Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Brutti ma buoni – lelijk maar lekker!

Tijdens een wandeling door Trastevere kon ik geen weerstand bieden aan de heerlijke geuren die me de Via della Luce inlokten. Op nummer 21 huist Biscottificio Innocenti, een kleine koekjesfabriek. Overal waar je kijkt zie je koekjes, taarten en andere zoetigheden in alle soorten en maten. Overweldigd door de enorme keuze wees ik naar de eerste de beste bakplaat die uit de oven kwam. De eigenaresse knikte goedkeurend, en zo proefde ik voor het eerst brutti ma buoni, hetgeen letterlijk ‘lelijk maar lekker’ betekent. De koekjes danken hun naam aan de vaak onooglijke vorm waarin ze op de bakplaat belanden. Hoewel de koekjes inderdaad geen schoonheidsprijs verdienen, smaken ze overheerlijk.

p1010126

Ik ben vorige week elke dag even terug geweest om deze lelijke koekjes te keuren, en ze werden steeds lekkerder. Uiteraard moest ik ook de andere koekjes proeven. Na een paar amandelkoekjes, een handje cantuccini, een stuk crostata en een plat stuk pijnboompittenkoek kon ik met moeite afscheid nemen van de heerlijk geurende bakplaten. Gelukkig kreeg ik van de eigenaresse het recept mee als verjaardagscadeau, zodat ik iedereen in Nederland zou kunnen trakteren op de enige echte brutti ma buoni. Dus voor iedereen die geen tijd heeft om de Biscottificio met een bezoekje te vereren, volgt hier het recept. Verslaving gegarandeerd!

Ingrediënten
(voor 4 personen)

100 g geroosterde amandelen (of amandelmeel)
80 g poedersuiker
1 eiwit
20 g basterdsuiker
een snufje zout
een handje gekonfijte vruchtjes of gekonfijte sinaasappel/citroenschilletjes

Verwarm de oven voor tot 130 °C. Hak de amandelen heel fijn. Meng de stukjes amandel (of het amandelmeel) met de poedersuiker. Voeg een snufje zout toe aan het kommetje met eiwit. Klop het eiwit stijf. Spatel er vervolgens voorzichtig de basterdsuiker en het amandelmengsel doorheen. Meng ten slotte met de gekonfijte vruchtjes (of schilletjes).

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het mengsel met behulp van een lepeltje in kleine hoopjes. Als je de koekjes hun naam eer aan wil laten doen, hoeven dit zeker geen nette vormpjes te worden! Bak de koekjes ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de koekjes afkoelen en bestrooi ze eventueel nog met een beetje poedersuiker.

p1040490

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *