Een goed restaurant in Venetië is niet altijd even makkelijk te vinden. Je moet vaak net even weg van de bekende bezienswaardigheden en toeristische trekpleisters. Wij wandelen voor een echte Venetiaanse lunch of een onvergetelijk diner graag naar de wijk Castello, waar we vijf van onze favoriete restaurants tippen.
Daarnaast nemen we je mee naar twee trattoria’s in de wijken San Polo en Dorsoduro, waar je ook gegarandeerd goed kunt eten. Buon appetito!
Ristorante Al Covo
Bij Ristorante Al Covo (Campiello de la Pescaria, Castello) geniet je in een gezellige ambiance van gerechten uit de Venetiaanse keuken. Strijk neer in het huiselijk ingerichte restaurant of vraag of je mag aanschuiven op het terras. Onder het genot van een goed glas wijn kun je hier een avond heerlijk tafelen.
Het restaurant wordt al sinds 1987 gerund door de familie Benelli, die altijd naar absolute kwaliteit streeft. Cesare Benelli is naast eigenaar ook de chef-kok van Al Covo. Samen met Paolo Semeraro bereidt hij de antipasti, primi en secondi, terwijl zijn vrouw Diane zich ontfermt over haar specialiteit: de zelfgemaakte desserts. Ondertussen krijg je als gast de beste wijnadviezen van hun zoon Lorenzo.
Al sinds de opening is de keuken van Al Covo een van de beste manieren om de keuken van de Venetiaanse lagune te ontdekken. Voor de familie Benelli is het van groot belang dat alle ingrediënten lokaal worden ingekocht, het liefst bij kleine producenten.
Daarom is Al Covo ook lid van onder meer Alleanza Cuochi, Slow Food en de Associazione Ristoranti della Buona Accoglienza Venezia. Bijzonder is dat op het menu bij veel ingrediënten staat aangegeven waar ze vandaan komen, zodat je een beter idee hebt van wat je geserveerd krijgt.
Ook over de wijn is zorgvuldig nagedacht, met de nadruk op wijnen die op natuurlijke en biodynamische wijze zijn geproduceerd. De wijnkaart is desalniettemin verrassend uitgebreid; je hebt de keuze uit meer dan tweehonderd verschillende wijnen van zowel Italiaanse als buitenlandse producenten.
foto’s: Ristorante Al Covo
Trattoria Da Jonny
Je moet er misschien een beetje naar zoeken in de charmante straatjes van de wijk Castello, maar een etentje bij Trattoria Da Jonny (Campo de le Gate 3210, Castello) is dat zeker waard. Het is een fijne plek voor iedereen: jong en oud, locals en toeristen, omnivoren en vegetariërs, iedereen zal zich hier welkom voelen.
Het personeel speelt hier een belangrijke rol bij. Dankzij hen hangt er een gezellige, ontspannen sfeer in de trattoria. Ze ontvangen je met open armen, zijn vriendelijk, weten wanneer en met wie ze een grapje kunnen maken en letten je hele bezoek op of aan je wensen wordt voldaan.
De keuken van Trattoria Da Jonny is eenvoudig maar innovatief. Verser dan verse vis en seizoensgroenten van topkwaliteit vormen de basis van de recepten die ze met verbeeldingskracht, creativiteit en verfijning tot unieke gerechten maken.
Om gebruik te kunnen maken van de beste lokale ingrediënten, wisselt het menu zeer regelmatig. Zo krijgen de koks ook de kans om te experimenteren en steeds meer typische Venetiaanse specialiteiten een innovatieve twist te geven.
Wat echter altijd hetzelfde blijft, is dat er rekening wordt gehouden met eventuele dieetwensen. Er staan altijd glutenvrije, vegetarische en lactosevrije gerechten op de kaart.
Naast het menu vol Venetiaanse lekkernijen is er ook een uitgebreide drankenkaart met daarop mousserende, rode en witte wijnen, grappa’s en dessertwijnen, zodat je bij elk gerecht een mooi glas of een mooie fles kunt bestellen.
foto’s: Trattoria Da Jonny
Hostaria Castello
Bij Hostaria Castello (Calle Seconda de la Fava 3476, Castello) geniet je van de kookkunsten van chef-kok Carlo Bianchini en de uitstekende service van de bediening, terwijl je je in een ambiance waant die doet denken aan de Oriënt Express. Ondertussen vraag je je net als menig restaurantbezoeker af wat er achter de mysterieuze blauwe deur gebeurt…
De hostaria is gevestigd in het pand waar vroeger de legendarische reizen van de Oriënt Express werden verkocht. Met een scherp oog voor detail is een sfeer gecreëerd die je terugbrengt naar deze trein, die reed tussen Parijs en Constantinopel.
De blauwe fluwelen bank, de vloer met Byzantijnse decoratie en de donkere houten meubels dragen allemaal bij aan de oosterse charme die het restaurant uitstraalt.
In de keuken staat de Venetiaanse chef-kok Carlo Bianchini met veel passie en enthousiasme de gerechten van het viergangenmenu te bereiden, dat hij samenstelt met hulp van sterrenchef Luca Veritti. Hij weet daarbij de traditie feilloos te combineren met gastronomische uitstapjes naar de moderne keuken.
De benodigde ingrediënten worden met zorg geselecteerd bij lokale leveranciers, bij voorkeur zo vers mogelijk. Deze werkwijze zorgt ervoor dat ze elke avond een klein aantal gerechten bereiden, met een vaak wisselend menu.
Je begint de avond direct goed met de verfijnde antipasti. Zo kun je genieten van calamari saltati met een crème van venkel die op smaak is gebracht met Bourbonvanille en geroosterde amandelen of saltata di cozze uit de lagune met cherrytomaatjes en crostini met knoflook.
Deze heerlijkheden worden gevolgd door bijzondere pasta’s zoals spaghetti alla chitarra met ragù van eend en sinaasappelsaus of ravioli gevuld met ricotta en spinazie met een crème van Parmigiano Reggiano en kaaschips. Laat je ook eens verrassen door de bijzondere zwartgekleurde risotto, die wordt geserveerd met krokante inktvis en citroen.
Bij de secondi heb je de keuze uit diverse vlees- en visgerechten. Zo bereidt Carlo bijvoorbeeld een Venetiaanse maialino da latte, bijzonder varkensvlees dat wordt geroosterd en vervolgens wordt geserveerd met aardappeltjes en een rozemarijnsaus.
Of kies je voor de filetto di branzino met caponata en een crème van bleekselderij en groene appel, of voor de cappuccino di patate met zwarte inktvis en bittere cacao? Daarnaast hebben ze als specialiteit altijd hun heerlijke parmigiana di melanzane voor je klaarstaan.
foto’s: Hostaria Castello
CoVino
CoVino (Calle del Pestrin 3829, Castello) is een kleine maar fijne osteria met slechts zes tafeltjes. Je bent hier te gast bij Andrea Lorenzon, die de passie voor wijn met de paplepel ingegoten kreeg, dankzij zijn vader Mauro Lorenzon, die een wijnwinkel en enoteca in Venetië heeft.
Alle gerechten worden gemaakt met verse, seizoensgebonden ingrediënten. CoVino heeft een kleine, open keuken, wat de sfeer nog intiemer maakt. Op de kaart staat ook een mooie selectie wijnen, vaak afkomstig van kleine biologische wijnmakers.
foto’s: CoVino
Osteria Alle Testiere
Deze osteria is een tip van chef Angela Hartnett, die we zelf ook nog uit moeten proberen, maar die we jullie niet willen onthouden. We zagen het namelijk in een aflevering van Remarkable places to eat, waarin Angela de Franse chef Fred Sirieix meeneemt naar Osteria Alle Testiere, een kleine maar knusse plek in de wijk Castello, die wordt gerund door Luca en Bruno:
Het menu is bijna altijd anders, maar er staat altijd verse vis op de kaart, die in welk gerecht ook wordt opgediend als een kunstwerkje, vaak in combinatie met verse groente of pasta.
Nieuwsgierig? Je vindt Osteria Alle Testiere aan de Calle del Mondo Novo, waar daadwerkelijk een nieuwe wereld voor je opengaat, in elk geval in culinair opzicht!
foto’s: Osteria Alle Testiere
Trattoria Antiche Carampane
Als je je wil onderdompelen in het lokale leven, dan ben je bij Trattoria Antiche Carampane (Rio Terà de le Carampane 1911, San Polo) aan het goede adres.
Je moet wel een beetje moeite doen om er te komen, want dit visrestaurant vind je niet zomaar. Het ligt verscholen tussen de smalle calli en campielli van Venetië. Dat is precies wat de eigenaren voor ogen hebben: een authentiek restaurant waar je komt met een reden. Niet voor niets hangt er een bordje bij de deur met ‘No pizza, no lasagne, no menù turistico’.
Geen toeristische bedoening bij Trattoria Antiche Carampane dus. Als je het restaurant eenmaal hebt gevonden, dineer je echt tussen de Venetianen en wellicht nog een paar andere toeristen die de weg naar deze unieke plek ook hebben weten te vinden.
Van de ene na de andere tafel komen de geuren je al tegemoet. Op het menu staan allemaal visgerechten uit de Venetiaanse keuken die net wat specialer zijn dan die bij de bekendere restaurants.
Bij Antiche Carampane volgen ze namelijk nog de traditionele recepten, hoewel er door de jaren heen ook echt wel moderne twists aan gerechten worden gegeven. De ingrediënten zijn overigens verser dan vers: elke ochtend staat een bezoekje aan de vismarkt van de nabijgelegen Mercato di Rialto op het programma.
Voor erbij bestel je een glas of fles wijn. De lijst lijkt wel eindeloos, maar zo is er wel altijd een fles die past bij je gerecht. Het zijn vooral veel lokale en regionale pareltjes, met aandacht voor kleine producenten en natuurlijke en biologische wijnen.
Ondertussen geniet je van de gezellige sfeer en het gastvrije personeel, hoe druk het ook is. Dat is de verdienste van de familie die de zaak al tientallen jaren runt. Het begon allemaal met Giovanni Battista Bortoluzzi, beter bekend als Nani, die al in 1983 gefascineerd raakte door de sfeer van Antiche Carampane. Gedreven door zijn grote passie voor koken overtuigde hij zijn broer Guido en zus Piera om een nieuw avontuur aan te gaan: de taverne overnemen.
Samen hebben ze de plek tot een referentiepunt voor Venetianen en reizende fijnproevers weten te maken. Hoewel er al verschillende familieleden en generaties aan het roer hebben gestaan, waakt iedereen ervoor dat de authentieke sfeer tot op de dag van vandaag behouden blijft.
foto’s: Trattoria Antiche Carampane
Trattoria Anzolo Raffaele
Trattoria Anzolo Raffaele (Campo dell’Angelo Raffaele, Dorsoduro) is een van de oudste trattoria’s van Venetië. Hier ga je langs als je wil genieten van Italiaanse specialiteiten die op een eenvoudige maar verfijnde wijze worden bereid.
Vooral de eetzaal op de eerste verdieping is een aanrader. Hier geniet je namelijk van het uitzicht over het Campo dell’Angelo Raffaele. Maar ook in de andere eetkamers en in de serene buitenruime kun je fijn zitten.
De trattoria is sinds 2004 in handen van Luigi en Patricia. Luigi bereidt vakkundig en met veel passie gerechten uit alle Italiaanse regio’s, aan de hand van zijn oma’s recepten, daarbij geassisteerd door Giorgio, Safiq en Sevda.
Ze werken alleen met ingrediënten die afkomstig zijn van Italiaans grondgebied en houden rekening met de seizoensinvloeden. Luigi blijft altijd op zoek naar nieuwe producten en recepten om het wisselende menu te verrijken. Naast vlees en vis denkt hij bovendien aan vegetarische opties.
Ondertussen laat Patricia alle zoetekauwen watertanden met haar heerlijke desserts (met elke dag weer andere opties), koekjes en andere dolci.
In de eetzaal loopt Giulio rond om ervoor te zorgen dat het je als gast aan niets ontbreekt, terwijl Simone je helpt een wijn te vinden die past bij jouw smaak en gekozen maaltijd.
Een unieke keuze maak je met de Mommoti en Mommotino, de rode wijnen die Luigi als groot wijnliefhebber in zijn eigen wijngaarden produceert en die je ook ter plekke kunt kopen, als een heerlijk aandenken aan een avond bij Trattoria Anzolo Raffaele!
foto’s: Trattoria Anzolo Raffaele
Vanwege het kleine aantal tafels bij de meeste van deze tips is het aan te raden een plekje te reserveren voor lunch of diner.
Proficiat met jullie 12 jarige jubileum
Bedankt, zeer inspirerend.