Download gratis de Ciao tutti app!

Proef de bijzondere biodynamische wijn van Alois Lageder

Kraakwitte bergtoppen, heldere zonnestralen en blakend groene berghellingen. Waar de sneeuw stopt vangen de wijnranken aan, hoog opgebonden, pergola genoemd of en guyot; met wijdgespreide armen. Een prachtig tafereel, het kunstige bladerwerk versierd met druppels water en verlicht door de ochtendzon. Tel daar de prettige Noord-Italiaanse georganiseerdheid en de stevige bergkost bij op en het plaatje is compleet, we zijn in Alto-Adige, of Südtirol.

Alois-Lageder-wijn-Alto-Adige-Sudtirol (1) Alois-Lageder-wijn-Alto-Adige-Sudtirol (4)

Oenotria, ofwel het land van de wijn, zo werd Italië lang geleden door de Grieken gedoopt. Met haar enorme lengte beslaat de laars een grote variëteit aan wijngebieden. Van Alto-Adige als meest noordelijke wijngebied tot Sicilië als wijnproducerend eiland in het diepe zuiden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een grootmacht op het gebied van wijn als Italië met haar diversiteit ook de meeste inheemse (van Italiaanse oorsprong) druivenrassen kent. Het zijn er enkele duizenden, waarbij bij benadering zo’n vijfhonderd officieel zijn vastgelegd.

Alois-Lageder-wijn-Alto-Adige-Sudtirol (3)

De Alto-Adige is met haar 5.300 hectare en twintig voorkomende druivenrassen een relatief ‘klein’ maar buitengewoon interessant wijnbouwgebied. Gerenommeerde internationale druivenrassen als Cabernet Sauvignon en Chardonnay leven er naast lokale rassen als Lagrein. Voeg daar de enorme hoogteverschillen, de hoge concentratie aan kwaliteitswijnen en de vele kleine producenten aan toe en je bevindt je in een waar paradijs waar liefhebbers hun hart kunnen ophalen.

Alois-Lageder-wijn-Alto-Adige-Sudtirol (2)

Paradeis is dan ook de terechte naam voor de Weinschenke of Vineria van Alois Lageder. Te midden van de wijngaarden en prachtige tuinen aan de voet van een steile berghelling bij het dorp Magrè ligt dit bijzondere wijngoed. Bijzonder vanwege haar duurzame en holistische filosofie die tot in de puntjes is uitgevoerd – met gevoel voor traditie, bewonderenswaardige innovatie en engelengeduld. Biodynamisch is daarbij het toverwoord en wordt ten uitvoer gebracht om zuivere gebalanceerde wijnen op de markt te kunnen brengen.

Maar hoe werkt dat dan precies? En wat is er zo anders aan biodynamisch wijn maken? Net als bij biologische wijnbouw worden chemische stoffen vermeden. Men gaat uit van het principe dat de bodem zelf en met behulp van natuurlijke hulpstoffen ‘weerstand’ opbouwt waarop gezonde wijnbouw kan plaatsvinden. Als er biologisch-dynamisch gewerkt wordt, worden de handelingen in de wijngaard volledig afgestemd op de zogenaamde kosmische krachten, zoals de stand van de maan en de zon, zodat er complete harmonie is met moeder aarde.

Alois-Lageder-wijn-Alto-Adige-Sudtirol (5)

Alois Lageder is een van de grondleggers van de biodynamica in de wijnbouw en hét voorbeeld voor vele volgelingen. Zijn knisperende, zuivere wijnen vormen hét bewijsstuk voor succesvolle biodynamische wijnbouw. Op de website van Wijnkoperij De Gouden Ton lees je meer over de wijnen van Alois Lageder.

Ter plekke gaan proeven kan natuurlijk ook. Op de website van Alois Lageder vind je alle details.

Alois-Lageder-wijn-Alto-Adige-Sudtirol-rood

 

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

  1. Bijzonder sfeervol!
    Sinds wij in Italie wonen zijn we ons een beetje gaan verdiepen in, vooral de wijnen uit onze regio Piemonte. Het is ons daarbij opgevallen dat het verschil tussen de ‘normale’ wijnboer, de biologische wijnboer of de biodynamische wijnboer niet zo groot is. Bijna elke wijnboer hier houdt rekening met de stand van de maan, of het nu gaat om het planten, snoeien of zelfs het bottellen van de wijn. Zover ik begrijp gebruikt nog steeds iedereen chemicalien om ongedierten te bestrijden, maar is het gebruik hiervan wat meer aan regels gebonden, wanneer het predikaat biologisch wil krijgen. We zien in ieder gaval bij elke wijnboer de trots in het product welke zij voortbrengen en de passie waarmee zij dit doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.