Home » Reizen door Italië » Pistoia » Een onmogelijke tuin
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een onmogelijke tuin

Park-Pistoia

Op steen kan niets natuurlijks groeien. Toch? In het centrum van Pistoia kan het – voor één dag. Een hele zonovergoten zondag lang zijn alle straatstenen op en tussen Piazza della Sala en Piazza dell’Ortaggio bedekt met erba – prachtig, groen, geurig gras. De onmogelijke tuin, mogelijk gemaakt. Het is een ongekende, heerlijke en bevrijdende ervaring om midden in de stad je schoenen uit te doen en lekker over het verse gras en tussen de groene bomen te wandelen.

Park in de stad
Onder de naam Un Altro Parco in Città halen de creatieve geesten van de lokale plantenkweker Giorgio Tesi Group jaarlijks voor één dag het park naar de stad. In een enkele nacht wordt het gras neergelegd en de bomen ‘geplant’. De pistoiesi maken vervolgens gretig gebruik van de gelegenheid om te picknicken en heerlijk te ontspannen op het gras in de stad, terwijl de restaurants en barretjes van Piazza della Sala kraampjes voor de deur optuigen en de lekkerste hapjes en drankjes uitstallen. De Pistoia Zoo doet ook mee: speciaal voor de kleintjes bouwen ze een kleine kinderboerderij op het gras.

Een impressie van het evenement:

UAPC-1

UAPC-4

UAPC-3

UAPC-6

UAPC-5

Pistoia is groen
Het hart van Pistoia is, letterlijk en figuurlijk groen. De stad identificeert zich niet alleen die ene dag in het jaar met alles wat groen is. Het vivaismo – het kweken van bomen en planten – is in de loop der jaren in Pistoia uitgegroeid tot een van de belangrijkste pijlers van de lokale economie. Giorgio Tesi Group, de organisator van Un Altro Parco in Città, is slechts een van de vele voorbeelden van vivai (kwekerijen) in de omgeving.

Viva il vivaismo!
Om nog dieper in de wereld van het vivaismo te duiken, bezoeken we tijdens de blogtour twee verschillende kwekerijen. Eerst zijn we te gast bij de eerdergenoemde Giorgio Tesi Group, waar onze kennis over duizend-en-een soorten bomen en planten in no time wordt bijgespijkerd. Ook leren we dat de groene traditie van Pistoia, gek genoeg, midden in de stad is ontstaan. Het hele idee van tuinieren, tuinarchitectuur, het aanleggen van moestuinen en het kweken van planten en bomen: het waren de rijkelui en monniken van weleer die er voor het eerst mee experimenteerden in de binnentuinen van hun villa’s en kloosters.

Giorgio-Tesi

Eten tussen het groen
Bij Mati Piante (Toscana Fair), de tweede kwekerij waar we te gast zijn, worden we hartelijk ontvangen door de drie broers Paolo, Andrea en Francesco Mati en vervolgen we onze ontdekkingstocht door de typisch pistoiese cultura del verde – ‘groencultuur’. Paolo, de jongste broer, is niet alleen bezeten van alles wat groen is, maar ook van de biologische keuken. Op zijn initiatief werd bij de kwekerij dan ook een restaurant geopend waar chef Vincenzo elke dag, zowel voor de lunch als ’s avonds, de meest geweldige gerechten op tafel tovert. De specialiteit van het huis? Verse pasta met seizoensgroenten – uit eigen tuin, natuurlijk.

Mati-Piante

Nadat we ons helemaal hebben ondergedompeld in het groene hart van Pistoia – tijdens een uitgebreide picknick in het park-in-de-stad en bij de familiebedrijven die met hart en ziel de economie van Pistoia voeden in de kwekerijen aan de rand van de stad – zijn we klaar om ook de groene heuvels in de omgeving te verkennen. Andiamo!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *