Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Sardinië"

Reizen door Italië

10 best gelezen blogs van 2023 – van Saskia’s treinreizen naar Italië tot onze podcastwandeling in Bologna

2023 was een jaar vol mooie reizen, naar favoriete bestemmingen en nieuwe plekken. Tijd om terug te blikken op dit heerlijke jaar, aan de hand van de tien best gelezen reisblogs van dit jaar. Zo kunnen zowel jullie als wij nog even terugkijken op de verhalen die dit jaar het meest bij alle Ciao tutti-lezers in de smaak vielen. Maar eerst een grande grazie! Saskia: ‘Voor ik terugkijk op alle mooie reizen van dit jaar, wil ik jullie als Ciao tutti-lezers eerst enorm bedanken voor de fijne reacties, tips, complimenten, verhalen en foto’s die ik mocht ontvangen. Het is altijd fijn om virtueel met jullie mee te reizen en te horen dat jullie zo genieten van alle tips en verhalen. Voor nieuwe verhalen – en ook vaak voor het updaten van bestaande blogs, reisgidsen en stadswandelingen – legde ik dit jaar ruim tienduizend kilometer af per spoor, maar stapte ik ook samen met Carola op een Vespa in Puglia, liet ik mijn stappenteller af en toe op hol slaan (vooral in Rome en Bologna) en...
Boeken uit & over Italië

Inspirerende boeken en reisgidsen met verhalen en tips voor je treinreis naar Italië

Zou je graag met de trein naar Italië willen? Deze boeken zorgen voor volop inspiratie – en soms ook fijne praktische tips – voor een treinreis naar en/of in Italië. Heerlijk voor de voorpret, maar soms ook een perfecte reisgenoot. Tutti a bordo? Partiamo! Tussen de rails – Sander Groen We beginnen met het nieuwste treinboek, Tussen de rails, waarin reisjournalist Sander Groen je meeneemt op vijfendertig mooie treinreizen in heel Europa. Zo reis je heel Italië door en maakt dan mét trein op de veerboot de overtocht naar Sicilië, een reis die we nog altijd graag eens willen maken. ‘Het ziet er vreemd uit, zo’n veerboot op zee met een trein aan boord. Maar die trein moet er ook weer vanaf en dus volgt na de overtocht van nog geen half uur weer een stief uur rangeren. De drie treindelen worden van de boot op de kade gerold, vervolgens worden de tien wagons eindeloos heen en weer gerangeerd en uiteindelijk worden er twee treinen samengesteld; vijf rijtuigen rijden...
Valle d'Aosta

Castello di Aymavilles – van stoere burcht tot sprookjeskasteel tussen de wijngaarden van Valle d’Aosta

In het plaatsje Aymavilles, in de noordelijke regio Valle d’Aosta, ligt het indrukwekkende Castello di Aymavilles. Dit elegante en statige kasteel ligt op een heuvel aan de oever van de Dora Baltea, in het puntje van de Valle di Cogne, en is daardoor al van verre zichtbaar in het golvende landschap vol wijngaarden. Tussen de vele andere landhuizen van Valle d’Aosta springt het Castello di Aymavilles er echt uit door zijn architectuur, waarin verschillende stijlen en periodes harmonieus gecombineerd zijn. Vier stevige vijftiende-eeuwse torens omlijsten de verschillende barokfaçades. Uit dit opvallende uiterlijk blijkt de geschiedenis van het kasteel, dat gebouwd werd als ommuurde burcht voor de familie De Amavilla in 1207 en in de veertiende eeuw eigendom werd van de familie De Challant. Van een stoere burcht tot een stijlvol kasteel Door de eeuwen heen onderging het Castello di Aymavilles talloze veranderingen die het kasteel een uniek karakter hebben gegeven. In de...
Recepten

Fregola met verse worst en paddenstoelen naar recept van Toscanini

Pasta is áltijd goed! Of je nu een simpel bordje spaghetti met tomatensaus eet als lunch of een heerlijke schaal lasagne in de oven schuift, pasta smaakt altijd. Er gaat hier bijna geen dag voorbij zonder dat we een portie pasta in het water laten borrelen, waarbij we vooral variëren tussen verse ravioli in allerlei varianten, Romeinse amatriciana, spaghetti aglio, olio e peperoncino en orecchiette met venkelworst en broccoli. Dankzij het nieuwe kookboek Toscanini: pasta van Maud Moody en Leonardo Pacenti, de sterren van het Amsterdamse restaurant Toscanini, staat er de komende weken heel wat meer pastavariatie op de planning. Elk pastarecept in het boek is om van te watertanden, van de casarecce con peperonata tot de spaghetti alla Nerano, van de busiate met bloemkool, pijnboompitten, rozijnen en saffraan tot de pizzoccheri met aardappel, groene kool en fontina. Maar ook bij de spaghettini all’assassina, de fusilli met romanesco en mosselen, de spaghetti met verse tonijn,...
Chianti

Casa di Beau – een nieuw seizoen vanuit het Castello di Cafaggio in Toscane

Vanaf 31 augustus geniet je zeven weken lang van Casa di Beau, waarin Beau van Erven Dorens in Toscane gesprekken voert met bekende gasten. foto: Casa di Beau | RTL4 Casa di Beau is elke donderdagavond om 20.30 uur te zien bij RTL4. Het is het derde Italië-seizoen van Beau van Erven Dorens’ programma, na Isola di Beau, met als decor Sardinië, dat in het najaar van 2022 werd uitgezonden, en Lago di Beau, met het Comomeer als setting, dat in de eerste maanden van 2022 te zien was. Waar in Toscane is Casa di Beau opgenomen? Tijdens een klein voorproefje in de talkshow van Humberto Tan afgelopen woensdagavond, herkenden we meteen de locatie waar Beau dit jaar zijn gasten ontvangt. Het huis van Beau – Casa di Beau – is het Castello di Cafaggio, in Impruneta, stad van de terracotta. Castello di Cafaggio ligt iets ten zuiden van Florence, als ware het de toegangspoort tot de Chianti. Op het landgoed van het kasteel worden zowel druiven als olijven geteeld, waar een volle rode wijn...
Florence

Schuif aan bij Vanja’s favoriete trattoria’s in Florence

Florence is om flauw te vallen zo mooi. Dat vinden natuurlijk meer mensen en dus wordt de stad overlopen door toeristen. Het merendeel haalt een broodje bij een van de dankzij social media beroemde broodjeszaken, maar daarmee doe je jezelf én de Florentijnse keuken tekort. Maar hoe vind je nu de echt authentieke trattoria’s? Chef en culinair schrijver Vanja van der Leeden woonde zelf in deze artistieke prachtstad en deelt hoe, wat en waar je eet als een Florentijn. Florence op haar lekkerst Vanja: ‘De herfst is mijn favoriete seizoen om in Florence – en andere prachtplekken in Toscane – te zijn. Toen ik in Florence studeerde en later stage liep bij de Kamer van Koophandel, had ik een Florentijnse verkering die jaagde op everzwijnen en paddenstoelen. Ik ging wel eens mee, vooral voor de legendarische lunches met pasta met fazant, geroosterde duif en bistecca van open vuur. De stevige Toscaanse keuken past goed bij de herfst en de stad waar rood en geel de boventoon voeren,...
Nieuws uit Italië

100 redenen waarom Italianen van Italië houden – aldus Beppe Severgnini

Wij weten wel waarom we van Italië houden: in Italië drink je de lekkerste cappuccino en espresso, gaat alles met een beetje meer flair en warmte dan in Nederland en Vlaanderen, eet je vaak nog een uitgebreide lunch in plaats van een boterham achter je computer, schijnt de zon gemiddeld genomen veel vaker en uitbundiger, maken ze de beste pizza’s zonder poespas… en zo kunnen we nog even doorgaan. Op economisch en politiek vlak gaat het Italië echter minder voor de wind. Het land ziet zich geconfronteerd met een diepe crisis, die de toekomst niet voor iedereen even rooskleurig en dolce maakt. De kranten komen elke dag opnieuw met negatieve berichten. Machthebbers gunnen elkaar het licht in de ogen niet, nieuwe initiatieven worden voor ze goed en wel van de grond komen weer omver geblazen – om welke reden dan ook. Het resultaat: onrust en onzekerheid. Maar ook: een reden om eens goed naar het land Italië als geheel en naar haar inwoners te kijken. Met trots, want ondanks alle...
Reizen door Italië

In volo – in vogelvlucht over dertig archeologische sites in Italië

Het Italiaanse Ministerie voor Cultuur heeft een nieuwe promotiecampagne gelanceerd, met dertig video’s gemaakt door drones, waarbij je een aantal schitterende archeologische sites vanuit de lucht kunt bekijken: Spectaculaire dronebeelden Volgens Dario Franceschini, de minister van cultuur die de campagne bedacht, gaat het om immagini spettacolari di luoghi meravigliosi che tutto il mondo ci invidia, spectaculaire beelden van magnifieke plekken waar de hele wereld jaloers op is. Franceschini hoopt dat ook de Italianen hun erfgoed zo beter leren kennen en met een frisse blik kunnen bekijken. Uiteindelijk moeten de video’s er natuurlijk vooral voor zorgen dat men deze plekken ook wil bezoeken. Dankzij de veelbelovende beelden zal dat vast vanzelf gaan. Ook wij willen meteen al deze plaatsen – ook al hebben we vele al eens gezien – opnieuw bezoeken! Dertig archeologische plekken in Italië In totaal zijn er dertig verschillende korte video’s gemaakt, met zowel bekende plekken...
Reizen door Italië

Geniet van de mooiste blogs van 12,5 jaar Ciao tutti!

Hoera! Ciao tutti bestaat vandaag precies 12,5 jaar! Op 1 februari 2010 deelde Saskia haar eerste blog en sindsdien is er geen dag voorbijgegaan zónder een nieuw verhaal, recept of leesfragment op Ciao tutti. Inmiddels staan er ruim vijfduizend artikelen online, waar je gratis in kunt grasduinen om inspiratie op te doen voor je vakantie in Italië, maar ook om thuis te genieten van Italiaanse sferen, door middel van boeken- en filmtips, recepten, Italiaanse muziek en Italiaanse adresjes in de buurt. Maar wat zijn nu de favoriete artikelen van Saskia zelf, van de freelance journalisten, fotografen en gastbloggers van het Ciao tutti-team en van de lezers van Ciao tutti, die ons overspoelden met prachtige reacties naar aanleiding van een oproepje in onze nieuwsbrief? We hebben onze favorieten op een rijtje gezet, zodat je samen met ons kunt terugblikken op de mooiste blogs van 12,5 jaar Ciao tutti. Op naar de 25! Street art spotten in Rome Saskia: ‘Het is bijna ondoenlijk, één...
Boeken uit & over Italië

De accabadora – Michela Murgia

Tot in de jaren vijftig van de twintigste eeuw had ieder dorpje op Sardinië een accabadora, een ‘laatste moeder’: een vrouw die zieken en ouderen hielp met sterven, net als een vroedvrouw helpt bij de geboorte. Bonaria Urrai is zo’n accabadora. Als zij en Maria over straat lopen, kijken de dorpsbewoners hen fluisterend na. De oude naaister Bonaria Urrai heeft Maria geadopteerd en in huis genomen. Ze voedt haar op, in de verwachting dat Maria later voor haar zal zorgen. Als vierde dochter van een straatarme weduwe was Maria eraan gewend op de laatste plaats te komen, altijd te veel te zijn. Bij Bonaria heeft ze een eigen kamer in een groot huis, waar alle deuren openstaan en ze iedere kamer mag binnengaan. Maar een geheim omringt de altijd in het zwart geklede, zwijgzame vrouw, die ’s nachts vaak bezoek krijgt en dan het huis verlaat. Het meisje durft er niet naar te vragen. Wanneer Maria jaren later de waarheid ontdekt, keert ze de oude Bonaria de rug toe. Totdat Bonaria niet...
Ligurië

Imperia – stad met twee gezichten aan de Golf van Genua

Aan de Italiaanse Rivièra, tussen Nice en Genua, ligt Imperia. Deze havenstad staat bekend als stad van de olijven, maar ook als stad met twee gezichten. In dit artikel laten we je de twee fascinerende zijden van Imperia zien. Van Romeinse nederzetting tot moderne stad Imperia heeft een lange, rijke geschiedenis die door veel verschillende culturen en machthebbers is ingekleurd. Het waren de Romeinen die op deze plek een nederzetting stichtten, met een haven, maar vervolgens is het gebied in handen geweest van verschillende bisschoppen en families. Het behoorde tot de republiek Genua, kwam vervolgens in handen van de Fransen en maakte later ook deel uit van het Koninkrijk Sardinië. Hoewel de geschiedenis van Imperia als stad al eeuwen terug gaat, vind je de naam Imperia pas sinds 1923 terug op de kaart. Toen besloot Mussolini namelijk dat de rivaliserende stadjes Oneglia en Porto Maurizio, letterlijk en figuurlijk tegenover elkaar aan ‘hun’ oever van de rivier de Impero, samen...
Ligurië

Cervo – van een simpele herberg tot een stralend kustplaatsje

De Italiaanse schrijver Italo Calvino omschreef Ligurië ooit als ‘smal en benig’. Qua vorm klopt dit nog altijd. De regio wordt begrensd door zee en bergen en lijkt ietwat ‘gekarteld’ door de vele riviertjes die kronkelend hun weg naar zee vinden. Aan de Italiaanse Rivièra tref je de mooiste dorpjes met prachtige vedute, uitzichten, over zee. Een parel die je zeker niet moet overslaan, is Cervo, een van de mooiste kustplaatsjes van Ligurië. Wij beginnen ons bezoek aan Cervo met een heerlijke pranzo bij Locanda Bellavista: antipasti op basis van kikkererwten en kabeljauw, trofie met pesto alla genovese, een heerlijke Vermentino (een van de wijnen waar Ligurië om bekend staat), een fris glas Basilichito (frisdrank op basis van basilico da ligure – ga niet weg uit Cervo zonder een glas te proeven) én een uitzicht om van te watertanden. Na deze ‘lichte’ lunch dwalen we door de eeuwenoude steegjes van Cervo. Het is niet alleen de nabijheid van de zee die...