Home » Reizen door Italië » Pistoia » Mati en Vannucci, de groene reuzen van Pistoia
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Mati en Vannucci, de groene reuzen van Pistoia

Tijdens de blog tour in Pistoia wordt Paul van het ene naar het andere groene project ‘gesleept’. La cultura del verde is overal in en rondom de stad duidelijk aanwezig. Zo ook bij Mati Piante.

Mati-Piante-Pistoia (6)

Alleen al in Pistoia en omgeving zijn er 1800 grote en kleine plantenkwekers die samen voor duizenden banen zorgen en die duizenden hectares grond in beslag nemen. Werkelijk overal waar je kijkt, zeker als je aan de rand van de stad komt, zie je velden vol met rijen planten staan.

Zo staan we op een vrijdagmorgen op de stoep bij het hoofdkantoor van de plantenkweker Mati Piante. Dit bedrijf, gerund door de drie broers Paolo, Andrea en Francesco Mati (de vijfde generatie), bestaat al meer dan honderd jaar, sinds 1909!

Mati-Piante-Pistoia (1) Mati-Piante-Pistoia (2)

De charmante en zeer kundige Giorgia Penso verwelkomt ons en geeft ons een uitgebreide rondleiding geven. We beginnen in de informele tuin die is opgebouwd uit planten en bloemen van verschillende hoogtes, die samen een voorbeeld vormen hoe je een tuin moet inrichten met planten. Heel belangrijk is dat ‘de juiste plant op de juiste plek staat,’ zo vertelt Giorgia.

Mati-Piante-Pistoia (3) Mati-Piante-Pistoia (4)

Giorgia vertelt dat we helaas niet naar de grote kweekvelden van Mati gaan, bij Ponte alla Stella-Serravalle waar hectares vól staan met allerlei soorten planten. Hier groeien cipressen naast magnolia’s, buxus- naast taxusplanten, olijfbomen naast citroenplanten en nog honderden soorten in lange rijen op een oppervlakte van 35 hectare, in het perfecte klimaat van de heuvels rondom Pistoia. In totaal heeft Mati 80 hectare tot zijn beschikking.

De geografische ligging van Pistoia is dé uitgelezen plek voor de snelle groei van buitenplanten: de Apennijnen beschermen ze tegen de koude wind uit het noorden en er zijn hier bronnen met overvloedig water aanwezig. Pistoia ligt midden in een stroomgebied met unieke grond: kleiig maar tegelijkertijd toch ook los, perfect voor de groei van de wortels van de planten.

Omdat het hoofdkantoor bijna midden in de stad ligt, is hier gewoon geen plaats voor grote kweekvelden maar we krijgen toch nog genoeg te zien. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot één van de grootste plantenkwekers van Pistoia met export naar meer dan vijftig landen en met vijftig medewerkers in dienst. Ze werken hier nauw samen met de universiteiten om met behulp van innovatieve ideeën, de kwaliteit te verhogen om zo het leefklimaat te verbeteren.

Mati-Piante-Pistoia (5) Mati-Piante-Pistoia (7) Mati-Piante-Pistoia (8) Mati-Piante-Pistoia (9) Mati-Piante-Pistoia (10) Mati-Piante-Pistoia (11)

Mati heeft veel ontwerpers in dienst die het ontwerpen van nieuwe tuinen als kunst beschouwen. Zij leggen over de hele wereld speciale, op maat gemaakte tuinen aan voor variërende afnemers: zowel voor bedrijven en instellingen alsook voor (rijke) particulieren. Met name de Russische klanten zijn helemaal wég van de manier van werken van Mati.

Maar Mati verzorgt ook het groen voor boulevards, parken en terrassen. Zo hebben ze ook de aanleg van de tuin verzorgd van het beroemde Abercrombie and Fitch-hoofdkantoor in Parijs, hebben ze enkele schitterende tuinen ontworpen en aangelegd aan de Costa Smeralda op Sardinië en de restauratie verzorgd van de tuinen van de Villa Medici. Giorgia laat ons via een fotopresentatie een aantal schitterende gerealiseerde projecten zien van Le Marche tot Toscane en van Dubai tot China.

Op het complex is, naast een gedeelte voor de vrije verkoop, bovendien een échte Accademia Italiana del Giardino aanwezig, waar de gebroeders Mati tuin(aanleg)cursussen en workshops geven voor amateurs, professionals en scholen. De achterliggende gedachte: het cultureel groene erfgoed in stand houden en de volgende generatie enthousiasmeren. Hier kun je terecht voor al je tuinvragen, van aanleg tot snoeien en van onderhoud tot irrigatie. Sinds kort zijn er ook cursussen en workshops op het gebied van fotografie, muziek, bloemen en zelfs gerechten.

Mati heeft als enige plantenkweker in Pistoia een speciaal patent op een elastische meegroeizak die bovendien bijna niets weegt: de plant plast. Als alternatief voor de zware en inflexibele terracotta potten en de eveneens inflexibele plastic potten, hebben ze een elastische ‘plastic pot’ ontwikkeld die de groei en het transport erg gemakkelijk maakt. Bovendien groeit deze zak mee tijdens de groeiperiode van de plant of boom en hoeft hij dus niets steeds omgeplant te worden.

Mati-Piante-Pistoia (12)

Wist je trouwens dat een cipres van zo’n acht meter hoogte ‘maar’ 350 tot 400 euro kost? Bij het raden naar de prijs zaten Paul en zijn  medebloggers allemaal veel hoger. Echter: het speciale transport kost minimaal nog eens dat bedrag, zodat de prijs toch richting de 800 euro gaat.

We krijgen een demonstratie rozen terug snoeien en potplanten omplanten door Filippo, die ons eerst laat zien hoe je een rozenplant gemakkelijk zelf op kunt binden.

Mati-Piante-Pistoia (13) Mati-Piante-Pistoia (14) Mati-Piante-Pistoia (15) Mati-Piante-Pistoia (16)

We hebben na al deze informatie inmiddels best wel trek gekregen en dus gaan we voor de lunch naar het zeer populaire lunch- en boerderijrestaurant Toscana Fair. Opgericht door de drie broers Mati, maar vooral op initiatief van Paolo, de jongste, die een geweldige passie heeft voor alles wat er in Toscane verbouwd word en dat ook wil laten proeven middels eenvoudige menu’s. We worden heerlijk verwend met gerechten bestaande uit traditionele, lokale producten van topkwaliteit in een erg gezellige setting, het restaurant zit helemaal vol!

Als afsluiting geeft Giorgia ons nog de groene filosofie van Mati Piante mee:

Il giardino è un luogo senza tempo
che ognuno immagina in maniera diversa,
è uno spazio composto da elementi vivi
in armonia tra loro grazie all’intervento dell’uomo.

We kunnen het alleen maar onderstrepen na deze geweldige ervaring!

Vervolgens gaan we nog een kijkje nemen op de unieke kweekvelden (nursery park) van Vannucci, een andere grote plantenkweker. Hier worden we begeleid door Andrea Massaini, die ons de mooiste planten en plekjes van het 10 hectare grote terrein laat zien (het park is slechts beperkt toegankelijk voor publiek). Hier groeien 1200 planten in de meest kunstzinnige vormen!

Vannucci-Piante-Pistoia (1) Vannucci-Piante-Pistoia (2) Vannucci-Piante-Pistoia (3) Vannucci-Piante-Pistoia (4) Vannucci-Piante-Pistoia (5) Vannucci-Piante-Pistoia (6) Vannucci-Piante-Pistoia (7) Vannucci-Piante-Pistoia (8) Vannucci-Piante-Pistoia (9) Vannucci-Piante-Pistoia (10)

Wil je dit park ook bezoeken, neem dan contact op met Vannucci via hun website. Dan kun je, net als wij, concluderen dat Pistoia met recht het groene hart van Toscane is. Pistoia is groener dan groen en is daar trots op!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Wat een leuke foto’s zeg! Ik wil ook inspiratie opdoen in Italie voor een mix tussen een Engelse en zo’n klassieke Italiaanse cipren tuin. Goed werkende tuinberegening is dan een pre. Wie heeft er al zo’n tuin of ervaringen met het laten beregenen van middelgrote tuinen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *