Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Dolce Roma – de lekkerste bars, pasticceria’s en andere adresjes voor een (zoet) ontbijt in Rome

Italianen zijn niet zo van de uitgebreide ontbijttafel. De espresso en cornetto worden staand aan de bar weggewerkt, vaak in minder dan tien minuten. Nu kan dat in élke Romeinse koffiebar die je tijdens je stedentrip tegenkomt, maar als je écht iets bijzonders wil, dan zet je deze dolcissimi adresjes op je lijstje voor je ontbijt of koffiepauze.

foto: Pasticceria Grué

Le Levain Roma

Hoe lekker de Italiaanse cornetti in elke Romeinse bar ook zijn, er gaat niets boven de croissants van Le Levain Roma. De eerste vestiging opende in 2014, aan de Via Luigi Santini 21-23 in Trastevere, en sinds november 2023 is er ook een Le Levain aan de Via Piave 8.

Naast de croissants – gevuld met huisgemaakte vanille-, chocolade- of pistachecrème – kun je hier terecht voor andere Franse lekkernijen, zoals madeleines, macarons, chocoladebroodjes en cannelés, maar ook voor bombe alla crema, pasticciotti en verschillende soorten muffins.

foto’s: Le Levain Roma

Il Gianfornaio

Ook bij Il Gianfornaio voelt het een beetje alsof je in Parijs bent, hoewel de Italiaanse traditie hoog in het vaandel staat. Er zijn zeven verschillende vestigingen in Rome, onder meer in de buurt van de Spaanse Trappen, bij de Ponte Milvio en in Testaccio.

Van zowel de zoete als de hartige lekkernijen gaat ons hart sneller kloppen, dus kom zeker ook een keer terug tegen aperitivo-tijd of voor een stuk pizza al taglio (plaatpizza)!

foto’s: Il Gianfornaio

Marigold Roma

Bij Marigold Roma (Via Giovanni da Empoli 37) geen Franse vibes, maar een heerlijke mix van Italië en Scandinavië. Bij deze bakkerij word je getrakteerd op een perfecte combinatie van Italiaanse warmte en Scandinavische hygge, samengebracht door Domenico Cortese, een chef uit Calabrië, en Sofie Wochner, een Deens bakwonder.

Je kunt er terecht voor ontbijt en lunch, met bijvoorbeeld vers gebakken kaneelbroodjes, burrata met gegrilde perziken of avocado toast met gepocheerde eieren, en in het weekend ook voor een uitgebreidere brunch.

foto’s: Marigold Roma

Julietta Pastry & Lab

Sinds november 2023 kun je even bijkomen van alle moois in de Eeuwige Stad bij Julietta Pastry & Lab (Via Francesco Negri 25-27), van de eigenaresse van het succesvolle Romeow Cat Bistrot.

Alle dolci worden gemaakt met het grootste respect voor onze planeet, dus zo groen en diervriendelijk mogelijk. Tel daar de ontspannen en lekker frisse sfeer bij op en je weet dat Julietta een blijvertje is!

foto’s: Julietta Pastry & Lab

Roscioli Caffè Pasticceria & Antico Forno Roscioli

We staan al heel wat jaren watertandend voor de vitrine van Roscioli Caffè Pasticceria (Piazza Benedetto Cairoli 16) om wat lekkers uit te zoeken. Zowel de dolci als de hartige broodjes zijn heerlijk. Je kunt koffie drinken aan de bar, je lekkers meenemen of aanschuiven aan de grote tafel in de achterkamer.

foto’s: Roscioli Caffè Pasticceria

Even verderop ligt Antico Forno Roscioli (Via dei Chiavari 34), waar al sinds 1972 Romeinse pizza wordt gebakken. Ze zijn vooral beroemd om de pizza rossa, maar ook die met porchetta is niet te versmaden. Beide ideaal als snelle lunch of tussendoortje!

foto’s: Antico Forno Roscioli

Forno Campo de’ Fiori

Ook Forno Campo de’ Fiori (Campo de’Fiori 22) is een klassieker. Op de hoek van de beroemde markt op het Campo de’ Fiori haal je een eenvoudig maar overheerlijk stuk pizza bianca (pizza zonder tomatensaus), eventueel met mortadella of – in het seizoen – met courgettebloemen. Dagelijks worden ze vers gebakken, net als het brood en de dolci.

Al lange tijd weten de bakkers van deze forno met hun brood, pizza en andere lekkernijen het hart van vele Romeinen te veroveren – en we hopen dat ze dat nog heel lang mogen doen!

foto’s: Forno Campo de’ Fiori

Pasticceria Regoli

Een bezoek aan Rome is eigenlijk niet compleet zonder de dolci van Pasticceria Regoli (Via dello Statuto 60). De taartjes met bosaardbeitjes (die er overigens ook in groot formaat zijn) zijn zeker een omweg  waard.

Probeer zeker ook een keer een typisch Romeinse maritozzo, een zoet broodje gevuld met slagroom. De Romeinen eten het als ontbijt, bij een schuimige cappuccino. Gelukkig hebben ze bij Regoli ook een kleinere variant, zodat je er elke dag van kunt snoepen. Je moet er wel op tijd bij zijn, want ze worden elke ochtend vers gebakken en op is dan ook echt op.

Panella

Ook Panella (Via Merulana 54) is perfect voor een zoete start van de dag, met een keur aan brioches (zoete broodjes), cornetti (croissantjes) en andere zoetigheid. Het állerlekkerst is hier echter de verrassing in je koffie: naast de espressomachine staat een schaal zabaglione waar de barista desgewenst een flinke lepel van in je cappuccino of caffè schept.

Voor later op de dag zijn er ook heerlijke hartige baksels. Ook voor een uitgebreide aperitivo is Panella een aanrader!

foto’s: Panella

Biscottificio Innocenti

De koekjes die in de kleine etalage van Biscottificio Innocenti (Via della Luce 21) liggen, zijn onweerstaanbaar. Deze koekjesfabriek ligt in een van die straatjes die van Trastevere zo’n authentieke wijk maken.

Binnen liggen overal waar je kijkt schalen vol koekjes. Eigenaresse Stefania laat je graag proeven van de brutti ma buoni, wat letterlijk ‘lelijk maar lekker’ betekent. De koekjes worden zo genoemd vanwege de vaak onooglijke vorm waarin ze op de bakplaat belanden. Hoewel de koekjes inderdaad geen schoonheidsprijs verdienen, smaken ze overheerlijk.

Dat geldt ook voor de goudgele pijnboompittenkoeken, de zandkoekjes, de koekjes in de vorm van hartjes, bloemetjes en alle andere biscotti die elke dag uit de oven komen. Volgens Stefania ligt een deel van het geheim in de vintage oven (uit de jaren vijftig!), die de koekjes door zestien meter warmte geleidt. Zo bakken ze mooi egaal gaar en goudbruin, met een brosheid die ervoor zorgt dat je blijft proeven.

Il Maritozzaro

Dé plek voor een maritozzo is Il Maritozzaro (Via Ettore Rolli 50) in Trastevere. Hier kun je ook na het uitgaan terecht voor een zoet broodje, want Il Maritozzaro bakt de hele nacht door.

Casa Manfredi

Alleen al een blik door het grote raam van Casa Manfredi (Viale Aventino 91-93) is genoeg om je te overtuigen over de drempel van de pasticceria te stappen. Hier proef je geweldige dolci en gebakjes uit handen van Giorgia Proia, een jonge, getalenteerde banketbakster die van haar passie haar werk heeft gemaakt.

Ze wil met haar baksels zoveel mogelijk zintuigen omarmen, dus naast een zoete geur en overdonderende smaak zorgt ze er ook voor dat haar gebakjes worden gepresenteerd als kleine kunstwerkjes. Wij zijn niet de enige die fan zijn van deze pasticceria; Bargiornali bekroonde Casa Manfredi in 2020 zelfs tot de beste pasticceria van Italië!

Een aanrader zijn de cornetti met amandelspijs. Of proef je liever de sfogliata met room? Ook de girelle al cioccolato, cheesecakes, zeppole, bignè, koekjes, mignons en nog veel meer andere eetbare kunstwerkjes liggen al op je te wachten.

foto’s: Casa Manfredi

Pasticceria Boccione

Bij Pasticceria Boccione – een kleine, anoniem uitziende bakkerij op de hoek van de Via del Portico d’Ottavia in het voormalige getto – kun je pizzarelle proeven; een nagerecht van gebakken deegbolletjes gemaakt van matsemeel, met honing, pijnboompitten en rozijnen. Lekker knapperig van buiten, zacht en stevig van binnen.

Ook heel lekker is de ricottataart met kersen. Als je daar eenmaal een stukje van hebt geproefd, weet je dat de bakkers hier een gouden recept in handen hebben!

Pasticceria Grué

Bij Pasticceria Grué (Viale Regina Margherita 95) slaan Marta Boccanera en Felice Venanzi de handen ineen om de lekkerste Italiaanse dolci te maken, met hier en daar een Franse touch.

Er is een brede keuze aan chocolade- en koffiebroodjes, cornetti en andere deegwaren, maar ook taartjes, bonbons, macarons en beignets. Stuk voor stuk kunstwerkjes, zowel om te zien als om te proeven. Ook de hartige lekkernijen zijn het proeven meer dan waard!

foto’s: Pasticceria Grué

Faro

Voor een uitgebreid ontbijt kies je bij Faro (Via Piave 55) uit heel veel verschillende koffievariaties, maar ook goede thee, verse vruchtensappen en smoothies.

Voor erbij kies je uit een van de vele cornetti (die met pistache is favoriet) of hun speciale maricordo, een maritozzo waarvoor de bakkers zich laten inspireren door de torta della nonna, met citroencrème en pijnboompitten.

foto’s: Faro

Pasticceria Linari

In de wijk Testaccio liggen twee van onze favoriete pasticceria’s: Pasticceria Barberini (Via Marmorata 41) en Pasticceria Linari (Via Nicola Zabaglia 9). Bij deze laatste moet je echt de Monte Testaccio proeven, een gebakje dat is gecreëerd door Enrico Linari, als eerbetoon aan de wijk waar hij en zijn bakkerij zo thuis zijn.

Voor de Monte Testaccio gebruikt hij hetzelfde deeg als voor een maritozzo, dat hij vervolgens vult met crema chantilly alla ricotta.

foto’s: Pasticceria Linari

Bar Romoli

Bij Bar Romoli (Viale Eritrea 142) bestel je een Gabriella, die de hele dag door vers wordt gebakken. Deze dolce wordt gevuld met room, suiker en kaneel (en soms ook met chocolade) en zou zijn naam te danken hebben aan het boek Gabriella, garofano e cannella van Jorge Amado.

foto’s: Bar Romoli

Spazio Niko Romito

De beroemde driesterrenchef Niko Romito uit Abruzzo heeft ook in Rome een plek waar je zijn lekkernijen kunt proeven. Bij Spazio Niko Romito (Piazza Giuseppe Verdi 9E) vallen vooral de bomba’s goed in de smaak.

Niet zo gek, want de bomba maakt deel uit van Romito’s familiegeschiedenis. Zijn vader maakte ze al in de jaren zeventig in zijn eigen pasticceria in Rivisondoli. Niko deed jarenlang onderzoek naar kneed-, rijs- en baktechnieken en perfectioneerde het recept. Het resultaat: heerlijke, lichte bomba’s in zowel zoete als hartige varianten.

foto’s: Spazio Niko Romito

Celiachiamo Lab

Glutenvrij eten is door Celiachiamo Lab opeens een stuk minder lastig, want deze bakkerij annex winkel ligt vol met honderd procent glutenvrije producten. Heerlijk om eens onbezorgd tussen de schappen te grasduinen, zonder constant de etiketten te hoeven checken.

Tegenwoordig telt het assortiment wel vijftienhonderd producten van meer dan honderdveertig producenten. Bekende merken als Schar, Giusto, Pandea, Farmo prijken in de schappen, maar ook kleinere producenten is een plekje gegund. Bovendien wordt het biologische aanbod steeds verder uitgebreid.

Waar je je bijvoorbeeld aan kunt verlekkeren? Diverse koekjes en tussendoortjes, bijzondere (verse) pasta’s, lekkere dolci, verschillende glutenvrije meelsoorten en nog veel meer.

Naast de verpakte producten is er in deze vestiging een speciaal plekje weggelegd voor de  forno artigianale (‘ambachtelijke bakkerij’). Hun fijne assortiment aan onder andere vers brood, pizza(stukken), fritti, brioches, panini, dolci en taartjes ligt al op je te wachten, vers voor je gebakken.

Er zijn vijf vestigingen in Rome, onder meer aan de Via Trionfale 15 en aan de Via Carlo Caneva 40.

foto’s: Celiachiamo Lab

Geniet van la dolce Roma!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *