Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Parco di Pinocchio – Pinokkio’s pretpark in Collodi (vlak bij Lucca)

Als je aankomt in Collodi, een dorpje tussen Lucca en Pistoia, begrijp je meteen wie de bekendste inwoner van deze sprookjesachtige plek is. Collodi is namelijk de thuisstad van Pinokkio – of, zoals de Italianen schrijven, Pinocchio.

Je vindt er het in heel Italië bekende Parco di Pinocchio, waar het beroemde sprookje op allerlei manieren tot leven komt.

De avonturen van Pinokkio

Natuurlijk is het leuk om, voordat je erheen gaat, samen het boek te lezen waarop het park gebaseerd is: De avonturen van Pinokkio (in het Italiaans Le Avventure di Pinocchio).

Geppetto had heel wat te stellen met de houten pop die hij van een stuk pijnboomhout maakte. Zijn marionet, die hij Pinocchio noemde, kwam tot Geppetto’s grote vreugde tot leven en werd een avontuurlijk jongetje, door wie Geppetto voor hete vuren kwam te staan.

Het verhaal werd in 1883 geschreven door Carlo Collodi. Al meteen na verschijning was het een groot succes en in de loop der tijd is het in heel veel verschillende talen uitgebracht.

Eigenlijk heette de schrijver trouwens Carlo Lorenzini. Collodi was zijn pseudoniem. Zijn moeder werkte in de naast het park gelegen Villa Garzoni en nam haar zoon regelmatig mee naar haar werk. Ze vertelde hem daar fantastische verhalen.

Later zou Carlo terugkomen om er in 1881 de eerste regels te schrijven van zijn Storia di un burattino (‘Verhaal van een marionet’), geïnspireerd door de mooie verhalen van zijn moeder.

Toen het verhaal in 1940 door Disney werd verfilmd, veroverde de kleine houten pop die ervan droomt een echte jongen te worden (en wiens neus groeit als hij liegt) de hele wereld. Verschillende verfilmingen volgden, met in 2022 nog een nieuwe Disney-versie, maar dan als live-action film met Tom Hanks in de rol van timmerman Geppetto.

Ontmoet alle figuren uit het sprookje van Pinokkio

Met het boek of de film vers in het geheugen komen de beelden en attracties van het Parco di Pinocchio echt goed tot leven. Ga ervanuit dat je hier wel een dagje zoet bent, want er valt van alles te zien en te beleven.

Wandelen door het park is alsof je door Collodi’s sprookjesboek wandelt. Onderweg kun je mooie beelden bewonderen van onder andere Pinocchio zelf, de fee, de kat en de vos en natuurlijk Japie Krekel (Grillo Parlante in het Italiaans). Maar dat is niet alles: je komt de verschillende personages uit Pinocchio ook in het echt tegen!

Een van de leukste beelden voor kinderen is de walvis – hij ligt in het water, maar via zijn mond kun je – net als Pinokkio – zijn buik in. Met een trap kun je vanuit de buik naar boven, op zijn hoofd klimmen!

Andere attracties van het Parco di Pinocchio

In het hele park vind je verschillende eenvoudige speeltuintjes met onder andere glijbanen, een carrousel met paarden en een met auto’s.

Er zijn ook twee speciale avonturenroutes die je kunt volgen; een daarvan eindigt zelfs met een avontuurlijke kabelbaan over een rivier (let op: alleen voor kinderen van vijf jaar of ouder tot een lengte van anderhalve meter).

Voor de creatieve kindjes zijn er verschillende workshops: tekenen, schilderen, knutselen – allemaal in het teken van Pinokkio natuurlijk.

Helemaal aan het einde van het park vind je een klein labyrint, waar zowel de kinderen als de ouders in rond kunnen dwalen. Maar er is ook nog het Huis van de Fee, en het Pinocchio Museum met onder ander Pinokkio-speelgoed en uitgaves van het boek van over de hele wereld.

Op het Piazzetta dei Mosaici (Pleintje van de Mozaïeken) kun je zelf echt een lange neus maken, of gewoon even lekker rondrennen. In het Teatro dei Burattini (Marionettentheater) kruip je in de huid van Geppetto en zie je talloze echte Pinokkio-marionetten.

Buiten vind je verder nog een groot openlucht schaakspel en verschillende muziekinstrumenten en spelletjes om te spelen.

met dank aan het Parco di Pinocchio voor een aantal foto’s

Praktische informatie Parco di Pinocchio

Je vindt het Parco di Pinocchio aan de Via San Gennaro 5 in Collodi. Op de website van het Parco di Pinocchio vind je alle details voor je bezoek.

Je kunt het Parco di Pinocchio in alle seizoenen bezoeken. Op een Toscaanse zomerdag is het zelfs een hele goede manier om de hitte een beetje te vermijden, want er is relatief veel schaduw.

Let wel: dit is geen pretpark in de stijl van Disney- of Gardaland, in de zin dat je hier geen spectaculaire achtbanen en dergelijke zult vinden. Het Parco di Pinocchio is ingetogener en een beetje retro, maar daardoor wel zo charmant en zeker voor kleinere kinderen een betoverende ervaring die de fantasie prikkelt.

Bezoek ook Villa Garzoni en de kleurrijke vlindertuin

Bewaar je kaartje van het Parco di Pinocchio goed. Inbegrepen in de prijs van je ticket is namelijk toegang tot de naastgelegen Villa Garzoni, inclusief vlindertuin.

Je hoeft dit niet allemaal op één dag te doen. Je kunt je bezoek over twee dagen spreiden, waarbij je tweede bezoek binnen zestig dagen na je eerste uitstapje moet plaatsvinden.

Nog meer tips voor een vakantie in Toscane met kinderen

Ga je met kinderen op vakantie naar Toscane? In ons kleurrijke e-book Toscane met kinderen delen we in bijna duizend pagina’s al onze tips voor een onvergetelijke tijd vol bijzondere uitstapjes.

Zo kun je dino’s en dolfijnen spotten en waan je je even een ridder of jonkvrouw of juist een Toscaanse Harry Potter. Je ontmoet bijzondere dieren, treedt in de voetsporen van Leonardo da Vinci, ontdekt Michelangelo’s geheime tekening in Florence en eet een gelato bij een heuse ijskampioen. En wil je op safari in de stad? Zowel in Florence als in Siena ontmoet je bijzondere dieren op onverwachte plekken.

Liever naar een pret- of waterpark? Ook dat kan in Toscane! Voor kleine avonturiers zijn er ook veel klim- en avonturenparken en er is zelfs een hangbrug waar menig volwassene nog kippenvel van krijgt…

Musea saai? Niet als je er allemaal selfies mag maken of de wereld op z’n kop kunt zetten! Voor wie toch liever buiten is, tippen we een spannende truffelzoektocht, fijne fietstochten, schitterende stranden waar je de mooiste zandkastelen kunt bouwen en een rondvaart waarmee je je even in Venetië waant…

Dit kleurrijke e-book bevat éxtra veel foto’s, zodat ook de kinderen kunnen meekijken en meekiezen. Buon viaggio!

Bestel Toscane met kinderen 

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone en/of tablet) van alle moois in je Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *