Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Al fresco – de mooiste fresco’s van Toscane

Tijdens onze reizen door Toscane vallen er met enige regelmaat schitterende fresco’s te bewonderen. Een uitzondering daargelaten zijn ze vaak redelijk goed bewaard gebleven. Bijzonder, zeker als je bedenkt dat een fresco makkelijk beschadigd kan raken of van de muur kan brokkelen.

restauratiefoto: Giovanni dall’Orto

Het maken van deze fresco’s was een zeer intensief karwei. Anders dan bij een schilderij, kon de kunstenaar namelijk zeer moeilijk veranderingen aanbrengen aan wat er eenmaal op de muur stond. Ook moest hij van tevoren goed inschatten hoeveel werk hij op de dag die voor hem lag zou verrichten. Bij het maken van een fresco moest namelijk eerst de onderlaag bepleisterd worden. Op deze pleisterlaag werden dan met rode verf de hoofdlijnen van het werk, de contouren, aangegeven. Hier werd vervolgens een dunnere kalklaag op aangebracht, zodat de contouren nog steeds goed te zien waren. Op deze natte kalklaag werden dan de verschillende kleuren ingetekend. Deze kleuren moesten in de natte kalk trekken, zodat ze voor altijd behouden zouden blijven. Vandaar dat de kleuren van een fresco ook nu nog vaak zo helder zijn.

Het stukje fresco dat een schilder per dag creëerde, wordt giornata genoemd – Italiaans voor ‘dag’. Vaak kun je nog goed zien uit hoeveel giornate een fresco bestaat, zeker als er grotere kleurenvlakken op het fresco te zien zijn. Je ziet dan een (weliswaar miniem) kleurverschil, omdat het natuurlijk moeilijk was om de pigmenten precies in dezelfde verhouding te mengen.

De volgens ons vijf mooiste fresco’s in Toscane zetten we vandaag voor jullie op een rijtje:

1 de kleurrijke fresco’s van de Cappella Brancacci, die we laatst al uitgebreid uitlichtten:

8

2 de Annunciatie en de kleinere fresco’s in de kloostercellen van de San Marco in Florence, van de hand van Fra Angelico:

Annunciatie Fra Angelico Florence

3 de frescocyclus in de kloostergang van Monte Oliveto Maggiore, gemaakt door Luca Signorelli en in 1505 voltooid door Il Sodoma:

de zwarte kat van Monte Oliveto Maggiore

4 Simone Martini’s Maestà in het Palazzo Pubblico in Siena, de mooiste Maria die we ooit zagen:

Maesta Martini

5 de fresco’s van de Legende van het Ware Kruis in Arezzo, bij het maken waarvan Piero della Francesca zichzelf heeft overtroffen; het is een sublieme frescocyclus:

fresco-Arezzo-Piero-della-Francesca

Wat vinden jullie het mooiste fresco uit deze reeks? Of welk fresco – te zien in Toscane – zou op deze lijst niet mogen ontbreken? Laat het ons weten, dan gaan we binnenkort op pad voor een mooie blog over jouw favoriet!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Wilma Muller

    De Benozzo Gozzoli fresco in de kapel van Palazzo Medici Riccardi.

  2. Klopt Wilma, die is inderdaad ook meer dan mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *