Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Castello – wapperende was, kleurrijke altaartjes en een unieke boekwinkel in de grootste wijk van Venetië

Castello is de grootste wijk van Venetië. Dit stukje stad dankt zijn naam aan het kasteel dat ooit op het eiland San Pietro stond. De sestiere strekt zich uit van de Riva degli Schiavoni, de oever die vanaf het Piazzetta San Marco langs het water loopt, tot de eilandjes San Pietro di Castello en Sant’Elena. Dwaal je met ons mee door het uitgestrekte Castello?

We starten op het eilandje San Pietro di Castello, waar we een nachtje sliepen in het heerlijk ruime Biennale Apartments Venice. Collega-blogger Gillian logeerde hier al even en nam ons mee naar de meest perfecte fotogenieke plekjes van dit stukje Venetië.

Allereerst gaan we naar de San Pietro, de kathedraal op het Isola di San Pietro, die tot 1807 het religieuze hart van de stad was. Sinds dat jaar is die eer weggelegd voor de San Marco, maar ooit was dit de belangrijkste kerk van heel Venetië.

San-Pietro-Castello San-Pietro-Castello-3

Dat kun je je nu niet voorstellen – we komen bijna niemand tegen op onze vroege ochtendwandeling. We zien alleen  Venetianen die hun dagelijkse boodschappen doen.

We volgen hen als ze met hun boodschappentassen-op-wielen de brug over wandelen. Hun eerste stop is de kleurrijke groenteboot langs de Via Garibaldi, waar de locals hun verse groente en fruit halen, naar de viskraam en dan naar een kleine koffiebar voor een cappuccino en cornetto.

een boot vol wintergroentenvis-markt-Via-Garibaldi-Gillians-Listfoto: Gillian’s List

Al snel laten we de Via Garibaldi letterlijk links liggen en dwalen we door de kleine steegjes die ons vanaf de Via Garibaldi een doolhof van stilte in leiden. Dit is het Venetië waar we zo dol op zijn: kleine campielli (pleintjes), kleurrijke was, stille wateren, af en toe een lege gondel maar vooral veel gewone bootjes, tal van altaartjes en bijzondere details als geheimzinnige poortjes en creatieve deurbellen.

Ook vind je hier de mooiste boekhandel van heel Venetië. Of nee, van de hele wereld. Libreria Acqua Alta (Calle Lunga Santa Maria Formosa, Castello 5176) is een waar toevluchtsoord voor boekenliefhebbers.

Terwijl je door de boekhandel schuifelt (want het is hier echt overvol), stuit je op de gekste dingen. Een gondel vol boeken kun je in Venetië nog wel verwachten, maar een badkuip vol boeken (en een kat)? En wat te denken van een boekentrap, die een mooi uitzicht op de Venetiaanse wateren biedt?

De boekhandel ligt niet ver van Campo Santa Maria Formosa, een gezellige plein dat bruist van het gewone dagelijkse leven in Venetië. Ooit werden er stierengevechten en gemaskerde bals gehouden, maar nu vind je er marktkraampjes, terrasjes en spelende kinderen.

In de kerk, de Santa Maria Formosa, hangt een veelluik van Palma il Vecchio, met de heilige Barbara. Bewonder zeker even het gekke monster boven de deur die toegang geeft tot de klokkentoren van de kerk.

Aan het plein vind je ook de Fondazione Querini-Stampalia, een klein maar fijn museum met werken van Venetiaanse schilders, een kleine tuin en een schitterende concertzaal.

Na al deze kleurrijke indrukken sluiten we een ontspannende ochtend af met een Aperol Spritz in de (januari)zon, met uitzicht op het Canal Grande. Salute!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *