Overal in de Chianti zie je il gallo nero, de zwarte haan. Nieuwsgierig naar waar dit beeldmerk vandaan komt? Dan gaan we even heel ver terug in de tijd, naar de middeleeuwen, toen een zwarte haan de beslissende bijdrage leverde aan een eeuwigdurende vete.
Strijd tussen Florence en Siena
De Chiantistreek ligt namelijk precies tussen Florence en Siena, twee steden die in de middeleeuwen voortdurend streden om de macht over de tussenliggende stadjes, dorpjes en heuveltoppen. Dat ging er vaak stevig aan toe, en de Toscaanse dorpen in dit gebied wisselden bijna vaker van eigenaar dan van seizoen.
Om een eind te maken aan deze onophoudelijke strijd, werd er een bijzonder plan bedacht. Bij zonsopgang, als de haan voor het eerst zou kraaien, zou vanuit zowel Florence als Siena een ruiter vertrekken. Op het punt waar beide ruiters elkaar zouden ontmoeten, zou voortaan de grens komen te liggen.
Wie nu denkt dat de Florentijnen en Sienezen op zoek gingen naar het snelste paard of naar de beste ruiter, heeft het mis. Het was de haan die van doorslaggevend belang was. De inwoners van Siena lieten het startsein over aan een witte haan, de Florentijnen lieten een zwarte haan kraaien. Sluw als de inwoners van Florence waren, sloten ze dit beest op in een donkere stal, waar geen sprankje licht doordrong, en waar ze hem slechts mondjesmaat van eten voorzagen.
Slinks gekraai in Florence
Op de dag van de wedstrijd werd het beest midden in de nacht uit de stal gehaald, waarna hij het direct op een kraaien zette. De ruiter vertrok spoorslags, waardoor hij een grote voorsprong had op zijn Sienese rivaal, die braaf wachtte tot de witte haan zich bij het eerste ochtendgloren liet horen. Al na twaalf kilometer moest de ruiter uit Siena twee keer met zijn ogen knipperen: zag hij daar al het paard uit Florence opduiken?
Inderdaad, bij Fonterutoli, twaalf kilometer ten noorden van Siena, werd de strijd beslecht. Bijna de hele Chianti viel daardoor onder de invloedssfeer van Florence. Met dank aan de zwarte haan, die spoorslags werd aangeduid als symbool van de Chianti.
Haan met de borst vooruit
Een paar jaar geleden heeft de traditionele gallo nero een restyling ondergaan. De haan heeft nu een opgeheven kop en een open bek, een flinkere staart en een fiere borst. Na jaren van relatieve bescheidenheid zet hij nu zijn veren op, zijn borst vooruit en kukelekuut hij tegen iedereen die het maar horen wil dat de Chianti nog nooit zo lekker was als nu. Als je tenminste een fles koopt waarop dit fiere nieuwe silhouet te zien is…
Ontdek de mooiste plekken van de Chianti
De Chianti is een streek die je vooral zelf moet proeven. Daarom hebben we een prachtige route door dit wijngebied in het hart van Toscane uitgestippeld. Onderweg geniet je van schitterende vergezichten, van een rondleiding door een wijngaard en uiteraard van een goed glas wijn in een van de vele cantina’s. Buon viaggio!
Bestel onze wijnroute in de Chianti
Deze Ciao tutti route is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail, een link om de route te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.