Tijdens een van onze wandelingen door Rome stuitten we op het prachtige aanplakbiljet van de Sint Juliaan der Vlamingen, oftewel de San Giuliano dei Fiamminghi, de Koninklijke Belgische kerk in Rome.
Kunstenaars en bedevaartgangers in de kerk
De kerk zou ten tijde van de Kruistochten zijn gesticht als pelgrimshospitaal voor de inwoners van het graafschap Vlaanderen. Veel weten we niet over deze eerste bestaansperiode, maar zeker is wel dat graaf Robrecht II van Vlaanderen het hospitaal in 1094 vaste inkomsten verschafte. De kerk kent dus een lange geschiedenis en herbergt prachtige kunstwerken van Vlaamse makelij.
De Bentvueghels, een vereniging van kunstenaars uit Nederland en Vlaanderen, kwam er regelmatig bijeen. Bij de Bentvueghels waren kunstschilders, tekenaars, graveurs, beeldhouwers, edelsmeden en dichters aangesloten. Zij waren na hun leertijd naar Rome getrokken om daar hun studie af te ronden, met het bestuderen van de daar aanwezige meesterwerken en het creëren van eigen werken in de stijl van de Italiaanse meesters.
Maar niet alleen kunstenaars wisten de kerk te vinden. Uit de archieven blijkt dat er tussen 1624 en 1790 ruim 21.000 bedevaartgangers de kerk hebben bezocht. De kerk die zij hebben gekend, staat er echter niet meer. De huidige kerk stamt namelijk uit de zeventiende en achttiende eeuw.
Apotheose van Sint Juliaan
De kerk (aan de Via del Sudario, vlak bij het kattenforum) is alleen te bezichtigen als je vooraf een afspraak maakt. Mocht je tijdens een wandeling het geluk hebben dat de deur open staat, ga dan zeker even een kijkje nemen.
Op het plafond is een allegorische voorstelling te zien van het graafschap Vlaanderen en de steden Brugge, Gent en Ieper, met in het midden een fresco met als onderwerp de apotheose van Sint Juliaan, dat in 1717 is geschilderd door William Kent, die later bekend zou worden als hofarchitect van de Engelse koning.
foto: Sint Juliaan der Vlamingen
Een andere gelegenheid om de Sint Juliaan der Vlamingen te kunnen bezoeken, is de concertreeks die we zagen aangekondigd op het eerder genoemde prachtige aanplakbiljet. Deze muzikale avondjes groeiden de voorbije jaren uit tot een waar begrip in Rome, ook onder niet-Belgen.
De concerten beginnen om 20.30 uur, maar zorg dat je er ruim op tijd bent, want de kerk biedt slechts plaats aan 120 mensen. De toegang is overigens gratis. Kijk voor meer info over de concerten en natuurlijk over de Sint Juliaan der Vlamingen zelf op de website van de Sint Juliaan der Vlamingen.