Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Calvi dell’Umbria – la porta felice van Umbrië

Calvi dell’Umbria is een heerlijk dorpje, op ruim vierhonderd meter boven de Tibervallei. Voor Heleen mag Calvi zeker in het rijtje komen te staan van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië.

Heleen: ‘Het dorp heeft zijn middeleeuwse uiterlijk prachtig weten te behouden. Het ligt op slechts vier kilometer van Vista sull’oliveto, mijn thuis in Umbrië, en dus loop ik er regelmatig doorheen.

Calvi staat bekend als de porta felice dell’Umbria (‘de gelukkige poort tot Umbrië’). Het ligt in een oase van rust, op de grens tussen Lazio en Umbrië. De naam Calvi is waarschijnlijk afgeleid van een oud Romeins volk, de mensen van Calvia, die hun naam gaven aan het kasteel. Hun geschiedenis kunnen we deels herleiden dankzij de rijke archeologische vondsten; altaren, sarcofagen, inscripties, standbeelden en munten die her en der verspreid lagen.

Volgens anderen, gaat de oorsprong terug naar de tijd van de barbaarse invasies. Het kasteel werd gebouwd op een steile rots (Carbium) om zo aan de barbaren te kunnen ontsnappen.

De geschiedenis is voor een groot deel verweven met die van San Pancrazio, de beschermheilige van Calvi, symbool van vrijheid voor de inwoners, ter ere van wie nog elk jaar uitgebreid feest wordt gevierd.

Het complex van het Monastero delle Suore Orsoline
Van veraf is de gevel van de belangrijkste bezienswaardigheid van Calvi al te zien. Achter de gevel gaan twee kerken schuil; links de Sant’Antonio Abate en rechts de Santa Brigida, die in verbinding staat met het daarachter gelegen klooster, het Monastero delle Suore Orsoline.

De kerken en het klooster zijn ontworpen door de architect Fuga, die ook de fresco’s in het nabijgelegen Palazzo Calzabini naliet. Vandaag de dag bezit het middeleeuwse dorp ook nog andere prachtige palazzi, zoals het Palazzo Nicolini (waar je de prachtige fresco’s op de foto hieronder kunt bewonderen), het Palazzo Marchetti, het Palazzo Calzabini en het Palazzo Ferrini (waarin nu het gemeentehuis is gevestigd).

Calvi is ook het dorp van de kerststallen. Zo vind je in de Sant’Antonio een kerststal bestaande uit dertig terracotta figuren, in 1546 gemaakt door de broers Massimo en Raffaele da Montereale. Tijdens een rondleiding, die start in het Monastero delle Suore Orsoline, kun je deze monumentale kerststal bewonderen.

De rondleiding start in het museum van het klooster, waar je schilderijen van onder anderen Sassoferrato en Agostino Masucci kunt bewonderen. Er hangt zelfs ook een Brueghel!

Vervolgens bezoek je de kloosterkeukens, zeer charmant en perfect bewaard gebleven. In deze grote ruimtes in de kelders van zowel het Palazzo Ferrini als de nieuwe vleugel van het klooster, lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. De grote tanks voor het verzamelen van regenwater met toiletten die eraan verbonden zijn, de schuur en de carbonara (de houtskoolmakerij), de molen, de kamers voor brood, kaas en specerijen, de twee grote ovens, de keuken en de oliewinkel vertellen je meer over het dagelijks leven in dit grote klooster, dat was georganiseerd als een kleine, zelfvoorzienende microkosmos.

Het Monastero delle Suore Orsoline vind je aan de Via del Monastero 1 in Calvi dell’Umbria. Het klooster is geopend op zaterdag en zondag, van 10.30 tot 12.30 uur en van 16.00 tot 19.00 uur (in juni, juli en augustus van 17.00 tot 20.00 uur).

De muurschilderingen van Calvi
Het opvallendst zijn de ruim tachtig muurschilderingen die de oude straten doen herleven. Nadat lokale architecten de historische gebouwen in ere hebben hersteld, hebben getalenteerde artiesten uit binnen en buitenland in 1982 prachtige decoraties en fresco’s aangebracht op de gevels, allen geïnspireerd op de geboorte van Christus. Iedereen heeft daar zijn eigen interpretatie aan gegeven, waarbij de kunstenaars hulp kregen van de plaatselijke bevolking.

Convento di Fra Elia degli Apostoli di Dio
Als je Calvi uitrijdt en de weg neemt richting Magliano Sabina zie je aan de rechterkant, het Convento di Fra Elia degli Apostoli di Dio. Het is een bedevaartsoord dat veel wordt bezocht, aangezien Fra Elia, een priester met stigmata, over bijzondere krachten beschikt en voor genezingen zou kunnen zorgen.

Culinair genieten in Calvi
Op dinsdagmorgen is er een piepkleine markt aan de Via Narnese. Voor kleine snacks en pizzapunten neem je plaats bij Bar Pandolfi (Piazzetta A. Calzabini 13, net achter de stadspoort) of bij Bar Prioretti, op het Piazza Mazzini.

Bij wijnbar Venti3 (Via Roma 9) kun je terecht voor een glas wijn, een aperitivo of een hamburger. Bij Fashion Café (Via Monte San Pancrazio, bij de sportvelden), kun je in de luwte van de hoge pijnbomen genieten van een drankje en hapje.

Als je lekker uitgebreid wil lunchen of dineren, dan kun je terecht bij Mandorla (Via Narnense 3) voor typisch Umbrische gerechten (en op vrijdag, zaterdag en zondag ook voor pizza). Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *