Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

I Slow You – allemaal op de fiets in de Salento

Als je aan Italië denkt, dan komen er vast meteen beelden in je op van het drukke en chaotische autoverkeer en van voorbij zoevende motorini, scooters. In Salento probeert men verandering te brengen in dit stereotiepe beeld. Aan de hand van diverse projecten wordt slow mobility gestimuleerd: op de fiets boodschappen doen, op de fiets naar je werk en op de fiets naar school. Elena stapte ook op de pedalen en zag met eigen ogen de passie van de pioniers van deze beweging.

Salento-Bici-Tour-fietsen-Puglia (1)

Het is een gewoonte die er langzaam ingeslopen is. Een paar straten verderop boodschappen doen? De auto in. De kinderen naar school brengen? Even met de auto. Dat moet anders, zo vinden de mensen van Salento Bici Tour. Ze zijn de beweging ‘I Slow You’ gestart, waarmee ze het langzame verkeer willen stimuleren, zowel bij de lokale bewoners als bij toeristen.

In Lecce is aan de rand van de stad een fietsuitleenpunt geïnstalleerd. Forenzen kunnen hier hun auto parkeren en gratis op de fiets de stad in. Wanneer ze aan het einde van de dag terugkeren, plaatsen ze de fiets terug, klaar voor de volgende gebruiker.

Salento-Bici-Tour-fietsen-Puglia (2)

Een ander belangrijk onderdeel van de mobilità lenta-beweging is SAC Salento di Mare e di Pietre, een samenwerkingsverband van vijftien gemeenten in de Salento die hun ecologische en culturele bezienswaardigheden met elkaar hebben verbonden door een fietsnetwerk van secundaire wegen. Zo kun je van dorp naar dorp fietsen, van een kasteel naar een kerk op het platteland, van een park naar een theater. Toeristen maken op deze manier op een langzame, ontspannen manier kennis met de parels in het zuiden van Puglia.

In Lido Conchiglie (in Sannicola) werd eerder dit jaar een Cycling Cafè geopend, waarin vrijwel alles gemaakt is van wegwerpmateriaal. Een plek waar je je banden kunt oppompen, andere kleine reparaties kunt uitvoeren of even iets kunt eten en drinken voor je weer op de pedalen stapt. Het is een heerlijk start- en eindpunt van een fietstocht door de Salento, maar er is ook plaats voor ontspanning.

Salento-Bici-Tour-fietsen-Puglia (3)

Pionier Carlo Cascione vertelt: ‘We willen dat op deze plek wordt geleefd door zowel locals als toeristen. Het moet een startpunt zijn voor diegenen die weg willen blijven van de hordes toeristen en van massaconsumptie, voor diegenen die geloven dat het noodzakelijk is om goed rond te kijken, naar de aarde te luisteren en onze levensstijl te heroverwegen. Om dit te bereiken moeten we onze kennis delen. Daarom vragen we om actieve participatie van de inwoners van Sannicola en de omringende gemeenten.’

Salento-Bici-Tour-fietsen-Puglia (4)

Er zijn nog altijd grote drempels die overwonnen moeten worden. Zo moet het afval langs de weg teruggedrongen worden en moeten de wegen veiliger worden. Meer bewustzijn is echter een goed begin en de gedrevenheid van de mensen is inspirerend. Wij zullen in de toekomst in ieder geval vaker overwegen gebruik te maken van slow mobility en hopen dat ook jullie volgend jaar op de fiets stappen als jullie de Salento verkennen. Je ziet en beleeft echt meer!’

 

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *