Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een virtuele wandeling over het Forum Romanum

Forum-Romanum-Boog-Septimius-Severus

Er is heel wat fantasie voor nodig om het Romeinse forum tot leven te wekken. Hoewel er nog altijd prachtige zuilen, bogen en delen van tempels overeind staan, zijn grote delen van de gebouwen die samen het forum vormden in de loop der tijd verloren gegaan.

Gelukkig is er sinds kort een nieuwe manier om het ooit kloppend hart van Rome te zien zoals het was in de glorietijd van het Romeinse rijk. Als je althans in het bezit bent van een iPad, want dan kun je dankzij de Imperial Fora-app letterlijk in het Forum van Augustus en het Forum van Trajanus duiken.

Imperial-Fora-Rome-app-3D-iPad (1) Imperial-Fora-Rome-app-3D-iPad (7) Imperial-Fora-Rome-app-3D-iPad (10) Imperial-Fora-Rome-app-3D-iPad (11)

De app , die is ontworpen door Sergio Fontana, moet in februari 2016 ook beschikbaar zijn voor de iPhone – en later ook voor de smartphones die gebruikmaken van het Android-platform. Ook worden de gebieden die uitgelicht worden uitgebreid, met steeds een nieuw stuk van het Romeinse forum. Vooralsnog is de app er alleen in het Italiaans en in het Engels, maar eigenlijk spreken de beelden zo goed als voor zich.

Imperial-Fora-Rome-app-3D-iPad (14) Imperial-Fora-Rome-app-3D-iPad (16) Imperial-Fora-Rome-app-3D-iPad (16a) Imperial-Fora-Rome-app-3D-iPad (17)

Je wandelt als het ware door de geschiedenis van de genoemde fora. De eerste stappen zet je in 125 na Christus, als het Romeinse rijk bloeit als nooit tevoren. De volgende stap brengt je aan het einde van de middeleeuwen, in 1450, als de renaissance op het punt van beginnen staat. Nog een grote stap brengt je in 1750, terwijl de laatste stap je naar 1815 leidt, een jaar waarin veel archeologische opgravingen van start gingen.

Zo reis je van de bloeiperiode van het forum, dat dan vol staat met de prachtigste gebouwen, naar het einde van de donkere middeleeuwen. Het forum is nauwelijks nog herkenbaar. Veel gebouwen en ruïnes liggen onder een dikke laag aarde, waar koeien op grazen. Andere gebouwen worden zonder enige schaamte hergebruikt: onderdelen worden simpelweg weggehaald en gebruikt voor nieuwe kerken en gebouwen. Hier en daar wordt al een beetje gegraven naar wat er onder de aarde verborgen ligt, maar hier ligt nog geen structurele poging om alles in kaart te brengen achter.

Dat gebeurt pas in de negentiende eeuw, als men onder meer de Boog van Septimius Severus geheel bloot weet te leggen. Er volgen meer en meer Romeinse gebouwen: de tempel van Castor en Pollux, de tempel van Concordia en die van Vespasianus. In 1898 besloot men nog dieper te gaan graven, naar onder meer het forum van Augustus.

Imperial-Fora-Rome-app-3D-iPad (8) Imperial-Fora-Rome-app-3D-iPad (9) Imperial-Fora-Rome-app-3D-iPad (12) Imperial-Fora-Rome-app-3D-iPad (15)

Tijdens de opgravingen werd veel blootgelegd, maar helaas is er gedurende de eeuwen veel voorgoed verplaatst of verdwenen. Gelukkig kun je dankzij de app een stukje van dit verdwenen erfgoed zien en zelfs ervaren. Je wandelt als het ware over het vroegere forum, in een afwisseling van 3D beelden die op basis van gegronde wetenschappelijke studies tonen hoe het er ooit uit heeft gezien. Impressionante!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *