Naar hoofdinhoud Naar navigatie
7 april 2014

Wanneer heb je San Gimignano bijna helemaal voor jezelf?

We waren al een paar keer eerder in San Gimignano, het ‘Manhattan van de middeleeuwen’, maar nog nooit logeerden we er ook. Een bijzondere ervaring, want als de busladingen toeristen door de poorten van de stad zijn verdwenen, keert de rust weer en krijgt San Gimignano een heel andere aanblik, zoals het er honderden jaren geleden moet hebben uitgezien.

San-Gimignano-night

Je dwaalt door verlaten straatjes, in de schaduw van de veertien torens. Deze torens deden in de eerste plaats dienst als versterkte woningen voor de gegoede families van de stad, maar ze waren ook bedoeld als statussymbool. Hoe hoger de toren, hoe hoger het aanzien van de familie.

Ooit werd het stadje gedomineerd door wel tweeënzeventig torens. Bij wet was vastgelegd dat de torens niet hoger mochten zijn dan La Rognosa, de toren van het Palazzo del Podestà. Tegenwoordig is de Torre Grossa met zijn vierenvijftig meter de hoogste toren.

Terwijl we de torens in ons opnemen en ons voorstellen hoe het moet zijn geweest om hier te slapen, vertelt onze gids Catia ons beeldend over de strijd die tussen de families woedden en over de Toren van de Duivel die op het Piazza della Cisterna te bewonderen is.

Ristorante Bel Soggiorno

Helaas kunnen we niet meer omhoog, daarvoor is het te donker en bovendien wacht ons in Ristorante Bel Soggiorno een Toscaans diner – een werkelijk spectaculaire opeenvolging van gerechten die net zo hemelwaarts reiken als de torens.

De gefrituurde courgettebloem, de Toscaanse antipasti, de ribollita, de pici met truffel, de tagliata en de zelfgebakken cantuccini met vin santo schitteren als sterren op ons bord en smaken zo mogelijk nog beter dan dat ze eruitzien.

Bel-Soggiorno-San-Gimignano

Na dit lekkers zoeken we dik tevreden ons bedje op, waar we met een laatste blik op de skyline van dit bijzondere stadje dromen van torentwisten en duivelse bouwpraktijken.

Bijzonder uitzicht en krakend verse cornetti

Overdag kun je de Torre Grosse wel beklimmen, met als beloning een adembenemend uitzicht over de stad en het omringende Toscaanse landschap. Daar hebben we nu helaas geen tijd voor, maar met het toegangskaartje voor de Torre Grossa kun je tevens een bezoek brengen aan het Museo Civico, met fresco’s van onder andere Filippino Lippi, Pinturicchio, Benozzo Gozzoli en Lippo Memmi.

San-Gimignano-museum

Daar keerden we de volgende ochtend vroeg wel terug, na een tussenstop voor cappuccino bij Lucia en Maria in de met travertijn beklede Via San Matteo, een deel van de oorspronkelijke Via Francigena. De dames runnen een eigen bar annex bakkerijtje, dus ook de keuze voor iets lekkers bij het ontbijt is enorm: cornetti in allerlei smaken, bladerdeeggebakjes, taartjes, zoete broodjes…

Stad in handen van een heilige

Genoeg energie dus voor een bezoek aan het Museo Civico. Hier zie je onder andere de heilige San Gimignano, geschilderd door Taddeo di Bartolo, die de stad die hij beschermde tegen de Hunnen in zijn handen houdt. Als dank voor deze bescherming kreeg de stad later de naam van de heilige: San Gimignano.

De patroonheilige van de stad is echter niet San Gimignano, maar Santa Fina. In de Duomo is er een prachtige kapel aan haar gewijd. In het voormalige Santa Chiara-klooster vind je Spezeria di Santa Fina, een prachtige antieke apotheek, genoemd naar de patroonheilige van de stad.

Vergeet naast de kerken en musea ook de kleine straatjes niet, een waar openluchtmuseum met mooie deuren, authentieke luiken, kleine winkeltjes, een zonnebadende kat en balkonnetjes vol bloemen. Dit is het échte San Gimignano, waar je alleen wat bewoners tegenkomt. Verder heb je de stad, net als in de avond en de vroege morgen, voor jezelf.

oude-deur-San-Gimignano

Het beste ijs van Toscane

Santa Fina is ook meer dan goed vertegenwoordigd bij de gelateria van Sergio Dondoli, waar je volgens velen het beste ijs van Toscane eet.

De keuze is overweldigend, maar dé specialiteit van de wereldberoemde ijsmaker is crema di Santa Fina, saffraanijs. Saffraan is namelijk een van San Gimignano’s kostbaarste producten, zoals je ook in deze blog kunt lezen.

gelateria-di-piazza-San-Gimignano

Een ijsje voor Michelle Obama

Naast Santa Fina huist er in de ijsbakken van Dondoli nóg een bijzondere dame: Michelle Obama. De vrouw van de Amerikaanse president zou volgens geruchten tijdens het recente bezoek van Obama aan Italië per se van Dondoli’s ijs willen proeven.

Toen de beroemde ijsmaker dat hoorde, maakte hij speciaal voor haar een nieuwe smaak ijs, met amandelen, sinaasappelrasp, sinaasappelsaus, honing en saffraancantuccini. Of Michelle ervan is komen proeven, weten we niet, maar wij hebben genoten van Michelle. Ben je binnenkort in San Gimignano, ga dan gauw proeven van deze exclusieve ijssmaak!

Hotel Bel Soggiorno

Wij verbleven een nachtje bij Hotel Bel Soggiorno, dat letterlijk ‘mooi verblijf’ betekent. Dat is het inderdaad, als ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan San Gimignano, op slechts een korte wandeling van Piazza della Cisterna.

Terwijl je aan de voorzijde zo het stadje inwandelt, wacht je aan de achterzijde een panoramisch uitzicht over Toscane. Het beste van twee werelden!

Hotel-Bel-Soggiorno-San-Gimignano

Digitale reisgidsen voor álle unieke Werelderfgoed-plekken in Italië

Ter ere van Ciao tutti’s Werelderfgoed Weken hebben we drie digitale reisgidsen gemaakt met alle Werelderfgoed-plekken in Italië. Vanwege de omvang (in totaal beslaan de drie Specials ruim duizend pagina’s) hebben we de Specials onderverdeeld in Noord-Italië, Midden-Italië en Zuid-Italië.

In het noorden geniet je onder meer van de Dolomieten, een unieke spoorweg, Da Vinci’s Laatste Avondmaal, kleurrijke fresco’s in Padova, de dorpjes van de Cinque Terre en het sprookjesachtige Portovenere.

Midden-Italië verrast je met onder andere de portici in Bologna, de mozaïeken in Ravenna, het landschap in de Val d’Orcia, de villa’s en de tuinen van de familie De’ Medici, Assisi, Urbino, de keizerlijke tuinen in Tivoli, Siena, San Gimignano en Longobardische pareltjes in Umbrië.

In het zuiden geniet je tot slot van de schatten in Pompeï, Herculaneum en Oplontis, het gigantische paleis in Caserta, de adembenemend mooie Amalfikust, de ongerepte Cilento, de Sassi in Matera, de trulli in Alberobello, Griekse tempels op Sicilië, letterlijk schitterende mozaïeken, barokke balkonnetjes en de kleurenpracht van de Eolische Eilanden.

Bestel de Special Werelderfgoed in Midden-Italië via deze link of bestel hier het pakket met de drie Werelderfgoed Specials (Noord-, Midden- en Zuid-Italië).

De Ciao tutti Specials zijn digitale uitgaven. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je Special genieten.

2 reacties

  1. Lena Oevering schreef:

    Gewoon even een reactie, elke keer als ik weer de mail van jullie ontvang is het weer een beetje vakantie even weg dromen en verlangen naar Bella Italia. Wat geniet ik van jullie foto’s, tips, verhalen en alles wat jullie schrijven. Zelf proberen wij al 7 jaar elk jaar Rome te bezoeken dan bezoeken wij altijd wel iets van jullie tips. Ook hebben wij op de fiets al heel wat plaatsen bezocht en zo ook gaan wij dit jaar weer een tocht maken in de buurt van Piazenca en Parma.
    Heel veel succes en blijf vooral zo doorgaan want mijn mini vakantie wil ik echt niet missen.

  2. Saskia schreef:

    Grazie Lena, voor dit prachtige compliment!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen