komend jaar mijn thuis. Ik verlaat Nederland voor het avontuur en ga mijn droom achterna. Ik hoop jou mee te nemen op deze reis, via een reeks gastblogs hier op Ciao tutti. Elke maand zal ik de mooiste plekken beschrijven en bijzondere activiteiten, speciale adresjes en praktische informatie delen.

Jaren geleden werd ik getroffen door de schoonheid van deze unieke, aan zee gelegen plaats, de kalkstenen rotsen en de ruige weg ernaartoe. Het was een korte kennismaking; we waren op doorreis maar dat we zouden terugkeren stond vast.

Vrienden in Vieste
Tijdens die terugkeer leerden we Vieste en haar inwoners noodgedwongen beter kennen. Door een auto-ongeluk kwamen we er vast te zitten en moesten we veel langer blijven dan gepland. Dat was niet echt een straf, want iedereen bleek zeer behulpzaam en er ontstonden vriendschappen voor het leven. Tja, vanaf dat moment moesten we wel elk jaar naar Vieste om iedereen gedag te zeggen.

Vieste sloop daarna mijn Nederlandse leven binnen. Ik verkocht olijfolie uit de streek rondom Vieste, organiseerde Italiaanse evenementen en haalde vrienden uit Vieste naar Nederland voor het geven van workshops.

Mijn enthousiasme sloeg al snel over op mijn omgeving en steeds meer mensen gaven aan weleens naar Vieste te willen. Maar ze vonden het te ver rijden, ze spraken de taal niet, de luchthaven was te ver weg of ze vonden het openbaar vervoer te slecht geregeld. Zo ontstond bij mij het idee om die bezwaren weg te nemen en zelf iets te organiseren, met hulp van mijn inmiddels grote netwerk ter plekke.

Vakantie in Vieste
Vieste heeft zoveel te bieden, juist ook buiten het drukke hoogseizoen. Tijdens een brainstorm in Vieste ontstond de thematrip rond de olijfoogst in november, inclusief transfer van en naar de luchthaven van Bari en een verzorgd verblijf in de huisjes op het vakantiepark van vrienden.

We plukten, persten en proefden. We aten op het land, dronken aperitivi tijdens een excursie in het centro storico, volgden een pastaworkshop en bezochten een trabucco en een kunstenaarsatelier. We dompelden de deelnemers onder in de traditie, cultuur en gastronomie van het Italiaanse leven en ze pikten gelijk een aardig woordje Italiaans mee.

Ik genoot van mijn eigen rol als gids, tolk en organisator, maar nog meer van het feit dat de meewerkende bevolking zichtbaar trots was. Het was een groot succes. Er volgden meer reizen en ik zette Vieste verder op de kaart.

Via mijn website en de bijbehorende Facebookpagina weten enkelen van jullie mij inmiddels te vinden voor advies en tips en ik krijg regelmatig fijne reacties.

Een nieuw avontuur in Vieste
Tegelijkertijd bleef ook in Vieste mijn enthousiasme niet onopgemerkt, waardoor steeds meer locals aanhaakten. Gesprekken met de locoburgemeester van Vieste met toerisme in de portefeuille en de presidente van een consorzio voor toerisme (die de belangen van aangesloten toeristische bedrijven behartigen) zorgden voor meer aandacht en support.

Als klap op de vuurpijl verscheen er in de krant Foggia Reporter een artikel over mijn activiteiten. Dit leidde tot een nieuwe samenwerking met partijen die het ervaringstoerisme ook omarmen.

Wat dat is, ervaringstoerisme? Het betekent dat je de streek ervaart met behulp van de locals. Zij kennen als geen ander de tradities, cultuur, specialiteiten en mooiste plekken. Ze nemen je graag mee op avontuur, delen hun liefde voor hun streek, openen hun huis en hun hart.

Dankzij deze samenwerking heb ik de kans om een jaar vanuit Vieste te werken en die grijp ik met beide handen aan. Laat dat avontuur maar beginnen!

Ik vind het superleuk dat ik, als onderdeel van dit avontuur, je via een maandelijkse blog mee mag nemen naar Vieste. Hopelijk werkt mijn enthousiasme aanstekelijk en tref ik je in Vieste. Laat je iets weten als je er dit jaar ook bent?’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

 1. Jessica van den Dungen Bille

  Ciao Marlou,

  Leuk om je hier nu ook tegen te komen.
  Lees met plezier je verhaal.

  Ben benieuwd hoe het met onze olijfboom is en genieten nog van de heerlijke olie 🙂

  Hoop dat we snel kunnen afreizen richting Puglia en Vieste kunnen bezoeken.

  Hartelijke groet,
  Jessica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *