Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Il Trenino dei Castelli – met trein en bus langs bijzondere kastelen in Trentino

Zowel in de Val di Non als in de Val di Sole vind je veel kastelen met een rijke geschiedenis, omringd door wijnranken waar de druiven zich naar de zon keren en appelboomgaarden waar de eerste appels al blosjes krijgen.

Deze bijzondere wereld kun je in de zomermaanden ontdekken, als Il Trenino dei Castelli langzaam door het landschap trekt, langs de mooiste kastelen van Trentino.

Van Trento naar het Castello di San Michele

Het eerste deel gaat daadwerkelijk per trein, die vertrekt vanaf station Trento. In speciale wagons geniet je van het ontbijt terwijl een prachtig decor aan je voorbijtrekt. De eerste stop is bij het Castello di San Michele in Ossana, dat zijn naam dankt aan de heilige Michaël, aan wie de kapel van het kasteel was gewijd.

Het kasteel kijkt vanaf een rotsachtige punt uit over de omgeving. Het heeft een opvallende donjon, die maar liefst vijfentwintig meter hoog is.

Waarschijnlijk dateert het kasteel uit de tijd van de Longobarden, maar de eerste bekende documenten gaan terug tot 1191. In de loop der tijd verbleven hier onder meer bisschoppen, hertogen en prinsen, maar eind negentiende, begin twintigste eeuw werd het kasteel deels gekocht door de Oostenrijks-Hongaarse Bertha von Suttner, die de basis legde voor het Vredespaleis in Den Haag en in 1905 als eerste vrouw de Nobelprijs voor de Vrede won, een prijs waartoe ze Alfred Nobel zelf had geïnspireerd.

In aanloop naar kerst (als de speciale kastelentrein niet meer rijdt, maar je het kasteel en het dorp uiteraard wel kunt bezoeken), is het hier heel sfeervol versierd.

Castel Caldes en de legende van gravin Olinda

Vervolgens gaat de reis per bus verder door de Val di Sole, naar Castel Caldes, een landhuis dat qua architectuur een mix is van Venetiaanse, Duitse en Lombardische invloeden. Een mooi voorbeeld van de bouwkunst in deze regio, op de grens van het bisschoppelijk vorstendom Trento.

De legende gaat dat in een van de zalen de gravin Olinda gevangen gehouden werd, omdat ze verliefd was geworden op een eenvoudige verhalenverteller. In de Camera di Olinda vind je altijd nog de romantische fresco’s die door het arme meisje gedurende haar gevangenschap zijn gemaakt.

Castel Valer – een van de best bewaarde kastelen van Trentino

Hierna volgt een bezoek aan Castel Valer, een elegante privéwoning die herkenbaar is aan de karakteristieke veelhoekige toren, die dankzij zijn hoogte van veertig meter een van de indrukwekkendste torens in de verre omtrek is.

Het is ongetwijfeld een van de best bewaarde kastelen van de streek en bovendien een van de weinige kastelen in Trentino waar nog altijd mensen wonen. De gelukkigen zijn de leden van de familie Spaur, die al zesentwintig (!) generaties lang in het kasteel wonen. Eind vorig jaar kwam de familie tot een akkoord met de overheid om het kasteel te verkopen, dat daarna openbaar bezit zal worden.

Het is indrukwekkend hoe goed Castel Valer onderhouden is. Er zijn twaalf ruimtes te bezoeken, waaronder de gotische keuken, de kamers van Madruzzi, de hal met wapenschilden, de kapel met fresco’s van de broeders Baschenis en de goed onderhouden tuinen.

Een bezoek aan Castel Valer duurt ongeveer anderhalf uur en kan alleen met een rondleiding, die als je geen ticket koopt voor Il Trenino dei Castelli online moet worden geboekt via deze link.

Castel Thun – statige thuis tussen de appelboomgaarden

De laatste stop brengt je bij Castel Thun, misschien wel het bekendste kasteel van Trentino. Ooit was dit het thuis van een van de machtigste families van deze regio.

Dankzij de perfecte staat van de ruimtes is het alsof je zo het verleden in stapt. Als je in de kamer van de bisschop staat, met veel dennenhout op de muren, een spectaculair plafond en een monumentale deur, zul je precies begrijpen wat we bedoelen…

Het kasteel ligt tussen de appelboomgaarden van de Val di Non, op ongeveer een half uur rijden van Trento, waar de bus je tot slot weer naartoe brengt.

Praktische informatie Trenino dei Castelli

In 2023 vertrekt Il Trenino dei Castelli nog op zaterdag 5, 12, 19, 26 augustus en op zaterdag 2 en 9 september. De trein vertrekt om 8.10 uur vanuit Trento, de terugkeer per bus is voorzien rond 19.30 uur.

Reserveren is verplicht en kan via www.iltreninodeicastelli.it, waar je ook meer informatie vindt over de verschillende tickets en prijzen.

Inbegrepen is altijd een parkeerplek bij het station van Trento-Malè, de reis per trein en bus, bezoek aan de vier genoemde kastelen inclusief rondleiding, ontbijt in de trein, lunch met lokale producten en wijnen van Cantina Rotari plus een merenda (een tussendoortje aan het einde van de middag), een gadget en begeleiding tijdens het hele traject.

foto’s: Diego Matteo Muzzini | Gualtiero Boffi | Il Trenino dei Castelli |
Castel Valer | Trentino Marketing | APT Trento | APT Val di Sole

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *