Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ciao tutti Italië Agenda – april

In onze Italië Agenda van april vind je een overzicht van een aantal interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

Pasquetta (Tweede Paasdag)
1 april 2024
Tweede Paasdag, ook wel Pasquetta genoemd, is op de meeste plaatsen een vrije dag die wordt doorgebracht met familie en/of vrienden. Vrijheid, blijheid, want anders dan met Kerstmis is met Pasen elke samenstelling van het gezelschap geoorloofd. Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi (Kerstmis vier je met familie, Pasen met wie je maar wil)!

Palio della Rana – kikkers op kruiwagens
7 april 2024, Fermignano (Le Marche)
Elke eerste zondag na Pasen worden in Fermignano kikkers in kruiwagens door de stad gereden, in een hoog tempo. Hier houdt men namelijk de zogenaamde Palio della Rana, de Race van de Kikker, waarbij de kikker niet zelf naar de finish hupt, maar daar door wijkbewoners naartoe wordt gereden. De moeilijkheid zit hem er natuurlijk in dat de kikker niet van de wagen af mag springen: men moet met kikker en al over de finish komen. Hilariteit gegarandeerd!

Slingers voor Rome
21 april
Volgens de legende werd Rome op 21 april 753 voor Christus gesticht door de tweelingbroers Romulus en Remus. Elk jaar wordt deze Dies Natalis groots gevierd, met bijzondere evenementen, concerten en feestelijk vuurwerk.

Ter ere van haar verjaardag verwelkomt de stad elk jaar tal van in historisch kostuum uitgedoste Romeinen, die in een stoet langs het Circus Maximus en het Colosseum zullen trekken.

Feest voor San Marco
25 april, Venetië (Veneto)
San Marco is de patroonheilige van Venetië en op zijn feestdag op 25 april pakt de sprookjesachtige stad aan de lagune dan ook groots uit. Er is een prachtige processie te zien die over het Piazza San Marco naar de basiliek trekt. Ben je op deze dag in Venetië? Vergeet dan niet je geliefde een roos te geven, een eeuwenoud gebruik dat nog elk jaar op 25 april in ere wordt gehouden!

Su e zo per i ponti
Venetië (Veneto)
Zin in een bijzondere bruggentour in Venetië? Meld je dan aan voor Su e zo per i ponti. De naam zegt het al: de bruggen op en af. Dat is precies wat deze tour inhoudt.

Na een mis in de San Marco kun je maar liefst vijfenveertig bruggen oversteken, als je de langste route van ruim tien kilometer kiest. Wil je liever eerder aanschuiven voor de lunch, kies dan voor de route van dik vijf kilometer, met tweeëndertig bruggen.

Bevrijdingsdag
25 april, heel Italië
Il Giorno della Liberazione, Bevrijdingsdag, wordt nog elk jaar op 25 april gevierd. Op die dag in 1945 werd Italië bevrijd van de Duitse bezetters én van het fascistische bewind van Mussolini. Het is, anders dan bij ons, elk jaar een officiële vrije dag. Veel musea, winkels en horecagelegenheden zijn gesloten en er zijn overal bevrijdingsfeesten.

Bloemenzee in Lucca en Bolzano
27 april, Lucca (Toscane)
30 april en 1 mei, Bolzano (Trentino-Alto Adige)
Elk jaar op 27 april wordt er een grote bloemenmarkt gehouden in het centrum van Lucca. Het ovale Piazza dell’Anfiteatro verandert tijdens dit de Fiera dei Fiori di Santa Zita in een kleurrijke bloemenzee, die je al van verre tegemoet geurt…

Het voorjaar begint in Bolzano met een bloemenzee op het Piazza Walther, tijdens het Festa dei Fiori (30 april en 1 mei). De kraampjes zorgen gezamenlijk voor een ware explosie van geuren en kleuren, maar ook de inwoners van Bolzano laten zich niet onbetuigd en sieren hun huizen, tuinen en balkons met bloemen en planten in alle kleuren van de regenboog. Of je nu houdt van rozen, tulpen, margrieten, fuchsia’s of van basilicum, aardbeienplantjes of begonia’s, je komt hier volop aan je trekken!

Sagra’s en culinaire festivals
In april kun je je culinaire hart op tal van plaatsen in Italië ophalen. In Muravera, een stadje op Sardinië, wordt de Sagra degli Agrumi gehouden, een culinair festijn ter ere van de lokale citrusvruchten. Je kunt proeven van de beroemde Arangiu de Murera, de Sardijnse sinaasappels die in de omgeving van Muravera rijpen onder de eilandzon, er zijn speciale parades met dorpsbewoners in historische kledij, tal van voorstellingen en muziek.

Houd je van fritto misto? Zorg dan dat je eind april in het stadje Ascoli Piceno (Le Marche) bent. Ascoli Piceno staat dan namelijk helemaal in het teken van allerlei gefrituurde lekkernijen, met uiteraard volop mogelijkheden om te proeven.

In april viert men op veel plekken feest ter ere van de artisjok. De leukste Sagra del Carciofo wordt gehouden in Ladispoli (in de buurt van Rome). De exacte data wijzigen elk jaar, net als de vele schitterende creaties die van de artisjokken worden gemaakt om ze tentoon te stellen. Olifanten, schildpadden, een koffiekopje, een steigerend paard, een vliegtuig en zelfs een schitterend Italië…

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

 

Domenica al Museo
elke eerste zondag van de maand
Elke eerste zondag van de maand kun je gratis naar musea die door de Italiaanse staat worden beheerd. In Rome betekent dit dat je op die dag bijvoorbeeld geen entree hoeft te betalen voor het Colosseum en het Forum Romanum, voor de Galleria Borghese, voor Palazzo Barberini, voor het GNAM (Galleria Nazionale d’Arte Moderna), voor Villa Giulia, voor de Terme di Diocleziano, voor het Palazzo Massimo, voor Crypta Balbi, voor de Thermen van Caracalla en voor de Engelenburcht.

In Florence kun je gratis naar de Galleria degli Uffizi, met onder meer Botticelli’s Venus, de Galleria dell’Accademia, met Michelangelo’s originele David, en de Cappelle Medicee, met schitterende beelden van Michelangelo, terwijl je in Venetië kosteloos naar de Gallerie dell’Accademia en het Arsenaal kunt.

Ook de opgravingen van Herculaneum en Pompei, Villa Oplontis en het Archeologisch Museum vallen onder de staatsmusea.

Helaas kunnen we hier niet alle staatsmusea noemen, maar alle musea die je op de eerste zondag van de maand gratis kunt bezoeken, vind je via deze link (je kunt dan per regio alle deelnemende musea vinden).

Pesaro – Culturele Hoofdstad van Italië in 2024
In 2024 mag Pesaro (Le Marche) zich Culturele Hoofdstad van Italië noemen. Via deze link delen we al onze tips voor een bezoekje aan Pesaro.

TURIJN

Capodimonte – da Reggia a Museo
tot 15 september 2024, La Venaria Reale
Meer dan zeventig meesterwerken uit de collectie van Capodimonte – van de hand van onder anderen Caravaggio, Titiaan, Masaccio, Parmigianino en Andy Warhol – schitteren nu in Turijn. Maar er is niet alleen kunst uit het prestigieuze Napolitaanse museum te zien; de koninklijke musea in Turijn stellen ook Napolitaanse kunst uit hun eigen collecties tentoon.

Je ontdekt de unieke geschiedenis van het Palazzo Reale di Capodimonte, waar de enorme kunstcollectie van de familie Farnese werd ondergebracht en dat later ook onderdak bood aan de kunst van de Bourbons. Via deze link vind je alle details.

Il mondo di Tim Burton
tot 7 april 2024, Museo Nazionale del Cinema
In het filmmuseum in Turijn maak je een reis door de visionaire wereld van de beroemde filmregisseur Tim Burton, door een kijkje te nemen in zijn persoonlijke archief vol illustraties, schetsen en documenten die ten grondslag lagen aan zijn succesvolste films. Via deze link lees je meer details.

MILAAN

Bar Stories on Camera
tot en met 30 april 2024, Galleria Campari

In samenwerking met Magnum Photos koos Galleria Campari negentig foto’s uit die een prachtig beeld geven van deze iconische bar in de Galleria Vittorio Emanuele II in Milaan. Via deze link vind je alle details.

foto’s: Galleria Campari

Piero della Francesca – il Polittico agostiniano riunito
tot 24 juni 2024, Museo Poldi Pezzoli
Voor het eerst in de geschiedenis komen de acht onderdelen van het Polittico agostiniano – afkomstig uit vijf verschillende musea – bijeen, vijfhonderdvijfenvijftig jaar nadat Piero della Francesco dit meesterwerk realiseerde.

Via deze link lees je meer over deze unieke tentoonstelling. In dit artikel maak je kennis met Piero della Francesca en zijn werk.

BRESCIA

I Macchiaioli
tot 9 juni 2024, Palazzo Martinengo
In Brescia maak je dit voorjaar kennis met de schilderijen van de zogenaamde Macchiaioli. Deze naam verwijst naar een groep Italiaanse schilders die in de tweede helft van de negentiende eeuw vooral in Toscane actief was. Ze hielden zich verre van de conventies van de Italiaanse kunstacademies en schilderden vooral veel buiten om het natuurlijk licht te kunnen vangen op doek.

Er zijn meer dan honderddertig werken te zien, afkomstig uit grote musea zoals de Galleria degli Uffizi in Florence, de Galleria Nazionale d’Arte Moderna in Rome en de Galleria d’Arte Moderna di Genova. Via deze link lees je meer over de expositie.

VENETIË

Once we ruled the world – Tom Herck – Biennale
20 april tot 24 november 2024
Ter gelegenheid van de zestigste Biennale stelt de Belgische kunstenaar Tom Herck een nieuw en uniek monumentaal werk voor in de tuin van Palazzo Balbi Valier – zichtbaar vanaf het Canal Grande en de Ponte de l’Accademia.

Once we ruled the world geeft de interactie weer tussen reusachtige menselijke skeletten en dinosaurusskeletten op ware grootte, en gaat daarbij in dialoog met het Canal Grande. De Biënnale loopt van 20 april tot 24 november 2024.

Deze monumentale installatie – in totaal tien meter hoog – dient als een waarschuwende herinnering aan de vergankelijkheid van macht en de cyclische aard van de geschiedenis, en zet aan tot nadenken over de opkomst en ondergang van beschavingen, of soorten, die ooit de planeet gedurende langere perioden domineerden.

Once we ruled the world nog op Belgische bodem

FORLÌ

Preraffaelliti – rinascimento moderno
tot 30 juni 2024, Museo Civico San Domenico
Maak kennis met de prachtige werken van Dante Gabriel Rossetti, John Everett Millais, William Holman Hunt en andere Britse kunstenaars die zich afzetten tegen de heersende idealen in de kunst en naar een realistischer weergave van mensen en natuur streefden.

Met levendige kleuren en natuurgetrouwe schilderijen ontketenden de prerafaëlieten een ‘moderne renaissance’. Via deze link lees je meer over deze expositie.

FLORENCE

Alfons Mucha – La seduzione dell’Art Nouveau
tot 7 april 2024, Museo degli Innocenti
In het Museo degli Innocenti in Florence bewonder je een expositie over Alfons Mucha, met de titel La seduzione dell’Art Nouveau (de verleiding van de art nouveau). Het is de eerste keer dat Florence een expositie aan deze kleurrijke kunstenaar wijdt en er wordt meteen groots uitgepakt, met meer dan tweehonderd kunstwerken.

TOSCANE

Antonio Canova e il Neoclassicismo a Lucca
tot 29 september 2024, Cavallerizza di Lucca
In Lucca geniet je dit jaar van een prachtige expositie met in de hoofdrol de marmeren beelden en schilderijen van Antonio Canova. De werken zijn afkomstig van het Museo Gypsotheca Antonio Canova in Possagno en van prestigieuze openbare en privécollecties uit Italië en daarbuiten.

Ook bewonder je werken van beeldhouwers die door Canova beïnvloed werden, zoals Francisco Goya en Francesco Hayez, maar ook kunstenaars uit Lucca en andere plaatsen in Toscane. Meer informatie vind je hier.

Leonardo da Vinci: bellezza e invenzione
tot 1 april 2024, Museo della Città, Livorno
In het Museo della Città van Livorno bewonder je deze winter vijftien tekeningen uit de Codex Atlanticus en de Codex over de vlucht van de vogels van Leonardo da Vinci, die in bruikleen zijn van respectievelijk de Biblioteca Ambrosiana in Milaan en de Biblioteca Reale in Turijn. Daarnaast bewonder je er ruim vijftig werken van navolgers van Da Vinci.

In Campo la Balzana
tot 5 mei 2024, Palazzo Pubblico, Siena
In de Magazzini del Sale van het Palazzo Pubblico, aan het Piazza del Campo, duik je tot 5 mei in de geschiedenis van de Palio. Tijdens de expositie In Campo la Balzana bewonder je de kleding die van 1904 tot nu tijdens de Palio wordt gedragen door de verschillende contrada’s, wijken, van Siena.

De expositie is dagelijks geopend, van 10.00 tot 19.00 uur (laatste toegang om 18.15 uur). De toegang is gratis.

foto’s: Comune di Siena

‘60 Pop Art Italia
tot 14 juli 2024, Palazzo Buontalenti, Pistoia
Aan de hand van ongeveer zeventig werken stap je terug in de jaren zestig, met Italiaanse pop-art van kunstenaars uit onder andere Rome, Milaan, Turijn, Palermo en Pistoia, zoals Mimmo Rotella, Mario Ceroli, Pino Pascali, Fabio Mauri, Jannis Kounellis, Michelangelo Pistoletto, Umberto Buscioni, Adolfo Natalini en Gianni Ruffi. Via deze link vind je alle details.

Le avanguardie – met veel meesterwerken uit het Philadelphia Museum of Art
tot 7 april 2024, Palazzo Blu (Pisa)

UMBRIË

Burri: Tempere 1947-1990
tot 30 september 2024, Città di Castello
Ter gelegenheid van de honderdnegende geboortedag van Alberto Burri bewonder je in de Ex Seccatoi del Tabacco meer dan honderd werken van zijn hand, waarvan een groot aantal nog nooit eerder tentoongesteld werd. Via deze link vind je meer details.

ROME

Dacia – l’ultima frontiera della romanità
tot 21 april 2024, Terme di Diocleziano
Meer dan duizend kunstwerken uit bijna vijftig Roemeense musea zijn voor het eerst tentoongesteld in Italië, in de Thermen van Diocletianus, die deel uitmaken van het Museo Nazionale Romano.

Je ontdekt alles over het oude Dacia, dat min of meer overeenkomt met het huidige Roemenië, van de achtste eeuw voor Christus tot de achtste eeuw na Christus. Alle details lees je via deze link.

Fidia
tot 5 mei 2024, Musei Capitolini
De Capitolijnse Musea wijden een mooie tentoonstelling aan Fidia, de grootste Griekse beeldhouwer van de klassieke oudheid.

Meer dan honderd werken uit de belangrijkste musea ter wereld komen in Rome samen om in gezelschap van archeologische vondsten, Romeinse replica’s, schilderijen, schetsen, manuscripten en multimedia-installaties het leven van deze Griekse kunstenaar te vertellen. Via deze link vind je alle informatie over deze unieke expositie.

Antonio Donghi – la magia del silenzio
tot 26 mei 2024, Palazzo Merulana
In het prachtige Palazzo Merulana bewonder je dit voorjaar de expositie Antonio Donghi – la magia del silenzio, met meer dan dertig werken van een van de grootste vertolkers van het magisch realisme in Italië.

Napoli Ottocento
tot 16 juni 2024, Scuderie del Quirinale
Dit voorjaar reis je in hartje Rome even naar het Napels van de negentiende eeuw, toen de stad een periode van grote bloei doormaakte. Veel kunstenaars, schrijvers en dichters trokken naar Napels en naar de eilanden Capri, Ischia en Procida om de sfeer van de stad vast te leggen.

In de Scuderie del Quirinale maak je kennis met een aantal van hen, zoals William Turner, Thomas Jones, John Singer Sargent, Anton van Pitloo, Giuseppe De Nittis, Mariano Fortuny, Domenico Morelli en Edgar Degas. Via deze link vind je alle informatie.

Raffaello, Tiziano, Rubens – capolavori della Galleria Borghese a Palazzo Barberini
tot 30 juni, Palazzo Barberini
Vanwege de tijdelijke sluiting van de tweede verdieping van de Galleria Borghese is een aantal schilderijen te zien in Palazzo Barberini. Onder meer Amor Sacro Amor Profano van Titiaan, Portret van een man van Antonello da Messina, De dame met de eenhoorn van Rafaël en Susanna en de ouderen van Peter Paul Rubens verhuizen tijdelijk naar Palazzo Barberini. Via deze link lees je alle details.

Di padre in figlio – Filippo e Filippino Lippi, pittori fiorentini del quattrocento
21 april tot 28 juli 2024, Musei Capitolini
Maak kennis met de buitengewoon begaafde vader en zoon Lippi, beiden schilders met een uniek talent, wiens leven onlosmakelijk verbonden is met de renaissance in Florence.

Je bewondert verschillende werken van zowel Filippo als Filippino Lippi en van hun tijdgenoten. Ook leer je meer over Filippino Lippi’s verblijf in Rome, voor het beschilderen van de Cappella Carafa in de Santa Maria sopra Minerva. Via deze link vind je alle details.

Le vie della fede – testimonianze d’arte e di pensiero
tot 30 juni 2024, Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo
Deze expositie in Castel Sant’Angelo, de Engelenburcht, loopt alvast vooruit op het Jubeljaar 2025. Je volgt de ontwikkeling van religieuze thema’s en figuren in de kunst van de vijftiende eeuw tot nu, met kunstwerken van onder anderen Orazio Gentileschi en Giacomo Manzù. Zie deze link voor meer informatie.

Un pittore olandese a Roma: Wessel Huisman e lo spazio generoso
4 april tot 26 mei 2024, Museo del Foro Romano
Deze tentoonstelling van Wessel Huisman toont een serie schilderijen geïnspireerd op beroemde plaatsen in Rome – interieurs van kerken, monumenten, pleinen en archeologische gebieden – afgebeeld op basis van een reeks fotografische kiekjes, genomen als eenvoudige reisnotities die een buitengewone stad uitbeelden die in staat is zichzelf te openbaren op een steeds nieuwe en onverwachte manier.

Een openbaring die mogelijk is door het licht – een centraal element in de artistieke poëtica van Wessel Huisman – dat de herinnering transformeert tot een intense en vitale ervaring dankzij de tijdloze referenties die het kan oproepen.

In de tentoongestelde werken wordt Rome in al zijn tegenstrijdige essentie onthuld: macht en ellende, vitaliteit en dood, oudheid en eigentijdsheid.

Een ‘genereuze ruimte’ waarin geest en ziel de waarde waarnemen van de geschiedenis, verteld door plaatsen en monumenten die Wessel Huisman persoonlijk heeft ervaren en vastgelegd in zijn doeken door middel van eenvoudige markeringen die worden gekenmerkt door het schitterende licht en de warme tinten van de Romeinse zonsondergang. Via deze link vind je alle details.

Emotion – l’arte contemporanea racconta le emozioni
tot 29 september 2024, Chiostro del Bramante
Moderne kunst roept verschillende emoties op, zo laat deze kleurrijke tentoonstelling in het klooster van Bramante zien. Je bewondert werken van onder anderen AES+F, Mat Collishaw, Subodh Gupta, Carsten Höller, Eva Jospin, Kimsooja, Luigi Mainolfi, Masbedo, Annette Messager, Paul Morrison, Luigi Ontani, Tony Oursler, Piero Pizzi Cannella, Laure Prouvost, Pietro Ruffo, Alessandro Sciaraffa, Gregor Schneider, Paolo Scirpa, Nedko Solakov en Adrian Tranquilli. Via deze link vind je alle details.

Escher
tot 5 mei 2024, Palazzo Bonaparte
Honderd jaar na zijn eerste bezoek aan Rome, in 1923, keert Maurits Cornelis Escher terug in de Eeuwige Stad, tijdens een expositie in het Palazzo Bonaparte.

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

NAPELS & OMSTREKEN

La Flagellazione del Cristo – Caravaggio
tot 31 mei 2024, Complesso Monumentale Donnaregina
Normaal gesproken hangt Caravaggio’s La Flagellazione di Cristo in het Museo di Capodimonte, maar tot 31 mei bewonder je dit doek – dat oorspronkelijk werd gemaakt voor de San Domenico – in het prachtige Complesso Monumentale Donnaregina. Via deze link lees je er meer over.

La presa di Cristo – Caravaggio
tot 16 juni 2024, Palazzo Ricca
Een ‘nieuwe’ Caravaggio in Napels! Bij de Fondazione Banco di Napoli in het Palazzo Ricca, aan de Via dei Tribunali, bewonder je dit voorjaar een unieke Caravaggio uit de Collezione Ruffo, die slechts twee keer eerder in het openbaar te bekijken was. Alle informatie vind je hier.

Gli dei ritornano
tot 30 juni 2024, MANN
In het MANN (Museo Archeologico Nazionale di Napoli, het archeologisch museum in Napels) worden tot 30 juni 2024 de bronzen beelden tentoongesteld die vorig najaar werden opgegraven bij het Toscaanse dorp San Casciano dei Bagni. In dit artikel lees je er meer over.

L’altra Pompei –vite comuni all’ombra del Vesuvio
tot 15 december 2024, Pompeï
het dagelijks leven van de gewone bevolking, van slaven tot kunstenaars, staat centraal tijdens de expositie L’altra Pompei –vite comuni all’ombra del Vesuvio. Je bewondert zo’n driehonderd prachtige objecten, verdeeld over zeven verschillende thema’s, en drie multimediale installaties die het leven van de gewone inwoners van Pompeï inzichtelijk maken.

NEDERLAND

The Amsterdam Coffee Festival
4 tot en met 6 april 2024, Amsterdam
Ben je dol op koffie? Dan mag je The Amsterdam Coffee Festival niet missen! Gedurende een heel weekend geniet je van speciale proeverijen, maak je kennis met de nieuwste merken en koffiegerelateerde trends en volg je ambachtelijke workshops en demonstraties van ‘s werelds beste barista’s.

Paestum – stad van godinnen
26 april tot en met 25 augustus 2024, RMO, Leiden
In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is van 26 april tot en met 25 augustus 2024 de tentoonstelling Paestum – stad van godinnen te zien.

Blikvangers zijn een marmeren beeld van de godin Hera en een achttal unieke wandschilderingen uit de graven van de elite van Paestum. Daarnaast zijn er beeldjes van terracotta, brons en marmer, wierookvaasjes, prachtig luxe aardewerk, fijn glaswerk, munten, een bronzen Griekse wapenrusting en talrijke offergaven voor de godinnen Hera, Athena en Aphrodite.

De expositie kwam tot stand in nauwe samenwerking met het Museo e Parco Archeologico di Paestum e Velia, dat de mooiste archeologische vondsten uit Paestum in bruikleen naar Leiden laat komen.

De tentoonstelling gaat van start met de beroemde tempels en de stichting van Poseidonia, met 3D-prints en -reconstructies van architectuur, originele tempelversieringen en bijzondere achttiende-eeuwse tempelmodellen van kurk. Die zijn te zien in manshoge decors in de kleurschakeringen van de Zuid-Italiaanse luchten, die de weidsheid van het landschap proberen te vangen.

Romeinse villa’s in Limburg
25 april tot en met 25 augustus 2024, RMO, Leiden
Tweeduizend jaar geleden stonden in Limburg honderden Romeinse villa’s, zoals de Romeinen ze zelf noemden: enorme akkerbouwbedrijven die de hele regio voorzagen van graan.

Meer dan twintig van deze landgoederen zijn in de afgelopen honderd jaar opgegraven en onderzocht, waarna de vondsten verspreid raakten. De belangrijkste archeologische villavondsten zijn nu voor het eerst weer bij elkaar gebracht in deze tentoonstelling.

Villa Vlengendaal (reconstructie) | © Remy Kooi – Submedia

Da Vinci: Genius
tot augustus 2024, Amstel Design District, Amsterdam
De bekroonde experience Da Vinci: Genius komt naar Amsterdam. Deze meeslepende en interactieve show geeft je een uniek kijkje in het creatieve en geniale brein van Leonardo da Vinci.

Da Vinci: Genius integreert de nieuwste AI-technologie, digitale projecties en driehonderdzestig-graden audio soundscape om bezoekers te inspireren de hedendaagse wereld te zien door de ogen van da Vinci.

De show laat zien dat veel van de wereldwijde uitdagingen, waarmee we vandaag de dag worden geconfronteerd, al meer dan vijfhonderd jaar geleden werden opgetekend door Da Vinci.

Julius Caesar – Ik kwam, ik zag en ging ten onder
t/m 20 mei 2024,
H’ART Museum Amsterdam
In H’ART Museum Amsterdam (de voormalige Hermitage) maak je kennis met Gaius Julius Caesar (100 tot 44 voor Christus).

Julius Caesar – Ik kwam, ik zag en ging ten onder is de allereerste solotentoonstelling over Caesar die in Nederland wordt georganiseerd, met dank aan een nauwe samenwerking met het Museo Archeologico Nazionale in Florence, het Museo Nazionale Romano in Rome en verschillende musea in Nederland en Duitsland.

In deze blog lees je meer over de veelzijdige tentoonstelling gewijd aan deze legendarische Romeinse veldheer.

Spaghettirellen – De Jonge Honden
tot 16 mei 2024 in het theater
Eind jaren vijftig haalt de Nederlandse regering Italiaanse, jonge, vrijgezelle mannen naar Nederland om als gastarbeider te werken in de fabrieken. In hun vrije tijd willen de Italianen ook iets te doen hebben: in discotheken, snackbars en op de kermis raken ze in contact met de jeugd. In 1961 leidde deze ontmoeting tot heftige rellen tussen Nederlandse jongeren en de Italiaanse jongemannen.

Over die confrontatie gaat Spaghettirellen, een avontuurlijke mix van Romeo en Julia en West Side Story vol brommers, verliefde nozems en jonge mensen met dromen. Een voorstelling over een bizarre geschiedenis die lang niet iedereen meer kent, maar te interessant is om niet te vertellen.

Benieuwd of deze spaghettiwestern ook bij jou in de buurt te zien is? Via deze link vind je de volledige speellijst.

Première Zucchero – Sugar Fornaciari
21 april 2024, Melkweg, Amsterdam
Op zondag 21 april is de Nederlandse première van Zucchero – Sugar Fornaciari, tijdens het IN-EDIT muziekdocumentaire festival in de Melkweg in Amsterdam.

Je ontdekt een van de grootste bluesartiesten aller tijden, met exclusieve beelden uit zijn privécollectie en opnames van zijn triomfantelijke wereldtournee, samen met getuigenissen van iconen als Bono, Sting, Andrea Bocelli, Francesco Guccini.

Zucchero’s reis omvat de emoties van een kind dat weggerukt is van zijn thuisland, zijn vastberadenheid om internationaal succes te behalen, en zijn kracht om jaren van depressie te doorstaan voordat hij eindelijk terugkeert naar wie hij is en waar hij vandaan komt. Het is een zielsreis die dieper gaat dan alleen het portret van een succesvolle muzikant. Ontdek de twijfels en kwetsbaarheden van een man die de duivel in zichzelf niet kon bestrijden, en er daarom voor koos om samen plezier te maken.

Heel Heerlen graaft
tot en met 15 april 2024, De Vondst, Heerlen
Op 9 en 10 september 2023 gingen honderdvijftig vrijwilligers aan de slag om putten te graven in privétuinen en op openbare pleinen in het centrum van Heerlen, op zoek naar het verleden van Romeins Heerlen, Coriovallum.

Maar liefst 8551 vondsten werden uit de aarde gewroet tijdens het Grote Graafweekend. Verschillende materialen uit verschillende tijdsperiodes werden gevonden. Wat wil dit nu zeggen over het verleden van Heerlen? Vier vrijwilligers: Claudia de Rooij, Lisette Geurts, Will Schölgens en Jos Franssen, ontpopten zich als amateurarcheologen en expomakers. Ze verzamelden boeiende verhalen, foto’s en filmpjes van de belevingen van de vrijwilligers die tijdens de expositie in De Vondst te bewonderen zijn.

BELGIË

Da Vinci: de kunstenaar – de ingenieur – de fijnproever
tot 30 juni 2024, Station Luik Guillemins
Europa Expo opent een veelzijdige tentoonstelling gewijd aan Leonardo da Vinci. De expositie vindt plaats in de museumruimte van station Luik-Guillemins en strekt zich over meer dan tweeduizend vierkante meter uit.

Je ontdekt waarom Da Vinci vandaag de dag nog altijd wordt beschouwd als een van de grootste genieën uit de geschiedenis, op zoveel verschillende vlakken: kunst, techniek én gastronomie. Via deze link vind je alle details.

foto’s: Europa Expo

De oudheid in kleur
tot 2 juni 2024, Gallo-Romeins Museum, Tongeren
We hebben er in vele musea in Italië oog in oog mee gestaan: de witte, marmeren beelden uit de tijd van Grieken en Romeinen. Maar wist je dat deze beelden in de oudheid van top tot teen in felle kleuren beschilderd waren?

Hoe dat eruit heeft gezien, kun je nu zelf ervaren tijdens de expositie De oudheid in kleur, die te zien is in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

Olivetti Folon
10 april tot 15 september 2024, Design Museum Brussel
In het Design Museum Brussels bewonder je de tentoonstelling Olivetti·Folon, die is samengesteld in samenwerking met de Associazione Archivio Storico Olivetti, Gruppo TIM, Fondation Folon en het Museo Civico Pier Alessandro Garda in Ivrea.

Het Italiaanse Olivetti heeft sinds zijn oprichting in 1908 wereldwijd naam gemaakt met de ontwikkeling van legendarische producten zoals typemachines en computers. Het bedrijf promootte een sterk ontwikkeld sociaal ondernemingsmodel dat arbeiders verbeteringen in hun arbeidsomstandigheden garandeerde door middel van culturele centra, bibliotheken, gezondheidszorg, crèches, kantines enzovoort.

Olivetti’s ambitie was om een model voor te stellen dat de economische groei van een bedrijf combineerde met de culturele en sociale ontplooiing van zijn werknemers.

Jean-Michel Folon (1934-2003) deelde deze waarden en werkte bijna dertig jaar voor Olivetti. Hij produceerde posters en reclameproducten, maar ook een aantal boeken en cartoons die een enorme creativiteit en een diep humanisme uitstralen.

De tentoonstelling toont deze rijke artistieke samenwerking tussen het Italiaanse bedrijf, een van zijn bekendste artistieke directeuren – de Italiaanse schrijver Giorgio Soavi – en de Belgische kunstenaar, dankzij een fascinerende selectie uit het historische erfgoed van de Associazione Archivio Storico Olivetti, kunstwerken uit de Olivetti Art Collection en de Fondation Folon.

In cammino: la porta di Torino
tot 14 juni 2024, Iosono il Piemonte, Brussel
De Via Francigena is een oude pelgrimsroute die Canterbury verbindt met Rome. Tot half juni 2024 brengt de tentoonstelling In cammino: la porta di Torino in Brussel deze route opnieuw onder de aandacht.

De expositie focust op het deel van de route dat door de regio Piemonte loopt. Je ontdekt onder meer de hoofdstad Turijn, de thuisbasis van de lijkwade. Het eerste deel presenteert zestien originele illustraties, gemaakt door jonge Italiaanse kunstenaars. Het tweede deel illustreert aan de hand van een serie video’s de Via Francigena en de routes van de lijkwade.

Het derde deel is opgebouwd rond een grote interactieve kaart, geflankeerd door foto’s van de tientallen lijkwaden op de buitenmuren van gebouwen langs de routes in Piemonte. Tot slot bekijk je een installatie over het thema van ‘de wandeling’, ontworpen door Carlo Gloria uit Turijn.

Eerder was de tentoonstelling te zien in het Palazzo Madama in Turijn. Nu kun je tot 14 juni naar Piemonte bij wijnbar Iosono il Piemonte aan de Troonstraat 62 in Brussel.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips