Tijdens een reis door Italië is een bezoek aan een markt altijd een heerlijk uitje. Lekker slenteren langs kramen vol groente, fruit, kaas, kruiden, vlees, vis en lokale specialiteiten, met een boodschappenmand die voller en voller wordt. We bedenken al keurend en kopend een lekkere lunch of een uitgebreid menu voor ’s avonds, op ons eigen terras.
Ook Saskia van Villa in Umbria gaat graag naar de markt. Ze kent de markten in Umbrië als geen ander en heeft de leukste markten in deze regio voor je op een rijtje gezet in een e-book dat je aan het eind van dit artikel gratis kunt downloaden.
Eerst deelt Saskia alvast een paar algemene tips, zodat je tijdens je vakantie in Umbrië het beste uit je marktbezoek haalt.
Van alle markten thuis
Saskia: ‘Als je in een appartement of vrijstaande villa verblijft, kun je je hart ophalen aan alle lekkers dat op de markt wordt verkocht. Vaak wordt niet alleen eten aangeboden, maar ook kleding, schoeisel, kookgerei (van kleine moka’s tot kleurrijk keramiek), stoffen en soms ook bloemen.
De markt begint ongeveer om 7.00 uur en eindigt rond 13.00 uur, waardoor een bezoek aan een markt ook een gezellig uitje is. Eerst een cappuccino, dan een rondje over de markt en dan in je tijdelijke thuis heerlijk genieten van alles wat je hebt gekocht.
Van porchetta tot verse vis en allerlei soorten kaas
Een echte traditie in Umbrië is om op de markt een broodje porchetta te eten. Porchetta is geroosterd speenvarken dat ter plekke voor je wordt aangesneden en op een broodje wordt gedaan. Vaak wordt aan je gevraagd of je de lever erbij wil hebben. Ik zeg altijd ja, want het is echt te lekker om te weerstaan…
Wat ook heel typisch is voor Umbrië, is coppa, gekookt varkenshoofd. Dat klinkt misschien een beetje onsmakelijk, maar hier wordt niks van het varken verspild. En coppa di maiale is erg lekker, probeer het eens!
Op elke hoek van de straat wordt pecorino, salami of ham verkocht. Vis vind je over het algemeen wat minder in deze groene regio. Umbrië ligt niet aan zee, waardoor verse vis wel eens kan ontbreken.
Maar als je naar de markt gaat naar dorpjes aan en om het Lago Trasimeno, dan is de kans groot dat je vis uit het meer kunt kopen, of soms ook mosselen en andere zeevis, zoals sliptong of garnalen.
De locals kopen het liefst lokale producten. Bij de kaasboer zul je zelden kaas uit bijvoorbeeld Trentino vinden, maar kaas uit de regio is er genoeg.
Zet ook een fles echte olio extra vergine DOP op je boodschappenlijstje. Deze DOP-olijfolie (DOP betekent Denominazione di Origine Protetta, dat is een garantie van de herkomst) is echt onmisbaar op tafel. Op de markt is het wellicht moeilijk te vinden, maar in de meeste lokale alimentari of delicatessenwinkels kun je olijfolie proeven en kopen.
Ook brood is nauwelijks verkrijgbaar op de markt. Gelukkig wordt de markt bijna altijd in het hart van een dorpje of stad gehouden en kun je bij de plaatselijke bakker brood en focaccia kopen.
Aanbod volgens het seizoen
Wellicht ten overvloede, maar in Umbrië volgt men nog echt de seizoenen. In december zijn er dus geen aardbeien, maar wél Siciliaanse sinaasappels. In de zomer buigen de marktkramen bijna door onder alle verse groente- en fruitsoorten. Een explosie aan kleuren en smaken!
Bij lekker weer zitten de terrasjes bij de markt vol met dorpelingen en toeristen die genieten van een kopje koffie of een aperitivo. Heerlijk uitblazen na een rondje markt!
Download een gratis e-book met markttips in Umbrië
Smaakt dat naar meer? Download dan hieronder het gratis e-book van Villa in Umbria (in pdf), bomvol heerlijke markten in Umbrië.
Download het gratis e-book Markten in UmbriëOpent in een nieuw tabblad: