Home » Reizen door Italië » Sicilië » Savoca – stand-in voor Corleone
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Savoca – stand-in voor Corleone

Vorige week zaterdag vroegen we jullie naar de laatste bestemming van onze fotospeurtocht. Velen van jullie herkenden meteen Savoca, dat in The Godfather werd ingezet als zijnde Corleone. Corleone zelf was, ook in de jaren zeventig, namelijk al te modern om als decor voor de maffiafilm te dienen.

Sicilie-Corleone Sicilie-Corleone-kaart

Om authentieke scènes te kunnen schieten – om in maffiatermen te blijven – moest er dus uit worden gekeken naar een stand-in. Die eer viel deels ten deel aan Savoca, in de buurt van Taormina.

Savoca-Sicilie

In 1962 beschreef Leonardo Sciascia, een van de grootste Siciliaanse schrijvers, Savoca als un centro storico in rovina, ‘een historische plek in verval’. Daardoor was het de perfecte plek voor de opnames van The Godfather. De tijd leek er te hebben stilgestaan en de sfeer die er heerste was volgens de regisseur perfect.

Beroemd is vooral Bar Vitelli, waar Michael en Apollonia hun huwelijksfeest vieren, nadat ze zijn getrouwd in de Chiesa di Santa Lucia.

Bar-Vitelli

Wat opvalt tijdens een wandeling door het stadje, is de diversiteit van deze plek. Niet voor niets luidt een lokaal spreekwoord: Supra na rocca Sauca sta, setti facci sempri fa – ‘Boven op een rots vind je Savoca, stadje met zeven gezichten’. Dat geldt overigens niet alleen voor de aanblik van Savoca zelf, maar ook voor het uitzicht, dat overal anders is, met als grote gemene deler de overweldigende indruk die het omringende landschap overal maakt.

Savoca-Sicilie (1) Savoca-Sicilie (2) Savoca-Sicilie (3)

Loop een stukje van de Via Crucis, de Kruisweg, bij Monte Calvario, met deels in de rotsen uitgehakte staatsies. Bezoek de catacomben onder de parochiekerk, waar nog tot 1876 overleden parochianen gemummificeerd werden bijgezet, en het standbeeld van Santa Lucia, de patroonheilige van Savoca, in de San Nicolò.

Op culinair gebied geniet je in Savoca van verse pasta met wilde venkel en een ragù met varkensvlees. Op warme dagen les je je dorst met de fameuze citroengranita, waar ze hier una zuccurata, een koekje, bij serveren. Een verfrissende lekkernij, die samen met de verstilde sfeer in het vredige dorp de maffia-setting van het dorpje bijna ongeloofwaardig maakt. Maar gelukkig hebben we de film nog!

Nog meer mooie dorpjes in het zuiden van Italië
Deze ruim 250 pagina’s tellende Special is een unieke reisgids voor een ontdekkingstocht langs alle borghi più belli in het zuiden van Italië. Andiamo!

Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-Zuid-Italië

Bestel De mooiste dorpjes van Zuid-Italië voor € 6,95

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. Patrick Willemsen

    Gewonnen! Dat is nog eens een offer I can’t refuse! Gaan jullie ook nog naar het echte Corleone? Ben benieuwd wat je daarvan vindt…

  2. Zijn we wel van plan Patrick! Mail je ons nog even je adres? Grazie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *