Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Wijn proeven met Withlocals in Rome

Eigenlijk zijn we het zelf bijna, locals in Rome. Willemijn woonde er tijdens haar studie een tijdje en verbleef er afgelopen zomer weer voor haar nieuwe boek (dat in november gaat verschijnen), met tussen deze twee langere periodes door ontelbaar veel ‘korte’ Romereizen. Ook Saskia is inmiddels de tel kwijt geraakt van al die keren dat ze in Rome was sinds haar eerste bezoek aan de Eeuwige Stad in 1998.

Volpetti-Piu-Testaccio-Rome (1)Volpetti, Rome, februari 2015

We kunnen toeristen dan ook met gemak de weg wijzen, bijna met onze ogen dicht door de stad wandelen – met liefst hier en daar wat ‘sluiproutes’ door achterafstraatjes – en weten soms zelfs Romeinen te verrassen met nieuwe tips of met verhalen van plekken waar ze dagelijks voorbij wandelen maar niet zo uitgebreid aan een onderzoek onderwerpen als wij graag doen.

Om al die verhalen, adresjes en tips te ontdekken, struinen we het liefst dagenlang door de stad óf gaan we op pad met locals, die vooral hun eigen Romeinse wijkje goed kennen en niets liever doen dan er veel over vertellen en ons mee op sleeptouw nemen.

Tot voor kort was dit op pad gaan met locals eigenlijk alleen mogelijk als je zelf Romeinen kende, maar sinds 1 oktober kun je dankzij Withlocals makkelijk op pad met een romano (of romana). Je kunt bijvoorbeeld in een vintage Cinquecento stappen voor een unieke Fiat500-tour, maar een tour op een Vespa, op de fiets of ‘gewoon’ te voet, tijdens een wandeling langs de mooiste plekjes van Rome. Ook kun je op een leuke, vlotte manier een beetje Italiaans leren, winkelen met een personal shopper of een heuse fotoshoot doen.

WithLocals-Rome-Fiat-tour WithLocals-Rome-fotoshoot WithLocals-Rome-Vespa-tour

Op pad met een Romein betekent ook een heleboel culinaire uitjes – ook in Rome is een dag immers niet compleet zonder lekker eten en drinken. Je kunt bijvoorbeeld echte Italiaanse pasta leren maken in de keuken van Roberto, lekker authentiek Italiaans eten bij Valentina thuis of aanschuiven bij Emma, voor een Italiaans diner.

WithLocals-Rome-Italiaans-eten WithLocals-Rome-pasta-workshopWithLocals-Rome-Italiaans-eten-2foto’s: Withlocals

Wij gingen afgelopen week wijn proeven met Raffaele, die als wijnconsulent en professioneel wijnmaker alles weet van Italiaanse wijn. Hij nam ons mee naar zijn favoriete wijnbar in Monti, Al Vino Al Vino (die ook tot onze tien favoriete wijnbarretjes in Rome behoort), voor een rondje Italië aan de hand van verschillende wijnen.

Na een hartelijke begroeting van zowel Antonella en Giacomo, de eigenaren van Al Vino Al Vino, als Raffaele, nemen we plaats aan een van de tafeltjes. Het is al druk bij Al Vino Al Vino, waar vooral veel buurtbewoners komen voor een glas wijn na het werk. Het is een soort huiskamer, waar iedereen elkaar kent en waar gemoedelijkheid en gastvrijheid net zo belangrijk zijn als een glas wijn.

SONY DSCAl-Vino-Al-Vino

Er staan ruim zeshonderd etiketten in de kast, maar volgens Raffaele gaat zijn het niet alleen de kwaliteit, de naam of het jaartal. Raffaele: ‘Het belangrijkste is om sámen te genieten van een goed glas wijn. Daarom gaan Romeinen na het werk meestal niet meteen naar huis. Dat zit gewoon niet in onze genen, we móéten eerst even naar onze favoriete wijnbar voor een glas wijn, een praatje en een licht snack.’

Geen gekke gewoonte, als je de gezellige drukte aan de bar en de tafeltjes ziet. Terwijl Raffaele ons meeneemt op wijnreis door Italië, opent Antonella de eerste fles: een Prosecco, uit de regio Veneto.

We toosten en Raffaele laat ons raden hoeveel wijn er gemiddeld per jaar per persoon gedronken wordt in Italië. Niemand komt ook maar in de buurt van de werkelijke hoeveelheid: 150 liter wijn per persoon per jaar. Dat is zo’n drie liter per week – een gemiddelde dat wij zelfs in Rome niet halen…

Raffaele: ‘Maar we drinken bijna nooit heel veel tegelijk. Een Italiaan drinkt vooral bij het eten, met een of twee glazen als aperitivo, om je eetlust op te wekken. Maar een glas wijn bij de lunch en bij het avondeten drink ik bijvoorbeeld echt elke dag – net als de meeste Italianen. Dat sla ik nooit over!’

Het gaat daarbij volgens Raffaele niet alleen om de smaak van de wijn. ‘Het gaat er vooral om dat wijn emoties opwekt en mooie herinneringen creëert. Het staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van een veel bredere, sociale context. Een wijn moet passen bij het eten, maar ook bij de setting. Zo is Prosecco ideaal als aperitivo. Feestelijk, licht en prefect te combineren met kleine hapjes.’

SONY DSC SONY DSC

Terwijl Raffaele vertelt over de productie van Prosecco genieten wij van de sprankelende bubbels en de gezellige sfeer in de wijnbar. Het is een komen en gaan van mensen die even aan de bar een glas wijn komen drinken of van stelletjes die plaatsnemen aan een van de tafeltjes. Raffaele wordt veelvuldig begroet en ook de gasten onderling lijken elkaar goed te kennen.

Ondertussen zijn onze glazen leeg. Raffaele neemt ons mee naar het diepe zuiden. ‘Antonella, ci porti l’Etna?‘ vraagt hij, waarop de eigenaresse pareert: ‘Vuoi tutto il vulcano?‘ Handig opent ze een fles Vivera Salisire Etna Bianco DOC en schenkt nieuwe glazen vol met een mooie, donkergele wijn.

SONY DSC SONY DSC

Terwijl we onze neus in het glas steken, vertelt Raffaele dat de bijzondere kleur van de wijn te danken is aan het feit dat de schilletjes van de druiven veel zon oppikken. Dat proef je ook terug in de wijn, die dankzij de minerale, vulkanische grond waarin de wijnstokken staan zeer geconcentreerd is.

Raffaele leert ons dat je om goed te kunnen proeven een mondvol wijn nodig hebt. ‘Je moet er bijna op kauwen; een klein slokje is niet genoeg om alles goed te proeven.’ Wij geven graag gehoor aan zijn advies en genieten van elke slok Etna-wijn, die ook in hartje Rome prima smaakt.

SONY DSC SONY DSC

De volgende bestemming is weer een eiland met een bijzondere wijntraditie: Sardinië. Raffaele heeft een Cannonau uitgekozen, die geurt naar rode rozen, amarene, munt en zelfs een vleugje groene peper. Deze fruitige rode wijn wordt al meer dan drieduizend jaar op het eiland geproduceerd en beslaat ongeveer een vijfde van de totale wijnproductie van het eiland. Er gaan geruchten dat deze wijn bijdraagt aan de hoge leeftijd van de Sarden. Een prima alibi voor het drinken van een glas van deze wijn…

SONY DSC SONY DSC

Na dit levensverlengende elixer is het helaas tijd om afscheid te nemen van Raffaele en Antonella – met de belofte om snel weer terug te komen en te genieten van een goed glas wijn en nóg beter gezelschap!

Al-vino-al-vino-Rome-Withlocals (36)

Withlocals in Rome
Wil je ook op pad met een local in Rome? Op de website van Withlocals vind je alle opties, details en kosten en kun je direct jouw eigen local experience in Rome boeken.

 

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *