Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Op de fiets door de Salento

Het is misschien niet het meest voor de hand liggend om de Salento – het zuiden van Puglia – per fiets te ontdekken, maar het is de meest inspirerende manier om het gebied beter te leren kennen. Het glooiende landschap, de lange kustlijn en de pittoreske, ongepolijste dorpjes vormen een perfect decor voor een fietstocht in ieder seizoen. Elena ging in oktober op ontdekkingstocht in deze regio en neemt ons de komende dagen mee op pad.

Salento-Bici-Tour-fietsen-Puglia (2)

‘Op een stralende zondag in oktober gaan twaalf fietsorganisaties uit Puglia de strijd met elkaar aan tijdens een caccia di tesoro (‘op jacht naar de schat’) op de fiets: Salento CicloGame. Tijdens deze dag staat het ecotoerisme centraal: hoe kunnen we lokale bewoners en toeristen bewust maken van de invloed die het toerisme heeft op het milieu?

We verzamelen bij het Cycling Café, een ontmoetingsplek voor fietsers waar ze kleine fietsreparaties kunnen uitvoeren en waar je informatie over verschillende fietsroutes kunt vinden.

Na het startsein gaan de teams van start. Ik ben ingedeeld bij het team van FIAB Lecce CicloAmici: een groep fanatiekelingen die als doel hebben de stad en natuur daaromheen leefbaarder, veiliger en minder vervuild te maken. Een van hun projecten richt zich op educatie over veilig verkeer op de basis- en middelbare school.

Salento-Bici-Tour-fietsen-Puglia (1)

Tijdens de Salento CicloGame krijgen we een voorproefje van een aantal bijzondere plekken in de Salento, die allemaal met elkaar verbonden zijn door fietsroutes. Dit is tot stand gekomen door het samenwerkingsverband SAC Salento di Mare e di Pietre, dat zich inzet voor fietstoerisme. Bij elke plek voeren we een opdracht uit, waar we punten mee kunnen verdienen. Het team met de meeste punten behaalt de overwinning, dus we gaan fanatiek van start.

Onze eerste opdracht vinden we bij een groente- en fruitstal langs de weg in Sannicola. We leren van twee dames een gezegde uit de streek: Lu poveru quannu l’ave e lu riccu quannu l’ole: wanneer een arme een wens heeft dan kan hij deze niet altijd vervullen, maar wanneer een rijke een wens heeft dan kan hij deze altijd vervullen. Na een kleine snack van lupinebonen met een beetje zout, vervolgen we onze weg naar Alezio.

Salento-Bici-Tour-fietsen-Puglia (3)

In het Museo Civico Mesapico lossen we een moordraadsel op. Aan de hand van beschrijvingen zoeken we voorwerpen, en bij elk goed antwoord krijgen we een aanwijzing die ons moet helpen de moordenaar te ontdekken. De kinderen winnen het uiteindelijk van de volwassenen en hebben ondertussen een levendige geschiedenisles gehad.

Salento-Bici-Tour-fietsen-Puglia (4)

Na een tussenstop in het centrum van Alezio voor de lunch gaan we via Gallipoli naar het Parco Regionale Punta Pizzo. Hier krijgen we de opdracht om vijf gewassen te zoeken in het duingebied: rozemarijn, tijm, mirte, struikwinde en de mastiekboom. Al ruikend lopen we door de duinen, maar vooral tijm blijkt lastig te vinden. Na vele omzwervingen ontdekken we ook dit kruid en kunnen we terug naar het verzamelpunt, waar ons hartig brood en appelcake staan te wachten.

Salento-Bici-Tour-fietsen-Puglia (5)

Tijd voor de laatste etappe: op weg naar Felline. Onze laatste opdracht is het beleggen van het typische Salento product frisa (krokant brood) met verse producten uit de streek, met liefst zoveel mogelijk kleuren. Als we aan twee heren vragen of ze ons aan verse tomaten kunnen helpen, roepen zij de hulp in van andere inwoners van de straat. Aan de overkant heeft iemand nog wel kappertjes en paprika, en ook krijgen we verse pepers cadeau.

Salento-Bici-Tour-fietsen-Puglia (6) Salento-Bici-Tour-fietsen-Puglia (7)

Na deze laatste opdracht trappen we door naar het centrum van Felline. Daar worden we onthaald als echte winnaars en verrast door de uitbundige versieringen ter gelegenheid van het Festa di Sant’Antonio di Padova. Een fanfare zorgt voor muzikale opluistering en er is wijn in overvloed.

Salento-Bici-Tour-fietsen-Puglia (8) Salento-Bici-Tour-fietsen-Puglia (9)

Iedereen is rozig van het fietsen in de zon en een voldaan gevoel overheerst. Op een eco-toeristische wijze de streek verkennen is leerzaam en geeft je ook voldoende tijd om de natuur en cultuur in je op te nemen. Een echte aanrader als je veel wil zien en tegelijkertijd wil ontspannen tijdens een vakantie. Grazie FIAB Lecce, siete fantastici!

Voor wie Salento ook per fiets wil verkennen, is er Salento Bici Tour. Zij verzorgen volledige fietsvakanties, inclusief overnachtingen en bagagevervoer. Er zijn verschillende thema’s. Zo kun je je fietsvakantie bijvoorbeeld combineren met Italiaanse les of een culinaire route volgen langs de wijngaarden. Kijk voor meer informatie op SalentoBiciTour.org.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. wil in juni naar puglia en zou graag willen fietsen
    zijn er kant en klare fietsroutes die ik kan bestellen of vinden op een website
    graag reactie

  2. Ciao Joop, online is er wel van alles te vinden, maar voornamelijk in het Italiaans. Zie bijvoorbeeld https://www.touringclub.it/itinerari-e-weekend/cinque-itinerari-per-scoprire-la-puglia-in-bici en https://www.viaggiareinpuglia.it/itinerario/12/it Het is echter allemaal niet zo perfect uitgestippeld als in Nederland. Onmisbaar is een goede kaart van het gebied, te verkrijgen bij o.a. Pied à Terre in Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *