Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Brutti ma buoni (amandelkoekjes) – lelijk maar lekker!

Tijdens een wandeling door Trastevere kunnen we geen weerstand bieden aan de heerlijke geuren die ons de Via della Luce inlokken. Op nummer 21 huist Biscottificio Innocenti, een kleine koekjesfabriek.

Overal waar je kijkt zie je koekjes, taarten en andere zoetigheden in alle soorten en maten. Overweldigd door de enorme keuze wijzen we naar de eerste de beste bakplaat die uit de oven komt. Stefania, de eigenaresse, knikt goedkeurend, en zo proefden we brutti ma buoni, hetgeen letterlijk ‘lelijk maar lekker’ betekent.

De koekjes danken hun naam aan de vaak onooglijke vorm waarin ze op de bakplaat belanden. Hoewel de koekjes inderdaad geen schoonheidsprijs verdienen, smaken ze overheerlijk.

Uiteraard moeten we ook de andere koekjes proeven. Na een paar amandelkoekjes, een handje cantuccini, een stuk crostata en een plat stuk pijnboompittenkoek nemen we met moeite afscheid van de heerlijk geurende bakplaten.

Gelukkig krijgen we van de eigenaresse het recept mee, zodat we ook ver van Rome kunnen genieten van de enige echte brutti ma buoni. Voor iedereen die geen tijd heeft om de Biscottificio met een bezoekje te vereren, volgt hier het recept. Verslaving gegarandeerd!

Recept voor brutti ma buoni

Ingrediënten (voor vier personen): 100 gram geroosterde amandelen (of amandelmeel) | 80 gram poedersuiker | 1 eiwit | 20 gram basterdsuiker | een snufje zout | een handje gekonfijte vruchtjes of gekonfijte sinaasappel- en/of citroenschilletjes

Verwarm de oven voor tot 130 °C. Hak de amandelen heel fijn. Meng de stukjes amandel (of het amandelmeel) met de poedersuiker. Voeg een snufje zout toe aan het kommetje met eiwit. Klop het eiwit stijf. Spatel er vervolgens voorzichtig de basterdsuiker en het amandelmengsel doorheen. Meng ten slotte met de gekonfijte vruchtjes (of schilletjes).

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het mengsel met behulp van een lepeltje in kleine hoopjes. Als je de koekjes hun naam eer aan wil laten doen, hoeven dit zeker geen nette vormpjes te worden! Bak de koekjes ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de koekjes afkoelen en bestrooi ze eventueel nog met een beetje poedersuiker.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *