Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Buonissimo tafelen bij Trattoria Bruno Coppetta in Città della Pieve

Het eerste wat we doen als we door een dorp of stad dwalen? Onze neus achterna lopen om te zien waar het het lekkerste ruikt. Als er ’s ochtends vroeg al een zweem van gebakken uien of knoflook of een pittige tomatensaus door een van de straten waait, weten we waar we later op de dag terug moeten komen voor een lange lunch of een uitgebreid diner. In Città della Pieve leidt die neus ons naar Trattoria Bruno Coppetta.

Saskia: ‘Bruno, naar wie deze trattoria ook is vernoemd, kocht het restaurant in 1965, samen met zijn vrouw Santina. Na jaren- en jarenlang bijna dagelijks in touw te zijn geweest, verblijft Bruno sinds kort helaas in een verzorgingshuis, maar Santina is nog altijd veel in het restaurant te vinden. Soms helpt ze nog met het maken van verse pasta, maar liever zit ze op haar vaste plekje te kijken of alle gasten het wel naar hun zin hebben.

Zo ook als wij aanschuiven. We krijgen de vraag of we het erg vinden als de chef vandaag het menu bepaalt. Daar hebben we natuurlijk geen bezwaar tegen en we geven hem de vrije hand. Het enige risico dat je dan in Italië loopt, is dat er een oneindige hoeveelheid gerechten op tafel komt, maar na een lange reisdag hebben we flinke trek en durven we dat wel aan.

Al gauw komen de eerste bordjes met antipasti op tafel, vergezeld van een zonnige witte wijn. De antipasto del Coppetta brengt het beste van het zuiden van Toscane en het noorden van Umbrië samen, met onder andere fagioli (zachte witte bonen in een ietwat zoete tomatensaus), prosciutto (ham), salsicce (worstjes), bico (een soort platbrood dat voornamelijk wordt gegeten in de omgeving van Siena) en bruschette met worst en kappertjes.

We krijgen alle bordjes en schalen nauwelijks leeg, zo overvloedig is het allemaal. Het is echter te lekker om niet ook de laatste restjes op te smikkelen.

Hoewel er een vrij uitgebreid vast menu is, met specialiteiten uit de omgeving, vind je op het grote krijtbord ook het dagmenu, met een hele lijst gerechten die vaak worden gemaakt met specialiteiten van het seizoen. Dat betekent voor ons als primo een goudkleurige lenterisotto met asperges, salsiccia (worst) en saffraan, waar Città della Pieve beroemd om is.

De chef-kok wil ons echter ook laten proeven van een van zijn beroemdste gerechten: de pici cacio e pepe, een soort dikke handgerolde spaghetti die ook in Siena en omgeving veel wordt gemaakt met de klassieke Romeinse kaassaus met zwarte peper. Een prachtige combinatie van Toscane en Lazio, precies tussen deze twee regio’s in.

De pici worden nadat ze al dente zijn gekookt aan tafel bereid, in een grote pecorino. Dat levert niet alleen spektakel op, maar ook een extra volle, romige smaak.

Eigenlijk moet er dan nog een derde primo op tafel komen, maar die slaan we – met een klein beetje spijt in ons hart – af. Als we ook nog wat van de secondi willen proeven, kunnen we niet nóg een bord pasta eten.

Voor wie wél veel trek heeft: op het menu vind je ook tagliatelle met ragù van Chianina-runderen en paddenstoelen, pappardelle met ragù van haas of gnocchi met pancetta, courgette, tomaat en basilicum.

De chef komt vervolgens tegelijkertijd met twee secondi, zodat we ze allebei zeker weten proeven en de tweede ronde niet afslaan. Er is faraona in salmì, parelhoen in een zoetzure saus, en agnello al forno, lamsbout uit de oven, met gebakken aardappeltjes en seizoensgroenten voor erbij.

Voor toe zijn er drie verschillende taartjes (een appeltaartje, een crostata en een ricottataartje) met een glaasje zibibbo, Siciliaanse dessertwijn. We toosten hiermee op de culinaire kwaliteiten van de chef. Bruno zal vast trots zijn als hij weet dat er zo’n goede opvolger in de keuken staat!’

Ook genieten van een heerlijk diner met gerechten uit de keuken van Toscane, Umbrië en Lazio? Je vindt Trattoria Bruno Coppetta aan de Via Pietro Vannucci 90 in Città della Pieve. Reserveren kan via 0039-0578298108 of via deze link.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *