Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Lago di Gramolazzo, het groene meer in de Garfagnana

De Garfagnana, een nog vrij onbekende streek in het noorden van Toscane, wordt ook wel het groene eiland genoemd, vanwege de ongerepte natuur. Al dit groen ligt ingesloten tussen de Apennijnen in het noorden en de Apuaanse Alpen in het zuiden.

Tussen de groene beboste heuvels en bergen liggen een paar prachtige meren verscholen zoals het Lago di Vagli. Minder bekend is het kleinere Lago di Gramolazzo, in het uiterste westen van Garfagnana. Erwin ontdekt de schoonheid van het meer per e-bike en gaat op zoek naar het mooiste uitzicht op het meer.

Erwin: ‘Voor het mooiste uitzicht op het Lago di Gramolazzo moet ik naar het dorpje Castagnola, dat hoog boven het meer uittorent. De beste manier om hier te komen is per e-bike, zodat je onderweg kunt genieten van het groene landschap rond het meer.

Samen met gids Danilo Musetti vertrek ik vanaf de parkeerplaats van Albergo Belvedere in Casone Carpinelli, waar ik verblijf.

Met de e-bike door de bossen van de Garfagnana

We rijden via de openbare weg naar de Passo dei Carpinelli, waar we een bospad nemen dat ons richting het zuiden voert. Het brede pad is gemakkelijk begaanbaar en als er geklommen moet worden, beschik ik over een uitstekend accupakket voor extra ondersteuning.

De vergezichten onderweg zijn prachtig, met in het zuiden de hoge bergen van de Apuaanse Alpen die wereldberoemd zijn om het spierwitte Carrara-marmer dat hier wordt gedolven.

Voor we een bezoek brengen aan het dorpje Castagnola, rijden we naar een mooi uitzichtpunt. Een open plek in het bos met een grasveld vol voorjaarsbloemen biedt een prachtige blik op het dorpje, met de majestueuze bergen van de Apuaanse Alpen op de achtergrond.

Het mooiste uitzicht op het Lago di Gramolazzo

Het is nog maar een klein stukje fietsen naar het schilderachtige dorpje Castagnola, dat bestaat uit een handvol huizen gebouwd rond de Chiesa dei Santi Simone e Giuda Apostoli. Vanaf het pleintje voor de kerk heb je een adembenemend mooi uitzicht op het Lago di Gramolazzo, dat ook wel il lago verde, het groene meer, wordt genoemd vanwege de groene kleur van het water.

Het meer dankt zijn prachtige groene kleur aan de weerkaatsing van de weelderige bossen die de omliggende bergen bedekken.

Omdat het dorpje op een heuveltop ligt, heb je een driehonderdzestig-graden-uitzicht over de beboste bergen.

Als je goed kijkt, zie je dat op de randen van de dakpannen op de huizen allemaal stukken natuursteen liggen. Gids Danilo legt uit dat dit is om de dakpannen te beschermen tegen de stevige wind die hier tussen de Apennijnen en de Apuaanse Alpen kan waaien. Door het gewicht van de stenen kan de wind niet onder de dakpannen slaan.

Een caffè aan het meer

Na een korte pauze rijden we verder het dal in, naar de oever van het meer, op zoek naar een lekkere caffè. We stappen af bij bar La Dolce Vita waar ik geniet van een welverdiende espresso.

Op de achtergrond van het meer rijzen de reuzen van de Apuaanse Alpen weer op, met als hoogste top de Monte Pisanino (1947 meter), die door de wolken aan het zicht wordt onttrokken.

Vanaf de oevers van het meer is het nog een klein stukje fietsen naar het eindpunt van deze mooie route, verder richting de uitlopers van de Apuaanse Alpen, naar het dorpje Gorfigliano.

De route gaat over de openbare weg en is deels vals plat, waardoor de e-bike goed van pas komt. Als je goed getraind bent, kun je in de Garfagnana ook prima mountainbiken, maar voor minder geoefende fietsers is de e-bike hier echt een uitkomst.

In Gorfigliano stap ik van de e-bike over op een paard, maar daarover vertel ik in een volgende blog meer.

Albergo Belvedere – logeren met een eindeloos uitzicht

Tijdens mijn bezoek aan de Garfagnana logeer ik bij Albergo Belvedere, dat zijn naam helemaal waar maakt.

Vanaf het terras en de meeste kamers heb je een adembenemend uitzicht over de heuvels van het noordwestelijke deel van Toscane, de Lunigiana. Met name tijdens de vroege ochtend en de zonsondergang is het uitzicht spectaculair.

Albergo Belvedere is een fijne uitvalsbasis voor een bezoek aan de Garfagnana, de Lunigiana en de Apuaanse Alpen, maar ook La Spezia en de beroemde dorpjes van de Cinque Terre zijn van hieruit goed aan te rijden.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *