Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Buonanotte Garibaldi – slapen tussen de kunst van Luisa Longo

Het ene moment sta je nog in de gezellige drukte van de charmante straatjes van Trastevere, het volgende bevind je je in een groene oase van rust: de grote poort van Buonanotte Garibaldi is als een deur naar een andere wereld.

Aan de andere kant van de poort bevindt zich namelijk het kleurrijke atelier van kunstenares Luisa Longo, maar er is ook een bed & breakfast met drie kamers waar je tussen haar werk kunt overnachten.

foto Luisa Longo: Daniele Molajoli

‘Ik maak allerlei soorten kunst, maar mijn uitgangspunt is altijd schilderen op luxe stoffen als organza en zijde,’ vertelt Luisa als ze ons op een druilerige middag ontvangt. De koffie en koekjes staan klaar in de woonkamer met zijn fluwelen sofa’s en antieke vleugel.

Op de bank ligt haar nieuwe collectie gedrapeerd: een serie placemats van zijdezacht linnen en fijne zijde met haar kenmerkende, kleurrijke, handgeschilderde designs. Het huis hangt en ligt er vol mee: schilderijen, kussens, tapisserieën, tafelkleden en andere stoffen met Luisa’s typische signatuur.

In de eetzaal staat een gezellig gedekte tafel waarop alles samenkomt. Het huis staat van top tot teen vol met antieke meubels en kunstwerken – niet alleen van Luisa’s hand, maar ook uit haar privécollectie. Daardoor heb je als gast niet het gevoel je in een hotel of B&B te bevinden, maar knus bij iemand thuis.

Ontwerper, schilder en verzamelaar
Al ruim dertig jaar combineert Luisa Longo design, ambacht en kunst tot diverse collecties stoffen, beschilderde doeken en accessoires. Ze exposeerde op de grotere design- en kunstbeurzen in Italië en in andere delen van de wereld.

‘Ik gebruik stoffen om de dingen die we doen in ons dagelijks leven te vullen met schoonheid,’ zo vertelt ze. Het is dan ook niet toevallig dat veel van haar collecties – waaronder de nieuwe Hands-On-collectie – bestaan uit dingen die je dagelijks gebruikt: tafelkleden, placemats, kussens en andere stoffen voor in huis.

Luisa werd geboren in Bologna, in een kunstminnend gezin. Haar ouders waren fervente verzamelaars en ze kreeg haar liefde voor zowel beeldende kunst als theater dus met de paplepel ingegoten. Veel van de schilderijen, beeldhouwwerken en meubelstukken die je in haar huis kunt bewonderen, nam Luisa mee uit haar ouderlijk huis in Bologna.

Als Luisa drieëntwintig is, verhuist ze naar Parijs om daar kunst en cultuur te studeren aan de prestigieuze École du Louvre. Ze gaat er ook in de leer bij kunsthistoricus en Egyptoloog Christiane Dezroche Moblecourt, die dan de eerste stappen zet richting de vezelkunst.

Zo begint Luisa’s levenslange onderzoek naar schilderen op stof. Ze begint te experimenteren met verschillende soorten textiel, pigmenten, technieken, materiële effecten en stijlen. Ze doet inspiratie op tijdens haar talrijke reizen naar Azië, waar ze islamitische geometrieën en decoraties bestudeert en zich verdiept in antiek textiel.

Architectuur als inspiratie
Terug in Bologna werkte Luisa in het atelier van de beroemde schilder en beeldhouwer Camillo Bersani. Daar werd haar interesse in architectuur aangewakkerd en begon ze moderne bouwwerken te herinterpreteren op doek. Het zou gedurende de rest van haar carrière een terugkerend thema blijven, zo blijkt als we door de rest van het huis wandelen.

In de gang die leidt naar de B&B-kamers hangt een collectie schilderijen op flinterdunne organza-stof – die bijna doorzichtig lijkt als het licht erop valt – die moderne, wereldberoemde bibliotheken verbeelden. Ze waren onderdeel van de serie Trame della Lettura, die ze in mei 2021 presenteerde in het Casa delle Letterature, aan het Piazza dell’Orologio in Rome.

‘Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor bibliotheken,’ vertelt Luisa. ‘Ik probeer er tijdens mijn reizen ook zoveel mogelijk te bezoeken. In een bibliotheek kun je verdwalen, onzichtbaar worden, helemaal opgaan in de pagina’s die je leest.’

De gebouwen die haar kunstwerken verbeelden, zijn onder andere El Ateneo Grand Splendid in Buenos Aires, de Trinity College Library en de Lincoln Library in het Verenigd Koninkrijk, maar ook een piepkleine privébibliotheek in Griekenland. Een kleine greep uit de collectie:

Binnenkijken bij Buonanotte Garibaldi
In de kamers van B&B Buonanotte Garibaldi zien we nog meer van Luisa’s werken. In de Rome-kamer hangen bijvoorbeeld zijden en satijnen stoffen beschilderd met warme tinten roze, rood en oranje.

Deze kleuren zijn geïnspireerd op de Romeinse zonsondergang die je kunt zien als je aan het einde van de dag op de Gianicolo-heuvel staat (met onder meer een standbeeld van Garibaldi, vandaar de naam van de bed & breakfast).

De kamer Tinto – onze persoonlijke favoriet – is in frisse kleuren geschilderd, met mintgroene en olijfkleurige muren en stoffen. De wand naast het bed is behangen met een collectie vierkante schilderijtjes met prints uit de negentiende eeuw. De zijden bedsprei is handgemaakt door Luisa – net als die in de andere kamers trouwens.

In de kamer Chocolate gebruikte Luisa oker-, koper- en aardetinten om een gezellige sfeer neer te zetten.

De kamers zijn alle drie sfeervol ingericht met antieke en vintage meubels uit de negentiende en twintigste eeuw. Luisa runt de B&B samen met haar zoon, die je allerlei tips kan geven over zijn geliefde Trastevere.

Vanuit elke kamer heb je direct toegang tot de patio, waar je bij warm weer heerlijk buiten kunt ontbijten. Een plek voor op je verlanglijstje dus!

Wil je een leuk souvenir mee naar huis nemen? Het werk van Luisa wordt uiteraard ook verkocht aan de gasten van de B&B. Ook online kun je naar hartenlust grasduinen in Luisa’s collectie en iets moois kopen – onder andere via de webshop Artemest.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *