Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Montali – vegetarisch paradijs op de grens van Toscane en Umbrië

Ter ere van het kookboek De easy Vegeterranean van de bestsellerauteurs Alberto Mussachio en Malu Simões, dat in april gaat verschijnen, mochten we laatst met de auteurs achter het fornuis kruipen in de kookschool van Oldenhof in Hilversum. Alberto en Malu runnen samen vegetarisch restaurant Montali in Tavernelle di Panicale, op de grens van Toscane en Umbrië.

Terwijl alle mede-journalisten en -bloggers binnendruppelen, neemt Alberto ons virtueel al even mee naar deze paradijselijke plek. Op zijn iPad laat hij ons foto’s zien van Montali, zoals het restaurant annex hotel (er zijn negen gastenkamers) heet:

Montali-1 Montali-2 Montali-2a

Alberto’s ogen twinkelen als hij vertelt over de filosofie van Montali: honderd procent vegetarische gerechten, honderd procent verrassend, honderd procent spannend. Hij vertelt dat ze maar weinig Italiaanse gasten hebben, slechts zo’n drie procent. Volgens hem komt dat vooral omdat Italianen weinig vernieuwend zijn als het op eten aankomt.

Ze willen hun pasta graag zoals la mamma hem maakt en hoewel veel Italiaanse gerechten vegetarisch zijn (denk maar aan pasta met pesto of melanzane alla parmigiana), is vegetarisch, groen en biologisch eten in Italië nog lang niet zo ‘in’ als in andere landen.

Alberto: ‘Vegetarisch eten moet sexy zijn. Ik kan er enorm van genieten als een verstokt vleeseter naar Montali komt voor een diner en sprakeloos opstaat, verrast door het feit dat vegetarisch eten zo lekker en zo spannend kan zijn, qua smaaksensaties.’

De kneepjes van het bijzonder vegetarisch koken leerde Alberto dan ook niet in Italië. Hij woonde een tijdje in India, een land waar hij warme herinneringen aan heeft en waarvan hij de rijkdom aan ingrediënten graag mengt met typisch Italiaanse recepten.

Terwijl we een glas prosecco krijgen aangeboden (‘een vol glas is zo gezellig,’ aldus Alberto) neemt hij ons nog even mee van het restaurant naar de tuin, naar de ligstoelen aan het zwembad en naar het adembenemende uitzicht.

Montali-3 Montali-4

Dan is het tijd om ons bij zijn vrouw, Malu, te voegen, die al de hele tijd druk in de weer is in de keuken. We kunnen haar in het begin nauwelijks bijbenen, alles gaat in hoog tempo en ze vliegt van het ene naar het andere pannetje, druk gebarend en uitleggend. Ze tovert in no time de lekkerste tapenade tevoorschijn die we ooit hebben geproefd en die door Alberto in een flinke hoeveelheid op een stuk focaccia wordt gesmeerd.

Easy-Vegeterranean-1

‘Vergeet niet bij te schenken, dat is gezellig!’ zegt hij bij het zien van mijn lege glas. Op en top gastheer, zelfs in een voor hem vreemde omgeving. Dat belooft wat als hij op eigen terrein is. We plaatsen een bezoek aan Montali meteen hoog op ons wensenlijstje…

Gedurende de workshop schuift dat bezoek steeds verder naar boven. Want wat kan Malu koken zeg! Nog altijd in hoog tempo wijdt ze ons in in de geheimen van snelle maar smakelijke pastasauzen. Alle vier binnen 20 minuten klaar, alle vier niet moeilijk te maken. Bij de een combineert ze courgette met basilicum en taleggio, bij de andere bloemkool (ja echt!) met laurier, bij weer een ander pompoen met salie en ook een échte tomatensaus mag niet ontbreken. Als een saus klaar is, horen we ‘This is done, arrivederci’ en verhuist de pan naar een warmhoudpitje.

Easy-Vegeterranean-2

We houden haar nauwelijks bij. Tussendoor kneedt ze nog even deeg voor de pasta, maakt ze er met een paar snelle halen langs de deegroller maltagliati van en voor we twee keer met onze ogen kunnen knipperen, zitten we aan een lange tafel.

Easy-Vegeterranean-3

Alberto schenkt onze glazen vol en we krijgen achtereenvolgens alle gemaakte pastasauzen te proeven, geserveerd met de al dente gekookte maltagliati en een grote glimlach van Alberto. ‘Gezellig!’

De easy Vegeterranean+rug.indd

De easy Vegeterranean verschijnt in april bij uitgeverij Karakter. Uiteraard houden we jullie op de hoogte en delen we dan ook een bijzonder recept van Malu.

Eerder maakten Alberto en Malu, samen met Antoinette Hertsenberg, het zeer succesvolle Vegeterranean. Er werden ruim 65.000 exemplaren verkocht. Wat Vegeterranean zo wezenlijk anders maakt zijn de gastronomisch en culinair hoogstaande recepten.

Italiaanse klassiekers als calzone, ravioli, gnocchi en lasagne worden getransformeerd tot stijlvolle, eigentijdse – en bovenal vegetarische – gerechten, terwijl recepten als Fagottini di Pasta Sfoglia Farcite con Couscous (bladerdeegenvelopjes met couscousvulling) en cappuccini di asparagi (asperge-cappuccino’s) laten zien hoe inventief en opwindend de vegetarische keuken in de loop der tijd is geworden.

Vegeterranean

Vegeterranean
Alberto Mussachio & Malu Simões
ISBN 9789061128861
€ 34,95
uitgeverij Karakter

Bestel Vegeterranean via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Sweet memories! Jaar of 10 geleden geweest, goddelijk gegeten! We werden in de watten gelegd.
    Echt de moeite waard om eens te bezoeken. Mmm, het water loopt me alweer in de mond!
    En geen standaard muziekje op de achtergrond toen: Queen e.d.
    Saluti Eva

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *