Naar hoofdinhoud Naar navigatie
10 februari 2021

Ontdek een aantal verrassende onbekende(re) plekken in Milaan

Maar weinig mensen weten dat Milaan méér is dan de Duomo, de Galleria Vittorio Emanuele II, het Teatro alla Scala en Da Vinci’s Laatste Avondmaal; méér dan de stad van mode en design. We laten je in dit artikel zien hoe veelzijdig Milaan is, welke verrassende onbekende(re) plekken de stad te bieden heeft.

Wij hebben ons hart verloren aan deze stad en weten zeker dat ook jij verliefd zal worden op al dit moois en Milaan in je hart zal sluiten.

Ca’ Granda

Ca’ Granda, zo heet het schitterende gebouw van de Università Statale, aan de Via Festa del Perdono. Het is een afkorting van casa grande, oftewel ‘groot huis’, hetgeen de bijnaam was van het Ospedale Maggiore, het grote ziekenhuis van de stad, dat in de tweede helft van de vijftiende eeuw werd ontworpen door de Florentijnse architect Filarete, in opdracht van Francesco Sforza, hertog van Milaan. Het is een van de eerste renaissancegebouwen in het noorden van Italië.

Waar nu de studenten zwoegen op hun lesstof, werden ooit zieken verpleegd. Binnen herinnert niets meer aan die tijd, maar de buitenzijde is nog precies zoals Filarete het voor ogen had. Het is een elegant geheel van rijk gedecoreerde boogramen, terracotta reliëfs en buitengewoon gedetailleerde marmeren hoofden die uit de voorgevel steken – een prachtige combinatie van Florentijnse renaissance-sier en Lombardische gotiek.

Loop gerust even binnen, wandel door de vier kloostertuinen die Filarete eveneens ontwierp, waarvan er twee tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd raakten. Ze werden gelukkig zorgvuldig gerestaureerd, zodat ze alle vier weer een perfect decor vormen voor een uurtje studeren, lezen of een wandeling om het hoofd leeg te maken.

San Maurizio al Monastero Maggiore

Een van de mooiste verborgen juweeltjes van Milaan vind je aan de Corso Magenta, achter een sobere stenen façade die nog niets van de kleurenpracht die erachter schuilgaat onthult.

Achter de ietwat strenge voorgevel herbergt de San Maurizio al Monastero Maggiore echter een klein paradijs van kleuren: van stralend goud tot helderblauw, van warmrood tot betoverende tinten groen.

Er is geen hoekje dat niet beschilderd is met fresco’s – vandaar dat deze kerk ook wel ‘de Sixtijnse Kapel van Milaan’ wordt genoemd. In deze blog vertellen we je er uitgebreid over.

Ca’ de Ciapp

De naakte vrouwenfiguren op onderstaande foto prijken op de voorgevel van Ca’ de Ciapp, aan de Via Michelangelo Buonarroti 48.

Ze waren eigenlijk bedoeld voor het Palazzo Castiglioni, aan de Corso Venezia 47. Ernesto Bazzaro maakte de beelden in opdracht van Ermenegildo Castiglioni, een rijke ondernemer, als de verwezenlijking van de vrede en de industrie.

Ze waren echter veel te wulps voor de aristocratische straat en moesten dus verhuizen, maar niemand had durven bedenken dat ze de zijgevel van een missionariskliek zouden sieren, waar elke kamer op zijn minst één kruisbeeld telt en waar de kapel de belangrijkste ruimte van het complex is…

Het Palazzo Castiglioni kreeg er iets beschaafdere vrouwen voor terug:

Casa degli Omenoni

Geen wulpse vrouwen maar zes grote mannen sieren het vijftiende-eeuwse palazzo aan de Via degli Omenoni, dat is ontworpen door Leone Leoni, een beeldhouwer die na zijn verhuizing naar Milaan een huis nodig had en dat vervolgens zelf besloot te bouwen.

Leoni vroeg Antonio Abbondio om zes mannelijke beelden te ontwerpen voor de gevel, die door de Milanezen al snel tot omenoni, grote mannen, werden gedoopt. Zowel het palazzo als de straat werden in de loop der tijd naar deze omenoni vernoemd.

De figuren hebben wel wat weg van de beelden die Michelangelo maakte voor de tombe van Julius II. Aangezien Leoni bekend was met het werk van Michelangelo en zelfs een schets van de meester voor de tombe in huis had, zou dit niet toevallig zijn.

De mannen bewaakten een huis vol kunstwerken. Leoni was een verwoed verzamelaar en had onder meer werken van Titiaan, een schilderij van Parmigianino en een boek vol met schetsen en aantekeningen van Da Vinci in huis, misschien zelfs wel de Codex Atlanticus die nu in de Biblioteca Ambrosiana wordt bewaard. Na zijn dood raakte de collectie echter verdeeld; alleen de zes mannen staan nog altijd op hun plek.

Cappella Portinari

De Sant’Eustorgio is een van de oudste kerken van Milaan. Het is de derde grootste kerk van Milaan, na de Duomo en de Sant’Ambrogio. De Sant’Eustorgio is onder meer beroemd vanwege de tombe van de drie wijzen en de kleurrijke Cappella Portinari.

De kleuren schitteren je tegemoet als je de kapel betreedt, dankzij de regenboogkleurige koepel en de fresco’s die in de lunetten zijn geschilderd. In deze blog lees je er meer over.

San Bernardino alle Ossa

Een van de luguberste plekken van Milaan is de kapel van de San Bernardino alle Ossa, die is volgestouwd met botten en knekels van het kerkhof dat ooit hier in de buurt lag. In de dertiende eeuw was er op dit kerkhof te weinig ruimte om alle nieuwe doden te begraven. De oplossing? Oudere skeletten werden opgegraven en naar een kleine ruimte gebracht waar alle botten werden ondergebracht.

Later werd er naast deze knekelkamer een kerk gebouwd; wellicht omdat men zich toch een beetje schuldige voelde over het verplaatsen van de doden. In de kerk, die als naam de San Bernardino alle Ossa kreeg (de Heilige Bernardinus bij de Botten), werd een speciale kapel ingericht voor de botten.

Of voor, eigenlijk kun je beter zeggen mét deze botten. Alle schedels, dijbenen, ruggenwervels en kuitbenen kregen namelijk een plek in de kapel – iets wat je als bezoeker nog altijd kunt zien. Je staat letterlijk oog in oog met de schedels, onder een door Sebastiano Ricci prachtig beschilderd frescoplafond.

Gallerie d’Italia

In de voormalige vestiging van de Banca Commerciale, achter de vroegere loketten, schitteren nu kunstwerken van Boccioni, Canova, Guttuso en andere moderne kunstenaars uit het twintigste-eeuwse Italië. Het zijn werken die ooit door de bank (nu Intesa San Paolo) zijn aangekocht voor de filialen in het buitenland, maar die nu te bewonderen zijn in drie prestigieuze palazzi in Milaan, Napels en Vicenza.

De Milanese vestiging, aan het Piazza della Scala, heeft nog een extraatje. Je kunt hier een keer per maand na het bewonderen van de schilderijen, afdalen in de kelder, over een met rood fluweel beklede trap. Hier zijn, in de voormalige bankkluis, nog eens vijfhonderd kunstwerken te zien, waarvoor boven geen plek meer was. Het gaat hier echt om meesterwerken; zo is er bijvoorbeeld een Picasso te zien!

Alle informatie voor je bezoek, inclusief openingstijden en toegangsprijzen, vind je via deze link.

foto: Paolo Bona

Quadrilatero del Silenzio

Milaan is over de hele wereld bekend vanwege het Quadrilatero d’Oro, de modewijk waar merken als Armani, Prada en Valentino het straatbeeld bepalen. Veel minder bekend, maar om eerlijk te zijn veel mooier en sfeervoller, is het Quadrilatero del Silenzio, de ‘Vierhoek van de Stilte’, een ware oase van rust die wordt gekenmerkt door bijzonder vormgegeven huizen, unieke villa’s en zelfs een vijver vol flamingo’s.

Het Quadrilatero del Silenzio ligt op een steenworp afstand van de drukke modewijk, in een buurt die in de negentiende eeuw verrijkt werd met huizen in Liberty-stijl en die populair was bij lokale schrijvers en kunstenaars. We nemen je in deze blog mee naar dit verborgen hoekje van Milaan – misschien wel de grootste verrassing van de stad.

Paddenstoelenhuisjes in de wijk Maggiolina

De Milanese wijk Maggiolina, in het noorden van de stad, werd in de twintigste eeuw gebouwd om Milaan te verbinden met Monza. In deze wijk vind je wel heel bijzondere gebouwen: woonhuizen die meer weg hebben van groot uitgevallen paddenstoelen of iglo’s in plaats van ‘normale’ huizen.

Ook een bezoekje waard in deze wijk is Villa Mirabello (die je op onderstaande foto ziet). Als je de Via Lepanto als uitgangspunt neemt, wandel je langs uniek vormgegeven huizen, groene tuinen, huizen in art nouveau-stijl en meer fraais, dat meer deel uit lijkt te maken van een sprookjeswereld dan van metropool Milaan.

Nog veel meer tips voor Milaan

Nog veel en veel meer tips voor Milaan vind je in de Ciao tutti Special Milaan, de beste tips en adressen. In bijna vierhonderd pagina’s delen we de mooiste verhalen, de beste tips en de fijnste adresjes voor een bezoek aan Milaan.

Bestel de Special over MilaanOpent in een nieuw tabblad:

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, tablet en/of smartphone) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen