Home » Reizen door Italië » Rome » De meest romantische filmscène aller tijden – of niet?
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

De meest romantische filmscène aller tijden – of niet?

6355_13

We maakten jullie eerder al lekker met vijf redenen die de voorpret voor La Grande Bellezza flink aanwakkerden. Aanstaande donderdag is het zo ver, dan gaat de film eindelijk ook in de Nederlandse filmzalen in première. Vrijdag begint in Rome het Festival Internazionale del Film di Roma – reden genoeg dus om vandaag een van de mooiste filmscènes aller tijden in de spotlights te zetten!

De scène waarin Ekberg in de vroege ochtend de fontein in wandelt, is misschien wel het bekendste plaatje dat ooit van de Trevifontein geschoten is. Het maakte de Romeinse fontein wereldberoemd.

Trevi-Ekberg

Toch was deze scène uit Federico Fellini’s La Dolce Vita (1960) een staaltje van het betere ‘kopieerwerk’. Hij liet zich inspireren door een serie foto’s die in september 1958 werden gepubliceerd in Il Tempo. Op deze foto’s zie je Anita Ekberg al baden in de Trevifontein – iets wat Fellini haar graag over liet doen voor zijn mythische film.

De romantische scène was in werkelijkheid helemaal niet zo romantisch. Marcello Mastroianni en Anita Ekberg kregen in werkelijkheid namelijk helemaal niet de gelegenheid elkaar te zoenen. Het koppel werd echter zo populair dat men de mythe van de kus in de Trevifontein graag in stand hield, onder andere door foto’s te verspreiden waarop de lippen van de twee elkaar lijken te raken in een vlinderlichte kus. Een soort Photoshop avant la lettre eigenlijk, waarbij de fotograaf bewust voor een andere hoek dan de cameraman koos.

Trevi-Ekberg-2

Bovendien was het opnemen van dit filmfragment voor de hoofdrolspelers zelf ook verre van romantisch. Het was steenkoud, en ondanks de lieslaarzen die Anita Ekberg aantrok, liep ze een flinke verkoudheid op. Dat is natuurlijk slechts een kleinigheid in ruil voor eeuwige roem, maar toch…

Trevi-Ekberg-3 Trevi-Ekberg-4

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *