Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Dwars door de regio Abruzzo

Tijdens ons bezoek aan het Gardameer eerder dit jaar, maakten we kennis met Daniele Valenti, die in Desenzano del Garda het reisbureau Zanetti Viaggi runt. Hij biedt bijzondere reizen aan in heel Italië, het liefst naar ietwat onbekendere regio’s als Basilicata en Sardinië.

We raakten aan de praat op een terrasje aan de haven en Daniele betoverde ons ter plekke met de mooiste foto’s en bijzonderste verhalen. Via zijn iPad reisden we heel Italië door, daar op dat terrasje aan de haven, met Daniele als gids. Vooral over de nog onontdekte en ongerepte regio Abruzzo vertelde Daniele enthousiaste verhalen.

Abruzzo

We vroegen hem dan ook ons eens mee te nemen naar dit stukje Italië dat we zelf ook nog niet zo goed kennen. Daniele stippelde meteen de route uit: langs de vallei van de rivier Sangro, in het ‘groene hart’ van de regio, op weg van de kust naar het Parco Nazionale della Majella.

Het ene na het andere kleine dorpje trekt aan ons oog voorbij. Stuk voor stuk lijken ze zich tegen de rotsen aan te klemmen. Deze dorpjes, hoe karakteristiek ook, zijn echter niet onze bestemming. Daniele wil een ander betoverend stukje Abruzzo laten zien, rondom het Lago di Bomba, met als spectaculaire hoogtepunt de Cascate del Verde.

Bomba-Abruzzo

Daniele: ‘Dit gedeelte van Italië is nog heel onbekend. Maar het is écht de moeite van een bezoek waard. Het is een klein stukje paradijs, te midden van indrukwekkende natuur, ver weg van drukte en lawaai.

Tijdens onze reisroute duikt regelmatig een bergtop van de Majella op, aan de voet waarvan schattige dorpjes liggen, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

We stoppen even in Fara San Martino, met de adembenemende Gole di San Spirito. Het dorpje zelf is heel charmant. Het is oud, al weet niemand meer wanneer het precies is gesticht. Je verliest zelf ook alle gevoel van tijd als je de ruïnes bezoekt van het Monastero Benedettino di San Martino in Valle, binnen in de nauwe kloof, op een werkelijk unieke plek. We moeten onszelf even in de arm knijpen om te voelen dat we niet dromen.

Gole-San-Martino

Na een bezoek aan de smaragdblauwe bronnen van de Rio Verde vervolgen we onze route. Daniele brengt ons naar Gessopalena, voor een korte stop in de oude dorpskern, die helemaal van gips is gebouwd. Vandaar ook de naam; gesso is Italiaans voor gips.

Huizen, palazzi, binnenplaatsen, alles is letterlijk en figuurlijk schitterend wit. Maar niet alleen het dorpje zelf heeft een enorme aantrekkingskracht, ook de omliggende omgeving is een plaatje. Vanuit Gessopalena heb je een uniek uitzicht over het Parco Nazionale della Majella.

GessoPalena (1) GessoPalena (2)

Op weg naar het Lago di Bomba komen we vervolgens langs het middeleeuwse dorpje Roccascalegna, dat ligt uitgestrekt over twee rotspunten, en de oude Romeinse stad Iuvanum, op duizend meter hoogte, in een zeer dichtbegroeid bos. Er zijn nog restanten van twee tempels te zien.

De resten van de eerste tempel zijn opgenomen in het Monastero di S.Maria del Palazzo, waarvan eveneens alleen nog maar ruïnes zijn overgebleven. Ook mooi zijn de resten van het theater. Waar ooit een ringvormige tribune lag vanwaar de toeschouwers naar het spektakel op het toneel keken, hoor je nu niets anders dan krekels en het getjilp van vogels.

Eenmaal aangekomen in Bomba kun je niet anders dan gefascineerd zijn door de oude huizen die de heuvelrug bevolken en door het weidse uitzicht, van het Lago alla Majella aan je voeten tot aan de Adriatische kust.

Bomba-Abruzzo-2

Het Lago di Bomboa heeft een lengte van zeven kilometer en een breedte van één kilometer. Als je eromheen rijdt, over de weg die onder andere het dorpje Colledimezzo doorsnijdt, kom je onder andere in Borrello, op de grens met de regio Molise.

BorrelloColledimezzo1

Hier kun je in het Riserva Naturale delle Cascate del Rio Verde de Cascate del Verde bewonderen. Deze ‘Watervallen van het Groen’ mogen dan niet zo bekend zijn als de Cascate delle Marmore in Umbrië, het zijn wél de hoogste natuurlijke watervallen van heel Italië!

De watervallen bestaan uit drie delen, die samen meer dan tweehonderd meter hoogte overbruggen. Het is een lust voor het oog om het water naar beneden te zien storten. Ook in de herfst en winter moet dat een fantastische aanblik zijn – daar komen we zeker nog eens voor terug…

Daniele neemt je graag mee op reis in Italië. Liefst in kleine groepen, zodat hij de tijd heeft om een route op maat uit te stippelen en je echt kennis te laten maken met de bewoners van een streek en hun gebruiken en gewoonten. Of je nu graag door de groene bossen van de Abruzzo wil trekken of langs de kust van Basilicata, Daniele maakt er een onvergetelijke reis van.

Casale Corneto (2)

Ook voor accommodatie zorgt hij, dankzij de vele vrienden en kennissen die hij tijdens zijn reizen heeft leren kennen en die agriturismi en authentieke boerenwoningen beheren op de meest betoverende plekken van heel Italië.

Ook met Daniele op reis? Neem dan contact op via info@zanettiviaggi.com of via 0039-3382106839. Buon viaggio!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *