Bologna Antica Osteria Le Mura – traditioneel én creatief genieten van de Bolognese keuken
Het menu van veel osteria’s in Bologna is nagenoeg gelijk, met crescentine, tagliatelle al ragù, tortellini en cotoletta alla bolognese als hoofdrolspelers.
Nu moet je deze gerechten ook zéker een keer proeven als je in Bologna bent, maar als je er net als wij wat langer verblijft, wil je ook wel een keer iets anders. Schuif daarvoor zeker aan bij Antica Osteria Le Mura, ten zuiden van het centrum, bij de oude stadsmuren.
Tradizione of creatività?
Het menu is onderverdeeld in twee secties: tradizione (traditie) en creatività (creativiteit). Bij de traditionele gerechten vind je onder meer de eerder genoemde crescentine (gefrituurde hartige deegflapjes) met squacquarone (een soort roomkaas) en vleeswaren als mortadella, prosciutto en salami, tagliatelle al ragù, tortellini in crema e noce moscata en cotoletta alla bolognese.
Op het creatieve deel van de kaart wordt met veelal lokaal ingekochte ingrediënten buiten de Bolognese boekjes gekookt, maar wel met de Bolognese...
Bologna Speur naar kleurrijke street art in het centrum van Bologna
De straten van Bologna hebben veel moois voor je in petto. Niet alleen bewonder je er al wandelend statige palazzi, prachtige portici (booggangen die zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan) en winkels vol lekkernijen, je stuit ook op kleurrijke street art.
In deze blog laten we je meegenieten van een aantal van de street art-werken in de straten van Bologna.
Kleine kunstwerkjes van Claudiano.jpeg
De muren van de stad vertellen hun eigen verhalen. Op veel plekken vind je street art, van grote werken op blinde muren of rolluiken tot de kleine kunstwerkjes van Claudiano.jpeg.
Deze street artist woont inmiddels al een hele tijd in Bologna, maar komt oorspronkelijk uit Poggibonsi (Toscane). Hij studeerde aan de Accademia di Belle Arti, de kunstacademie, in Bologna en werkt als graficus.
In zijn vrije tijd gaat hij er graag op uit om inspiratie op te doen voor zijn miniaturen. Ga als je in Bologna bent zeker op zoek naar zijn tangodansende tortellini, maar laat je ook verrassen...
Emilia-Romagna Cucina Originale – culinaire vakanties op de grens van Emilia-Romagna en Toscane
Tortellini, tagliatelle, lasagne… Emilia-Romagna wordt niet voor niets ‘de buik van Italië’ genoemd. Hier komen heerlijke pastagerechten vandaan, die inmiddels ook ver buiten de grenzen van deze regio op menukaarten staan.
Ook voor in of bij de pasta heeft deze regio veel te bieden, van mortadella, funghi (paddenstoelen) en tartufi (truffel) tot heerlijke kaas en mooie wijnen. Tijdens een culinaire vakantie van Cucina Originale mag je niet alleen van dit alles proeven, maar ga je ook zelf aan de slag om al dit lekkers te bereiden en de fijne kneepjes van de Bolognese en Italiaanse keuken onder de knie te krijgen.
Aan de slag in de keuken van Stefania
Dat doe je onder de bezielende begeleiding van Stefania Ventura, die als echte Bolognese eten heel serieus neemt. Ze nodigt je graag uit in haar keuken, waar ze je in hartverwarmend Engels doorspekt met Italiaanse woorden allereerst de fijne kneepjes van het pasta maken leert.
Na jarenlang als professioneel kokkin gewerkt te...
Bologna Portico dei Bastardini – een duivelse straathoek in Bologna
Een van de zeven geheimen van Bologna is het duivelse hoofd dat uit de gevel van het Palazzo Bolognini Amorini Salina aan de Via Santo Stefano steekt. Maar wist je dat er ook aan de Via d’Azeglio een duivel te vinden is?
Portico dei Bastardini
Daarvoor wandel je naar het voormalige weeshuis aan de Via d’Azeglio 47. De duivel prijkt op de hoek van de portico van het vroegere Ospedale degli Innocenti, dat in de volksmond het Ospedale dei Bastardini werd genoemd.
Tot 1860 draaide hier nog een ruota degli esposti, een vondelingenton, waar wanhopige moeders hun kindjes in konden leggen, zonder dat ze door iemand werden gezien. Alleen de duivel zag wie het wiel liet draaien…
Duivelse kopie uit Florence
De duivel hangt naast een prachtige Madonna met kind, alsof ze een wedstrijd aangingen om de jonge moeders te verleiden. Hij komt ons meteen bekend voor en wat blijkt: het is een exacte kopie van de duivel van Giambologna die het Palazzo Vecchietti in Florence siert, op de hoek van...
Bologna Een lichtje voor pasgeboren baby’s in Bologna
Als er in Italië een baby is geboren, staat er geen ooievaar op de stoep of in de tuin, maar hangt er aan de deur een blauwe of roze strik, rozet of beer.
In Bologna weten echter niet alleen de directe buren en andere buurtgenoten dat er een kleintje is geboren; dankzij de zogenaamde Lampione dei Neonati in hartje stad weet iedere Bolognees dat de stad er een inwoner bij heeft.
Lampione dei Neonati
Deze Lampione dei Neonati, de ‘lantaarn van de nieuwgeborenen’, hangt aan de gevel van het Palazzo Re Enzo, op de hoek van het Piazza del Nettuno – het plein met de indrukwekkende Neptunusfontein – en de Via Rizzoli.
Het is een ruim drie meter hoge ijzeren lantaarn in art nouveau-stijl, die zou zijn vervaardigd door Gaetano Samoggia. De lamp hangt op deze plek sinds 1920, toen het Palazzo Re Enzo werd gerestaureerd.
Naar Belgisch voorbeeld
Sinds 2012 brandt de lamp drie seconden als er een baby geboren is in de twee grootste ziekenhuizen van de stad, het Ospedale Sant’Orsola...
Emilia-Romagna Il Fenicottero Rosa Gourmet – het fenomenale restaurant van Villa Abbondanzi Resort in Faenza
Dit voorjaar namen we jullie al mee naar Villa Abbondanzi Resort, een viersterren superior hotel mét wellness en spa in een prachtig park waar je onder meer flamingo’s kunt spotten.
Het restaurant van het resort dankt zijn naam aan deze flamingo’s. Bij Il Fenicottero Rosa Gourmet zorgen Massimo en Martina Bucci ervoor dat het je aan niets ontbreekt. Ze leggen je culinair gezien volledig in de watten, waarbij ze je een fenomenale reeks schitterend opgemaakte borden voorschotelen.
Verse vis en ander lekkers in een filmdecor
Achter het meertje waar de flamingo’s lekker badderen, word je verwelkomd in de stijlvol ingerichte villa, die hier en daar wel iets weg heeft van een filmdecor. De villa biedt onder meer onderdak aan Il Fenicottero Rosa Gourmet, met op het menu vooral gerechten met vis uit de Adriatische Zee.
De chef baseert zich deels op authentieke ingrediënten en recepten, maar geeft er altijd een eigen(zinnige), wereldse en eigentijdse touch aan, zodat je keer op keer...
Emilia-Romagna Bike Food Stories – ontdek Parma en omgeving op de fiets
Tijdens haar verblijf bij bed & breakfast Al Battistero d’Oro in Parma maakte Saskia kennis met Davide, groot liefhebber van de heerlijke delicatessen die Parma te bieden heeft én van mooie fietstochten.
Hij combineert deze twee passies met Bike Food Stories: culinaire fietstours in Parma en omstreken, die je laten proeven van het beste dat dit stukje Italië te bieden heeft.
Altijd op de fiets
Als je Davide ziet, zit hij bijna altijd op de fiets. In zijn vrije tijd doet hij niets liever dan nieuwe routes uitproberen of een rondje door de heuvels maken om zijn hoofd leeg te maken of nieuwe ideeën op te doen.
Toen hij voor zijn studie naar Parma verhuisde, kocht Davide meteen een fiets om, in navolging van de locals, naar de universiteit, zijn vrienden en restaurants te kunnen trappen. Parma is, met meer dan honderd kilometer aan fietspaden, een van de fijnste Italiaanse steden om per fiets te verkennen, en dat is precies wat Davide deed.
Al snel trapte hij niet alleen van A naar B...
Emilia-Romagna Een stadswandeling door Romeins Rimini – met een kleurrijke finale in Borgo San Giuliano
Rimini wordt vaak beschouwd als een uitgaansbestemming, met overvolle stranden en disco’s, maar deze kustplaats in de regio Emilia-Romagna heeft nog zo veel meer te bieden.
Het is een plek vol geschiedenis en cultuur, met prachtige bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd. In deze stadswandeling nemen we je mee langs al het moois van Rimini. Andiamo?!
Van het station van Rimini naar het Romeinse amfitheater
Onze wandeling begint bij het centraal station van Rimini, op het Piazza Cesare Battisti. Loop vanaf het station rechtdoor, naar de Rotonda dell’Accoglienza, en sla daar linksaf, de Via Roma op. Na ongeveer tien minuten wandelen kom je bij de resten van het Romeinse amfitheater.
Rimini werd in 268 voor Christus gesticht door de Romeinen. De nederzetting kreeg de naam Ariminum. In de tweede eeuw na Christus werd het amfitheater gebouwd, een groot ellipsvormig bouwwerk dat werd gebruikt voor gladiatorenspelen.
De gladiatoren, meestal slaven of gevangenen, namen het op tegen...
Emilia-Romagna De beste tips voor een bezoek aan Piacenza
Piacenza ligt in de regio Emilia-Romagna, niet ver van de grens met buurregio Lombardije. Met mooie steden als Milaan, Parma en Cremona in de buurt, rijden veel vakantiegangers hier voorbij. Zonde, want Piacenza heeft mooie bezienswaardigheden die je tijdens een ontspannen wandeling door het centro storico kunt bewonderen.
We delen onze beste tips, zowel op cultureel als op culinair gebied voor een dagje in Piacenza. Ideaal ook voor een tussenstop tijdens je reis naar het diepere zuiden of op weg terug naar huis!
Pracht en praal op het Piazza Cavalli
Het beste startpunt voor een bezoek aan Piacenza is het Piazza Cavalli, het belangrijkste plein van de stad. De naam van het plein verwijst naar de twee barokke ruiterstandbeelden op het plein.
Beide beelden werden tussen 1612 en 1625 ontworpen door de Toscaanse beeldhouwer Francesco Mochi. Hij wist Alessandro en Ranuccio Farnese, de hertogen van Piacenza, prachtig te positioneren op bronzen paarden.
Als je op het plein staat, wordt...
Bologna Ontdek Bologna met de muziek van Lucio Dalla
Bologna is niet alleen de stad van de twee scheve torens, van de portici, van tagliatelle en tortellini en van de oudste universiteit van Europa, maar ook de stad van de muziek.
Unesco heeft Bologna in 2006 benoemd tot Città della Musica, omdat de stad al eeuwenlang nauw verbonden is met verschillende soorten muziek.
foto: Bologna Welcome
Bologna – muzikale bakermat
Al sinds de twaalfde eeuw is Bologna een muzikale bakermat voor allerlei muziekstromingen. Aan de Accademia della Filarmonica (die nog altijd bestaat) volgde niemand minder dan Wolfgang Amadeus Mozart lessen. In de tweede helft van de twintigste eeuw was Bologna het podium voor vele grote jazz- en bluesartiesten zoals Miles Davis, Ella Fitzgerald en B.B. King.
foto: Bologna Welcome
In de jaren zeventig en tachtig werd het allemaal wat ruiger; Bologna had een uitgebreide underground scene van jonge bandjes die vooral punk- en rockmuziek speelden.
In die jaren klonk ook voor het eerst de stem van Lucio Dalla, een enorm...
Bologna Portico di San Luca – 666 bogen brengen je naar het Santuario della Madonna di San Luca in Bologna
Na onze Luilekkertocht door Bologna wilden we weliswaar goed gevulde koffers mee terug naar huis nemen, maar de andere ingeslagen kilo’s mochten wel in Bologna achterblijven. Op onze laatste dag besloten we dan ook een fikse wandeling te maken ter compensatie van dat geslenter en gesmikkel de dag ervoor.
Op een mistige zondagochtend togen we naar de Porta Saragozza, een oude stadspoort ten westen van het centrum, waar de langste overdekte zuilengalerij ter wereld begint. Deze galerij leidt naar de kerk Madonna di San Luca, hoog op een heuvel boven de stad. De vier kilometer lange portico telt maar liefst 666 bogen!
We zetten flink de pas erin. Het eerste stukje zuilengalerij biedt tal van barretjes, trattoria’s en winkeltjes, maar we bezweken niet en stapten stevig door. De zuilengalerij verveelde geen seconde; zowel onder de galerij als erbuiten was steeds iets nieuws te zien.
De schitterende buitenwijken van de stad, oude fresco’s, een voormalig kerkje waar een hele groep oude...
Bologna Citytrip Bologna: dwalen door Luilekkerland
Bologna heeft meerdere bijnamen, maar tijdens ons laatste bezoek aan de stad hebben we vooral de bijnaam la grassa, oftewel de vette, eer aangedaan. Bologna staat namelijk bekend als ‘de buik van Italië’, het is dé culinaire hoofdstad van Italië.
Een ideale bestemming voor een citytrip dus, of je nu houdt van zoete gebakjes en chocolade of van zelfgemaakte pasta en goedgevulde pastasauzen: in Bologna vind je voor ieder wat lekkers!
Samen met vriendin Astrid, die altijd wel in is voor culinaire uitjes, vloog Saskia naar Bologna. Met allebei een bijna lege koffer, zodat we tijdens ons weekendje weg goed konden inslaan. Meer dan twintig kilo lekkers mocht er worden aangeschaft, zodat we ook de thuisblijvers konden verrassen.
Voordat we aan onze culinaire strooptocht begonnen, dronken we een cappuccino bij Morandi, aan de Via Zamboni. Volgens de Bolognesi maken ze hier de lekkerste koffie. De cappuccino is in elk geval zoals het hoort: vol en romig, met een flinke schuimlaag.
De...