Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Il giro dei bacari – een rondje langs de leukste wijnbarretjes in Venetië

Joke: ‘Deze maand wijk ik, letterlijk en figuurlijk, van mijn gebruikelijk onderwerp wijn. In plaats van te bloggen over wijn lig ik ergens in een hangmat op een Thais Bounty-eiland met een koud Singha-biertje binnen handbereik. Een echte ontdekkingsreiziger ben ik eigenlijk helemaal niet. Niet dat ik het niet leuk vind om nieuwe dingen te ontdekken, maar dat doe ik liever op bekende plekken. At home far away from home, dat is voor mij vakantie. Net zoals zoveel Italiëliefhebbers biedt Italië mij dat ultieme gevoel van thuiskomen.

Venetië, dat is de plek waar ik mijn eerste tweede thuis vond. In 2005, toen ik er, gepaaid door een goedkope Ryanairvlucht, rond middernacht met mijn rolkoffertje verdwaalde op zoek naar het hotel dat mijn stageplek zou zijn. En verliefd, dat was ik op slag! De in mist gewaande paleizen aan het Canal Grande, de rustgevende stilte en de eigenaardige structuur van het eiland, bijna onecht. Nu, tien jaar en ontelbare bezoekjes later, blijf ik betoverd door hoe bijzonder deze stad is.

Campo-Santa-Margherita-Venetië

Deze maand leid ik jullie, vanaf mijn hangmat, rond in Venetië. Om toch niet helemaal af te wijken van mijn gebruikelijke onderwerp doen we een giro dei bacari ofwel een kroegentocht. Een Venetiaans gebruik om vrienden van buiten het eiland al wandelend de Venetiaanse sferen en smaken te laten proeven. Op de route doorkruisen we verschillende wijken en hotspots waaronder het Campo Santa Margherita in de studentenwijk Dorsoduro en Rialto in de wijk San Polo.

spritz-Venetie

Voor vertrek alvast een tip: trek voor deze wandeling wel goede wandelschoenen aan. Plan er zo’n vier tot vijf uur voor in, zeker als je op veel plaatsen wil proeven van de sfeer en het aanbod hapjes en drankjes.

Begin rond 13.00 uur met een pranzo bij La Biennale / Al Bocca del Leone. Deze bar huist in hetzelfde pand als een kleine dependance van de Biennale, de jaarlijkse kunsttentoonstelling waarvoor talloze kunstliefhebbers naar Venetië trekken. De bar wordt gerund door een vriendelijke familie uit het nabijgelegen Lido di Venezia. Het is niet wat het lijkt hier. Deze chique bar is, ondanks zijn gunstige ligging, zeer betaalbaar. Als het mooi weer is kun je heerlijk lunchen op een van de beste plekken in Venetië, tegenover de allermooiste kerk van de stad, de Santa Maria Della Salute.

Bacari-Venetië (1) Bacari-Venetië (2)Bacari-Venetië (3)

Wandel met een volle maag de Calle Larga XXII Marzo in, een trendy maar veel te dure winkelstraat, en sla vervolgens af richting het operatheater La Fenice. Dit is het oudste theater van de stad (1792), dat in 1836 compleet verwoest werd door een fatale brand en vervolgens tot in het kleinste detail werd herbouwd in de oude stijl. Belangrijke premières van onder meer Rossini en Verdi vonden hier plaats.

La-Fenice-Venetië

De korte en kleine Venetiaanse calli brengen je vervolgens naar het Palazzo Contarini del Bovolo, het zogenaamde ‘slakkenhuis’. Dit paleis, dat Contarini in de vijftiende eeuw liet bouwen, wijkt in stijl af van de klassieke Venetiaanse paleizen door de sierlijke buitentrap.

Palazzo-Contarini-del-Bovolo-Venetie

Loop daarna verder naar de Calle del Cortesia (een cortesia is een gunst of dienst) aan weerszijden versierd door schattige winkeltjes en knusse koffiebars. De route brengt je via het Campo San Stefano bij de Ponte dell’Accademia, een van de drie bruggen waarmee je het Canal Grande over kunt steken. De houten brug vormt tegelijkertijd de grens tussen de stadsdelen San Marco en Dorsoduro.

De wijk Dorsoduro wordt ook wel de studentenwijk genoemd, omdat de alom bekende faculteit Ca’Foscari, geroemd vanwege haar Aziatische talen, hier huist. Dat maakt dit stadsdeel de ideale plek voor een giro dei bacari – er is een groot aanbod aan gezellige bars. Bij de Gallerie dell’Accademia ga je rechts de kleine calle in en volg je de aansluitende calli verbonden door bruggetjes richting het Campo Santa Margherita. Je passeert kunstgaleries, pasticcerie, souvenirshops, dé groente- en fruitboot, een prachtige boekwinkel en talloze fluitende en wenkende gondeliers.

Het nemen van een kleine zijweg voor ons eerste glas wijn is noodzakelijk om bij Cantinone già Schiavi te komen. Onder de Venetianen een begrip! Deze winkel annex bar is tot de nok toe gevuld met flessen. Flessen die het glas voor de dagelijkse ombra (lett.: schaduw maar voor de Venetianen een koel glas witte wijn) vullen tot de grote Amarones en andere bekende namen uit il belpaese. Als je niet alweer trek had zorgt de vitrine vol cicchetti er wel voor dat je begint te watertanden.

Bacari-Venetië-Cantinone

Wandel verder naar het Campo Santa Margherita, een plein waar je uren kunt doorbrengen op een van de vele terrasjes genietend van een Spritz Aperol en kijkend naar een keur aan passanten. Buurtbewoners, spelende kinderen, studenten of toeristen, ze komen hier allemaal.

’s Ochtends doorkruist men het plein in alle vroegte op pad naar werk, school of de eerste bezienswaardigheid van de dag. ’s Middags halen studenten en werklui er een snelle pizza al volo bij het gelijknamige tentje (een must try) en ’s avonds, als de zon voor prachtige kleurstellingen zorgt, neemt iedereen er een aperitivo om vervolgens hun weg naar huis te vervolgen voordat het plein verandert in de uitgaansstek van het Venetiaanse studentenleven. Het leeft hier, op elk moment van de dag.

De Orange Bar is een van mijn favorieten. Het is geen bijzonderheid, het staat niet bekend om de goede lunch en het prachtige dakterras blijft al jaren ongebruikt, maar het terras biedt een prachtige blik op het plein en belangrijker, onder het genot van een Spritz, kijk je er je ogen uit. De ijscoman ernaast heeft heerlijk ijs en aangezien beide eigenaren bevriend zijn, heeft niemand er wat op tegen als je met je ijsje plaatsneemt op het terras, mits je natuurlijk ook een drankje bestelt. Alla Bifora aan de overkant staat bekend om de overheerlijke antipasti. Neem bijvoorbeeld de Venetiaanse variant met bijvoorbeeld baccalà mantecato of juist de selectie aan salumi en formaggi. Wees gewaarschuwd, vooral als je ogen groter zijn dan je maag, want de hoeveelheden zijn enorm.

Bacari-Venetië (4)

Steek het plein en vervolgens de brug over naar het Campo San Pantalon. Hier werd vroeger een vismarkt gehouden. Een inscriptie in een tegel op dit plein herinnert daar nog aan. Wij gaan echter voor de drie bars in de Calle Crosera, van drie Venetiaanse broers. Bar Blue en Café Noir zijn vooral gezellig in de avonduren, maar mijn favoriet is Impronta van de sympathieke Massimo, een fijne plek voor lunch, diner en cocktails tegen zeer schappelijke prijzen – waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen toeristen en Venetianen.

We slenteren verder richting het sestiere (=stadsdeel) San Polo en het gelijknamige Camp San Polo. Wederom een van die mooie ruim opgezette pleinen die Venetië rijk is. De pizzeria op dit plein, La Birreria, behoort tot een van de betere in Venetië, hoewel mijn favoriet verderop op de route ligt. Dat is namelijk het sfeervolle Jazz ‘900, behangen met instrumenten en foto’s van artiesten. Je entree hier is een aanslag op je zintuigen, schallende jazz in combinatie met de overheerlijk geur van versgebakken pizza’s. De keuze is beperkter dan bij La Birreria maar de sfeer is er onovertroffen.

Bacari-Venetië

De toeristenwinkeltjes in dit stadsdeel nemen weer toe en daardoor weet je dat je een toeristische hotspot nadert, de Rialtobrug. Voor de meeste leuke bacari hoeven de vermoeide voeten de brug niet eens over. De vroegere pakhuisjes aan het water zijn de laatste jaren gevuld met allerlei barretjes en vormt daarmee een uitstekende eindbestemming van de giro.

Rialtobrug

Muro 2 is een van mijn favorieten, je drinkt er goeie Spritz, de barlui zijn vriendelijk en het is een populaire plek onder de Venetianen. Je kunt hier voor een habbekrats lunchen met gefrituurde zeevruchten met prosecco.

Al Merca is eigenlijk meer een gat in de muur. Binnen staan is er onmogelijk maar de minibroodjes die ze verkopen behoren absoluut tot de lekkerste cicchetti in Venetië.

Bacari-Venetië-Al-Merca (1) Bacari-Venetië-Al-Merca (2)

Ten tijde van mijn stage in 2005 was Al Bancogiro de eerste bar die zich in de oude pakhuizen vestigde. Het uitzicht op het Canal Grande is er bijzonder mooi en het geraamte van het oude pakhuis is prachtig zichtbaar.

Bacari-Venetië-Bancogiro

Cantina Do Mori is de oudste bar van Venetië (Joke schreef er eerder al deze blog over) en van oudsher kwamen de marktkooplui hier voor een hapje en een drankje. De kroeg is zijn populariteit niet verloren en ondanks het feit dat dit smalle straatje en de donkere deuren van de bar nauwelijks opvallen, is het binnen meestal verassend druk.

Cantina-Do-Mori-Venetië (3)

Hier is het heerlijk bijkomen van de wandeling – je kunt er heerlijk blijven genieten van alle hapjes. Of ga je liever terug naar een van de eerdere bacari van vandaag?’

Over Ciao tutti’s wijnblogger Joke
Al tijdens haar studie aan de Hoge Hotelschool te Maastricht werd Joke gegrepen door de wondere wereld van wijn. Nu werkt ze bij Wijnkoperij De Gouden Ton. Op Ciao tutti houdt ze maandelijks een specifieke Italiaanse wijnregio of bijzondere producent onder de loep met een bijbehorende wijnsuggestie of leuke aanbieding.

 

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *