Download gratis de Ciao tutti app!

Ciao tutti Italië Agenda – april

In onze Italië Agenda van april vind je een overzicht van een aantal interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Let wel: vanwege het coronavirus kunnen veel evenementen dit jaar geen doorgang vinden. Via deze pagina vind je meer informatie over het coronavirus tijdens je vakantie in Italië.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

De Goede week – in aanloop naar Pasen
Een indrukwekkend schouwspel: op Witte Donderdag, stipt om acht uur ’s avonds, worden honderd kruisbeelden door de straten van Noicattaro (Puglia) gedragen. De mannen die de kruisbeelden torsen, hebben geen schoenen aan en dragen zwarte habijten met kap. Hun gezichten zijn niet zichtbaar door de schaduw die de monnikskappen creëren. Boven op elke kap rust een doornenkroon, als symbool voor het lijden van Jezus.

Tijdens de Goede Week, de week voor Pasen, worden er in heel Italië veel processies gehouden, zowel op Palmzondag als op Goede Vrijdag. Grote beelden van Maria, Jezus en andere hoofdrolspelers bij de lijdensweg van Jezus worden op de vrijdag voor Pasen op de schouders van de inwoners door steden en dorpen gedragen, begeleid door kaarslicht, gezangen en de geur van wierook.

Vooral in de zuidelijke regio’s zijn deze processies ware spektakelstukken. De mooiste processies zijn die van Matera (Basilicata), Taranto (Puglia), Enna (Sicilië), met zo’n tweeduizend monniken, en Chieti (Abruzzen), de oudste kruiswegprocessie van Italië. Indrukwekkend is ook de Processione dei Misteri Trapani (Sicilië), die maar liefst een etmaal duurt. In deze blog lees je daar meer over.

De paus loopt de Via Crucis in Rome, van het Colosseum tot op de Palatijn. Bij elke statie, veertien in totaal, houdt hij stil voor een gebed. Bij de laatste statie houdt de paus een toespraak waarin hij refereert aan allerlei belangrijke gebeurtenissen in het afgelopen jaar.

Een dolce duif voor Pasen
Paaszondag 17 april 2022

Pasen is een van de belangrijkste feestdagen in Italië. Op Eerste Paasdag gaat men naar de kerk en wordt er met de hele familie uitgebreid gegeten. De paus spreekt op het Sint-Pietersplein in Rome het traditionele Urbi et Orbi uit, ‘voor de stad (Rome) en de wereld’.

Met Pasen eet men in Italië een colomba pasquale, een paasduif. Dit is geen echte duif, maar een soort zoet brood, net als de panettone tijdens de kersttijd. De colomba wordt volgens een eeuwenoude traditie gebakken in de vorm van een duif, het symbool van de vrede. Daarna wordt de duif bestrooid met kristalsuiker en amandelen.

Scoppio del Carro in Florence (Toscane)
Paaszondag 17 april 2022
Met Pasen is het oppassen geblazen in Florence! Op Eerste Paasdag wordt voor de Duomo namelijk een versierde ossenkar tot ontploffing gebracht. De traditie van de Scoppio del Carro dateert uit de tijd van de kruistochten, toen men dit gebruik introduceerde om de wederopstanding van Jezus te vieren. Hoewel het in Florence inmiddels op een heel wat modernere manier gebeurt, is het nog steeds een meer dan indrukwekkend schouwspel. Lees ons artikel over de Scoppio del Carro

Vlaggen in de lucht!
Paaszondag 17 april 2022, Carovigno (Puglia)

In het dorpje Carovigno vindt op Paaszondag de zogenaamde nzegna plaats, een unieke vorm van vaandelzwaaien waar veel tradities bij komen kijken. De naam nzegna verwijst naar de kleurrijk geblokte vlag, die door talrijke vaandelzwaaiers de lucht in wordt gezwierd en elegant wordt opgevangen. Een schitterend schouwspel, dat meteen na de paasmis op Eerste Paaszondag is te aanschouwen. Het zou al dateren van 1100 na Christus, toen de Noormannen hier in Puglia voet aan wal hadden gezet.

De Carovignesi zijn dol op hun traditie en houden het dan ook niet bij een enkele demonstratie vaandelzwaaien. Ook op Tweede Paasdag nemen de vaandelzwaaiers deel aan een processie waarin Maria door het dorp wordt gedragen. Vaak wordt er in de dagen na Pasen ’s middags nog een demonstratie gegeven.

foto: Nzegna.it

Pasquetta (Tweede Paasdag)
18 april 2022
Tweede Paasdag, ook wel Pasquetta genoemd, is op de meeste plaatsen een vrije dag die wordt doorgebracht met familie en/of vrienden. Vrijheid, blijheid, want anders dan met Kerstmis is met Pasen elke samenstelling van het gezelschap geoorloofd. Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi (Kerstmis vier je met familie, Pasen met wie je maar wil)!

Slingers voor Rome
21 april
Volgens de legende werd Rome op 21 april 753 voor Christus gesticht door de tweelingbroers Romulus en Remus. Elk jaar wordt deze Dies Natalis groots gevierd, met bijzondere evenementen, concerten en feestelijk vuurwerk.

Ter ere van haar verjaardag verwelkomt de stad elk jaar tal van in historisch kostuum uitgedoste Romeinen, die in een stoet langs het Circus Maximus en het Colosseum zullen trekken.

Palio della Rana – kikkers op kruiwagens in Fermignano (Le Marche)
24 april 2022
Elke eerste zondag na Pasen worden in Fermignano kikkers in kruiwagens door de stad gereden, in een hoog tempo. Hier houdt men namelijk de zogenaamde Palio della Rana, de Race van de Kikker, waarbij de kikker niet zelf naar de finish hupt, maar daar door wijkbewoners naartoe wordt gereden. De moeilijkheid zit hem er natuurlijk in dat de kikker niet van de wagen af mag springen: men moet met kikker en al over de finish komen. Hilariteit gegarandeerd!

Feest voor San Marco in Venetië
25 april
San Marco is de patroonheilige van Venetië en op zijn feestdag op 25 april pakt de sprookjesachtige stad aan de lagune dan ook groots uit. Er is een prachtige processie te zien die over het Piazza San Marco naar de basiliek trekt. Ben je op deze dag in Venetië? Vergeet dan niet je geliefde een roos te geven, een eeuwenoud gebruik dat nog elk jaar op 25 april in ere wordt gehouden!

Su e zo per i ponti – Venetië
Zin in een bijzondere bruggentour in Venetië? Meld je dan aan voor Su e zo per i ponti. De naam zegt het al: de
bruggen op en af. Dat is precies wat deze tour inhoudt. Na een mis in de San Marco kun je maar liefst 45 bruggen oversteken, als je de langste route van 10,2 kilometer kiest. Wil je liever eerder aanschuiven voor de lunch, kies dan voor de route van 5,4 kilometer, met 32 bruggen.

Carnaval van Castiglion Fibocchi
24 en 30 april, 1 mei
José en Jean, de eigenaren van Casa le Rondini, tipten ons het kleurrijke carnaval van Castiglion Fibocchi, misschien wel het mooiste carnavalsfeest van heel Toscane. De feestvierders vieren hier namelijk net als in Venetië feest in prachtige kostuums en barokke maskers.

Dit jaar is het carnaval op 24, 30 april en 1 mei, mét een vrolijk voorjaarstintje dus (vanwege covid werd het uitgesteld tot de lente). Vanuit Casa le Rondini rijd je er in twintig minuten heen, voor een onvergetelijk carnavalsfeest tussen de middeleeuwse muren van Castiglion Fibocchi.

Bevrijdingsdag
25 april, heel Italië
Il Giorno della Liberazione, Bevrijdingsdag, wordt nog elk jaar op 25 april gevierd. Op die dag in 1945 werd Italië bevrijd van de Duitse bezetters én van het fascistische bewind van Mussolini. Het is, anders dan bij ons, elk jaar een officiële vrije dag. Veel musea, winkels en horecagelegenheden zijn gesloten en er zijn overal bevrijdingsfeesten.

Bloemenzee in Lucca en Bolzano
27 april, Lucca (Toscane)
30 april en 1 mei, Bolzano (Trentino-Alto Adige)
Elk jaar op 27 april wordt er een grote bloemenmarkt gehouden in het centrum van Lucca. Het ovale Piazza dell’Anfiteatro verandert tijdens dit de Fiera dei Fiori di Santa Zita in een kleurrijke bloemenzee, die je al van verre tegemoet geurt…

Het voorjaar begint in Bolzano met een bloemenzee op het Piazza Walther, tijdens het Festa dei Fiori (30 april en 1 mei). De kraampjes zorgen gezamenlijk voor een ware explosie van geuren en kleuren, maar ook de inwoners van Bolzano laten zich niet onbetuigd en sieren hun huizen, tuinen en balkons met bloemen en planten in alle kleuren van de regenboog. Of je nu houdt van rozen, tulpen, margrieten, fuchsia’s of van basilicum, aardbeienplantjes of begonia’s, je komt hier volop aan je trekken!

Culinair genieten
In april kun je je culinaire hart op tal van plaatsen in Italië ophalen. In Muravera, een stadje op Sardinië, wordt de Sagra degli Agrumi gehouden, een culinair festijn ter ere van de lokale citrusvruchten. Je kunt proeven van de beroemde Arangiu de Murera, de Sardijnse sinaasappels die in de omgeving van Muravera rijpen onder de eilandzon, er zijn speciale parades met dorpsbewoners in historische kledij, tal van voorstellingen en muziek.

Houd je van fritto misto? Zorg dan dat je eind april in het stadje Ascoli Piceno (Le Marche) bent. Ascoli Piceno staat dan namelijk helemaal in het teken van allerlei gefrituurde lekkernijen, met uiteraard volop mogelijkheden om te proeven.

In april viert men op veel plekken feest ter ere van de artisjok. De leukste Sagra del Carciofo wordt gehouden in Ladispoli (in de buurt van Rome). De exacte data wijzigen elk jaar, net als de vele schitterende creaties die van de artisjokken worden gemaakt om ze tentoon te stellen. Olifanten, schildpadden, een koffiekopje, een steigerend paard, een vliegtuig en zelfs een schitterend Italië…

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

Procida, Culturele Hoofdstad van Italië in 2022
In 2022 mag het eiland Procida zich de Culturele Hoofdstad van Italië noemen. In deze blog lees je al onze Procida-tips.

TRIESTE

Monet en de impressionisten in Normandië
tot 5 juni 2022, Museo Revoltella in Trieste

In Trieste dompel je je onder in de wereld van Monet, met meer dan zeventig werken van hem en van andere impressionisten uit Normandië, zoals Renoir, Delacroix en Courbet. Via deze link vind je meer informatie.

MILAAN

The World of Banksy
tot 15 mei 2022, Stazione di Milano Centrale
In de Galleria dei Mosaici van het centraal station van Milaan bewonder je The World of Banksy. De tentoonstelling omvat meer dan honderddertig werken van Banksy, waaronder dertig muurschilderingen op ware grootte, gemaakt door internationale street artists die je zo laten kennismaken met de wereld van de mysterieuze Banksy.

Marc Chagall – Una storia di due mondi
tot 31 juli 2022, Mudec
In het Mudec bewonder je meer dan honderd werken van Marc Chagall, allemaal afkomstig uit het Israël Museum in Jeruzalem. De werken zijn grotendeels gedoneerd door vrienden en familie van Chagall, met veel grafische werken en illustraties van zijn hand. Via deze link vind je meer informatie.

TURIJN

The World of Banksy
tot 29 mei 2022, Stazione di Porta Nuova in Turijn
Banksy is de bekendste onbekende kunstenaar ter wereld. In de Sala degli Stemmi van het Stazione di Porta Nuova in Turijn bewonder je The World of Banksy.

De tentoonstelling omvat meer dan negentig werken van Banksy, waaronder dertig muurschilderingen op ware grootte, gemaakt door internationale street artists die je zo laten kennismaken met de wereld van de mysterieuze Banksy.

Vivian Maier – Inedita
tot 26 juni 2022, Sale Chiablese in Turijn

In de Sale Chiablese van de Musei Reali in Turijn bewonder je meer dan tweehonderdvijftig foto’s van de Amerikaanse straatfotografe Vivian Maier, met nog nooit eerder vertoonde afdrukken van haar reizen in Italië, met name van Turijn en Genua in de zomer van 1959. Via deze link vind je meer informatie.

VENETIË

La Biennale 2022
23 april tot 27 november 2022
Dit jaar vindt de negenenvijftigste internationale kunsttentoonstelling van de Biennale plaats. Het begint op 23 april en duurt tot 27 november. Het thema wordt The Milk of Dreams en de curator is Cecilia Alemani; de eerste vrouwelijke Italiaanse curator.

Tijdens de Biennale zijn er twee hoofdlocaties. In de Giardini della Biennale wandel je langs de paviljoens van verschillende landen. De andere locatie van de Biennale bevindt zich op het terrein van het Arsenale.

Homo Faber 2022
10 april tot 1 mei 2022, San Giorgio Maggiore
Van 10 april tot 1 mei 2022 kun je het Homo Faber Event bezoeken op het mooie eilandje San Giorgio Maggiore, tegenover het San Marcoplein. Het is een event dat verfijnd ambachtelijk werk laat zien op allerlei gebied, van glasblazers, leerbewerkers tot aan kalligrafie. Je moet wel vooraf online kaartjes bestellen, dat kan via deze link.

Burning Falls – Koen Vanmechelen
Fondazione Berengo Art Space, Murano, tot 15 mei 2022
Na een succesvolle expositie in de Galleria degli Uffizi in Florence zijn de dertig sculpturen van kunstenaar Koen Vanmechelen te zien in Venetië, als onderdeel van Homo Faber.

In de oude glasoven van Fondazione Berengo Art Space zie je onder meer een rode tijger, Medusa’s met hoofden vol hybride wezens met scherpe tanden en gehoornde leguanen.

Vanmechelens kunstwerken zijn een uitnodiging aan de bezoekers om te ontsnappen aan de grenzen van het rationele denken en weerspiegelen Vanmechelens visie op het belang om nieuwe filosofieën, ideeën en benaderingen te ontwikkelen om een betere toekomst in te kunnen luiden.

Nieuw zijn twee kroonluchters in glas, Formula Segreta, waarvan de geheime formule de evolutieketen is, het proces van ontstaan, vergaan en regenereren van al wat leeft. Burning Falls loopt tot 15 mei 2022; daarna presenteert Berengo Studio Glasstress; een terugkerende tentoonstelling met werk van hedendaagse kunstenaars in glas, waarin ook werk van Vanmechelen te zien zal zijn.

Nog meer exposities in Venetië
In de Gallerie dell’Accademia en Palazzo Manfrin bewonder je van 20 april tot 9 oktober 2022 het werk van Anish Kapoor – met als curator Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Via deze link lees je er meer over.

In het Palazzo Grassi schittert Marlene Dumas tot 8 januari 2023. Je bewondert meer dan honderd werken van deze in Zuid-Afrika geboren kunstenares, die in Amsterdam woont en werkt. Meer informatie vind je hier.

Het beroemde Palazzo Ducale, het Dogepaleis, opent de deuren voor moderne kunst. In de Sala dello Scrutinio bewonder je tot 29 oktober 2022 kunstwerken van Anselm Kiefer, tijdens de expositie genaamd Questi scritti, quando verranno bruciati, daranno finalmente un po’ di luce. Via deze link vind je meer informatie.

Van 9 april tot 26 september 2022 dompel je je in het Guggenheim Museum onder in surrealisme en magie. Ook in het Museum Ocean Space begint op 9 april een nieuwe tentoonstelling, met werk van kunstenaar Dineo Seshee Bopape (te zien tot 2 oktober 2022).

Punta della Dogana toont een expositie met werken van de Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman (tot 27 november 2022), terwijl Casa dei Tre Oci op het eiland Giudecca een mooie tentoonstelling wijdt aan het werk van fotografe Sabine Weiss.

Gusto! Gli Italiani a tavola – 1970-2050
tot 25 september 2022, M9 Mestre
Gusto! Gli Italiani a tavola is de eerste van een drietal tentoonstellingen over het dagelijks leven van de Italianen. Je duikt in de recente historie van de Italiaanse keuken, van tradities en gewoonten tot recepten en gerechten. Een extra reden om het M9 (Museo del ’900) in Mestre (Venetië) te bezoeken!

FLORENCE

Michelangelo: l’effigie in bronzo di Daniele da Volterra
tot 19 juni 2022,
Galleria dell’Accademia
Daniele Ricciarelli, die meestal Daniele da Volterra wordt genoemd, naar zijn geboorteplaats, was een leerling en een goede vriend van Michelangelo. Na de dood van Michelangelo gaf Leonardo Buonarroti, een neef van Michelangelo, Daniele de opdracht twee bronzen portretten te maken. Later vroeg ook antiquair Diomede Leoni, eveneens een vriend van Michelangelo, om zo’n uniek portret.

Uiteindelijk zijn er negen van deze bronzen Michelangelo’s, waarvan het ontwerp wordt toegeschreven aan Daniele da Volterra, die de meeste hoofden echter niet voltooide.

Normaal gesproken worden Michelangelo’s bronzen hoofden bewaard in de Galleria dell’Accademia, het Museo Nazionale del Bargello en in Casa Buonarroti in Florence, maar ook in bijvoorbeeld de Musei Capitolini in Rome, het Louvre in Parijs en het Ashmolean Museum in Oxford.

Nu zijn ze allemaal samen te bewonderen in de Galleria dell’Accademia, waar ook Michelangelo’s David te vinden is, net als zijn vier gevangenen (zoals je in deze blog kunt lezen).

Via deze link lees je meer over de expositie en bekijk je een mooie video met de details van de bronzen meesterwerken.

Donatello – Il Rinascimento
tot 31 juli 2022, Palazzo Strozzi
Palazzo Strozzi staat bekend om de schitterende exposities. Na de tentoonstelling met Jeff Koons in de hoofdrol is het dit keer tijd om een Florentijn in het zonnetje te zetten: Donatello, een van de grootste beeldhouwers aller tijden.

De expositie wordt georganiseerd in samenwerking met het Museo del Bargello, met bruiklenen van meer dan vijftig musea van over de hele wereld. Via deze link vind je meer informatie.

Le tre Pietà di Michelangelo
tot 1 augustus 2022, Museo dell’Opera del Duomo
Voor het eerst in de geschiedenis komen de drie Pietà’s van Michelangelo samen in één stad, en wel in Florence. In het Museo dell’Opera del Duomo schitteren van 24 februari tot 1 augustus de Pietà Bandini uit eigen collectie, het model van de Pietà Rondanini uit de Vaticaanse Musea en dat van de Pietà in de Sint-Pieter.

Zo kun je Michelangelo’s ontwikkeling als artiest op een unieke manier bestuderen. Hij was nog heel jong toen hij de Pietà voor de Sint-Pieter maakte, terwijl hij de Pietà Bandini en de Pietà Rondanini (waarvan het origineel te bewonderen is in Milaan) aan het einde van zijn carrière maakte.

Via deze link vind je meer informatie over de tentoonstelling, die in het najaar een vervolg zal krijgen in Milaan.

ROME

Let’s fly
tot 1 mei 2022, Balloon Museum
In Rome vind je het eerste museum ter wereld dat helemaal is gewijd aan ballonnen en opblaasbare kunst. Dit Balloon Museum is gevestigd in het voormalige depot van de Atac, de Romeinse vervoersmaatschappij. Je kunt er tot 1 mei terecht voor de openingsexpositie Let’s fly, waarbij je tussen de ballonnen zweeft en zwemt.

Crazy
tot 8 januari 2023, Chiostro del Bramante
Na de kleurrijke exposities Love, Dream en Enjoy is het Chiostro del Bramante in 2022 het decor van Crazy, een unieke expositie met werk van eenentwintig internationale kunstenaars, waarvan ongeveer de helft speciaal voor deze expositie is gemaakt.

Laat je ‘gek’ maken door onder meer Hrafnhildur Arnardóttir / Shoplifter, Massimo Bartolini, Gianni Colombo, Fallen Fruit / David Allen Burns en Austin Young, Lucio Fontana, Anne Hardy, Thomas Hirschhorn en Alfredo Pirri. In dit artikel geven we alvast een voorproefje!

Superbarocco: Arte a Genova da Rubens a Magnasco
tot 3 juli 2022, Scuderie del Quirinale
In de Scuderie del Quirinale laaf je je dit voorjaar aan barokke kunstwerken uit Genua, tijdens een reis langs de aristocratische families, hun rijkdom, hun macht en hun kunstwerken, in een tijdperk waarin Genua, la Superba, het centrum van de wereld was.

Naast prachtige werken van Italiaanse meesters bewonder je ook werken van Peter Paul Rubens. Wil je nog meer moois van deze Vlaamse meester in Rome bewonderen, klik dan hier.

Bill Viola – Icons of light
tot 26 juni 2022, Palazzo Bonaparte
Palazzo Bonaparte organiseert dit voorjaar een tentoonstelling met een hoofdrol voor de iconische installaties van de Amerikaanse video artist Bill Viola.

Op de piano nobile, waar ooit de vertrekken lagen van Madama Letizia Ramolino Bonaparte, de moeder van Napoleon, dompel je je nu onder in de magie van Viola, met meesterwerken als Ascension en Water Portraits. Via deze link vind je meer informatie.

Jago. The exhibition
tot 3 juli 2022, Palazzo Bonaparte
Op de tweede verdieping van Palazzo Bonaparte bekijk je de eerste grote tentoonstelling van Jago, een jonge kunstenaar uit Frosinone (een dorp in de regio Lazio), die hoofdzakelijk actief is in de beeldhouwkunst. In deze blog lees je meer over hem.

In Rome bewonder je twaalf van Jago’s beelden, met onder meer zijn Pietà en Habemus Hominem, maar ook kleinere kunstwerken als Memoria di sé en Excalibur. Via deze link vind je meer informatie.

Casa Balla – bijzondere openstelling
tot 31 december 2022
Honderdvijftig jaar geleden werd kunstschilder Giacomo Balla geboren. Om dit te vieren openen de deuren van zijn vroegere woning tijdelijk ook voor bezoekers. Het interieur van Casa Balla (Via Oslavia 39B) is net zo kleurrijk en futuristisch als Balla’s oeuvre – en daarmee een museum op zich. In deze blog lees je er meer over.

foto’s: M3Studio

Scarabocchio – da Leonardo da Vinci a Cy Twombly
Villa Medici, tot 22 mei 2022
De Accademia di Francia – die zetelt in de Villa Medici, vlak bij de Spaanse Trappen, toont tot 22 mei schitterende originele doodles van de hand van onder anderen Leonardo da Vinci, Michelangelo, Pontormo, Titiaan, Bernini, Picasso, Basquiat. Via deze link lees je meer.

PPP – 100 jaar Pier Paolo Pasolini
Op 5 maart 2022 is het precies honderd jaar geleden dat Pier Paolo Pasolini in Bologna werd geboren. Als eerbetoon aan deze dichter, schrijver en filmregisseur worden er onder de naam PPP100 in Rome verschillende lezingen, theater- en filmvoorstellingen en kleine exposities in onder meer de Terme di Diocleziano en de Galleria d’Arte Moderna.

Voor het najaar van 2022 staan er  drie exposities in Rome op het programma, in het Palazzo Barberini, het MAXXI en het Palazzo delle Esposizioni. We zullen de details tegen die tijd met jullie delen.

In deze blog tippen we een aantal plekken in Rome én in Bologna waar je oog in oog staat met Pasolini en zijn erfenis.

Una rivoluzione silenziosa – Plautilla Bricci
tot 19 april 2022, Galleria Corsini
Plautilla Bricci – een voor ons onbekende kunstenares – schilderde niet alleen, ze was ook een architecte, waarschijnlijk de enige vrouwelijke architect van het pre-industriële Europa. In deze tentoonstelling ontdek je verschillende werken van Bricci.

Je bewondert in de Galleria Corsini bijvoorbeeld een project voor de Spaanse Trappen, maar ook een aantal prachtige schilderijen, waaronder een altaardoek voor de Cappella di San Luigi in de San Luigi dei Francesi, de kapel naast de beroemde Cappella Contarelli waar Caravaggio drie van zijn meesterwerken schilderde.

Guido Reni a Roma – il sacro e la natura
tot 22 mei 2022, Galleria Borghese
Guido Reni ging onder meer in de leer bij de uit Antwerpen afkomstige Denys Calvaert in Bologna, waarna hij zich aansloot bij de academie van de familie Carracci. Begin zeventiende eeuw trok hij naar Rome, waar hij een aantal mooie fresco’s en schilderijen maakte.

Tijdens de expositie in de Galleria Borghese staat het schilderij Danza Campestre centraal, dat sinds eind 2020 weer op Romeinse bodem is, nadat men dacht dat het verloren was gegaan.

Rondom dit vroege werk van Reni vind je andere landschapswerken van de kunstenaar en zijn tijdgenoten, waarmee de Galleria Borghese een kleurrijk eerbetoon vormt aan il bel paesaggio.

Giacomo Boni – L’alba della modernità
Forum Romanum – Parco Colosseo, tot 30 april 2022,
Ter ere van de opening van de tentoonstelling Giacomo Boni – L’alba della modernità hing er in december 2021 een grote luchtballon boven het Forum Romanum.

De tentoonstelling is te zien op en rond het Forum Romanum en de Palatijn, precies die plekken waar Giacomo Boni (1859-1925) als archeoloog en architect zijn sporen heeft nagelaten: het Complesso di Santa Maria Nova, de Tempio di Romolo, de Chiesa di Santa Maria Antiqua (met de Rampa Domiziana) en de Uccelliere Farnese. Daardoor staat de schijnwerper gelukkig ook weer eens op de Santa Maria Antiqua en de Rampa Imperiale, twee plekken die dankzij Boni werden ontdekt.

Boni documenteerde bijna alles wat hij deed en vond. Hij liet dan ook veel opgravingsdocumenten na, plus een aantal luchtfoto’s. Die liet hij maken vanuit een luchtballon; vandaar ook de luchtballon bij de opening.

Boni was een inventief en inspirerend man, die door deze expositie terecht in het zonnetje wordt gezet. Een must see voor alle liefhebbers van het oude Rome!

foto: Parco Colosseo

Cursus Honorum – Il governo di Roma prima di Cesare
Musei Capitolini, tot 2 oktober 2022
In de Capitolijnse Musea bewonder je tot begin oktober de expositie Cursus Honorum – Il governo di Roma prima di Cesare, over de regering van Rome voor Caesar.

De cursus honorum was een fundamenteel aspect van het politieke leven in het oude Rome. Vijf anonieme Romeinse beelden – vier mannen en één vrouw – geven je een inkijkje in het politieke leven van het Rome ten tijde van de Republiek. Via deze link vind je meer informatie.

Colori dei Romani – I mosaici dalle Collezioni Capitoline
tot 15 juni 2022, Centrale Montemartini
Tijdens deze kleurrijke tentoonstelling bewonder je een schitterende selectie mozaïeken die werden gemaakt tussen de eerste eeuw voor Christus en de vierde eeuw na Christus.

Net als de beelden die vast tentoongesteld worden in de Centrale Montemartini, komen de mozaïeken uit de Capitolijnse Musea, soms zelfs uit de depots van dit museum. Een unieke kans om deze meesterwerkjes te zien dus, zeker omdat een aantal vergezeld gaat van archiefstukken als tekeningen en foto’s. Via deze link vind je meer informatie.

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

Vaticaanse Musea by night
Op vrijdag kun je de Vaticaanse Musea ook ‘s avonds bezoeken, van 19.00 tot 23.00 uur (de entree sluit om 21.30 uur). Voor zo’n avondbezoek moet je echt van tevoren online reserveren via deze link. Je kunt tijdens deze bijzondere avond het Museo Gregoriano Egizio, het Museo Pio Clementino, de Gallerie Superiori, de Stanze di Raffaello, het Appartamento Borgia, de Collezione Arte Religiosa Moderna en de Sixtijnse Kapel bewonderen.

NEDERLAND

The Amsterdam Coffee Festival
31 maart, 1 en 2 april 2022
Ben je dol op koffie? Dan mag je The Amsterdam Coffee Festival niet missen! Dit koffiefestival vindt dit jaar plaats van 31 maart tot en met 2 april wordt cafeïnerijker dan ooit tevoren.

Gedurende het gehele weekend geniet je van speciale proeverijen, maak je kennis met de nieuwste merken en koffiegerelateerde trends en volg je ambachtelijke workshops en demonstraties van ‘s werelds beste barista’s.

Modetheater Divina Commedia
7, 8 en 9 april 2022, Bergen op Zoom
Ward Warmoeskerken presenteert een gloednieuw modetheater: Divina Commedia. Geïnspireerd door het meesterwerk van Dante Alighieri neemt Ward je mee naar de Hel, de Louteringsberg en het Paradijs. In een verhaal dat even tijdloos als actueel is, ga je op reis naar het ultieme geluk, waarnaar ook Dante op zoek was.

De klassieke oudheid, de renaissance en het heden worden met elkaar verweven tot een mythische en realistische wereld, waarin voor iedereen geluk te vinden is. Nieuwe kostuums vertellen het verhaal dat je gezien én gehoord moet hebben.

Divina Commedia vindt plaats aan de Jacob Obrechtlaan 7 in Bergen op Zoom, op donderdag 7 april om 20.30 uur, vrijdag 8 april om 20.30 uur en zaterdag 9 april om 15.30 en om 20.30 uur. Kaarten bestel je via deze link.

I have a dream – Francesca Paola
30 maart t/m 23 april 2022, TapasTheater Amsterdam
Singer-songwriter Francesca Paola deed op achttienjarige leeftijd mee aan de Italiaanse Idols, vergaarde nationale bekendheid én behaalde de finale. Ze was hard op weg om met haar muziek de wereld een beetje mooier te maken. Maar de heftige competitie op zo’n jonge leeftijd zorgde ervoor dat haar stem uiteindelijk zelfs weigerde om nog te zingen en ze moest haar liefde voor muziek parkeren.

Toen ze zes jaar later in Amsterdam – waar ze tegenwoordig woont – een concert van Lady Gaga bijwoonde, zorgde dat voor een emotionele ontlading en sindsdien is de muziek terug in haar leven.

Inmiddels werkt ze met topproducers aan haar tweede EP. In TapasTheater presenteert Francesca een aantal zelfgeschreven, Engelstalige nummers. Geïnspireerd op haar eigen levensachtbaan, over onder andere het niet opgeven van je droom, ongeacht wat andere mensen zeggen.

Francesca speelt haar voorstelling I have a dream in TapasTheater in Amsterdam, waar je korte voorstellingen combineert met gezellig borrelen en lekker eten. Naast Francesca staan er op dezelfde avond nog twee andere voorstellingen van twintig minuten geprogrammeerd.

Via deze link vind je meer informatie over de exacte speeldata en tijden en kun je direct tickets bestellen.

foto: Maria Elisa Ferraris

God op aarde: keizer Domitianus
t/m 22 mei 2022, Rijksmuseum van Oudheden Leiden
In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden bewonder je de tentoonstelling God op aarde: keizer Domitianus. De hoofdrol is weggelegd voor Domitianus, die van 81 tot 96 na Christus keizer van het Romeinse rijk was.

Je volgt het turbulente leven van deze Flavische keizer, zijn keizerin en zijn illustere voorgangers: zijn vader Vespasianus en zijn broer Titus. Vespasianus was de keizer die opdracht gaf voor de bouw van het grootste amfitheater dat Rome tot dan toe had gezien; onder het bewind van zijn zonen werd het enorme bouwproject voltooid.

Domitianus werd op negenentwintigjarige leeftijd tot keizer gekroond, als opvolger van zijn broer Titus. Zijn regeringsperiode geldt als een van de gouden tijden van het imperium. Toch werd hij vermoord en na zijn dood bespot, verguisd en uiteindelijk bijna vergeten. Maar hoe was Domitianus werkelijk als keizer? In deze blog geven we alvast een voorproefje van de tentoonstelling.

Een keizer sterft niet in bed
22 en 23 april 2022, Leidse Schouwburg
Ter ere van de tentoonstelling over keizer Domitianus in het Rijksmuseum van Oudheden speelt Theatergroep Aluin de voorstelling Een keizer sterf niet in bed in de Leidse Schouwburg. Via deze link bestel je kaartjes.

Keizer Domitianus en zijn vrouw Domitia Longina nemen je mee terug in de tijd, naar het jaar 81. Ze geven een persconferentie in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, waarin ze het negatieve beeld dat historici hebben geschapen van zijn regeringsperiode willen bijstellen.

Ze zullen ingaan op vragen over hun gezinsleven, roddels, vijanden, vreemde affaires en de wrede uitspattingen die aan Domitianus worden toegedicht.

Tijdens de persconferentie blijken Domitianus en Domitia ook nog geheimen voor elkáár te hebben. Bovendien is het niet zo eenvoudig om hun imago te redden…

Marinetti en het futurisme: manifest voor een nieuwe wereld
t/m 19 juni 2022, Rijksmuseum Twenthe, Enschede
Op 20 februari 1909 luidt de Italiaanse dichter Filippo Tommaso Marinetti met zijn futuristisch manifest in de Franse krant Le Figaro een nieuw artistiek tijdperk in. In het manifest bezingt hij de snelheid, de toekomst, agressiviteit en activisme, en wijst hij het verleden resoluut af.

Deze energieke uitgangspunten spreken veel jonge kunstenaars en intellectuelen aan, waardoor hij al snel een groep jonge futuristen om zich heen verzamelt. In de drie decennia die volgen, gebruiken de futuristen hun verbeeldingskracht om een radicale nieuwe toekomst vorm te geven.

In de tentoonstelling Marinetti en het futurisme: manifest voor een nieuwe wereld volgt Rijksmuseum Twenthe de artistieke ontwikkeling van het futurisme aan de hand van zijn charismatische leider Marinetti.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief