Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Sardinië"

Abruzzen

Dwars door de regio Abruzzo

Tijdens ons bezoek aan het Gardameer eerder dit jaar, maakten we kennis met Daniele Valenti, die in Desenzano del Garda het reisbureau Zanetti Viaggi runt. Hij biedt bijzondere reizen aan in heel Italië, het liefst naar ietwat onbekendere regio’s als Basilicata en Sardinië. We raakten aan de praat op een terrasje aan de haven en Daniele betoverde ons ter plekke met de mooiste foto’s en bijzonderste verhalen. Via zijn iPad reisden we heel Italië door, daar op dat terrasje aan de haven, met Daniele als gids. Vooral over de nog onontdekte en ongerepte regio Abruzzo vertelde Daniele enthousiaste verhalen. We vroegen hem dan ook ons eens mee te nemen naar dit stukje Italië dat we zelf ook nog niet zo goed kennen. Daniele stippelde meteen de route uit: langs de vallei van de rivier Sangro, in het ‘groene hart’ van de regio, op weg van de kust naar het Parco Nazionale della Majella. Het ene na het andere kleine dorpje trekt aan ons oog voorbij. Stuk voor stuk lijken ze zich tegen...
Italiaanse muziek

Salvami – Italiaanse songtekst mét vertaling van dit lied van Modà

Modà is een populaire band uit Milaan, in 2002 geformeerd rond de zanger Kekko. Net als veel Italiaanse artiesten zijn dit echte podiumbeesten die door heel het land volle stadions trekken, ook in het San Siro-stadion in hun eigen stad. René Speetjens vertaalt deze maand het nummer Salvami. René: ‘De tekst is niet erg diepgaand. Het is, zoals de zanger zelf zegt, een hulpkreet, een soort gebed, uit een tijd dat het slecht ging met hem. De videoclip is gemaakt op Sardinië, in het gebied tussen Alghero en Cagliari, tijdens een zomertour van de band. Je ziet onder andere de Fiera di Cagliari, waar de band vaker speelt.’ E va sempre così… Zo gaat het altijd… che tanto indietro non si torna je kunt niet meer terug in de tijd E va sempre così… Zo gaat het altijd… che parli ma nessuno ascolta je praat, maar niemand luistert E va sempre così… Zo gaat het altijd… che vuoi cambiare je wilt wel veranderen ma non servirà maar met alleen een belofte ...
Calabrië

Ontdek Calabrië met Enotria Travel

Het allereerste huis dat Tina Altieri verhuurde was het huis van haar eigen familie in Calabrië. Tina: ‘Ik had ons heerlijke huis aangeboden aan een paar van mijn collega’s. Ze kwamen terug en waren helemaal verliefd geworden op dit onbekende stukje in het zuiden van Italië! Bijna niemand wist toen nog – inmiddels vijftien jaar geleden – waar Calabrië precies lag – en in de toerismewereld was er niemand die Calabrië aanbood. Samen met een Calabrese collega dachten mijn man Lex en ik: waarom starten we geen bedrijf dat reizen naar Calabria aanbiedt? Lex & Tina Uit een van de oude namen van Calabrië kozen we de naam van ons nieuwe bedrijf: Enotria. Het aanbod was nog lang niet zo groot als nu: we hadden drie of vier huizen en een paar agriturismo’s. Mijn moeder deed de schoonmaak, mijn vader (die geen Engels spreekt) ontmoette de klanten bij een lokale bar en bracht ze naar hun vakantiehuis. En: iedere gast werd bij mijn ouders thuis uitgenodigd om te komen eten! Zonder...
Reizen door Italië

Sagra’s in de herfst – de leukste culinaire feesten in het najaar

Als je tijdens je vakantie in Italië een sagra kunt bijwonen, dan moet je die kans met beide handen grijpen. Een sagra is een culinair Italiaans feest ter ere van een lokale specialiteit. Het is een unieke gelegenheid om van typisch lokale gerechten te proeven. Eén keer per jaar verzamelen de inwoners zich om aan te schuiven aan lange tafels die bijna doorbuigen onder het gewicht van hun traditionele dorps- of streekgerecht. We vertellen je in dit artikel meer over wat een sagra precies is én tippen de leukste en lekkerste sagra’s die je een keer mee moet maken als je in het najaar in Italië bent. Van heilig feest tot samen koken en eten Het woord sagra is afgeleid van het Latijnse sacer, ‘heilig’, en vindt zijn oorsprong in eeuwenoude vieringen die lange tijd de kalender domineerden. Deze feesten markeerden belangrijke momenten voor boeren, zoals het begin van de zaaitijd, het einde van de oogst en de druivenpluk. Deze gebeurtenissen liet men later vaak samenvallen met de...
Boeken uit & over Italië

De kortste geschiedenis van Italië – het nieuwe boek van Ross King

Ross King is een van onze favoriete schrijvers. Als Italiëliefhebber moet je zijn boeken eigenlijk in de kast hebben staan. Vooral De koepel van Brunelleschi, De hemel van de paus en De boekhandelaar van Florence zijn meesterwerken die je makkelijk meerdere keren kunt lezen – waarbij je elke keer iets nieuws ontdekt. Nu is er De kortste geschiedenis van Italië, zijn nieuwe boek, waar Ross King weer net zo’n meesterwerk van maakte. Kleurrijk portret van een van de fascinerendste landen ter wereld Italië was ooit het centrum van het eerste Europese wereldrijk en de bakermat van de renaissance. Italiaanse politieke en culturele invloeden zijn vervolgens wereldwijd verspreid geraakt. Het land heeft ruim zestig miljoen inwoners en verwelkomt elk jaar bijna het dubbele aantal toeristen. Niet gek als je weet dat geen enkel ander land zoveel plekken op de Werelderfgoedlijst van Unesco heeft als Italië. In De kortste geschiedenis van Italië komen deze en vele andere plekken in het...
Reizen door Italië

10 best gelezen blogs van 2023 – van Saskia’s treinreizen naar Italië tot onze podcastwandeling in Bologna

2023 was een jaar vol mooie reizen, naar favoriete bestemmingen en nieuwe plekken. Tijd om terug te blikken op dit heerlijke jaar, aan de hand van de tien best gelezen reisblogs van dit jaar. Zo kunnen zowel jullie als wij nog even terugkijken op de verhalen die dit jaar het meest bij alle Ciao tutti-lezers in de smaak vielen. Maar eerst een grande grazie! Saskia: ‘Voor ik terugkijk op alle mooie reizen van dit jaar, wil ik jullie als Ciao tutti-lezers eerst enorm bedanken voor de fijne reacties, tips, complimenten, verhalen en foto’s die ik mocht ontvangen. Het is altijd fijn om virtueel met jullie mee te reizen en te horen dat jullie zo genieten van alle tips en verhalen. Voor nieuwe verhalen – en ook vaak voor het updaten van bestaande blogs, reisgidsen en stadswandelingen – legde ik dit jaar ruim tienduizend kilometer af per spoor, maar stapte ik ook samen met Carola op een Vespa in Puglia, liet ik mijn stappenteller af en toe op hol slaan (vooral in Rome en Bologna) en...
Boeken uit & over Italië

Inspirerende boeken en reisgidsen met verhalen en tips voor je treinreis naar Italië

Zou je graag met de trein naar Italië willen? Deze boeken zorgen voor volop inspiratie – en soms ook fijne praktische tips – voor een treinreis naar en/of in Italië. Heerlijk voor de voorpret, maar soms ook een perfecte reisgenoot. Tutti a bordo? Partiamo! Tussen de rails – Sander Groen We beginnen met het nieuwste treinboek, Tussen de rails, waarin reisjournalist Sander Groen je meeneemt op vijfendertig mooie treinreizen in heel Europa. Zo reis je heel Italië door en maakt dan mét trein op de veerboot de overtocht naar Sicilië, een reis die we nog altijd graag eens willen maken. ‘Het ziet er vreemd uit, zo’n veerboot op zee met een trein aan boord. Maar die trein moet er ook weer vanaf en dus volgt na de overtocht van nog geen half uur weer een stief uur rangeren. De drie treindelen worden van de boot op de kade gerold, vervolgens worden de tien wagons eindeloos heen en weer gerangeerd en uiteindelijk worden er twee treinen samengesteld; vijf rijtuigen rijden...
Valle d'Aosta

Castello di Aymavilles – van stoere burcht tot sprookjeskasteel tussen de wijngaarden van Valle d’Aosta

In het plaatsje Aymavilles, in de noordelijke regio Valle d’Aosta, ligt het indrukwekkende Castello di Aymavilles. Dit elegante en statige kasteel ligt op een heuvel aan de oever van de Dora Baltea, in het puntje van de Valle di Cogne, en is daardoor al van verre zichtbaar in het golvende landschap vol wijngaarden. Tussen de vele andere landhuizen van Valle d’Aosta springt het Castello di Aymavilles er echt uit door zijn architectuur, waarin verschillende stijlen en periodes harmonieus gecombineerd zijn. Vier stevige vijftiende-eeuwse torens omlijsten de verschillende barokfaçades. Uit dit opvallende uiterlijk blijkt de geschiedenis van het kasteel, dat gebouwd werd als ommuurde burcht voor de familie De Amavilla in 1207 en in de veertiende eeuw eigendom werd van de familie De Challant. Van een stoere burcht tot een stijlvol kasteel Door de eeuwen heen onderging het Castello di Aymavilles talloze veranderingen die het kasteel een uniek karakter hebben gegeven. In de...
Recepten

Fregola met verse worst en paddenstoelen naar recept van Toscanini

Pasta is áltijd goed! Of je nu een simpel bordje spaghetti met tomatensaus eet als lunch of een heerlijke schaal lasagne in de oven schuift, pasta smaakt altijd. Er gaat hier bijna geen dag voorbij zonder dat we een portie pasta in het water laten borrelen, waarbij we vooral variëren tussen verse ravioli in allerlei varianten, Romeinse amatriciana, spaghetti aglio, olio e peperoncino en orecchiette met venkelworst en broccoli. Dankzij het nieuwe kookboek Toscanini: pasta van Maud Moody en Leonardo Pacenti, de sterren van het Amsterdamse restaurant Toscanini, staat er de komende weken heel wat meer pastavariatie op de planning. Elk pastarecept in het boek is om van te watertanden, van de casarecce con peperonata tot de spaghetti alla Nerano, van de busiate met bloemkool, pijnboompitten, rozijnen en saffraan tot de pizzoccheri met aardappel, groene kool en fontina. Maar ook bij de spaghettini all’assassina, de fusilli met romanesco en mosselen, de spaghetti met verse tonijn,...
Chianti

Casa di Beau – een nieuw seizoen vanuit het Castello di Cafaggio in Toscane

Vanaf 31 augustus geniet je zeven weken lang van Casa di Beau, waarin Beau van Erven Dorens in Toscane gesprekken voert met bekende gasten. foto: Casa di Beau | RTL4 Casa di Beau is elke donderdagavond om 20.30 uur te zien bij RTL4. Het is het derde Italië-seizoen van Beau van Erven Dorens’ programma, na Isola di Beau, met als decor Sardinië, dat in het najaar van 2022 werd uitgezonden, en Lago di Beau, met het Comomeer als setting, dat in de eerste maanden van 2022 te zien was. Waar in Toscane is Casa di Beau opgenomen? Tijdens een klein voorproefje in de talkshow van Humberto Tan afgelopen woensdagavond, herkenden we meteen de locatie waar Beau dit jaar zijn gasten ontvangt. Het huis van Beau – Casa di Beau – is het Castello di Cafaggio, in Impruneta, stad van de terracotta. Castello di Cafaggio ligt iets ten zuiden van Florence, als ware het de toegangspoort tot de Chianti. Op het landgoed van het kasteel worden zowel druiven als olijven geteeld, waar een volle rode wijn...
Proef het beste van Italië

Ciao tutti’s Limoncello Test – welke limoncello’s zijn het lekkerst?

Hoe kunnen we het eerste weekend van de zomer beter inluiden dan met limoncello? Deze zonnig gele citroenlikeur is dé Italiaanse afsluiting van oneindig durende diners op zwoele zomeravonden. Daarom hebben we heel veel limoncello voor jullie getest, om een top 10 samen te stellen van de allerlekkerste limoncello’s die er te koop zijn. Aanvoer vanuit Sorrento of van het Siciliaanse platteland De allerlekkerste limoncello maak je natuurlijk zelf, maar daar heb je wel een kistje Italiaanse citroenen én een flinke portie geduld voor nodig. De citroenen die in het zuiden van Italië elke dag opnieuw door de zon zijn gekust, smaken immers beter dan welke andere citroenen ook. Veel citroenen die worden gebruikt voor het maken van limoncello, groeien ten zuiden van Napels, aan de kust rondom Sorrento. Meer dan de helft van de citroenen die in Italië worden geoogst, komen echter van Sicilië. Door het klimaat op Sicilië duurt het groeiseizoen op het eiland lekker lang en zijn er dus...
Florence

Schuif aan bij Vanja’s favoriete trattoria’s in Florence

Florence is om flauw te vallen zo mooi. Dat vinden natuurlijk meer mensen en dus wordt de stad overlopen door toeristen. Het merendeel haalt een broodje bij een van de dankzij social media beroemde broodjeszaken, maar daarmee doe je jezelf én de Florentijnse keuken tekort. Maar hoe vind je nu de echt authentieke trattoria’s? Chef en culinair schrijver Vanja van der Leeden woonde zelf in deze artistieke prachtstad en deelt hoe, wat en waar je eet als een Florentijn. Florence op haar lekkerst Vanja: ‘De herfst is mijn favoriete seizoen om in Florence – en andere prachtplekken in Toscane – te zijn. Toen ik in Florence studeerde en later stage liep bij de Kamer van Koophandel, had ik een Florentijnse verkering die jaagde op everzwijnen en paddenstoelen. Ik ging wel eens mee, vooral voor de legendarische lunches met pasta met fazant, geroosterde duif en bistecca van open vuur. De stevige Toscaanse keuken past goed bij de herfst en de stad waar rood en geel de boventoon voeren,...