Home » Reizen door Italië » Pistoia » Een geduldige straathoek in Pistoia
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een geduldige straathoek in Pistoia

In Pistoia is de straat met de meest fascinerende naam zonder enige twijfel de Via Abbi Pazienza (‘Heb Geduld-Weg’). De naam van deze straat dateert van de tijd waarin de witte en zwarte Welfen, twee politieke partijen met verschillende opvattingen, zeer regelmatig met elkaar op de vuist gingen.

Pistoia-straten1

Een aantal zwarte Welfen bevond zich op een dag bij de Canto de’ Rossi (De’ Rossi was een rijke, machtige familie die tot de zwarte Welfen behoorde), vlak bij een van de huizen die wonderbaarlijk genoeg nauwelijks beschadigd waren geraakt tijdens de door de witte Welfen gestichte brand. Als herinnering aan deze vreselijke gebeurtenis krasten ze op elke hoek de volgende tekst in de muur:

L’omo si muta.
Perché?
Per lo meglio.
Abbi pacienza
.

Men zwijgt.
Waarom?
Dat is het beste.
Heb geduld.

De tekst is nog maar heel slecht leesbaar, maar op de openbare drinkfontein op een van de hoeken kun je nog altijd zien waar de inscriptie te lezen was.

abbi-pazienza

Overigens leidt de herkomst van de straatnaam in Pistoia nog altijd tot onenigheid. Italianen zouden geen Italianen zijn als ze niet nog een mooi verhaal van herkomst wisten te vertellen. Volgens de wetenschapper Bruno Bruni dankt de straat de naam Abbi Pazienza aan een heel ander verhaal:

‘Het was nacht en pikkedonker. Een van de leden van de familie De’ Rossi was ter ore gekomen dat een witte Welf, een van de grootste vijanden van de familie, in zijn eentje door de stad liep, op het verlaten stuk tussen de San Filippo en de Carmine. Een uitgelezen kans om de tegenpartij een hak te zetten en wraak te nemen voor eerder bloedvergieten, vonden de De’ Rossi.

Een van hen trok een donkere mantel met capuchon aan en spoedde zich in het donker naar de plek waar de witte Welf voorbij moest komen, bij bovengenoemde fontein. Hij wachtte in stilte en toen hij voetstappen hoorde naderen, zag hij ook al snel een donkere schaduw langs de muren lopen. Hij dook op hem af en bracht hem een dodelijke verwonding toe. De tegenstander zakte in elkaar, waarbij zijn gezicht zichtbaar werd. Tot grote schrik van De’ Rossi, want hij bleek niet zijn grootste vijand maar een van zijn beste vrienden te hebben verwond. Trillend keek hij hem recht in de ogen en mompelde ‘Abbi pazienza…’

De vriend begreep de samenloop van omstandigheden gelukkig maar al te goed en vergaf De’ Rossi, waarna ze samen de donkere nacht in liepen, plannen smedend om alsnog wraak te nemen op de witte Welfen, liefst zo snel mogelijk. Daar ging het ‘Abbi pazienza’ duidelijk niet voor op…

Nog meer bijzondere straatnamen
Tijdens een wandeling door Pistoia zul je op nog meer schitterende straatnamen stuiten. Wat denk je van de Vicolo dell’Amorino (de Steeg van de Kleine Geliefde) of de Vicolo del Paradiso? Ga zeker op onderzoek uit om deze en andere mooie straatnamen te vinden!

Pistoia-straten2

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *