Download gratis de Ciao tutti app

Ciao tutti Italië Agenda – april

In onze Italië Agenda van april vind je een overzicht van een aantal interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

 

De Goede week
in aanloop naar Pasen

Een indrukwekkend schouwspel: op Witte Donderdag, stipt om acht uur ’s avonds, worden honderd kruisbeelden door de straten van Noicattaro (Puglia) gedragen. De mannen die de kruisbeelden torsen, hebben geen schoenen aan en dragen zwarte habijten met kap. Hun gezichten zijn niet zichtbaar door de schaduw die de monnikskappen creëren. Boven op elke kap rust een doornenkroon, als symbool voor het lijden van Jezus.

Tijdens de Goede Week, de week voor Pasen, worden er in heel Italië veel processies gehouden, zowel op Palmzondag als op Goede Vrijdag. Grote beelden van Maria, Jezus en andere hoofdrolspelers bij de lijdensweg van Jezus worden op de vrijdag voor Pasen op de schouders van de inwoners door steden en dorpen gedragen, begeleid door kaarslicht, gezangen en de geur van wierook.

Vooral in de zuidelijke regio’s zijn deze processies ware spektakelstukken. De mooiste processies zijn die van Matera (Basilicata), Taranto (Puglia), Enna (Sicilië), met zo’n tweeduizend monniken, en Chieti (Abruzzen), de oudste kruiswegprocessie van Italië. Indrukwekkend is ook de Processione dei Misteri Trapani (Sicilië), die maar liefst een etmaal duurt. In deze blog lees je daar meer over.

De paus loopt de Via Crucis in Rome, van het Colosseum tot op de Palatijn. Bij elke statie, veertien in totaal, houdt hij stil voor een gebed. Bij de laatste statie houdt de paus een toespraak waarin hij refereert aan allerlei belangrijke gebeurtenissen in het afgelopen jaar.

Een dolce duif voor Pasen
Pasen is een van de belangrijkste feestdagen in Italië. Op Eerste Paasdag gaat men naar de kerk en wordt er met de hele familie uitgebreid gegeten. De paus spreekt op het Sint-Pietersplein in Rome het traditionele Urbi et Orbi uit, ‘voor de stad (Rome) en de wereld’.

Met Pasen eet men in Italië een colomba pasquale, een paasduif. Dit is geen echte duif, maar een soort zoet brood, net als de panettone tijdens de kersttijd. De colomba wordt volgens een eeuwenoude traditie gebakken in de vorm van een duif, het symbool van de vrede. Daarna wordt de duif bestrooid met kristalsuiker en amandelen.

Scoppio del Carro
Paaszondag 9 april 2023, Florence (Toscane)
Met Pasen is het oppassen geblazen in Florence! Op Eerste Paasdag wordt voor de Duomo namelijk een versierde ossenkar tot ontploffing gebracht. De traditie van de Scoppio del Carro dateert uit de tijd van de kruistochten, toen men dit gebruik introduceerde om de wederopstanding van Jezus te vieren.

Hoewel het in Florence inmiddels op een heel wat modernere manier gebeurt, is het nog steeds een meer dan indrukwekkend schouwspel. Lees ons artikel over de Scoppio del Carro

Vlaggen in de lucht!
Paaszondag 9 april 2023, Carovigno (Puglia)

In het dorpje Carovigno vindt op Paaszondag de zogenaamde nzegna plaats, een unieke vorm van vaandelzwaaien waar veel tradities bij komen kijken. De naam nzegna verwijst naar de kleurrijk geblokte vlag, die door talrijke vaandelzwaaiers de lucht in wordt gezwierd en elegant wordt opgevangen. Een schitterend schouwspel, dat meteen na de paasmis op Eerste Paaszondag is te aanschouwen. Het zou al dateren van 1100 na Christus, toen de Noormannen hier in Puglia voet aan wal hadden gezet.

De Carovignesi zijn dol op hun traditie en houden het dan ook niet bij een enkele demonstratie vaandelzwaaien. Ook op Tweede Paasdag nemen de vaandelzwaaiers deel aan een processie waarin Maria door het dorp wordt gedragen. Vaak wordt er in de dagen na Pasen ’s middags nog een demonstratie gegeven.

foto: Nzegna.it

Pasquetta (Tweede Paasdag)
10 april 2023
Tweede Paasdag, ook wel Pasquetta genoemd, is op de meeste plaatsen een vrije dag die wordt doorgebracht met familie en/of vrienden. Vrijheid, blijheid, want anders dan met Kerstmis is met Pasen elke samenstelling van het gezelschap geoorloofd. Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi (Kerstmis vier je met familie, Pasen met wie je maar wil)!

Slingers voor Rome
21 april
Volgens de legende werd Rome op 21 april 753 voor Christus gesticht door de tweelingbroers Romulus en Remus. Elk jaar wordt deze Dies Natalis groots gevierd, met bijzondere evenementen, concerten en feestelijk vuurwerk.

Ter ere van haar verjaardag verwelkomt de stad elk jaar tal van in historisch kostuum uitgedoste Romeinen, die in een stoet langs het Circus Maximus en het Colosseum zullen trekken.

Palio della Rana – kikkers op kruiwagens
16 april 2023, Fermignano (Le Marche)
Elke eerste zondag na Pasen worden in Fermignano kikkers in kruiwagens door de stad gereden, in een hoog tempo. Hier houdt men namelijk de zogenaamde Palio della Rana, de Race van de Kikker, waarbij de kikker niet zelf naar de finish hupt, maar daar door wijkbewoners naartoe wordt gereden. De moeilijkheid zit hem er natuurlijk in dat de kikker niet van de wagen af mag springen: men moet met kikker en al over de finish komen. Hilariteit gegarandeerd!

Feest voor San Marco
25 april, Venetië (Veneto)
San Marco is de patroonheilige van Venetië en op zijn feestdag op 25 april pakt de sprookjesachtige stad aan de lagune dan ook groots uit. Er is een prachtige processie te zien die over het Piazza San Marco naar de basiliek trekt. Ben je op deze dag in Venetië? Vergeet dan niet je geliefde een roos te geven, een eeuwenoud gebruik dat nog elk jaar op 25 april in ere wordt gehouden!

Su e zo per i ponti
Venetië (Veneto)
Zin in een bijzondere bruggentour in Venetië? Meld je dan aan voor Su e zo per i ponti. De naam zegt het al: de
bruggen op en af. Dat is precies wat deze tour inhoudt.

Na een mis in de San Marco kun je maar liefst vijfenveertig bruggen oversteken, als je de langste route van 10,2 kilometer kiest. Wil je liever eerder aanschuiven voor de lunch, kies dan voor de route van 5,4 kilometer, met tweeëndertig bruggen.

Bevrijdingsdag
25 april, heel Italië
Il Giorno della Liberazione, Bevrijdingsdag, wordt nog elk jaar op 25 april gevierd. Op die dag in 1945 werd Italië bevrijd van de Duitse bezetters én van het fascistische bewind van Mussolini. Het is, anders dan bij ons, elk jaar een officiële vrije dag. Veel musea, winkels en horecagelegenheden zijn gesloten en er zijn overal bevrijdingsfeesten.

Bloemenzee in Lucca en Bolzano
27 april, Lucca (Toscane)
30 april en 1 mei, Bolzano (Trentino-Alto Adige)
Elk jaar op 27 april wordt er een grote bloemenmarkt gehouden in het centrum van Lucca. Het ovale Piazza dell’Anfiteatro verandert tijdens dit de Fiera dei Fiori di Santa Zita in een kleurrijke bloemenzee, die je al van verre tegemoet geurt…

Het voorjaar begint in Bolzano met een bloemenzee op het Piazza Walther, tijdens het Festa dei Fiori (30 april en 1 mei). De kraampjes zorgen gezamenlijk voor een ware explosie van geuren en kleuren, maar ook de inwoners van Bolzano laten zich niet onbetuigd en sieren hun huizen, tuinen en balkons met bloemen en planten in alle kleuren van de regenboog. Of je nu houdt van rozen, tulpen, margrieten, fuchsia’s of van basilicum, aardbeienplantjes of begonia’s, je komt hier volop aan je trekken!

Sagra’s en culinaire festivals
In april kun je je culinaire hart op tal van plaatsen in Italië ophalen. In Muravera, een stadje op Sardinië, wordt de Sagra degli Agrumi gehouden, een culinair festijn ter ere van de lokale citrusvruchten. Je kunt proeven van de beroemde Arangiu de Murera, de Sardijnse sinaasappels die in de omgeving van Muravera rijpen onder de eilandzon, er zijn speciale parades met dorpsbewoners in historische kledij, tal van voorstellingen en muziek.

Houd je van fritto misto? Zorg dan dat je eind april in het stadje Ascoli Piceno (Le Marche) bent. Ascoli Piceno staat dan namelijk helemaal in het teken van allerlei gefrituurde lekkernijen, met uiteraard volop mogelijkheden om te proeven.

In april viert men op veel plekken feest ter ere van de artisjok. De leukste Sagra del Carciofo wordt gehouden in Ladispoli (in de buurt van Rome). De exacte data wijzigen elk jaar, net als de vele schitterende creaties die van de artisjokken worden gemaakt om ze tentoon te stellen. Olifanten, schildpadden, een koffiekopje, een steigerend paard, een vliegtuig en zelfs een schitterend Italië…

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

 

Bergamo en Brescia – Culturele Hoofdsteden van Italië in 2023
In 2023 mogen de steden Bergamo en Brescia zich beide Culturele Hoofdstad van Italië noemen. Ter ere daarvan worden er veel speciale evenementen en exposities georganiseerd.

De Accademia Carrara in Bergamo toont van 28 januari tot 4 juni tijdens een unieke (want allereerste) tentoonstelling over Cecco del Caravaggio ongeveer veertig werken van / met Francesco Boneri, de meest mysterieuze leerling van Caravaggio, die tevens model stond voor minstens zes werken van Caravaggio, waaronder zijn David en Goliath en Amor Vincit Omnia.

In het Museo di Santa Giulia in Brescia maak je van 14 februari tot 28 mei kennis met schilder Giacomo Ceruti, terwijl je er van 24 maart tot 25 juni, tijdens het Brescia Photo Festival, schitterende foto’s bewondert.

Van 21 januari tot 11 juni bewonder je in het Palazzo Martinengo in Brescia de tentoonstelling Lotto, Romanino, Moretto, Ceruti – met meer dan tachtig meesterwerken van deze en andere lokale schilders.

Het volledige programma vind je via deze link op de website Bergamo Brescia 2023. Ook via Facebook en Instagram blijf je op de hoogte van alle nieuws en evenementen.

TURIJN

Rembrandt incontra Rembrandt – dialoghi in Galleria
tot 16 april 2023, Galleria Sabauda
In Turijn bezoek je een tentoonstelling die volledig is gewijd aan een van de beroemdste Nederlandse schilders: Rembrandt van Rijn.

In de Spazio Scoperte van de Galleria Sabauda zijn tweeëntwintig werken te zien, van musea over de hele wereld, waaronder De maaltijd te Emmaus en Een oude man slapend bij het vuur. Via deze link vind je meer informatie over de expositie.

ASTI

Boldini e il mito della Belle Époque
Palazzo Mazzetti in Asti, tot 10 april 2023

VENETIË

Vittore Carpaccio – dipinti e disegni
tot 18 juni 2023, Palazzo Ducale, Venetië
Het appartement van de Doge in het Palazzo Ducale biedt dit voorjaar onderdak aan de schitterende expositie Vittore Carpaccio – dipinti e disegni, waarin de schilderijen en tekeningen van de Venetiaanse kunstenaar Vittore Carpaccio centraal staan.

Het is de eerste solotentoonstelling die sinds 1963 aan Carpaccio wordt gewijd, met meer dan vijfenveertig van zijn werken, uit musea van over de hele wereld. Via deze link vind je meer informatie.

De’ visi mostruosi e caricature – da Leonardo da Vinci a Bacon
tot 27 april 2023, Palazzo Loredan
In Venetië laaf je je aan monsterlijke gezichten en karikaturen, van de hand van onder meer Leonardo da Vinci, Tiepolo, Carracci, Parmigianino en Francis Bacon.

Er zijn in totaal meer dan vijfenzeventig werken te zien, met bruiklenen uit onder meer het Louvre in Parijs, de Galleria degli Uffizi in Florence en het Castello Sforzesco in Milaan. In dit artikel lees je meer over deze expositie.

BOLOGNA

I pittori di Pompei
tot 1 mei 2023, Museo Civico Archeologico
Tot 1 mei 2023 reis je in het Museo Civico Archeologico in Bologna terug in de tijd, naar de periode dat er in Pompeï de prachtigste villa’s verrezen, waar de kamers werden gedecoreerd met kleurrijke fresco’s.

Tijdens de tentoonstelling I pittori di Pompei bewonder je meer dan honderd van deze fresco’s, die afkomstig zijn uit de collectie van het Museo Archeologico Nazionale di Napoli.

Centraal staan echter niet alleen deze werken, maar ook en vooral de makers ervan; de pictores, oftewel de schilders van de fresco’s in de villa’s van Pompeï, Herculaneum en andere plekken aan de voet van de Vesuvius.

Hoe gingen ze te werk? Welke technieken gebruikten ze? Hoe realiseerden ze die heldere kleuren? Hoe was de relatie met hun opdrachtgever?

Meer informatie vind je op deze website, die speciaal voor de tentoonstelling I pittori di Pompei is gemaakt en je alvast virtueel laat meegenieten van de expositie.

Jago – Banksy – TVBoy e altre storie controcorrente
tot 7 mei 2023
In het Palazzo Albergati bewonder je iconische street art-werken van onder anderen Banksy, Jago en TVBoy. Er zijn meer dan zestig werken te zien, waaronder Girl with Balloon en Bomb Love van Banksy, Memoria di sé en Habemus Hominem van Jago en de serie baci (kussen) en eroi (helden) van TVBoy. Via deze link vind je meer informatie.

Love in the time of Covid | TvBoy (2020) | Pop House Gallery

FLORENCE

Escher
tot 7 mei 2023, Museo degli Innocenti
Het Museo degli Innocenti (een van de onbekendere musea in Florence) heeft de succesvolle tentoonstelling over Escher verlengd tot 7 mei. Je bewondert ongeveer tweehonderd werken van de Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher, waaronder een aantal van zijn iconische werken waarin niets is wat het lijkt.

In de zalen van een van de oudste weeshuizen ter wereld vergaap je je onder meer aan Eschers hand die een reflecterende bol vasthoudt, aan zijn beroemde metamorfosen en aan zijn dag en nacht.

Escher bezocht Italië voor het eerst in 1922. Hij verhuisde uiteindelijk zelfs naar het land dat zijn hart wist te veroveren en dat in veel van zijn werken voorkomt.

Meer informatie vind je op de speciale website voor deze Escher-tentoonstelling. Meer over Eschers liefde voor Italië lees je hier.

Reaching for the stars – da Maurizio Cattelan a Lynette Yiadom-Boakye
tot 18 juni 2023, Palazzo Strozzi, Florence
In het Palazzo Strozzi bewonder je dit voorjaar een selectie moderne kunst van internationale kunstenaars. Er is werk te zien van onder anderen Maurizio Cattelan, Damien Hirst, Cindy Sherman, William Kentridge, Berlinde De Bruyckere en Lynette Yiadom-Boakye, ter ere van het dertigjarig bestaan van de Collezione Sandretto Re Rebaudengo, een van de bekendste en meest prestigieuze collecties moderne kunst in Italië.

De moderne kunstwerken zullen door het hele palazzo te zien zijn, met zowel fotografie, schilderkunst, beeldhouwkunst, videokunst en installaties – met ook een spectaculaire nieuwe installatie voor de binnenplaats.

foto: La rivoluzione siamo noi (detail) van Maurizio Cattelan (2000)
Fondazione Sandretto Re Rebaudengo

PERUGIA

Il meglio maestro d’Italia – Perugino nel suo tempo
tot 11 juni 2023, Galleria Nazionale dell’Umbria
2023 is het jaar van Perugino. De bekende kunstschilder overleed exact vijfhonderd jaar geleden, in 1523. Ter ere van dit bijzondere jubileum organiseert de Galleria Nazionale dell’Umbria in Perugia tot 11 juni de tentoonstelling Il meglio maestro d’Italia – Perugino nel suo tempo.

Je bewondert de mooiste werken van de ‘beste meester van Italië’, waaronder zijn Lo Sposalizio della Vergine (op de foto hieronder), dat speciaal voor deze expositie terug naar Italië komt. Via deze link vind je meer informatie.

Lo Sposalizio della Vergine | Perugino
Musée des Beaux-Arts, Caen

ROME

Giuseppe Penone
tot 28 mei 2023, Galleria Borghese
Galleria Borghese presenteert van 14 maart tot 28 mei 2023 een grootse overzichtstentoonstelling van Giuseppe Penone. Giuseppe Penone werd in 1947 geboren in Garessio (Piemonte).

Hij studeerde aan de Accademia di Belle Arti in Turijn, de stad waar hij nog altijd woont en werkt. Hij was de jongste vertegenwoordiger van de arte povera, een groep kunstenaars in Italië die zich eind jaren zestigverzette tegen de industrialisering en de ontmenselijking in de kunst.

Penone werpt een nieuw licht op onze relatie met de natuur. De tentoonstelling omvat zowel vroeg als recent werk, biedt verrassende inzichten en prikkelt alle zintuigen. Je bewondert iconische sculpturen en ruimtevullende installaties, maar ook bescheiden en intieme werken van Penone.

Canova – l’ultimo principe
tot 28 juni 2023, Accademia Nazionale di San Luca
De Accademia di San Luca – het Sint-Lucasgilde – in Rome brengt een eerbetoon aan Antonio Canova, een van de bekendste Italiaanse beeldhouwers.

De expositie belicht met name de periode van 1800 (toen Canova lid werd van de Accademia di San Luca) tot zijn dood in 1820. Via deze link vind je alle details voor de expositie (inclusief informatie om je bezoek te reserveren).

Michelangelo Pistoletto – Infinity
tot 15 oktober 2023, Chiostro del Bramante
Het Chiostro del Bramante is een van onze favoriete expositieruimtes in Rome. Dit jaar bezoek je er de tentoonstelling Michelangelo Pistoletto – Infinity, met vijftig werken en vier grote installaties van deze meester van de arte povera. Via deze link lees je meer details.

Van Gogh
tot 7 mei 2023, Palazzo Bonaparte
Vooruitlopend op de honderdzeventigste geboortedag van Vincent van Gogh, op 30 maart 2023, organiseert Palazzo Bonaparte, aan het beroemde Piazza Venezia in Rome, een grootse tentoonstelling over Van Gogh.

Tot 7 mei 2023 bewonder je ongeveer zestig werken van Van Gogh in hartje Rome, waaronder het zelfportret dat hij in 1887 maakte. Veel van deze werken zijn afkomstig uit het Kröller-Müller Museum.

Via de website van het Palazzo Bonaparte lees je alle details over deze grote Van Gogh-tentoonstelling.

Arte liberata 1937-1947 – capolavori salvati dalla guerra
tot 10 april 2023, Scuderie del Quirinale
De Scuderie del Quirinale staan garant voor schitterende exposities. Dit keer bewonder je er meer dan honderd meesterwerken die tijdens de Tweede Wereldoorlog in veiligheid werden gebracht en lees je de verhalen achter deze reddingsoperaties. Via deze link lees je meer over deze unieke tentoonstelling.

Il viaggio di Enea – da Troia a Roma
t
ot 10 april 2023, Forum Romanum
In de Tempio di Romolo (de tempel van Romulus) op het Forum Romanum treed je in de voetsporen van Aeneas, die uit Troje vertrok om uiteindelijk in Rome te belanden. Je bewondert er vierentwintig antieke ornamenten uit twaalf verschillende archeologische musea, onder meer uit Napels, Sperlonga, Tarquinia en Paestum, en maakt kennis met Aeneas zelf, maar ook met zijn ouders en de prins van Troje.

Via deze link vind je meer informatie over de tentoonstelling. In deze blog nemen we je mee op reis langs de route die Aeneas aflegde.

Cursus Honorum – Il governo di Roma prima di Cesare
tot 23 april 2023, Musei Capitolini
In de Capitolijnse Musea bewonder je de expositie Cursus Honorum – Il governo di Roma prima di Cesare, over de regering van Rome voor Caesar.

De cursus honorum was een fundamenteel aspect van het politieke leven in het oude Rome. Vijf anonieme Romeinse beelden – vier mannen en één vrouw – geven je een inkijkje in het politieke leven van het Rome ten tijde van de Republiek. Via deze link vind je meer informatie.

Roma Medievale – il volto perduto della città
Museo di Roma – Palazzo Braschi, tot 16 april 2023

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

NAPELS

SuperNature – Lediesis
Museo Archeologico Nazionale di Napoli (MANN), tot 22 mei 2023
Street art in het museum? Si! In het MANN bewonder je dit voorjaar Lediesis’ portretten van hedendaagse heldinnen, zowel in de Giardini delle Fontane als tussen de fresco’s, waar de werken van Lediesis een unieke dialoog aangaan met de antieke meesterwerken van het museum.

Lucio Dalla – il sogno di essere napoletana
tot 25 juni 2023, Museo Archeologico Nazionale di Napoli
De Italiaanse singer-songwriter Lucio Dalla wordt tijdens deze expositie in het zonnetje gezet. Je maakt kennis met alle facetten van het leven van Dalla, van zijn excentrieke persoonlijkheid tot zijn veelomvattende carrière, met persoonlijke documenten, foto’s, video’s en andere herinneringen aan deze ster.

Van Gogh – the immersive experience
tot 30 april 2023, Chiesa di San Potito
In deze inmiddels beroemde expositie dompel je je onder in de wereld van Van Gogh. Je neemt even plaats in zijn slaapkamer, wervelt mee in zijn sterrennacht en geniet van meer dan driehonderdvijftig werken van Van Gogh die worden geprojecteerd zodat je je er echt even onderdeel van voelt.

Het decor van dit alles is de Chiesa di San Potito, niet ver van het archeologisch museum. De San Potito doet inmiddels geen dienst meer als kerk maar biedt meer dan duizend vierkante meter aan kleurrijke kunst. Via deze link vind je meer informatie over deze tentoonstelling.

NEDERLAND

De Bentvueghels – een berucht kunstgenootschap in Rome
t/m 4 juni 2023, Centraal Museum Utrecht
Rond 1620 vestigde een groep kunstenaars uit de Nederlanden zich in Rome. Ze noemden zich de Bentvueghels, aangezien ze zichzelf zagen als kleurrijke vogels. Er werd veel gefeest, maar de stad leverde ook veel inspiratie voor unieke schilderwerken. Een kleine collectie is dit voorjaar te zien in het Centraal Museum in Utrecht.

Wil je in Rome in de voetsporen van de Bentvueghels treden? Volg dan onze City Walk langs de plekken waar deze Nederlandse kunstenaars graag en vaak kwamen.

Sofonisba Anguissola
t/m 11 juni 2023, Rijksmuseum Twenthe, Enschede
In samenwerking met de Deense Nivaagaards Malerisamling organiseert Rijksmuseum Twenthe de eerste solotentoonstelling rond het leven en werk van de Italiaanse renaissanceschilder Sofonisba Anguissola (ca. 1532–1625) in Nederland.

Sofonisba Anguissola is een van de meest getalenteerde portretkunstenaars van de Italiaanse zestiende eeuw. Door slimme carrièrestappen speelt ze in op de wens van de adel zich te vereeuwigen en geraakt ze aan het einde van de zestiende eeuw tot in de binnenste cirkels van het Spaanse koningshuis. Via deze link vind je meer informatie over de expositie over Sofonisba Anguissola.

The Amsterdam Coffee Festival
30 maart – 1 april 2023, Amsterdam

Ben je dol op koffie? Dan mag je The Amsterdam Coffee Festival niet missen! Gedurende een heel weekend geniet je van speciale proeverijen, maak je kennis met de nieuwste merken en koffiegerelateerde trends en volg je ambachtelijke workshops en demonstraties van ‘s werelds beste barista’s.

Gianni Versace Retrospective
t/m 7 mei 2023, Groninger Museum
Met Gianni Versace Retrospective brengt het Groninger Museum de carrière van de excentrieke Italiaanse modeontwerper Gianni Versace tot leven.

Het is de grootste tentoonstelling die ooit over de modeontwerper te zien was. Nog nooit eerder zijn er zoveel objecten uit zijn collecties en leven tentoongesteld als in het Groninger Museum.

Via deze link vind je de openingstijden en andere praktische informatie om je bezoek aan de tentoonstelling te plannen.

Het futurisme & Europa – de esthetiek van een nieuwe wereld
29 april t/m 3 september 2023,
Kröller-Müller Museum, Otterlo
Het Kröller-Müller Museum bereidt een grote tentoonstelling voor over het futurisme, een van de avant-gardebewegingen uit het begin van de twintigste eeuw. Zo’n tweehonderd werken, afkomstig uit collecties van particulieren en musea uit Italië, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Griekenland, Verenigde Staten, Nederland en Rusland zullen te zien zijn in Otterlo.

De tentoonstelling Het futurisme & Europa – de esthetiek van een nieuwe wereld is het resultaat van recent onderzoek naar de relaties tussen het futurisme en de overige Europese avant-gardes, zoals De Stijl in Nederland, Bauhaus in Duitsland, Esprit Nouveau in Frankrijk en het Russische constructivisme. De tentoonstelling en de bijbehorende publicatie brengen voor het eerst de vele dwarsverbanden tussen de avant-gardes in beeld.

Naast Italiaanse futuristen als Giacomo Balla, Umberto Boccioni, Fortunato Depero, Antonio Sant’Elia en Enrico Prampolini zullen ook onder anderen Sonia Delaunay, Le Corbusier, Fernand Léger, Walter Gropius, Marcel Breuer, Oskar Schlemmer, El-Lissitsky, Vladimir Tatlin, Alexander Rodchenko, Theo van Doesburg en Gerrit Rietveld in de tentoonstelling vertegenwoordigd zijn.

Via deze link vind je meer informatie over deze expositie in het Kröller-Müller Museum.

Romeinen achter de duinen
tot 31 maart 2024, Museon. Den Haag
In het Museon is een tentoonstelling te zien over de Romeinen in het Nederlandse kustgebied en over de Cananefaten, de oorspronkelijke bewoners.

Met enkele unieke vondsten uit de omgeving van Den Haag als uitgangspunt wordt een indruk gegeven van het leven van de Romeinen. Thema’s als het leger, mode en make-up, de Romeinse kookkunst en bebouwing komen aan bod.

BELGIË

Theodoor Rombouts – virtuoos van het Vlaamse caravaggisme
tot 23 april 2023, Museum voor Schone Kunsten (MSK), Gent
Geïnspireerd door Caravaggio, dé Italiaanse meester van het chiaroscuro (het contrast tussen licht en donker), schilderde de Vlaamse kunstenaar Theodoor Rombouts (1597-1637) een aantal prachtige werken.

Tot 23 april 2023 kun je zijn werk tijdens de expositie Theodoor Rombouts – virtuoos van het Vlaamse caravaggisme in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent met eigen ogen zien.

Het is de allereerste solotentoonstelling die aan Rombouts’ werk is gewijd. In deze blog vertellen we je daar meer over.

I wish I were Italian – Thomas Dielman
t/m 28 april 2023, Gemeenschapscentrum Het Huys, Ukkel
Voor de serie I wish I were Italian die dit voorjaar te zien is in Het Huys in Ukkel liet Thomas Dielmans zich inspireren door Italië. Thomas: ‘Een jaar in Parma heeft me doen inzien dat een zoektocht naar schoonheid geen tijdverlies is maar een zeer waardevolle invulling van je tijd. Mijn wereld kreeg kleur, mijn verbeelding werd aangewakkerd en kreeg vleugels.

Het strand van Rimini, Nessun Dorma van Puccini, de Pietà van Michelangelo, de citroengeur in Sicilië, de Santa Maria Novella in Firenze, Il Gattopardo van Visconti, mortadella met pistacchio, het Canal Grande in Venetië en La Tempesta van Giorgione…

In mijn schilderijen heb ik een absolute hoofdrol willen geven aan de kleuren door ze in sommige delen van het doek een abstracte ruimte te geven los van elke figuratieve rol. Pleinen en kerken waarvan de verhoudingen kloppen en waardoor je je een prins waant door er over en langs te lopen.

Beelden gehouwen uit marmer waarbinnen je een hartslag vermoedt, aangeboren fierheid waardoor je zelf een rechtere houding aanneemt. Schilderijen die er zo smakelijk uitzien dat je er deel van zou willen uitmaken. Italianen die geboren zijn met smaak in hun DNA en een duizelingwekkende bijdrage hebben geleverd aan de kunstgeschiedenis.

Hun meesterschap in de beeldende kunsten heeft een weerslag gevonden in de benaming van vele kleuren met een Italiaanse link. Ofwel een link met een stad of regio: Venetiaans rood, rauwe Siena, Magenta, Veronagroen, Napelsgeel, Capri-blauw of Pompeï-rood.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief