Home » Reizen door Italië » Rome » Sint Juliaan der Vlamingen
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Sint Juliaan der Vlamingen

Tijdens een van mijn wandelingen door de stad om alle Sprekende Beelden te zien en te horen, stuitte ik op het prachtige aanplakbiljet van de Sint Juliaan der Vlamingen, oftewel de San Giuliano dei Fiamminghi, de Koninklijke Belgische kerk in Rome.

De kerk zou ten tijde van de Kruistochten zijn gesticht als pelgrimshospitaal voor de inwoners van het graafschap Vlaanderen. Veel weten we niet over deze eerste bestaansperiode, maar zeker is wel dat graaf Robrecht II van Vlaanderen het hospitaal in 1094 vaste inkomsten verschafte. De kerk kent dus een lange geschiedenis en herbergt prachtige kunstwerken van Vlaamse makelij.

De Bentvueghels, een vereniging van kunstenaars uit Nederland en Vlaanderen, kwam er regelmatig bijeen. Bij de Bentvueghels waren kunstschilders, tekenaars, graveurs, beeldhouwers, edelsmeden en dichters aangesloten. Zij waren na hun leertijd naar Rome getrokken om daar hun studie af te ronden, met het bestuderen van de daar aanwezige meesterwerken en het creëren van eigen werken in de stijl van de Italiaanse meesters.

Maar niet alleen kunstenaars wisten de kerk te vinden. Uit de archieven blijkt dat er tussen 1624 en 1790 ruim 21.000 bedevaartgangers de kerk hebben bezocht. De kerk die zij hebben gekend, staat er echter niet meer. De huidige kerk stamt namelijk uit de zeventiende en achttiende eeuw.

De kerk is alleen te bezichtigen als je vooraf een afspraak maakt. Mocht je tijdens een wandeling het geluk hebben dat de deur open staat, ga dan zeker even een kijkje nemen. Op het plafond is een allegorische voorstelling te zien van het graafschap Vlaanderen en de steden Brugge, Gent en Ieper, met in het midden een fresco met als onderwerp de apotheose van Sint Juliaan, dat in 1717 is geschilderd door William Kent, die later bekend zou worden als hofarchitect van de Engelse koning.

Een andere gelegenheid om de Sint Juliaan der Vlamingen te kunnen bezoeken, is de concertreeks die ik zag aangekondigd op het eerder genoemde prachtige aanplakbiljet. De komende maanden wordt er in de Sint-Juliaan-der-Vlamingen namelijk een nieuwe reeks barokconcerten georganiseerd. Deze muzikale avondjes groeiden de voorbije jaren uit tot een waar begrip in Rome, ook onder niet-Belgen.

De concerten vinden elke tweede dinsdag van de maand plaats. Komende dinsdag, 9 november, is dus het eerstvolgende concert, dus iedereen die dan in Rome is moet zijn kans zeker grijpen. De volgende concerten zijn op 14 december 2010, en in 2011 op 11 januari, 8 februari, 8 maart, 12 april, 10 mei en 14 juni. Op het aanplakbiljet, dat overigens is ontworpen door Carine Cuypers (zie Ciao tutti van 31 oktober) en waarvan je hieronder een digitale weergave ziet, vind je het gedetailleerde programma:

De concerten beginnen om 20.30 uur, maar zorg dat je er ruim op tijd bent, want de kerk biedt slechts plaats aan 120 mensen. De toegang is overigens gratis. Kijk voor meer info over de concerten en natuurlijk over de Sint Juliaan der Vlamingen zelf op www.sangiuliano.org

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *