Ga op pad met onze City Walks!

Buonissimo tafelen bij Trattoria Bruno Coppetta in Città della Pieve

Het eerste wat we doen als we door een dorp of stad dwalen? Onze neus achterna lopen om te zien waar het het lekkerste ruikt. Als er ’s ochtends vroeg al een zweem van gebakken uien of knoflook of een pittige tomatensaus door een van de straten waait, weten we waar we later op de dag terug moeten komen voor een lange lunch of een uitgebreid diner.

In Città della Pieve hebben we onze neus niet meteen nodig. Hier nemen Guido en Liesbeth van Pian della Bandina Saskia meteen de eerste avond van haar verblijf in Umbrië mee naar hun favoriete restaurant, Trattoria Bruno Coppetta.

Saskia: ‘Liesbeth vertelt dat Bruno, naar wie deze trattoria ook is vernoemd, het restaurant in 1965 kocht, samen met zijn vrouw Santina.

Na jaren- en jarenlang bijna dagelijks in touw te zijn geweest, verblijft Bruno sinds kort helaas in een verzorgingshuis, maar Santina is nog altijd veel in het restaurant te vinden. Soms helpt ze nog met het maken van verse pasta, maar liever zit ze op haar vaste plekje te kijken of alle gasten het wel naar hun zin hebben.

Zo ook als wij aanschuiven. Liesbeth en Guido zijn hier duidelijk kind aan huis, al het personeel komt even gedag zeggen. Ook de chef komt hen de hand drukken en heet ook mij hartelijk welkom. Hij vraagt of ik het erg vind als hij vandaag het menu bepaalt.

Daar heb ik natuurlijk geen bezwaar tegen en ik geef hem de vrije hand. Het enige risico dat je dan in Italië loopt, is dat er een oneindige hoeveelheid gerechten op tafel komt, maar na een lange reisdag heb ik flinke trek en durf ik dat wel aan.

Al gauw komen de eerste bordjes met antipasti op tafel, vergezeld van een zonnige witte wijn. De antipasto del Coppetta brengt het beste van het zuiden van Toscane en het noorden van Umbrië samen, met onder andere fagioli (zachte witte bonen in een ietwat zoete tomatensaus), prosciutto (ham), salsicce (worstjes), bico (een soort platbrood dat voornamelijk wordt gegeten in de omgeving van Siena) en bruschette met worst en kappertjes.

We krijgen alle bordjes en schalen nauwelijks leeg, zo overvloedig is het allemaal. Het is echter te lekker om niet ook de laatste restjes op te smikkelen.

Hoewel er een vrij uitgebreid vast menu is, met specialiteiten uit de omgeving, vind je op het grote krijtbord ook het dagmenu, met een hele lijst gerechten die vaak worden gemaakt met specialiteiten van het seizoen. Dat betekent voor ons als primo een goudkleurige lenterisotto met asperges, salsiccia (worst) en saffraan, waar Città della Pieve beroemd om is.

De chef-kok wil ons echter ook laten proeven van een van zijn beroemdste gerechten: de pici cacio e pepe, een soort dikke handgerolde spaghetti die ook in Siena en omgeving veel wordt gemaakt met de klassieke Romeinse kaassaus met zwarte peper. Een prachtige combinatie van Toscane en Lazio, precies tussen deze twee regio’s in.

De pici worden nadat ze al dente zijn gekookt aan tafel bereid, in een grote pecorino. Dat levert niet alleen spektakel op, maar ook een extra volle, romige smaak.

Eigenlijk moet er dan nog een derde primo op tafel komen, maar die slaan we – met een klein beetje spijt in ons hart – af. Als we ook nog wat van de secondi willen proeven, kunnen we niet nóg een bord pasta eten.

Voor wie wél veel trek heeft: op het menu vind je ook tagliatelle met ragù van Chianina-runderen en paddenstoelen, pappardelle met ragù van haas of gnocchi met pancetta, courgette, tomaat en basilicum.

De chef komt vervolgens tegelijkertijd met twee secondi, zodat we ze allebei zeker weten proeven en de tweede ronde niet afslaan. Er is faraona in salmì, parelhoen in een zoetzure saus, en agnello al forno, lamsbout uit de oven, met gebakken aardappeltjes en seizoensgroenten voor erbij.

Voor toe zijn er drie verschillende taartjes (een appeltaartje, een crostata en een ricottataartje) met een glaasje zibibbo, Siciliaanse dessertwijn. We toosten hiermee op de culinaire kwaliteiten van de chef. Bruno zal vast trots zijn als hij weet dat er zo’n goede opvolger in de keuken staat!’

Ook genieten van een heerlijk diner met gerechten uit de keuken van Toscane, Umbrië en Lazio? Je vindt Trattoria Bruno Coppetta aan de Via Pietro Vannucci 90 in Città della Pieve. Reserveren kan via 0039-0578298108 of via deze link.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *