Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Otricoli – Romeinse stad met een middeleeuwse ziel

Je ziet het prachtig liggen vanaf Vista sull’oliveto, het dorpje Otricoli. Heleen neemt ons mee naar dit middeleeuwse stadje, dat is gebouwd op de top van een heuvel en prachtig uitzicht biedt op de oude Romeinse stad Ocriculum, waar nu nog slechts wat ruïnes van zijn overgebleven.

Heleen: ‘Voor je omhoog loopt, naar het oude stadscentrum, passeer je de hoofdstraat. Onder de portici, bogen, vind je koffiebarretjes, winkels en restaurants. Neem links de weg omhoog, dan kom je als je onder de stadsmuur door loopt in het oude centrum. Vergeet niet om Maria te begroeten als je verder wilt lopen – dat is tenminste wat het bordje onder het Mariabeeldje je zegt te doen.

Vandaag de dag is de ziel van Otricoli nog steeds middeleeuws. Het huidige historische centrum is bijzonder. Je vindt er nog de oude stadsmuren, die een verzameling monumenten en gebouwen uit de middeleeuwen tot aan de twintigste eeuw omarmen.

De Via Flaminia loopt onder de stad door. Delen van de oude weg zijn terug te zien in het nabijgelegen Ocriculum. Dit is een archeologisch park van zo’n zesendertig hectare, dat zeker een bezoek waard is. Het werd bewoond door de Romeinen, maar vond tijdens de barbaarse invasies zijn ondergang.

Je vindt hier de ruïnes van het theater, het amfitheater, de thermen en grafmonumenten langs de voormalige Via Flaminia. In het Antiquarium San Fulgenzio kun je de voorwerpen bekijken die tijdens recente opgravingen werden ontdekt.

De huizen in Otricoli zijn gemaakt van donker tufsteen en hebben witte fragmenten van marmer, met hier en daar een bas-reliëf. In de Romeinse tijd pronkte men graag met status en rijkdom. Na de verwoesting door de barbaren kwamen deze fragmenten op het platteland terecht, waar ze nog steeds af en toe opduiken. Het schijnt dat zelfs de familie Barberini wat mee heeft genomen naar Rome, als bouwmateriaal voor het Colosseum.

Verscholen achter een uitzonderlijke deur die volledig gebouwd is van oude fragmenten, kun je op de Via Corso 23 een kijkje nemen in het portaal van het prachtige Palazzo Squarti-Perlain, dat is gebouwd van antiek marmer.

Op het centrale piazza staat de Collegiata di Santa Maria Assunta. Deze kerk werd gebouwd in de zevende eeuw, maar werd twee eeuwen later bijna volledig gerenoveerd. De kerk is verdeeld in drie beuken en verfraaid met fresco’s en schilderijen uit met name de renaissance en de zeventiende eeuw. Een groot aantal decoraties stammen nog uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen.

Een ander bijzonder kerkje is dat van San Salvatoris. Het is rechthoekig met een kleine klokkentoren die boven de façade prijkt. Bij recente restauratiewerkzaamheden kwam er een zeldzaam veertiende-eeuws fresco aan het licht van de Umbrische school. De ex-voto fresco’s op de zijmuren, waaronder drie afbeeldingen van de Madonna del Latte, zijn zeer bijzonder en van grote historisch-artistieke waarde.

Achter de stadsmuren, domineert de Tiber-vallei, hetgeen schitterende vergezichten oplevert, vooral op heldere dagen.

Na deze wandeling is het tijd voor een fris drankje of een verkoelend ijsje. Hiervoor kun je terecht bij Bar degli Archi aan de Corso. Ze maken hier zelf hun ijs. Achter de bar is een groot overdekt terras waarvan je mooi uitkijkt over onder meer Calvi dell’Umbria en Poggio di Orticoli. Als je heel goed zoekt, kun je zelfs Vista sull’oliveto zien liggen!

Voor een heerlijke pizza of ander typisch Umbrisch lekkers ga je naar restaurant Le Delizie. Je kunt er heerlijk buiten eten, maar ook een pizza afhalen.

Wil je liever zelf iets koken? In Otricoli zitten twee goede slagers, een in het oude stadscentrum en een aan de Corso. De laatste verkoopt ook andere Umbrische delicatessen, zoals pasta en wijn van lokale wijnboeren (zoals Santo Iolo en Giro di Vento).’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *