Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Wanneer heb je recht op compensatie bij vluchtvertraging?

Een groot gedeelte van Italië is goed te bereiken per auto, maar het verre zuiden en de eilanden Sicilië en Sardinië zijn toch het gemakkelijkst te bereiken per vliegtuig. Met het vliegtuig ben je binnen drie uur op je bestemming in Italië.

recht-compensatie-vertraging-vlucht (1)

Helaas kan het wel voorkomen dat je vlucht vertraging heeft of zelfs geannuleerd wordt. Zo zaten Saskia en Willemijn recent bijna een hele dag op Ciampino, een van de vliegvelden van Rome. Op zich niet erg om een dagje langer in de Eeuwige Stad te zijn, maar dan wel liefst in de schaduw van het Colosseum in plaats van in de bedompte ruimte bij de gate, samen met talloze andere gestrande reizigers…

Gelukkig kun je als Europese luchtvaartpassagier een compensatie van maximaal € 600 ontvangen voor je tijdsverlies. Er is dus een manier om de vertraging positief te bekijken. De compensatie die je ontvangt, kun je bijvoorbeeld gebruiken voor je nieuwe vakantie naar Italië… Maar wanneer heb je precies recht op compensatie en hoe zorg je ervoor dat je het ontvangt van de luchtvaartmaatschappij? We vertellen je graag alle details, zodat je in geval van vertraging of annulering weet wat je kunt doen.

recht-compensatie-vertraging-vlucht (2)

Dit zijn jouw rechten bij vertraging
De rechten van Europese vliegtuigpassagiers worden beschermd door middel van EU Verordening 261/2004. Om een beroep te kunnen doen op de Verordening is het van belang dat je vliegt vanaf een luchthaven in een EU-land en/of met een Europese vliegtuigmaatschappij.

Op het moment dat je problemen heb met je vlucht van of naar Italië, heb je in de volgende situaties recht op compensatie:
*als je met meer dan drie uur vertraging bent aangekomen op je eindbestemming
*als je vlucht is geannuleerd
*als je je aansluiting hebt gemist en je met meer dan drie uur vertraging aankomt op je eindbestemming

Weet je niet zeker of je recht hebt op compensatie? Je kunt dit bij EUclaim altijd gratis laten controleren. Op basis van jouw vluchtgegevens ontvang je een gratis advies op maat.

recht-compensatie-vertraging-vlucht (4)

De hoogte van de compensatie
Als je recht hebt op financiële compensatie, wordt de hoogte van het geldbedrag bepaald door de afstand van jouw vlucht. Vlieg je van Nederland naar Italië, heb je dus recht op maximaal € 400. Ga je verder dan Italië op vakantie kan de compensatie oplopen tot € 600.

De luchtvaartmaatschappij moet de compensatie aan de passagiers betalen. Het kan zijn dat de luchtvaartmaatschappij je op de luchthaven vouchers aanbiedt als alternatief voor de wettelijke compensatie. Je kunt de vouchers beter niet aannemen, omdat je dan afstand doet van je recht op een financiële compensatie. Het nadeel van vouchers is bovendien dat het ze vaak beperkt houdbaar zijn en natuurlijk alleen inzetbaar zijn bij de betreffende vliegtuigmaatschappij.

Afstand van de vlucht Vertraging bij aankomst Compensatie
1500 km of minder meer dan 3 uur € 250
binnen EU bij meer dan 1500 km of bij andere vluchten tussen 1500 en 3500 km meer dan 3 uur € 400
meer dan 3500 km tussen 3 en 4 uur € 300
meer dan 3500 km meer dan 4 uur € 600

Uitzonderingen
Het kan natuurlijk voorkomen dat de luchtvaartmaatschappij geen invloed heeft op de opgelopen vertraging. Op dat moment heb je als passagier géén recht op een financiële compensatie. Je kunt hierbij denken aan weersomstandigheden als sneeuw, mist, storm, aardbevingen of vulkaanuitbarstingen. Maar ook stakingen van personeel of luchtverkeersleiders en terrorisme vallen onder de uitzonderingen.

recht-compensatie-vertraging-vlucht (6)

Hoe krijg je waar je recht op hebt?
Er zijn meerdere mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten, kun je altijd proberen of zij je kunnen helpen met het krijgen van de compensatie. Het is ook mogelijk om zelf een claim in te dienen bij de luchtvaartmaatschappij, maar dit kan soms een lang en moeizaam proces zijn. Daarom kun je beter te rade gaan bij EUclaim. Je kunt gratis advies opvragen, maar EUclaim kan ook het gehele claimproces voor je uit handen nemen. Op basis van ‘no cure, no pay’ wordt al het werk voor je gedaan en gaan ze indien nodig zelfs voor je naar de rechter.

We hopen natuurlijk dat je gewoon op tijd op je vakantiebestemming aankomt deze zomer, maar anders weet je in elk geval genoeg om de vakantie niet te laten verpesten door een flinke vertraging. Buon viaggio!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Duidelijke uitleg. Ik hoop het nooit nodig te hebben, maar mocht het wel zo zijn is het goed om te weten of je een compensatie krijgt. Scheelt je toch weer geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *