Home » Ciao tutti Agenda – april
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Ciao tutti Agenda – april

In onze agenda van april vind je een overzicht van alle evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

Su e zo per i ponti – Venetië
7 april 2019
Zin in een bijzondere bruggentour in Venetië? Meld je dan aan voor Su e zo per i ponti. De naam zegt het al: de
bruggen op en af. Dat is precies wat deze tour inhoudt. Na een mis in de San Marco kun je maar liefst 45 bruggen oversteken, als je de langste route van 10,2 kilometer kiest. Wil je liever eerder aanschuiven voor de lunch, kies dan voor de route van 5,4 kilometer, met 32 bruggen.

Antiche Camelie della Lucchesia
6 en 7 april, Sant’Andrea di Compito (Lucca)
Elk voorjaar geniet je tijdens de Mostra delle Antiche Camelie in Sant’Andrea di Compito (Lucca) van kleurrijke camelia’s. Lees ook onze blog over dit Toscaanse cameliafestijn.

De Goede week – in aanloop naar Pasen
14 t/m 19 april 2019
Een indrukwekkend schouwspel: op Witte Donderdag, stipt om acht uur ’s avonds, worden honderd kruisbeelden door de straten van Noicattaro (Puglia) gedragen. De mannen die de kruisbeelden torsen, hebben geen schoenen aan en dragen zwarte habijten met kap. Hun gezichten zijn niet zichtbaar door de schaduw die de monnikskappen creëren. Boven op elke kap rust een doornenkroon, als symbool voor het lijden van Jezus.

Tijdens de Goede Week, de week voor Pasen, worden er in heel Italië veel processies gehouden, zowel op Palmzondag als op Goede Vrijdag. Grote beelden van Maria, Jezus en andere hoofdrolspelers bij de lijdensweg van Jezus worden op de vrijdag voor Pasen op de schouders van de inwoners door steden en dorpen gedragen, begeleid door kaarslicht, gezangen en de geur van wierook.

Vooral in de zuidelijke regio’s zijn deze processies ware spektakelstukken. De mooiste processies zijn die van Matera (Basilicata), Taranto (Puglia), Enna (Sicilië), met zo’n tweeduizend monniken, en Chieti (Abruzzen), de oudste kruiswegprocessie van Italië. Indrukwekkend is ook de Processione dei Misteri Trapani (Sicilië), die maar liefst een etmaal duurt. In deze blog lees je daar meer over.

De paus loopt de Via Crucis in Rome, van het Colosseum tot op de Palatijn. Bij elke statie, veertien in totaal, houdt hij stil voor een gebed. Bij de laatste statie houdt de paus een toespraak waarin hij refereert aan allerlei belangrijke gebeurtenissen in het afgelopen jaar.

Een dolce duif voor Pasen
Paaszondag 21 april 2019

Pasen is een van de belangrijkste feestdagen in Italië. Op Eerste Paasdag gaat men naar de kerk en wordt er met de hele familie uitgebreid gegeten. De paus spreekt op het Sint-Pietersplein in Rome het traditionele Urbi et Orbi uit, ‘voor de stad (Rome) en de wereld’.

Met Pasen eet men in Italië een colomba pasquale, een paasduif. Dit is geen echte duif, maar een soort zoet brood, net als de panettone tijdens de kersttijd. De colomba wordt volgens een eeuwenoude traditie gebakken in de vorm van een duif, het symbool van de vrede. Daarna wordt de duif bestrooid met kristalsuiker en amandelen.

Scoppio del Carro in Florence (Toscane)
Paaszondag 21 april 2019
Met Pasen is het oppassen geblazen in Florence! Op Eerste Paasdag wordt voor de Duomo namelijk een versierde ossenkar tot ontploffing gebracht. De traditie van de Scoppio del Carro dateert uit de tijd van de kruistochten, toen men dit gebruik introduceerde om de wederopstanding van Jezus te vieren. Hoewel het in Florence inmiddels op een heel wat modernere manier gebeurt, is het nog steeds een meer dan indrukwekkend schouwspel. Lees ons artikel over de Scoppio del Carro

Vlaggen in de lucht!
Paaszondag 21 april, Carovigno (Puglia)

In het dorpje Carovigno vindt op Paaszondag de zogenaamde nzegna plaats, een unieke vorm van vaandelzwaaien waar veel tradities bij komen kijken. De naam nzegna verwijst naar de kleurrijk geblokte vlag, die door talrijke vaandelzwaaiers de lucht in wordt gezwierd en elegant wordt opgevangen. Een schitterend schouwspel, dat meteen na de paasmis op Eerste Paaszondag is te aanschouwen. Het zou al dateren van 1100 na Christus, toen de Noormannen hier in Puglia voet aan wal hadden gezet.

De Carovignesi zijn dol op hun traditie en houden het dan ook niet bij een enkele demonstratie vaandelzwaaien. Ook op Tweede Paasdag nemen de vaandelzwaaiers deel aan een processie waarin Maria door het dorp wordt gedragen. Vaak wordt er in de dagen na Pasen ’s middags nog een demonstratie gegeven.

foto: Nzegna.it

Slingers voor Rome
21 april 2019
Volgens de legende werd Rome op 21 april 753 voor Christus gesticht door de tweelingbroers Romulus en Remus. Elk jaar wordt deze Dies Natalis groots gevierd, met bijzondere evenementen, concerten en feestelijk vuurwerk.

Ter ere van haar verjaardag verwelkomt de stad elk jaar tal van in historisch kostuum uitgedoste Romeinen, die in een stoet langs het Circus Maximus en het Colosseum zullen trekken. In dit artikel vertellen we je meer over de verjaardag van Rome

Pasquetta (Tweede Paasdag)
22 april 2019
Tweede Paasdag, ook wel Pasquetta genoemd, is op de meeste plaatsen een vrije dag die wordt doorgebracht met familie en/of vrienden. Vrijheid, blijheid, want anders dan met Kerstmis is met Pasen elke samenstelling van het gezelschap geoorloofd. Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi (Kerstmis vier je met familie, Pasen met wie je maar wil)!

Feest voor San Marco in Venetië
25 april 2019
San Marco is de patroonheilige van Venetië en op zijn feestdag op 25 april pakt de sprookjesachtige stad aan de lagune dan ook groots uit. Er is een prachtige processie te zien die over het Piazza San Marco naar de basiliek trekt. Ben je op deze dag in Venetië? Vergeet dan niet je geliefde een roos te geven, een eeuwenoud gebruik dat nog elk jaar op 25 april in ere wordt gehouden!

Bevrijdingsdag
25 april, heel Italië
Il Giorno della Liberazione, Bevrijdingsdag, wordt nog elk jaar op 25 april gevierd. Op die dag in 1945 werd Italië bevrijd van de Duitse bezetters én van het fascistische bewind van Mussolini. Het is, anders dan bij ons, elk jaar een officiële vrije dag. Veel musea, winkels en horecagelegenheden zijn gesloten en er zijn overal bevrijdingsfeesten.

Bloemenzee in Lucca en Bolzano
27 april, Lucca (Toscane)
30 april en 1 mei, Bolzano (Trentino-Alto Adige)
Elk jaar op 27 april wordt er een grote bloemenmarkt gehouden in het centrum van Lucca. Het ovale Piazza dell’Anfiteatro verandert tijdens dit de Fiera dei Fiori di Santa Zita in een kleurrijke bloemenzee, die je al van verre tegemoet geurt…

Het voorjaar begint in Bolzano met een bloemenzee op het Piazza Walther, tijdens het Festa dei Fiori dat wordt gehouden op 30 april en 1 mei. De kraampjes zorgen gezamenlijk voor een ware explosie van geuren en kleuren, maar ook de inwoners van Bolzano laten zich niet onbetuigd en sieren hun huizen, tuinen en balkons met bloemen en planten in alle kleuren van de regenboog. Of je nu houdt van rozen, tulpen, margrieten, fuchsia’s of van basilicum, aardbeienplantjes of begonia’s, je komt hier volop aan je trekken!

Palio della Rana – kikkers op kruiwagens in Fermignano (Le Marche)
28 april 2019
Elke eerste zondag na Pasen worden in Fermignano kikkers in kruiwagens door de stad gereden, in een hoog tempo. Hier houdt men namelijk de zogenaamde Palio della Rana, de Race van de Kikker, waarbij de kikker niet zelf naar de finish hupt, maar daar door wijkbewoners naartoe wordt gereden. De moeilijkheid zit hem er natuurlijk in dat de kikker niet van de wagen af mag springen: men moet met kikker en al over de finish komen. Hilariteit gegarandeerd!

Culinair genieten
In april kun je je culinaire hart op tal van plaatsen in Italië ophalen. In Muravera, een stadje op Sardinië, wordt de Sagra degli Agrumi gehouden, een culinair festijn ter ere van de lokale citrusvruchten. Je kunt proeven van de beroemde Arangiu de Murera, de Sardijnse sinaasappels die in de omgeving van Muravera rijpen onder de eilandzon, er zijn speciale parades met dorpsbewoners in historische kledij, tal van voorstellingen en muziek.

Houd je van fritto misto? Zorg dan dat je eind april in het stadje Ascoli Piceno (Le Marche) bent. Ascoli Piceno staat dan namelijk helemaal in het teken van allerlei gefrituurde lekkernijen, met uiteraard volop mogelijkheden om te proeven.

In april viert men op veel plekken feest ter ere van de artisjok. De leukste Sagra del Carciofo wordt gehouden in Ladispoli (in de buurt van Rome). De exacte data wijzigen elk jaar, net als de vele schitterende creaties die van de artisjokken worden gemaakt om ze tentoon te stellen. Olifanten, schildpadden, een koffiekopje, een steigerend paard, een vliegtuig en zelfs een schitterend Italië…

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

MATERA – EUROPESE HOOFDSTAD VAN DE CULTUUR

Matera is dit jaar Europese Hoofdstad van de Cultuur. Op 19 januari 2019 gaat het programma van start met een grootse openingsceremonie. Daarna zijn er het hele jaar door allerlei tentoonstellingen en evenementen, zoals I-dea, met vanaf 2 maart een installatie van fotograaf Mario Cresci bij Cava del Sole.

Andere aanraders: de exposities Ars Excavandi (vanaf 19 januari in Palazzo Lanfranchi) en Rinascimento visto da Sud (vanaf 19 april in Palazzo Lanfranchi), de show Purgatorio (vanaf 17 mei) en Abitare l’Opera (van 1 tot 15 augustus). Met een speciaal ‘paspoort’ à € 19 kun je alle evenementen zien/bezoeken.

Lees al onze tips voor Matera

Ontmoet Dalì in Matera
In 2019 is Matera de Culturele Hoofdstad van Europa. Maar er is nog een extra reden om een bezoek te brengen aan Matera: in de stad vind je een aantal werken van de Spaanse kunstenaar Salvador Dalì. Een aantal grote werken is al te zien, zoals zijn gesmolten horloge aan de Via Madonna delle Virtù en zijn gigantische olifant op het Piazza Vittorio Veneto.

Tweehonderd kleine meesterwerkjes worden tentoongesteld in de rotskerk Madonna delle Virtù. Lees meer over Dalì in Matera

ROME

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

Vaticaanse Musea by night
Op vrijdag kun je de Vaticaanse Musea ook ’s avonds bezoeken, van 19.00 tot 23.00 uur (de entree sluit om 21.30 uur). Voor zo’n avondbezoek moet je echt van tevoren online reserveren via deze link. Je kunt tijdens deze bijzondere avond het Museo Gregoriano Egizio, het Museo Pio Clementino, de Gallerie Superiori, de Stanze di Raffaello, het Appartamento Borgia, de Collezione Arte Religiosa Moderna en de Sixtijnse Kapel bewonderen.

Giudizio Universale – Michelangelo & de geheimen van de Sixtijnse Kapel
t/m 31 mei 2019, Rome (Lazio)
In Rome kun je je nog tot en met eind mei onderdompelen in Giudizio Universale, een spectaculaire show met in de hoofdrol de schilderingen die Michelangelo in de Sixtijnse Kapel maakte. Lees meer in deze blog over Giudizio Universale.

foto: Luca Parisse

La Scienza prima della Scienza – Leonardo da Vinci
Scuderie del Quirinale, tot en met 30 juni 2019
De tentoonstellingen van de Scuderie del Quirinale zijn stuk voor stuk grote successen. Daar komt nog eens bij dat de Scuderie voor deze expositie samenwerken met het Museo Nazionale della Scienza della Tecnologia en de Biblioteca Ambrosiana, beide in Milaan, die over zeel veel uniek materiaal van Da Vinci beschikken.

De tentoonstelling focust op de technologische en wetenschappelijke interesse van Da Vinci: op zijn aantekeningen, zijn vaak vooruitstrevende ideeën en technische kennis. Zo zie je schetsen van oorlogstuig, machines, ideale steden en waterwerken. Zo krijg je een klein kijkje in het enorm ontwikkelde brein van een van de grootste genieën die de wereld gekend heeft.

De tentoonstelling in de Scuderie del Quirinale is te zien van 13 maart tot en met 30 juni 2019. Meer informatie vind je op de website van de Scuderie del Quirinale.

Roma Universalis – l’impero e la dinastia venuta dall’Africa
Colosseum / Forum Romanum / Palatijn, tot en met 24 augustus 2019

Claudio Imperatore – Messalina, Agrippina e le ombre di una dinastia
verken het leven van Claudius, een van de meest controversiële keizers in de geschiedenis van Rome
Ara Pacis, tot 27 oktober 2019

Roma nella camera oscura – 180 jaar fotografie in Rome
Museo di Roma, tot en met 22 september 2019

Cristo Portacroce – Vasari per Bindo Altoviti
Galleria Corsini, tot en met 30 juni 2019

DREAM – L’arte incontra i sogni
Chiostro del Bramante, tot en met 25 augustus 2019
Kunst ontmoet dromen, in de unieke setting van het Chiostro del Bramante in hartje Rome, op een steenworp afstand van Piazza Navona. Met open ogen stap je een droomwereld binnen, met kunstwerken die speciaal voor deze tentoonstelling zijn gemaakt door onder anderen Bill Viola, Anish Kapoor, Luigi Ontani, James Turrell en Anselm Kiefer.

FLORENCE

Verrocchio, Il Maestro di Leonardo
Palazzo Strozzi & Bargello, tot en met 14 juli 2019
Aangezien het in 2019 vijfhonderd jaar geleden is dat Leonardo da Vinci overleed, wordt er veel georganiseerd om  de werken van dit genie uit de renaissance in de schijnwerpers te zetten. Ook Leonardo’s meester wordt niet vergeten. Palazzo Strozzi en het Bargello organiseren een prachtige dubbeltentoonstelling over Andrea del Verrocchio en zijn tijdgenoten. Lees meer over deze tentoonstelling

#Leonardo500
Ter ere van Leonardo500 toont het Palazzo Vecchio Da Vinci’s aantekeningen uit de Codex Atlanticus, die normaal gesproken worden bewaard in de Biblioteca Ambrosiana in Milaan. Van 25 maart t/m 24 juni 2019 vergaap je je aan zijn schetsen en notities.

Nog meer Leonardo om je op te verheugen: in de Santa Maria Novella zal van 13 september t/m 15 december een tentoonstelling te zien zijn met Leonardo’s botanische tekeningen. In Vinci, het geboortedorp van Leonardo, is van 15 april tot en met 19 oktober een tentoonstelling te zien over de roots van hun lokale genie. Ook het Museo del Tessuto in Prato wijdt een expositie aan Da Vinci, over zijn uitvindingen voor het maken van stoffen (te zien tot 26 mei).

Lessico Femminile – portretten van vrouwen in Palazzo Pitti
Palazzo Pitti, tot en met 26 mei 2019
Lessico Femminile. De expositie toont zeventig jaar vrouwenemancipatie, van 1861 tot 1926. Je maakt een reis door de tijd, met in de hoofdrol het portret van de vrouw – zowel schilderijen als foto’s – en de snel veranderende rol van de vrouw in de maatschappij, van eind negentiende naar begin twintigste eeuw.

De tentoonstelling is samengesteld met behulp van de Advancing Women Artists, die ervoor hebben gezorgd dat de kunstig vereeuwigde vrouwen stralen als nooit tevoren. Lees ook onze blog over deze tentoonstelling.

*Animalia Fashion
Palazzo Pitti, Museo della Moda e del Costume, t/m 5 mei 2019

*What I saw on the road – Kiki Smith
Palazzo Pitti, Galleria d’Arte Moderna, t/m 2 juni 2019

*Essere – Antony Gormley
Galleria degli Uffizi, t/m 26 mei 2019

*In the Feminine – Women, social commitment and talent 1861–1926
Palazzo Pitti, Galleria d’arte moderna, t/m 26 mei 2019

ELDERS IN ITALIË

*Salone Internazionale del Mobile
Milaan (Lombardije), 9 t/m 14 april 2019

*Madame reali – Koninklijke dames: cultuur en macht van Parijs tot Turijn
Palazzo Madama, Turijn (Piemonte), t/m 6 mei 2019

*Canaletto e Venezia
Palazzo Ducale, Venetië (Veneto), t/m 9 juni 2019

*Boldini e la moda
Palazzo dei Diamanti, Ferrara (Emilia-Romagna), t/m 2 juni 2019

*Bosch, Brueghel, Arcimboldo
Arsenali Repubblicani, Pisa (Toscane), t/m 26 mei 2019

*Escher
PAN, Napels (Campanië), t/m 22 april 2019

*Caravaggio Napoli – over de Napolitaanse jaren van Caravaggio
Museo di Capodimonte, Napels (Campanië), 12 april tot 14 juli 2019

Caravaggio | Museo Capodimonte, Napels

NEDERLAND

A Different View – Michelangelo in Amsterdam
Beurs van Berlage, Amsterdam, 
t/m 12 mei 2019
Een unieke kijk op de beroemde plafondfresco’s die Michelangelo maakte in de Sixtijnse Kapel in Rome! Lees meer in deze blog

Maestro Van Wittel, Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht
Kunsthal KAdE, Amersfoort, t/m 5 mei 2019
Caspar van Wittel (1653-1736) werd geboren in Amersfoort, verhuisde rond 1673 naar Italië, verwierf daar naam en faam en keerde niet meer terug naar Nederland. Tegenwoordig bevindt het overgrote deel van zijn oeuvre zich in Italiaanse, Engelse en Spaanse collecties.

Met de tentoonstelling ‘Maestro Van Wittel – Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht’ eert Kunsthal KAdE in Amersfoort deze in Nederland vrijwel onbekende meester met een groot retrospectief. Lees meer over deze tentoonstelling

Op 28 april geeft Janneke Budding een lezing in het kader van de Maestro Van Wittel tentoonstelling, met als thema de kunstenaars uit heel Europa en de Grand Tourists die in de achttiende eeuw naar Italië reisden. De lezing is gratis toegankelijk met een entreebewijs.

Gezicht op Rome met de Engelenburcht | Caspar van Wittel
Musée des Beaux-Arts, Rouen

Verrukkelijk dineren met Vanvitelli in Amersfoort
Ter gelegenheid van d tentoonstelling over de in Amersfoort geboren schilder Caspar van Wittel, oftewel Vanvitelli, in Kunsthal KAdE organiseert Casero op 6 april een pop up-diner in de Napoleonschuur te Amerongen. Vijf verrukkelijke gangen lang vergezel je de maestro op zijn reis door Italië.

Aan bod komen gerechten uit de keukens van Rome, Napels, Florence en Venetië, zoals Vanvitelli die in de zeventiende eeuw zal hebben geproefd. Het diner wordt gelardeerd met verhalen over het leven van Vanvitelli en de eetgewoonten in zijn tijd. Klik hier voor meer details & reserveren.

Manzoni in Holland
Stedelijk Museum Schiedam, t/m 2 juni 2019
Waarom schilderen met verf als je ook ander materiaal kan gebruiken? Piero Manzoni (1933-1963) maakte kunst met zijn adem, blikte eigen poep in, signeerde lichamen en nodigde mensen uit op een sokkel te staan. Op dat magische voetstuk werd iedereen een kunstwerk, een levend sculptuur.

Tijdens Manzoni in Holland kun je als bezoeker even op zijn magische sokkel staan, om zelf een kunstwerk te zijn. De expositie laat een uitgebreid overzicht van Manzoni’s werk zien, met niet alleen zijn artistieke ontwikkeling maar ook de samenwerking van Manzoni met kunstenaars in Nederland en daarbuiten. Lees meer in deze blog

Brittenburg, verdronken hoeksteen van het Romeinse Rijk
Katwijks Museum, Katwijk, t/m 25 mei 2019
De mysterieuze Brittenburg – de eeuwen geleden bij Katwijk in Zee verdwenen ruïne – moet een bovengemiddeld Romeins fort zijn geweest dat in de laat-Romeinse tijd in verkleinde vorm in gebruik bleef.

De verdronken hoeksteen van het Romeinse Rijk was, zover bekend, de eerste plaats van de ruim 2000 kilometer lange Romeinse noordgrens waar oudheidkundig bodemonderzoek werd uitgevoerd (1520) en sporen zijn vastgelegd (1552). Deze verdwenen plattegrond is gereconstrueerd aan de hand van bij vorige onderzoeken niet gebruikt materiaal.

Archeoloog Tom Buijtendorp deed die bevindingen tijdens drie decennia onderzoek naar de betekenis en ligging van de verdronken ruïne bij Katwijk aan Zee. Deels nog nooit gepubliceerde documenten en Romeinse vondsten zijn te zien in vier zalen. Lees meer

Meesterwerk: Luca Giordano’s Sint Michaël 
De Nieuwe Kerk in Amsterdam, t/m 7 april 2019
Tijdens de achtste editie van de serie ‘Meesterwerk’ schittert het imposante werk Sint Michaël van de Napolitaanse kunstenaar Luca Giordano, een van de grote namen van de Italiaanse barok, in Amsterdam. De komst van dit werk, dat normaal gesproken te zien is in de Gemäldegalerie in Berlijn, is extra bijzonder omdat er in Nederland nauwelijks werken van Giordano te zien zijn.

Sint Michaël | Luca Giordano | ca. 1633
Staatliche Museen zu Berlin, Gemäldegalerie | eigendom van de Kaiser-Friedrich-Museums-Verein

The Strange Sound of Happiness
4 april, Ketelhuis, Amsterdam
De tweede editie van het IN-EDIT muziekdocumentaire festival opent op 4 april met de Italiaanse film The Strange Sound of Happiness, een film over de ongewone en magische reis van een Siciliaan die in Siberië op zoek gaat naar de oorsprong van de hypnotiserende mondharp.

Dit instrument, in het Italiaans ook wel scacciapensieri of marranzano genoemd, is in Siberië het nationale symbool van geluk. In Italië is het een belangrijk onderdeel van de spaghetti-western soundtracks van Ennio Morricone.

Vastbesloten om de eeuwenoude wortels van de mondharp te achterhalen, vertelt Diego op de grens van surrealisme, komedie, documentaire, waarheid en waan – met prachtige cinematografie en psychedelische animaties – over de unieke relatie tussen de beste harpist uit die regio en zijn instrument.

De documentaire kreeg een eervolle vermelding op het prestigieuze DOK Leipzig. Regisseur Diego Pascal Panarello is bij de opening aanwezig en zal na afloop live spelen op de mondharp.

BELGIË

Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een genie
6 februari t/m 12 mei 2019, Museum van het Waalse leven, Luik
Ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de dood van Leonardo da Vinci, wordt een uitzonderlijke tentoonstelling over dit renaissance-genie gepresenteerd in het Museum van het Waalse leven.

Deze tentoonstelling werd in 2017 in Brugge gecreëerd door Liégeois Jean-Christophe Hubert en Vincent Damseaux en reisde onder meer naar Istanbul, Antalya en Lyon. Na Luik wachten Barcelona gaan, Moskou, Kiev en Dubai.

De tentoonstelling presenteert meer dan 120 maquettes, gemaakt op basis van de tekeningen van Leonardo da Vinci. Deze maquettes worden vergezeld van documenten en reproducties waardoor bezoekers meer dan 250 voorwerpen kunnen ontdekken en het werk illustreren van de meest beroemde renaissance-genie.

Op basis van de meest recente historische en wetenschappelijke kennis, werd het ontwerp van deze tentoonstelling uitgevoerd door een multidisciplinair team bestaande uit ingenieurs, historici, grafisch ontwerpers en ambachtslieden. In een grandioze en dynamische scenografie werd nooit eerder een dergelijke collectie van de renaissance-meester gepresenteerd.

Giorgio de Chirico – aan de wieg van het Belgische surrealisme
BAM, Mons (Bergen), tot en met 2 juni 2019
Een unieke tentoonstelling over Giorgio de Chirico, een Italiaanse kunstenaar die grote invloed had op het werk van Belgische surrealisten als René Magritte, Paul Delvaux en Jane Graverol is tot en met 2 juni te zien in Beaux Arts Mons.

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië