Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek de regio Abruzzo op de fiets – drie bijzondere fietsroutes

Het voor- en najaar zijn uitermate geschikte momenten om de fiets te pakken, ook in de Italiaanse regio Abruzzo. De temperatuur is aangenaam en het regent zelden of nooit.

Je vindt er veel en afwisselende fietsroutes, voor zowel de ervaren als de wat minder ervaren fietser. De variatie is groot: van fietsen langs de kust of in het prachtige heuvellandschap tot klimmen naar een plateau op tweeduizend meter hoogte, in het hooggebergte van de Apennijnen.

Melanie Ferranti, de Nederlandse eigenaresse van agriturismo Villa Ferranti, neemt je graag mee op pad en tipt drie bijzondere fietsroutes in Abruzzo.

Op de fiets langs trabocchi – oude vissershutten aan zee

Melanie: ‘Vlak bij Villa Ferranti ligt het strandplaatsje Pineto. Het dankt zijn naam aan de pijnbomen die langs de kust groeien. Het is niet alleen een prachtige plek om te genieten van de zee en visrestaurants, met altijd verse vis op het menu, maar je kunt er ook de trein nemen naar de grotere kustplaats Ortona, waar je fietstocht start.

De kust van Ortona richting Punta Aderci kenmerkt zich door de trabocchi. Dit zijn oude, houten vissershutten op palen. De Italiaanse dichter Gabriele d’Annunzio omschreef ze als ‘kolossale spinnen’.

Zo zien ze er inderdaad uit, met hun lange houten armen waartussen vissersnetten zijn gespannen. De oudste gedocumenteerde vermeldingen dateren uit de achttiende eeuw, maar volgens sommige historici is de techniek om vanaf houten constructies in zee vis te vangen nog veel ouder.

De vissers hebben ontdekt dat je helemaal niet de gevaarlijke en soms ruige Adriatische Zee op hoeft om te vissen. Vanuit de trabocchi konden ze hun kruisnetten uitgooien om zo de vis te vangen.

Via Verde – groen fietspad over een voormalige spoorlijn

Nu ligt er langs de kust een mooie fietsroute, waar geen auto’s mogen komen. Vroeger was het een spoorlijn die is omgebouwd tot een heerlijk groen fietspad, de Via Verde, met uitzicht op de azuurblauwe Adriatische Zee.

Op meerdere plekken kun je fietsen huren, al dan niet elektrisch ondersteund. Een e-bike is aan te raden, gewoon omdat je dan verder kunt fietsen en de hele route kunt verkennen. Je fietst ook door oude spoortunnels, wat ook voor kinderen een leuke ervaring is.

Culinaire stop langs de kust

Langs de route kun je meerdere keren stoppen om een echte Italiaanse caffè (espresso) te drinken of te lunchen in een van de restaurants. Verse vis is gegarandeerd!

Als je de tijd hebt, dan raad ik aan om te lunchen bij een van de vele trabocchi. Meerdere van deze oude vissershutten zijn namelijk omgetoverd tot restaurants. Trek er wel een paar uur voor uit want ze serveren al snel twaalf gangen!

Langs de calanchi naar Atri

Atri is een van de oudste steden van Italië. De uit Dalmatië afkomstige Illyriërs gaven de stad rond de vijfde eeuw voor Christus de naam Hatrium. In deze periode dreef Atri veel handel met de Etrusken, die aan de andere zijde van de Apennijnen woonden.

Rondom de stad liggen de spectaculaire calanchi. De heuvels van kalksteen zijn hier geërodeerd en worden doorsneden door een ontelbaar aantal kloven. Dit bijzondere landschap heeft sinds 1995 de status van beschermd WNF-natuurgebied.

Je fietstocht start vanuit Villa Ferranti, waar je al snel merkt dat een e-bike wel zo handig is om het heuvelachtige gebied te verkennen.

Schapen op de weg

Onderweg kom je misschien wel een herder met zijn schapen en pastore abruzzese tegen. Deze honden worden veel gebruikt om de schapen bij elkaar te houden, bijvoorbeeld tijdens de transumanza, een tocht die de herders hier ieder jaar afleggen om hun kudde naar hoger gelegen gebieden in de bergen te leiden, waar het gras voedzamer is.

Deze honden beschermen de schapen tegen wolven. Door hun kenmerkende witte vacht lijken ze zelf ook wel op een schaap. Ze helpen zelfs de moeders om de lammetjes schoon te likken wanneer die net zijn geboren!

Uitzicht op de zee en op de Apennijnen

Het uitzicht onderweg is heel gevarieerd. Hoe hoger je komt, hoe mooier het wordt. Eenmaal in Atri heb je uitzicht op de zee en op de Apennijnen. Het grote plein herbergt een mooi oud theater waar je, als het open is en er geen voorstelling is, echt even een kijkje moet nemen.

Mijn favoriete stop is Tosto, een restaurantje met maar drie tafeltjes. Ze serveren de lekkerste broodjes, pasta’s en lokale wijn.

Bomba – zoete smaakexplosie

Als je nog nooit een bomba hebt mogen proeven, dan moet je daar een bomba bestellen, een zoet broodje dat ze terplekke vullen met verse gele room. Eén hap en je weet meteen waarom het een bomba heet. Het is een ware explosie in je mond.

Dat heerlijke eten is een van de redenen waarom ik naar Italië ben geëmigreerd. De producten zijn hier zo vers en smaakvol dat ze eigenlijk niks nodig hebben.

Ik kijk naar de oude mannetjes die op een muurtje met elkaar zitten te praten over politiek, voetbal en het leven en kan hier wel uren blijven zitten, terwijl ik geniet van het zonnetje.

Schapenvlees op een stokje

De Apennijnen liggen niet ver weg van Villa Ferranti. Je bent er met de auto binnen vijftig minuten. Eenmaal daar zijn er meerdere plekken waar je fietsen kunt huren.

Campo Imperatore is een prachtige hoogvlakte in de bergen. Het is kilometers lang en je vindt er behalve veel rust en uitgestrekte natuur ook twee leuke restaurants waar je zelf je vlees en kaas en groente kunt kopen om ze vervolgens buiten op de barbecue te bereiden. Vooral de arrosticini zijn een aanrader. Dit malse schapenvlees op een stokje is heel smaakvol.

Fietsen op de hoogvlakte van Campo Imperatore

Een fietstocht op Campo Imperatore voert je langs kuddes wilde paarden, schapen en koeien. Je ziet herders die hun kuddes naar de groenere weides leiden, ook nu weer in gezelschap van zijn pastore abruzzese.

Wanneer ik deze tocht maak, neem ik ook wel eens mijn eigen lunch mee en stop onderweg op een van de mooie plekken om daar heerlijk in het zonnetje te picknicken.

In de winter kun je er skiën, maar in het voorjaar en de zomer is de hoogvlakte één wilde bloemenzee met onder andere distels en krokussen. Het uitzicht is fenomenaal, want je ziet een groot deel van de regio Abruzzo en de Adriatische Zee.

Alleen al vanwege deze verleidelijke vergezichten krijgt deze fietstocht een plekje in mijn top drie van mooiste fietstochten in Abruzzo.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Joke Spierenburg

    Wat valt er veel te zien, te beleven en heerlijk te eten! Zin om in september daar heerlijk te fietsen en genieten!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *