Vandaag barsten de Olympische Zomerspelen los in Londen. Rome was tweeënvijftig jaar geleden de stad die de Spelen mocht organiseren. Kosten noch moeite werden gespaard om de stad om te bouwen tot een Olympische droom.
Onder aan de Monte MarioDeze link opent in een nieuw tabblad werd een gloednieuw marmeren stadion met tachtigduizend plaatsen gebouwd – een ongekende omvang voor Rome.
Gelukkig beschikte de stad ook over genoeg bestaande locaties en gebouwen die voor de Spelen werden gereserveerd. Dat moet voor de sporters echt een unieke ervaring zijn geweest; een topprestatie proberen te leveren in het decor van het antieke Rome…
Zo werden in de Thermen van Caracalla de turnwedstrijden gehouden, vormde de Basilica van Maxentius de ring voor de worstelwedstrijden en liep de marathon dwars door de oude stad, met de start aan de voet van het Capitool en de finish onder de Boog van ConstantijnDeze link opent in een nieuw tabblad.
Al deze settings maakten de Spelen nog bijzonderder dan ze al waren. De Romeinse monumenten hebben heel wat memorabele gebeurtenissen gezien. Zo won de toen nog onbekende Cassius Clay de boksfinale (middenklasse).
Meer dan naar de Olympische prestaties waren we echter benieuwd naar de Olympische koorts die toentertijd in Rome heerste.
Met dank aan de Fotocollectie Algemeen Nederlands Fotopersbureau (ANEFO)Deze link opent in een nieuw tabblad van het Nationaal Archief in Den Haag kunnen we op de eerste dag van de Londense spelen nog even terug naar Rome, 1960:
Nederlandse ploeg tijdens het hijsen van de vlag
paus Johannes XXIII zegent de deelnemers aan de Spelende scooter als vervoermiddel voor de atletenNederlanders tijdens het winkelen in het Olympisch Dorpboksers laten zich door Italiaanse spuiter afkoelen intocht der atleten in het Olympisch Stadionbinnenbrengen Olympisch vuurintocht Olympische vlagduiven worden losgelatenoptreden van het grootste gemengde koor in ItaliëHare Majesteit tussen publiek op tribune bij turnenBep Ipenburg tijdens het turnen in de Thermen van Caracalla
Dat was pas een échte, authentieke setting… Leuk stuk met die oude foto’s erbij!