Download gratis de Ciao tutti app

De Biennale, Homo Faber en andere exposities in Venetië die je niet mag missen

Nu de voorjaarszon ons tegemoet schijnt, krijgt iedereen zin om een reisje te plannen. Ga je naar Venetië binnenkort? Dan helpt Marian Muilerman, onze nieuwe gastblogger, je graag op weg.

Venetian Steps – op pad met een local in Venetië

Als reisleidster trok Marian de halve wereld over, maar de liefde bracht haar uiteindelijk naar Venetië. Ze woont al jaren in deze fascinerende stad en kent alle steegjes en straatjes, ook ver buiten de gebaande paden.

Steeds vaker vroegen mensen of Marian hen niet mee op pad wilde nemen, om haar Venetië te laten zien. Zo ontstond het idee van Venetian Steps, waarbij Marian je graag mee op pad neemt en je tips en ideeën geeft waarmee je Venetië verder kunt ontdekken.

Marian: ‘Wil je de highlights zien, maar ook graag het dagelijkse leven van de Venetianen meemaken? Ik vertel je onderweg graag over hoe het is om hier te wonen, werken en leven. Over de verschillende Venetiaanse wijken, huizen en oude legendes.

Over de internationale kunstwereld in de stad. Over de architectuur. Ik geef je een full immersion in dit labyrint van smalle straatjes en koninklijke palazzi en laat je graag het Venetië van de Venetianen ervaren.

foto: Hans Veneklaas

In mijn eerste gastblog vertel ik je graag welke tentoonstellingen je dit jaar niet mag missen als je Venetië bezoekt.

In sommige opzichten is Venetië een dorp, maar qua kunst en architectuur is de stad een metropool. Ook dit jaar is er weer zoveel moois te zien. Ik wil graag twee tentoonstellingen uitgebreid toelichten, de Biennale en Homo Faber. Daarna deel ik nog een kort overzicht van de exposities voor het hele seizoen.

La Biennale 2022

Dit jaar vindt de negenenvijftigste internationale kunsttentoonstelling van de Biennale plaats. Het begint op 23 april en duurt tot 27 november. Het thema wordt The Milk of Dreams en de curator is Cecilia Alemani; de eerste vrouwelijke Italiaanse curator.

Tijdens de Biennale zijn er twee hoofdlocaties. In de Giardini della Biennale wandel je langs de paviljoens van verschillende landen. De andere locatie van de Biennale bevindt zich op het terrein van het Arsenale.

Het Arsenaal was de vroegere scheepswerf van de stad. De Biennale exposeert op een gedeelte van het terrein. Het is zo’n enorme ruimte dat je er minstens een halve dag voor nodig hebt om een idee te krijgen van de tentoonstellingen. Ik raad je aan om een hele dag te reserveren op het Arsenale, zodat je de exposities in alle rust kunt zien.

Dan zijn er ook nog de collateral events van de Biennale. Dat zijn ruimtes in de stad die worden gehuurd door non-profit culturele organisaties. Ze huren bijvoorbeeld een palazzo voor de duur van de Biennale. Daar vindt dan hun tentoonstelling plaats.

Het is een mooie manier voor ons als bezoekers om kennis te maken met bepaalde palazzi, waar je niet zo snel komt of die normaal gesloten zijn voor publiek.

De Biennale heeft ook national participations. Dat zijn landen die niet binnen het terrein van de Biennale exposeren. Ik ga daar nu op in, omdat Nederland dit jaar een national participation heeft in de Chiesetta della Misericordia in de wijk Cannaregio. Een bijzonder mooie locatie.

Nederland wordt in 2022 vertegenwoordigd door Melanie Bonajo, met When the body says Yes. Dit jaar zal Nederland dus niet aanwezig zijn in het Nederlands paviljoen op het terrein van de Giardini. Dit Rietveld-paviljoen zal tijdens de Biennale 2022 eenmalig gebruikt worden door Estland.

Nu wil je natuurlijk weten welke exposities van de Biennale je moet zien. Ik ook, maar daarvoor moet ik ze eerst gezien hebben. Ik zal hierover schrijven in een volgende gastblog, later dit voorjaar.

Homo Faber 2022

In 2018 vond voor de eerste keer het Homo Faber Event plaats, op het mooie eilandje San Giorgio Maggiore, tegenover het San Marcoplein. Het was een event dat verfijnd ambachtelijk werk liet zien op allerlei gebied.

Van glasblazers, leerbewerkers tot aan kalligrafie – er waren wel vijftien verschillende exposities. Meestal kon je de artigiani (vakmensen) zelf aan het werk zien, met ambachten die al eeuwenlang uitgevoerd worden; handwerk, creativiteit en design met in de hoofdrol de vakmensen zelf.

Overal waren ook kleine workshops, zodat je iets kon proeven van het ambacht. Ik heb het event vier keer bezocht, want het was fantastisch.

Het evenement vond plaats in de hallen op het bijzondere eiland van San Giorgio Maggiore. In de aangrenzende tuinen kon je even bijkomen en een lekker kopje koffie drinken of lunchen.

In het kort iets over het eilandje San Giorgio Maggiore. In de tiende eeuw gaf een doge dit eiland cadeau aan een monnik, die er een Benedictijns klooster liet bouwen.

Het kloostercomplex heeft een mooie kerk met de bijbehorende campanile (klokkentoren) van San Giorgio. Met de lift kun je naar boven voor een prachtig uitzicht over de lagune en Venetië. Je kunt het klooster en de tuinen bezoeken via de Fondazione Giorgio Cini.

Op het eiland van San Giorgio bevindt zich ook het glasmuseum Le Stanze del Vetro. Ze hebben vaak mooie tentoonstellingen. De entree is gratis, dus stap er zeker even binnen als je op San Giorgio Maggiore bent.

Terug naar Homo Faber. Door de coronapandemie werd het tweede event jaar na jaar uitgesteld, maar nu is het dan eindelijk zover, van 10 april tot 1 mei 2022 kun je het Homo Faber Event bezoeken.

Ik kijk er echt naar uit. Er zullen weer bijzondere, hedendaagse projecten van verfijnd vakmanschap te zien zijn. Er zijn jonge artigiani en kunstenaars vanuit de hele wereld. Als je de kans hebt, kom dit bijzondere event dan zien en vooral ook beleven. Je moet wel online kaartjes bestellen van tevoren, dat kan via deze link.

Nog meer tentoonstellingen in Venetië in 2022

Ben je dit jaar in Venetië, dan zijn er nog meer interessante exposities. In de Gallerie dell’Accademia en Palazzo Manfrin bewonder je van 20 april tot 9 oktober 2022 het werk van Anish Kapoor – met als curator Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Via deze link lees je er meer over.

In het Palazzo Grassi schittert Marlene Dumas van 27 maart 2022 tot 8 januari 2023. Je bewondert meer dan honderd werken van deze in Zuid-Afrika geboren kunstenares, die in Amsterdam woont en werkt. Meer informatie vind je hier.

foto: Claudio Divizia

Het beroemde Palazzo Ducale, het Dogepaleis, opent de deuren voor moderne kunst. In de Sala dello Scrutinio bewonder je van 26 maart tot 29 oktober 2022 kunstwerken van Anselm Kiefer, tijdens de expositie genaamd Questi scritti, quando verranno bruciati, daranno finalmente un po’ di luce. Via deze link vind je meer informatie.

Punta della Dogana toont een expositie met werken van de Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman (tot 27 november 2022), terwijl Casa dei Tre Oci op het eiland Giudecca een mooie tentoonstelling wijdt aan het werk van fotografe Sabine Weiss.

Van 9 april tot 26 september 2022 dompel je je in het Guggenheim Museum onder in surrealisme en magie. Ook in het Museum Ocean Space begint op 9 april een nieuwe tentoonstelling, met werk van kunstenaar Dineo Seshee Bopape (te zien tot 2 oktober 2022).

Genoeg te zien dus dit jaar, naast de altijd betoverende charme van Venetië zelf. Ik hoop je daar te mogen verwelkomen, maar laat je sowieso regelmatig virtueel meegenieten van Venetiaanse sferen!’

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *