Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Toscane

Osteria Vecchio Mulino – culinair genieten in Castelnuovo di Garfagnana

De Garfagnana, de groene streek in het noorden van Toscane, heeft ook op culinair gebied een paar geheimen die het waard zijn onthuld te worden. Het gebied staat vooral bekend om de farro, kastanjes en funghi (paddenstoelen). We gaan op pad om al dit lekkers te proeven, maar we moeten eerst geduld hebben tot een kudde geiten de weg vrijmaakt: Als je de smaken van de Garfagnana allemaal wil proeven, dan moet je tijdens je ontdekkingstocht door de Garfagnana net als wij neerstrijken bij Osteria Vecchio Mulino in Castelnuovo di Garfagnana. Hier schotelt eigenaar Andrea Bertucci je het beste van de streek voor. Andrea laat je in zijn wijnbar annex delicatessenzaak aanschuiven aan een lange tafel. Er is nog nét plek; een gemengd gezelschap geniet al van de regionale specialiteiten die Andrea ze voorschotelt. Wij beginnen met een salade van de beroemde farro. Farro is een oude graansoort, die in Italië voornamelijk nog in de Garfagnana wordt verbouwd en een IGP-status heeft gekregen....
Italiaanse taal

Breid je Italiaanse woordenschat uit met het Geïllustreerd woordenboek Italiaans

Als je net begint met het leren van een nieuwe taal is het belangrijk dat je naast de basisregels van de grammatica een enorme woordenschat ontwikkelt. Zo kun je je altijd verstaanbaar maken en duidelijk maken wat je graag zou willen, ook al is dat dan nog niet meteen zo vloeiend als je zou willen. Toen Saskia twintig jaar geleden Italiaans studeerde in Florence, kreeg ze van haar docent elke dag een A4tje met daarop een tiental afbeeldingen en het bijbehorende woord in het Italiaans. Saskia: ‘Het eerste A4tje zie ik nog zo voor me, met handige woorden als schaar, pleister, glas, koffiekopje en mug. Allemaal woorden die ik tijdens de eerste dagen in mijn Florentijnse studentenhuis meteen kon gebruiken en die dankzij de handige A4tjes meteen in mijn hoofd zaten. Je hersenen slaan een woord nu eenmaal beter op als ze ook meteen zien wat het is. Het plaatje van een schaar klikte in mijn hoofd veel beter met le forbici dan dat het Nederlandse woord schaar dat deed. Tijdens mijn...
Proef het beste van Italië

Glutenvrij genieten in Rome: dat kan bij deze drie restaurants

Wie glutenintolerantie heeft zal het probleem vast en zeker herkennen: waar en wat moet je eten op vakantie? Rome is dan misschien niet de allereerste stad die in je op komt als handige bestemming. Maar niets is minder waar: er zijn in de Eeuwige Stad veel restaurantjes waar je kunt genieten van Italiaanse heerlijkheden zónder gluten. Foodreporter Ilse zwierf voor Ciao tutti door de straten van Rome op zoek naar de leukste restaurants met het lekkerste glutenvrije menu. Il Piccolo Mondo Ilse: ‘Heb je zin om eens wat chiquer te gaan eten in een prachtige wijk? Bij restaurant Il Piccolo Mondo (Via Aurora 39) proef je de Italiaanse keuken op een prachtige manier. Ja: prachtig. De opmaak van de gerechten doet eerder denken aan een kunstwerk, dan dat het eten is. Ook de locatie is prachtig: je zit vlak bij de Spaanse Trappen. Genieten zonder gluten kan hier heel makkelijk. Je geeft aan welk gerecht je wilt eten en de chef maakt een glutenvrije variant voor je klaar. Zo makkelijk kan...
Friuli-Venezia Giulia

Bordano – paese delle farfalle, dorp van de vlinders, in Friuli

In 1976 wordt de regio Friuli-Venezia Giulia zwaar getroffen door een aardbeving. Met name het gebied rond het dorpje Venzone, een van de borghi più belli d’Italia, wordt zwaar getroffen. Niet ver van Venzone, aan de andere kant van de rivier de Tagliamento, ligt het dorpje Bordano, dat volledig van de kaart wordt geveegd. In het dorp is dan ook geen enkel gebouw van historische waarde te bekennen. Ondanks dit grote verlies is het dorpje er weer bovenop gekomen, met name door in binnen- en buitenland bekend te worden als il paese delle farfalle, het dorp van de vlinders. De kleurrijke insecten zorgen voor veel bezoekers, zeker sinds de opening van het grootste vlinderhuis van Italië, in 2003. Ieder jaar zijn er tegen het einde van het voorjaar opmerkelijk veel soorten vlinders te vinden in en rond Bordano, met duizenden tegelijk. Erwin was er eerder dit jaar en deelt zijn kleurrijke kennismaking met Bordano. Vrolijke vlinders op de muren Erwin: ‘Als ik arriveer in Bordano, valt...
Sardinië

Costa Rei – de koninklijke kust van Sardinië

Niet zo beroemd als de Costa Smeralda, maar minstens zo mooi, dat is de Costa Rei. Deze koninklijke kustlijn ligt in het zuidoosten van Sardinië en biedt bijna tien kilometer aan zandstranden en een helderblauwe zee. Het stuk tussen Castiadas en Muravera behoort tot de mooiste kustlijnen ter wereld, maar de Costa Rei steekt er met kop en schouders bovenuit. Je vindt hier stranden waar de blauwe kleur van de zee één wordt met die van de hemel en glooiende baaien in lichte pasteltinten, die worden omarmd door groene landtongen. Cala Pira Om vanaf Cagliari de Costa Rei te bereiken, volg je de route langs de kust, over de provinciale wegen SP17 en SP18, met werkelijk schitterende vergezichten. Je komt dan allereerst langs Cala Pira, een halvemaanvormige baai met een Spaanse uitkijktoren die dateert uit de vijftiende of zestiende eeuw. Je kunt vanaf het strand via een pad naar de toren wandelen, die nog in prima staat is en op een strategische positie ligt ten opzichte van de Torre di...
Lago Trasimeno

Palio delle Barche – traditionele botenrace in Passignano sul Trasimeno

Als Italiëliefhebber heb je meer dan waarschijnlijk al gehoord van de Palio in Siena, de paardenrace die twee keer per jaar wordt gehouden op het Piazza del Campo. Ook de Palio della Balestra klinkt je misschien bekend in de oren. Bij dit schitterende spektakel strijden de kruisboogschutters van Gubbio (Umbrië) tegen die van Sansepolcro (Toscane). Palio delle Barche – race van de boten Minder bekend, maar minstens even spectaculair is de Palio delle Barche, de race van de boten, op de laatste zondag van juli. Het decor voor deze wedstrijd is Passignano sul Trasimeno, een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië, aan het Lago Trasimeno (Umbrië). Dit jaar vindt de veertigste editie plaats, op zondag 30 juli 2023 – met in de week daarvoor al verschillende festiviteiten als opmars naar de echte race. Martine was er afgelopen zomer bij en neemt je mee naar de wortels van deze bijzondere botenrace. Met de boot op de schouders Martine: ‘In 1495 moest...
Proef het beste van Italië

Een kleine ode aan gorgonzola (incl. recept voor risotto al gorgonzola)

Gorgonzola is misschien wel het meest beroemde kaasje uit Noord-Italië. Volgens de inwoners van het dorpje Gorgonzola, vlak bij Milaan, werd de blauwschimmel in hun contreien geboren in het jaar 879, maar er zijn meer plaatsen die claimen de geboorteplaats van gorgonzola te zijn. Tegenwoordig bestaan er talloze varianten van uiteenlopende smaak en kwaliteit. De vraag is dus: wat is nu eigenlijk de lekkerste en beste gorgonzola? De enige echte gorgonzola Wij krijgen antwoord op die vraag tijdens ons bezoek aan de provincie Novara in Piemonte. Hier huist het consortium dat is opgericht om de ‘handelsnaam’ gorgonzola te beschermen. Gorgonzola uit dit gebied, bereid volgens traditionele methode, draagt het Italiaanse keurmerk DOP – Denominazione di Origine Protetta. De enige echte gorgonzola, dus. Nou ja, er zijn meer gebieden waar Gorgonzola DOP gemaakt wordt, allemaal wel min of meer in de nabije omgeving. Een overzichtskaartje: Hoe echte gorgonzola ruikt, ontdekken we als we...
Campanië

Museo Logos – bewonder een prachtige Napolitaanse kerststal in Vibonati

Hans en Marga Pilon wonen in Vibonati, een middeleeuws dorp in de Cilento, in het zuiden van de regio Campanië. Ze nemen je in deze blog mee naar de bijzonderste plek van hun dorp: het Museo Logos, met schitterende kersttaferelen in Napolitaanse stijl. foto’s: Museo Logos Marga: ‘Als ’s avonds de oude lantaarns in het centro storico van Vibonati branden en het warmgele licht de gevels en binnenplaatsen doet oplichten, lijkt het wel of je in het decor loopt van een kerststal, un presepe in het Italiaans. De kerk Sant’Antonio Abate die boven de op en aan elkaar gebouwde huizen uittorent, het doolhof van steegjes en trappen rondom de kerk en de middeleeuwse doorgang onder de kerk zorgen ’s avonds voor een bijzondere sfeer. De grootste kerststal ter wereld Geen wonder dat Vibonati, een van de borghi autentici d’Italia, de authentieke dorpjes van Italië, sinds kort een museum heeft dat precies past bij die sfeer. Voor filmproducent en zakenman Carmine Cardinale was het...
Lago Trasimeno

La terrazza sul Lago Trasimeno – wandeling van Panicale naar Paciano

Wanneer je vakantie viert aan het Lago Trasimeno, in het noorden van de regio Umbrië, moet je volgens Martine – die een deel van het jaar in Umbrië woont – eigenlijk ook een dag inplannen voor deze wandeling van Panicale naar Paciano, twee van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. De route voert over een bergkam met prachtige vergezichten, rijke flora (waaronder een indrukwekkende laan met parasoldennen) en weinig asfalt. Panicale – een van de mooiste dorpjes van Umbrië Martine: ‘Het startpunt is het middeleeuwse dorpje Panicale. Door de ligging, op ruim vierhonderd meter hoogte, geniet je hier van een fraai uitzicht over het Lago Trasimeno. Panicale is naast een van de borghi più belli d’Italia ook opgenomen in de lijst met dorpjes die van de Touring Club Italiano de Bandiera Arancione mogen dragen. Deze ‘oranje vlag’ wordt toegekend aan kleine gemeenten (met maximaal vijftienduizend inwoners) met waardevol historisch, cultureel en...
Proef het beste van Italië

Saffraan – het goud van San Gimignano

Een belangrijk onderdeel van ons verblijf in Toscane was het genieten van de Toscaanse keuken. Geen grote opgave, want er werden de meest lekkere gerechten op tafel getoverd. Geliefde klassiekers, zoals ribollita en pici, maar ook verrassende nieuwkomers op Toscaans grondgebied, zoals de risotto met saffraan en courgette die chef-kok Emiliano van Villa San Lucchese ons na ons ballonvaartavontuur voorschotelde. Niet alleen het opdienen – in een grote Grana Padano – was een spektakel, ook de smaak van de zijdezachte risotto met saffraan was meer dan geslaagd. We hadden deze goudgele risotto al wel eens in Milaan gegeten, maar hem nog nooit op een echt Toscaans menu zien staan. Het goud van San Gimignano Maar wat blijkt? Saffraan is ‘het goud van San Gimignano’. Catia, onze gids, wist ons te vertellen dat saffraan in de middeleeuwen een van de belangrijkste producten van het stadje was. Veel van de hoge torens zijn gebouwd met geld dat dankzij de saffraanhandel de stad...
Proef het beste van Italië

Proef thuis van de smaak van Toscane met de Toscane Box van Radici Italiane

Nog voor Saskia heimwee kon krijgen naar Toscane, stuurden Tommaso en Denise van Radici Italiane haar een heerlijke box vol Toscaans lekkers toe. Met dit Toscaanse delicatessenpakket geniet je thuis van een heerlijke reis die je dwars door Toscane voert en je laat proeven van allerlei verschillende smaken uit deze veelzijdige regio. Saskia: ‘Verrast neem ik bij het hek van B&B Casa le Rondini een grote doos in ontvangst van de corriere, de koerier. Hoewel veel mensen weten dat ik op het Toscaanse platteland ben neergestreken om aan mijn roman over Artusi te schrijven, verwacht ik geen post hier – en al helemaal geen pakketjes. Als ik de doos open, herken ik het logo van Radici Italiane – de (web)winkel van Tommaso en Denise in Pistoia die eerder al delicatessenboxen met als thema Florence, Pistoia en Maremma samenstelden, met delicatessen die je laten proeven van deze Toscaanse pareltjes. Dit keer hebben ze zichzelf weten te overtreffen met een box die het lekkerste van heel...
Proef het beste van Italië

Colomba pasquale – een dolce duif voor een Italiaanse paasbrunch

Vanuit de etalages van grote en kleine pasticceria’s lachen ze je toe, de dolce duiven die speciaal voor Pasen gebakken worden. Deze colomba pasquale, paasduif, hoort voor een Italiaan net zo bij Pasen als de chocolade paaseitjes en gekleurde eieren bij ons. De zoete cake wordt volgens een eeuwenoude traditie gebakken in de vorm van een duif, het symbool van de vrede. Daarna wordt de duif bestrooid met kristalsuiker en amandelen. Je kunt een stuk colomba zo eten, maar het is ook lekker met roomboter, chocolade- of pistachepasta of Fiordifrutta van Rigoni di Asiago. De legende achter de Italiaanse paasduif Het verhaal gaat dat de colomba pasquale haar oorsprong vindt in de vroege middeleeuwen. In 571 viel Alboin, de heerser van de Longobarden, de stad Pavia aan. Het beleg duurde vele maanden en nadat de stad uiteindelijk dan toch in handen van Alboin gevallen was, verlangde de Longobardische koning even niet naar goud, zilver en andere kostbaarheden. Nee, hij stond erop dat hij...