Je mengt meel met water, voegt wat zout, gist en olijfolie toe, kneed het tot deeg, maakt het plat en bedekt het met tomatensaus. Bak het geheel in de oven en zie daar: een pizza! Zo simpel is het.
Ten minste, zo simpel kan het zijn. De ene pizza is echter de andere niet en om er een te bereiden die de kwaliteit overstijgt van de diepvriespizza uit de supermarkt of die van een pizzeria waar alle pizza’s voor vijf euro op de kaart prijken, komt wat meer kijken.
Dat hebben we aan den lijve ondervonden toen we tijdens een culinaire namiddag met Foodies in Rome voor een workshop pizza bakken aanklopten bij niemand minder dan Fabrizio Roscioli. Fabrizio is een van de nazaten van de beroemde Romeinse bakkersfamilie Roscioli, die al sinds de negentiende eeuw de heerlijkste dingen in hun ovens bereidt.
Bij Forno Campo de’ Fiori, op een van de verste hoekjes van het Campo de’ Fiori, worden we onder begeleiding van nog twee andere pizzaspecialisten ingewijd in de kunst van het maken van de Romeinse pizza al taglio.
Het begint uiteraard met de ingrediënten en dat is meteen waar signor Roscioli het meest gepassioneerd over is. Terwijl we onze plaatsen aan het aanrecht innemen en elk van ons een bakblik met olie invet, vertelt hij over de kwaliteit van zijn pizza’s.
Voor een belangrijk gedeelte wordt die bepaald door het meel en de olijfolie die daarbij gebruikt wordt. Alles uit de streek, alles van gegarandeerde topkwaliteit en door biologische boeren verbouwd. En dat is heel iets anders dan de spullen van producenten van allerlei voedingsmiddelen die ons op grote schaal bij de neus nemen, zo leert Fabrizio Roscioli ons.
Die verkopen goedkoop meel met een bruine kleurstof als volkorenmeel en gebruiken genetisch gemanipuleerde gewassen waarmee alleen eenheidsworst kan worden gemaakt. Hij maakt zich zichtbaar zorgen over deze verloedering van de pizzacultuur.
Maar niet alleen de ingrediënten zijn van belang. Ook de bereiding vereist wat meer dan een beetje handigheid, zoals we al snel merken. Tijdens het pizzacollege heeft ieder van ons namelijk een flinke deegbal op zijn bakblik gekregen, met de opdracht het deeg zo gelijkmatig mogelijk over de bodem te verdelen.
Dat lijkt makkelijk, maar dat is het niet. Het deeg is taai en wat vochtig zodat het scheurt als je er aan trekt, en als je er simpelweg op slaat, heeft dat geen enkel effect. Ondanks al onze inspanningen en aanwijzingen van de professionals – je moet met je vingertoppen het deeg masseren, alsof je piano speelt – lukt het slechts twee van ons om een voldoende te halen. De resultaten van de anderen halen de oven niet eens.
Vervolgens toont de meester hoe hij met de hand een laagje tomatensaus op de ene pizzabodem aanbrengt en op de ander met een kwastje een mengsel van olijfolie, zout en knoflook.
De blikken gaan de oven in en wij krijgen de tijd om even rond te kijken in de ruimtes van de bakkerij, te watertanden bij de stellages met cornetti en koekjes en een blik te werpen achter het winkelgedeelte.
Na een kwartier verzamelen we ons bij een dienblad vol glazen prosecco. Een van de bakkers komt binnen met een schaal vol rechthoekige stukken pizza en dan begint het lekkerste deel van de cursus: het proeven van onze eigen pizza’s.
En al zeggen we het zelf: ze smaken heerlijk. Lekker knapperig en vol van smaak. Zo blijkt dat met slechts een paar goede ingrediënten een perfect resultaat te halen is, zonder goedkope toeters en bellen. De schaal pizzastukken gaat dan ook tot de laatste kruimel op en we denken met een beetje weemoed aan de bakblikken die de oven niet haalden en nu niet zijn omgetoverd tot pizza al taglio.
Grazie, meesterpizzabakker Fabrizio Roscioli en alle andere medebakkers, voor deze bijzonder smakelijke ervaring!
Ook pizza proeven? Je vindt Forno Campo de’ Fiori aan het Campo de’ Fiori 22. De bakkerij is geopend van 7.30 tot 14.30 uur en van 16.45 tot 20.00 uur. In juli en augustus blijven de deuren op zaterdagmiddag dicht.
Voor een cursus pizza bakken bij deze historische bakkerij kun je contact opnemen met Dominique van Foodies in Rome. Zij organiseert culinaire workshops en food tours in Rome.